Εμπνευστής και σκηνοθέτης της παράστασης με τίτλο «Phone Home» είναι ο διακεκριμένος Γιάννης Καλαβριανός και η ομάδα Sforaris. Το έργο αφηγείται πραγματικές ιστορίες προσφύγων και μεταναστών από τη Συρία και «αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου project που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe- Δημιουργική Ευρώπη», εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο κ. Καλαβριανός, λίγο πριν υποδεχτεί στο Θέατρο Σφενδόνη τους δεκατρείς ηθοποιούς, τους άλλους δύο επικεφαλής των ομάδων, τον Γερμανό Μάικλ Σόμερ από το θέατρο Pathos του Μονάχου και τον Βρετανό Τομ Μάνσφιλντ από το λονδρέζικο Upstart Theater.
Η ετερόκλητη αυτή ομάδα που αυτές τις ημέρες κάνει πρόβες στην Αθήνα επιχειρεί να συνθέσει και να διατυπώσει τις σκέψεις της στο ζήτημα «μετανάστευση». Από τις 19 έως τις 30 Οκτωβρίου η παράσταση θα δίνεται ταυτόχρονα και στις τρεις χώρες.
Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε για το «Phone Home»;
Η συνεχώς μεταβαλλόμενη έννοια της εστίας. Η «σιγουριά του σπιτιού», όπως την ξέραμε, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Γιατί επιλέξατε να συνθέσετε τις ματιές καλλιτεχνών από τρεις διαφορετικές χώρες;
Η ιδέα της αλλαγής σπιτιού προέκυψε από την αρχή, οργανώθηκε υπό το πρίσμα της προσφυγικής κρίσης στη Συρία και μεταβλήθηκε πολλές φορές μέχρι να ολοκληρωθεί και να γίνει συμπαγής. Φτιάξαμε τρεις θιάσους, έναν σε κάθε χώρα, και δουλέψαμε πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, αποκομίζοντας σε πολλές περιπτώσεις διαφορετικά αποτελέσματα. Το Λονδίνο είναι μια παραδοσιακή μητρόπολη, αρκετά εξοικειωμένη με το ζήτημα της μετακίνησης και της ενσωμάτωσης. Το Μόναχο, όπως και η υπόλοιπη Γερμανία, υποδέχονται τεράστιο αριθμό προσφύγων και μεταναστών και η Αθήνα παραμένει μια ενδιάμεση πόλη, μια γέφυρα προς τη Δύση που έχει πια καταντήσει μετά το κλείσιμο των συνόρων, ένα σύγχρονο καθαρτήριο.
Το ταξίδι σας ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2014. Πόσες ιστορίες συλλέξατε από τότε και πόσες τελικά «φωτίζετε» μέσα από την παράσταση;
Συγκεντρώθηκαν δεκάδες ιστορίες από εβδομαδιαίες συναντήσεις και εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στις τρεις χώρες και από το Διαδίκτυο. Στην πρώτη συνάντηση των θιάσων, την άνοιξη, στο Μόναχο, αποφασίστηκε ποιες είχαν το μεγαλύτερο σκηνικό ενδιαφέρον. Από τις 37 που ξεχωρίσαμε, καταλήξαμε σε 13 που αποτελούν πια και το κείμενο της παράστασης. Οι περισσότερες ιστορίες ήταν έντονες συναισθηματικά, γεγονός που έκανε πιο δύσκολη τη χρησιμοποίησή τους. Ωστόσο, υπήρχαν κάποιες που ήταν τόσο «ακαριαίες» που δεν γινόταν να μην τις συμπεριλάβουμε.
Πείτε μας μια ιστορία που σας συγκλόνισε… ακαριαία.
Μία από εκείνες είναι η περίπτωση της Σύριας κολυμβήτριας που βούτηξε στα νερά αφού χάλασε η μηχανή της βάρκας που τη μετέφερε. Για να σωθεί φαντασιώνεται πως κέρδισε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, ενώ στην πραγματικότητα ντοπάρει τον εαυτό της για να καταφέρει να φτάσει στην ακτή.
Εντοπίσατε διαφορές στην προσέγγιση της κάθε ιστορίας;
Υπήρχαν οι διαφορές και οι ομοιότητες που εμφανίζονται όποτε συνεργάζονται άνθρωποι διαφορετικών καταβολών και κουλτούρας. Παρ’ όλα αυτά, υπερίσχυε πάντα η διάθεση να κατανοήσουμε τις όποιες συνήθειες ή εμπειρίες μάς δυσκόλευαν και να τις ξεπερνάμε. Ηταν ένα ταξίδι, μάθημα υπομονής και προσπάθειας κατανόησης από το οποίο βγήκαμε όλοι κερδισμένοι.
Τι θα θέλατε να πάρει ο θεατής φεύγοντας από το θέατρο ή από την… οθόνη;
Οι τρεις παραστάσεις θα μεταδίδονται ζωντανά στο Διαδίκτυο, δίνοντας μάλιστα την ευκαιρία στους θεατές σε ολόκληρο τον κόσμο να επιλέγουν την πόλη και την οπτική της ιστορίας που θέλουν να παρακολουθήσουν. Θα ήθελα οι θεατές να πάρουν αυτό που ψάχνουμε πάντα στο θέατρο. Κάτι τεχνητό, που θα μας κάνει πιο αληθινή τη ζωή μας.
Μόλις ολοκληρωθεί η «τριεθνής θεατρική παράσταση», ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων, μετακομίζω στη Θεσσαλονίκη όπου και θα σκηνοθετήσω στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε διασκευή δική μου, τα «Ανεμοδαρμένα ύψη» της Εμιλι Μπροντέ, με Χίθκλιφ τον Γιώργο Γλάστρα και Νέλι την Εφη Σταμούλη και για πρώτη φορά με σκηνογράφο τον Γιάννη Θαβώρη, ο οποίος τα τελευταία 20 χρόνια ζει στο Λονδίνο και συνεργάζεται με μεγάλα λυρικά θέατρα.
info
PHONE HOME
Θέατρο «Σφενδόνη»
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Χριστίνα Μαξούρη, Στέφη Πουλοπούλου, Κώστας Σιλβέστρος.
Πότε: 19-23/10 και 26-30/10
Παραστάσεις: Τετάρτη-Κυριακή: 21:00. Εισιτήρια: 10 €- 15 €
Πληροφορίες: 215 5158968
ΞΕΝΙΑ ΣΤΟΥΚΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου