Γράφει ο Χάρης Αποστολόπουλος
Η κατάσταση αυτή, είναι κυρίαρχη ακόμα και στο Hollywood, το οποίο θεωρείται -ή θέλει να θεωρείται- η ναυαρχίδα της προοδευτικότητας. Ωστόσο, φαινόμενα σαν το λεγόμενο «whitewashing», δίνουν και παίρνουν σε καθημερινή βάση.
Για τους μη γνωρίζοντες, το «whitewashing» είναι ένας όρος που δηλώνει το πώς η κινηματογραφική βιομηχανία πολύ συχνά χρησιμοποίησε λευκούς ηθοποιούς προκειμένου να παίξουν ρόλους που απεικονίζονταν παραδοσιακά ως μη δυτικοί.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα, είναι ο Jake Gyllenhaal ως Prince of Persia, ο Σκωτσέζος Gerard Butler, ο Δανός Nikolaj Coster-Waldau και ο Αυστραλός Bryan Brwon στο «Gods of Egypt» ως Σετ, Ώρος και Όσιρις αντίστοιχα, o Johnny Depp ως Comanche Tanto στο «The Lone Ranger» και η λίστα τελειωμό δεν έχει!
Ωστόσο, στις -τηρουμένων των αναλογιών- σπάνιες περιπτώσεις όπου οι Χολιγουντιανοί σκηνοθέτες επέλεξαν μαύρους ηθοποιούς σε πρωταγωνιστικούς ρόλους και δη σε ρόλους υπερηρώων, η ανταπόκριση του κοινού ήταν θερμή και αναμφίβολα ξεπέρασε τις προσδοκίες!
Σε αυτό το τεύχος του ET Magazine του EleftherosTypos.gr, με αφορμή τον ντόρο που έχει προκύψει μετά από το Black Panther, το οποίο με το φαντασμαγορικό all-star μαύρο cast του, είναι μια καθαρά αφροαμερικανική υπόθεση από τη σκηνοθεσία μέχρι το σενάριο και το καστ, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα στους δημοφιλέστερους χολιγουντιανούς μαύρους σούπερ ήρωες!
Γιατί μπορεί ο Ryan Coogler (σκηνοθέτης) και ο Chadwick Aaron Boseman (πρωταγωνιστής) να έρχονται σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία για τις ΗΠΑ και το Χόλιγουντ, κάτι που τους κάνει περισσότερο καίριους, ωστόσο ο «Μαύρος Πάνθηρας» δεν είναι ο πρώτος μαύρος ήρωας που βλέπουμε να παίρνει σάρκα και οστά στη μεγάλη οθόνη.
Ιδού το top 5
Blade
Η τριλογία της σειράς Blade (1998), Blade II (2002) και Blade: Trinity (2004) έδωσε σάρκα και οστά στον ήρωα των comics της Marvel σε σκηνοθεσία Stephen Norrington (1998), Guillermo del Toro (2002) και David S. Goyer (2004) και με τον Wesley Snipes σε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Η ιστορία, αφορά τον ιδιόμορφο ήρωα Blade, ο οποίος είναι μισός άνθρωπος και μισός βαμπίρ και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο συνδυάζει τα πλεονεκτήματα και των δύο «φυλών», κάτι που τον κάνει μοναδικό ή… σχεδόν μοναδικό, όπως αποκαλύπτεται κατά την εξέλιξη της τριλογίας. Μολονότι η ταινία δεν «σάρωσε» ποτέ στις κριτικές, βρίσκεται ακόμα ψηλά στη συνείδηση του κόσμου καθώς περιείχε άψογα οπτικά εφέ και σκηνές δράσης με αμείωτο ενδιαφέρον. Η πρώτη ταινίας της σειράς, απέφερε εισπράξεις 131.183.530 δολαρίων στη New Line Cinema, η δεύτερη 155.010.032 και η τρίτη 128.905.366.
Ακριβώς επειδή ο σκοτεινός ήρωας της Marvel Comics αγαπήθηκε όσο λίγοι και για τον λόγο αυτό, το συνδρομητικό κανάλι Spike TV αποφάσισε να γυρίσει και σειρά 13 επεισοδίων με τις περιπέτειες του ανθρώπου-βαμπίρ το 2006. Ο Kirk Jones θα είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο και το κάθε επεισόδιο θα είχε και διαφορετικό σκηνοθέτη και σεναριογράφο.
Η σειρά κυμάνθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αλλά οι παραγωγοί θεώρησαν πως μια δεύτερη σεζόν θα κούραζε τον κόσμο, όπως ακριβώς συνέβη και με την τρίτη ταινία όπου τα έσοδα ήταν εμφανώς μειωμένα παρά το ανεβασμένο μπάτζετ. Για την ιστορία, η πρεμιέρα της σειράς σε σκηνοθεσία Peter O’Fallon, έκανε την υψηλότερη τηλεθέαση στην ιστορία του καναλιού
Storm
https://www.youtube.com/watch?v=EOJxIZoIcVA
H πανίσχυρη Storm των X-Men η οποία έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τον καιρό και είναι όνομα και πράγμα στην κυριολεξία (Θύελλα), είναι μια εμβληματική μορφή της Marvel Comics και μια από τις ηρωίδες για την οποία η λαϊκή ετυμηγορία ζητά με σθένος ένα πράγμα: δική της ταινία!
Πρόκειται για μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες ηρωίδες των X-Men η οποία λατρεύτηκε στα κόμικς αλλά λόγω… Halle Berry δεν είχε την ίδια απήχηση στις ταινίες X-Men όπου πρωταγωνίστησε. Βέβαια, αξίζει να αναφέρουμε πως η Alexandra Shipp η οποία αντικατέστησε τη Halle Berry στην τελευταία ταινία των X-Men (Apocalypse), απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και το κοινό έδειξε να την αγκαλιάζει! Ωστόσο, η Halle Berry έχει εδραιωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως η κατ’ εξοχήν Storm κάτι που δύσκολα θα αλλάξει παρά μόνο μετά από… αρκετές ταινίες!
Πρόσφατα, η Storm βρέθηκε στην πρώτη 5αδα σε δημοσκόπηση του CNN για το ποιος υπερήρωας (Marvel ή DC) θα έπρεπε να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο και ομώνυμη ταινία, γεγονός που καταδεικνύει το… ρεύμα της.
Luke Cage
https://www.youtube.com/watch?v=ytkjQvSk2VA
Ο Luke Cage ο ήρωας της Marvel με το… αλεξίσφαιρο δέρμα και την τεράστια μυική δύναμη βρίσκεται στο απόγειο της δόξας του!
Το Netflix εκμεταλλευόμενο το super hero trend που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια τον έκανε «δικό του» σε χρόνο dt πριν από μερικά χρόνια, κυκλοφόρησε την πρώτη σεζόν της ομώνυμης σειράς (Luke Cage) το 2016 και μόλις πριν από μερικές ημέρες ανακοίνωσε και την έναρξη της δεύτερης σεζόν της σειράς στις 22 Ιουνίου.
Ο Mike Colter επιστρέφει λοιπόν στους δρόμους του Harlem το καλοκαίρι και ήδη οι φανατικοί της σειράς δεν μπορούν να περιμένουν!
https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=FU4Xn__5Qjg
Cyborg
https://www.youtube.com/watch?v=CB_mM56_JNs
O Cyborg είναι ένας ακόμα δημοφιλής μαύρος υπερήρωας από το περιβάλλον της DC Comics αυτή τη φορά!
Όπλα του η ενισχυμένη του όραση, η ικανότητα του να συνδέεται με κάθε υπολογιστικό σύστημα, όπως και φυσικά η δύναμη και η αντοχή του. Μπορεί να χρησιμοποιεί παράλληλα τα εξαρτήματα τα οποία τον αποτελούν, για διάφορες χρήσεις ενώ η πιο γνωστή ικανότητά του είναι η γεννήτρια ήχων!
Tο 2016 είχαμε την πρώτη μας κινηματογραφική γνωριμία μαζί του, στην εμφάνιση του στο Batman V Superman: Dawn of Justice, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, τον γνωρίσαμε όμως καλύτερα μέσα από την ταινία Justice League (2017), στην οποία και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το μόνο σίγουρο πάντως, είναι πως οι σκηνοθέτες και οι παραγωγοί του Hollywood είναι ιδιαίτερα διορατικοί και αφουγκράζονται τις προτιμήσεις του κοινού και για τον λόγο αυτό ο αγαπημένος υπερήρωας θα αποκτήσει δική του ταινία το 2020!
Hancock
Ο Hancock είναι μια… άλλη υπόθεση! Απέκτησε σάρκα και οστά το 2008 σε σκηνοθεσία Peter Berg και με τον Will Smith σε ρόλο πρωταγωνιστή. Αυτόν τον χαρακτήρα, είτε τον μισεί κανείς, είτε τον λατρεύει καθώς πρόκειται για έναν… ξεπεσμένο και συχνά μεθυσμένο υπερήρωα που τίποτα δεν του πάει καλά ενώ είναι και αρκετά δύστροπος!
Στην ταινία, προσπαθεί να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη του κόσμου που έχει φτάσει να τον απεχθάνεται και προσλαμβάνει έναν υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων προκειμένου να διορθώσει την εικόνα του!
Δεν απέσπασε διθυραμβικές κριτικές αλλά ούτε και τα πήγε αρκετά καλά ώστε να υπάρξει και δεύτερη ταινία, ωστόσο δεν ήταν λίγοι όσοι γέλασαν ή και ταυτίστηκαν με τα καμώματα του… παράξενου αυτού υπερήρωα. Απέφερε 624 εκατομμύρια στην Columbia Pictures, ενώ το μπάτζετ της ταινίας κυμάνθηκε στα 150 εκατομμύρια δολάρια.
Απαραίτητη σημείωση: Αναμφίβολα, το whitewashing είναι ένα φαινόμενο που δεν συμβάλλει στην εξάλειψη των κοινωνικών διακρίσεων και του ρατσισμού. Ωστόσο, προκειμένου να καταπολεμηθεί, δεν αποτελεί μέτρο το να χρησιμοποιούνται ως αντιστάθμισμα εξίσου ακραίες πολιτικές, όπως φερ’ ειπείν το… blackwashing.
Στην περίπτωση αυτή, ο εκάστοτε σκηνοθέτης και παραγωγός, στο πλαίσιο της εξοικείωσης του κοινού με τους μαύρους χαρακτήρες και σε μια προσπάθεια να δοθεί ένα διαφυλετικό μήνυμα αισιοδοξίας, αποφασίζουν να προβούν σε υπερβολές. Πρόσφατα παράδειγμα, είναι η σειρά «Troy», στην οποία μυθολογικές μορφές όπως ο Αχιλλέας, ο Πάτροκλος ή ο θεός Δίας ενσαρκώνονται από μαύρους ηθοποιούς. Το ζήτημα είναι όμως ότι για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, δεν απαιτείται «τσουβάλιασμα» και σίγουρα οι αντιρατσιστικοί συμβολισμοί δεν μπορούν να πηγαίνουν κόντρα στην ιστορία (ή τη μυθολογία) και τον τρόπο με τον οποίο ο δυτικός κόσμος αντιλαμβάνεται την αρχαιότητα και την ιστορία ενός έθνους. Ούτε γεωγραφικά, ούτε φυλετικά, θα ήταν ποτέ δυνατόν οι μυθοπλασίες των αρχαίων Ελλήνων να αφορούν μαύρους ήρωες και μολονότι αντιρατσιστικός ο σκοπός, δεν μπορεί να «αγιάσει» αυτά τα μέσα.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]