Στη Ρώμη και τη νήσο Πόντζα, την περίοδο του ψυχρού πολέμου με έμφαση τη δωδεκαετία της Στρατηγικής της έντασης (1969-1980) και τη σύγχρονη εποχή διαδραματίζεται το νέο μυθιστόρημα της συγγραφέως Μαρίας Καραγιάννη με τίτλο «Το σπίτι των γλάρων», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Κλειδάριθμος».
Κινηματογραφική γραφή, μυστήριο, εναλλαγή στο παρελθόν παρόν, έντονα συναισθήματα και πλοκή αποτελούν τα δυνατά σημεία αυτού του βιβλίου πολλαπλών δρόμων που πραγματεύεται την κατάχρηση εξουσίας, την τρομοκρατία και την κυβερνητική διαφθορά μέσα από ένα ταξίδι αναζήτησης της αλήθειας στο χρόνο που αποδεικνύει πως τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται.
Μια καταιγιστική ιστορία μυστηρίου όπου η διαφθορά, η βία και η κατάχρηση εξουσίας συγκρούονται με την έμπνευση και τον παντοτινό έρωτα.
Μια παράξενη πρόσκληση σε μια γκαλερί οδηγεί έναν συγγραφέα στα χνάρια της Εμμέλια, του νεανικού του έρωτα, και τότε θα πέσει στα χέρια του ένα σημείωμά της:
Τυρρηνική θάλασσα, νήσος Πόντζα, 30-6-1979.
Κάποτε είχα ακούσει τον πατέρα μου να λέει πως τίποτε δεν κρατάει για πάντα στη ζωή. Τίποτε… εκτός από τις τύψεις. Έπρεπε να περάσουν χρόνια ολόκληρα μέχρι να καταλάβω το νόημα εκείνων των λέξεων… Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει την αξία της ζωής, ώσπου να νιώσει τη βρομερή ανάσα του θανάτου να ψιθυρίζει το όνομά του. Δεν φοβάμαι πια, μαμά. Το μόνο που αισθάνομαι είναι κούραση και μια γλυκιά προσμονή πως πολύ σύντομα τα φαντάσματα που στοίχειωσαν τη νιότη μου θα με αφήσουν επιτέλους ελεύθερη. Το όνομά μου είναι Εμμέλια, κι όταν θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές θα είμαι ήδη νεκρή.
Αυτοκτονία ή δολοφονία; Δεκαπέντε χρόνια μετά τον θάνατο της Εμμέλια, κόρης του πανίσχυρου βιομήχανου Φραντσέσκο Σόρντι, ένας συγγραφέας και μία αστυνόμος αναζητούν την απάντηση.
Ματέο Μποτσέλι: Ο ταλαντούχος γιος του θρυλικού τενόρου έρχεται για μια συναυλία στην Αθήνα
Με σαγηνευτική γραφή η χαρισματική συγγραφέας πλέκει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα με φόντο τις πιο σκοτεινές σελίδες της πρόσφατης Ιστορίας της Ιταλίας…
Λίγα λόγια για την ιστορία:
Ένας άντρας επιβιώνει από το τρομοκρατικό χτύπημα που έλαβε χώρα στις 4 Αυγούστου του 1974 κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολλόνια, όπου είδε τον πατέρα του να πεθαίνει μπρος στα μάτια του. Στιγματισμένος από τις αναμνήσεις και την απώλεια καταφεύγει στο μοναχικό κόσμο της συγγραφής που ήταν το όνειρό του από παιδί, δίχως οι προσπάθειές του να βρίσκουν αντίκρισμα στο αναγνωστικό κοινό. Είκοσι χρόνια αργότερα, θα λάβει μια επιστολή από μια αινιγματική γυναίκα, η οποία τον προσκαλεί σε μια γκαλερί με την υπόδειξη ενός συγκεκριμένου πίνακα (Το σπίτι των γλάρων). Από εκείνη τη στιγμή ξεκινά ένα ταξίδι αναζήτησης το οποίο τον φέρνει αντιμέτωπο με το παρελθόν του, που συνδέεται με την οικονομική και ηθική κατάρρευση μιας ισχυρής οικογένειας στη Ρώμη στα χρόνια του ψυχρού πολέμου (1975), όπου πλέον έχει αφανιστεί. Ωστόσο υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου αναφορικά με τις συνθήκες θανάτου της κόρης της οικογενείας η οποία φέρεται να έχει αυτοκτονήσει πέφτοντας από έναν φάρο στο νησί Πόντζα.
Είναι όμως έτσι; Με τη βοήθεια της Νόρας Τερεντίνο (Αστυνόμος στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών Ρώμης) θα προσπαθήσει να ανακαλύψει την αλήθεια, αποκαλύπτοντας σε κάθε βήμα την πιο σκοτεινή Ιστορία της Ιταλίας. Κατάχρηση εξουσίας, πολιτική διαφθορά, τρομοκρατία, μασονία κινούν τα νήματα της ιστορίας, φέρνοντας σε κάθε σελίδα τους ήρωες και τον αναγνώστη αντιμέτωπους με το θάνατο, την πίστη, την οδύνη της απώλειας, τη συγγραφική εμμονή και τη δύναμη της αληθινής αγάπης. Όλα αυτά με φόντο τη μαγευτική ατμόσφαιρα της Ρώμης.
Ποια είναι η συγγραφέας
Η Μαρία Καραγιάννη γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στην Καλαμάτα. Το 2003 αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και λίγο μετά πέρασε τις πύλες της Νομικής Σχολής Αθηνών, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα οικονομικά. Εξισορροπεί την καθημερινότητά της με την έμπνευση και την ευαισθησία της συγγραφής. Μιλάει τρεις ξένες γλώσσες και, με κάθε ευκαιρία, στριμώχνει όνειρα και προσδοκίες σε μια μικρή βαλίτσα και ταξιδεύει στις πόλεις του κόσμου. Το 2015 εκδόθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα, «Στη σκιά της σιωπής», το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και μεταφράστηκε στα αγγλικά και τα κινέζικα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο [email protected] και στο Facebook, στη σελίδα Μαρία Καραγιάννη – συγγραφέας.