Τις προσλήψεις ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, χθες στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά για τα κλειστά μουσεία, τη μη εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τις επιπτώσεις αυτών των δυσλειτουργιών στις τοπικές κοινωνίες. «Οι 400 προσλήψεις αφορούν σε εποχικούς υπάλληλους με συμβάσεις πεντάμηνης διάρκειας που καλύπτουν ανάγκες στα μουσεία που λειτουργούν με μονή βάρδια, όπως είναι τα Μουσεία στη Νίσυρο, στην Αμοργό και την Κέρκυρα, προκειμένου οι χώροι αυτοί να παραμένουν ανοιχτοί. Φέτος οι προσλήψεις αυτές έχουν αργήσει πάρα πολύ», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) κ. Μαυρικόπουλος και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το γιατί.
Εχουν εγκριθεί 200
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Κονιόρδου ενημέρωσε επίσης τους βουλευτές πως «έχουν ήδη εγκριθεί και θα κατανεμηθούν στους χώρους οι 200 μόνιμοι φύλακες που είχαν ζητηθεί». Την εξαγγελία για την πρόσληψη των διακοσίων είχε κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Νίσυρο τον περασμένο Δεκέμβριο. Η μόνη εξέλιξη που σημειώθηκε από τότε είναι πως το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού έκλεισε επειδή δεν υπάρχουν φύλακες!
«Σύμφωνα με το από 11.04.2017 δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο 85 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, ενώ ο κατάλογος που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο απαριθμεί 567 χώρους», αναφέρει ο κ. Αμυράς στην ερώτησή του.
Τα ερωτήματα Αμυρά
Η ανάλυση αυτών των στοιχείων οδήγησε τον βουλευτή στις εξής διαπιστώσεις:
* Σε 109 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους δεν υπάρχει πρόσβαση καθώς συνοδεύονται από την ένδειξη «κλειστό».
* Σε 72 χώρους η επίσκεψη πραγματοποιείται κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.
* Σε 301 χώρους το ωράριο λειτουργίας είναι 8.00-15.00.
«Υπάρχουν κάποιοι αρχαιολογικοί χώροι και κάποια μουσεία που είναι απομακρυσμένα ή έχουν πολύ μικρή επισκεψιμότητα και δυστυχώς αυτοί οι χώροι δεν μπορούν να είναι μόνιμα ανοιχτοί», απάντησε η κ. Κονιόρδου. Αναφέρθηκε και στο αυτονόητο: «Η Ελλάδα είναι γεμάτη αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία», είπε.
Η κ. Κονιόρδου μπορεί να μη φέρει προσωπικές ευθύνες για το γεγονός ότι τα προηγούμενα πολλά χρόνια κάθε τοπικός βουλευτής και κάθε δήμαρχος πίεζε για να χτιστεί μουσείο στην περιοχή του, με αποτέλεσμα σήμερα να παρατηρείται υπερπληθώρα μουσείων, όμως αυτή τη στιγμή έχει την ευθύνη να διαχειριστεί το πρόβλημα, να προτείνει λύσεις και όχι να καταφεύγει σε χιλιοειπωμένες διαπιστώσεις. Πακτωλοί χρημάτων δαπανήθηκαν για υποδομές που σήμερα είναι κλειστές και αραχνιάζουν.
Στην ανάγκη να υπάρξει οργανωμένο σχέδιο και να εκπονηθούν ειδικές μελέτες προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων αναφέρθηκε ο Γιώργος Αμυράς. «Στο εξωτερικό», σημείωσε, «υπάρχει σύμπραξη ιδιωτών με τα μουσεία. Παίρνουν χορηγίες, φτιάχνουν πολιτιστικά προγράμματα δεκαετίας, έχουν ίδιους πόρους και δεν επιβαρύνουν το δημόσιο Προϋπολογισμό για την οργάνωσή τους και την ανάδειξη των εκθεμάτων τους».
Οι προϊστάμενοι των Εφορειών Αρχαιοτήτων απ’ όλη την Ελλάδα συναντήθηκαν χθες στο υπουργείο Πολιτισμού για να θέσουν προβλήματα, όσο αυτό είναι εφικτό από τις ολιγόλεπτες τοποθετήσεις τους, και για να αναζητήσουν λύσεις, «με χρήση power point», όπως μας πληροφορεί με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού. Η συνάντηση συνεχίζεται και σήμερα.
Ουρές στην Ακρόπολη
Η χθεσινή ήταν και ημέρα ταλαιπωρίας για χιλιάδες ξένους επισκέπτες της χώρας μας λόγω της τρίωρης στάσης εργασίας (8-11 π.μ.) των αρχαιοφυλάκων. Η απεργιακή κινητοποίηση είχε ως αποτέλεσμα να σχηματιστούν τεράστιες ουρές έξω από τους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Ακρόπολη.
Αντώνης Καρατζαφέρης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου