Η έκθεση μας μεταφέρει εκατό χρόνια πριν, στη δίνη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918). Τότε που στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα έδρασε το συμμαχικό εκστρατευτικό σώμα, γνωστό ως Στρατιά της Ανατολής. Τα γαλλικά στρατεύματα ήταν τα πολυπληθέστερα στις τάξεις του. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που το σπάνιο φωτογραφικό υλικό φυλάσσεται σήμερα στο Παρίσι και παρουσιάζεται σε έκθεση στην Αθήνα από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών.
Γάλλοι φωτογράφοι και κινηματογραφιστές, οι οποίοι συνόδευαν τη Στρατιά της Ανατολής, πραγματοποίησαν εκατοντάδες λήψεις της Αθήνας στη διάρκεια του 1917. Οι φωτογραφίες αυτές μοιάζουν σήμερα εξωπραγματικές. Στην Αρχαία Αγορά, για παράδειγμα, όπου μόλις έχουν φυτευτεί μερικά δεντράκια, βλέπουμε ένα κοπάδι αγελάδες να προχωράει προς το Ναό του Ηφαίστου. Στον Παρθενώνα ο στρατιώτες έχουν στήσει τέντες, ενώ εικόνα στρατοπέδου παρουσιάζει και το Διονυσιακό Θέατρο, με τη φωτογραφία να λειτουργεί και σ’ αυτήν την περίπτωση ως ιστορικό ντοκουμέντο για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το μνημείο μετά από αιώνες εγκατάλειψης.
Το οπτικό αρχείο που παρήγαγαν οι φωτογράφοι εκείνης της εποχής είναι εξαιρετικά πλούσιο και μας παρουσιάζει εικόνες από την καθημερινή ζωή, τα μνημεία, τους δρόμους και διάφορες γωνιές της Αθήνας που θα είχαν περάσει για πάντα στη λησμονιά εάν δεν είχαν απαθανατιστεί.
Χατζής - Σαββιδάκης: Τραγουδούν τους μεγάλους συνθέτες από 23 Νοεμβρίου
Είναι η πρώτη φορά που μια έκθεση εστιάζει σε αυτό το υλικό. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη έκθεση που διοργανώνεται με θέμα της τη δράση της Στρατιάς της Ανατολής στην Ελλάδα. Πριν από λίγα χρόνια το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης είχε επικεντρώσει τη δική του έκθεση στα κατάλοιπα μιας νοσοκομειακής εγκατάστασης της Γαλλικής Στρατιάς της Ανατολής, η οποία δρούσε στη Θέρμη Θεσσαλονίκης την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και εκείνη η έκθεση είχε πλαισιωθεί με εποπτικό και πρωτογενές φωτογραφικό υλικό του υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας.
Η έκθεση «Αθήνα 1917. Με το βλέμμα της Στρατιάς της Ανατολής» θα διαρκέσει από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου 2017. Εγκαίνια: 14 Σεπτεμβρίου, ώρα: 20.00. Διεύθυνση: Μουσείο Μπενάκη οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138).
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου