– Η συζήτηση για τη βία κατά των γυναικών δεν είναι πια ταμπού στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο;
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχει σπάσει το τείχος της σιωπής και ότι η Πολιτεία σταδιακά προσαρμόζεται στους ευρωπαϊκούς κανόνες για την προστασία των γυναικών από κάθε είδους βία. Καθοριστικής σημασίας είναι το ότι τέθηκε σε ισχύ για την Ε.Ε., την 1η Οκτωβρίου, η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Η Ελλάδα έχει κυρώσει τη Σύμβαση αυτή (ν. 4531/2018), που αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για τις πολιτικές μας προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την πρόληψη, τη δίωξη και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε ακόμη να διανύσουμε μεγάλη απόσταση για να μπορούμε να πούμε ότι κάθε θύμα, ανεξάρτητα από καταγωγή, οικονομική κατάσταση, τόπο διαμονής, θα έχει την αναγκαία φροντίδα για να αντιμετωπίσει το τραύμα, θα μπορέσει χωρίς καθυστέρηση να βρει καταφύγιο και υποστήριξη και να δικαιωθεί χωρίς ταλαιπωρία.
- Είναι αλήθεια ότι υπάρχει έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας;
Το 2021 σημειώθηκε ραγδαία αύξηση των καταγγελιών στην Αστυνομία, της τάξης του 72,9%. Σε σύγκριση με το 2020, ο αριθμός των γυναικών που κατήγγειλαν στην Αστυνομία ενδοοικογενειακή βία το 2022 υπερδιπλασιάστηκε, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξης του 137,6%. Δηλαδή, 4.264 γυναίκες είχαν προχωρήσει το 2020 σε καταγγελία, ενώ το 2022 ο αριθμός τους ανήλθε σε 10.131. Το 2022 η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαχειρίστηκε 52 υποθέσεις εκδικητικής πορνογραφίας, με τις γυναίκες να αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων (19 γυναίκες θύματα – 79,2%).
– Υπάρχουν στοιχεία για τις γυναίκες που ζήτησαν βοήθεια από τη ΓΓΙΑΔ;
Την τελευταία φορά υποστηρίχθηκαν από τα Συμβουλευτικά Κέντρα του δικτύου της ΓΓΙΑΔ ανά την Ελλάδα συνολικά 4.551 γυναίκες επιζήσασες βίας και πολλαπλών διακρίσεων, εκ των οποίων 4.193 έλαβαν υπηρεσίες συμβουλευτικής, ενώ 358 τρίτα πρόσωπα έλαβαν, κυρίως, ενημέρωση πάνω στο ζήτημα της έμφυλης βίας.
– Κινούμαστε, επομένως, προς τη σωστή κατεύθυνση;
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Είναι σημαντική η δημιουργία 74 εξειδικευμένων αστυνομικών τμημάτων για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη έλλειψη ξενώνων για θύματα ενδοοικογενειακής βίας, προγραμμάτων συμβουλευτικής για δράστες ενδοοικογενειακής βίας και δομών για την υποστήριξη και καθοδήγηση θυμάτων βιασμού ή σεξουαλικής βίας.
– Μετά την αποδοχή της πρότασης του πρωθυπουργού να αναλάβετε τη θέση της γενικής γραμματέως Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεχθήκατε όχι μόνο κριτική αλλά και προσβλητικές επιθέσεις από πρώην συντρόφους σας στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Σας επηρέασαν;
Δέχτηκα και πολλά μηνύματα αλληλεγγύης και ενθάρρυνσης από στελέχη της αντιπολίτευσης, που δεν εκφράστηκαν δημόσια για προφανείς λόγους. Η πρόταση που μου έγινε δεν είχε κομματικό πρόσημο. Με επέλεξαν με βάση το βιογραφικό μου, εκτιμώντας την εμπειρία μου και την αφοσίωσή μου στην προσπάθεια για την προώθηση της έμφυλης ισότητας. Και αποδέχθηκα να αναλάβω αυτό το ρόλο για να προσφέρω ό,τι μπορώ σε μια υπόθεση που έχει μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον και συνδέεται με την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να υπάρχουν κομματικά στεγανά, απαιτούνται υπερβάσεις. Θα κριθώ από το έργο που θα γίνει στα συγκεκριμένα πεδία.
– Είστε δραστήρια στο TikTok. Το απολαμβάνετε;
Η επικοινωνία συνδέεται άρρηκτα με την αποτελεσματικότητα της δουλειάς μας. Δεν έχει σημασία ό,τι κι αν κάνουμε, αν αυτό δεν γίνει γνωστό στις ωφελούμενες και τους ωφελούμενους, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν υπηρεσίες, πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις. Με αυτή την έννοια, είμαι δεκτική σε οποιαδήποτε δυνατότητα επικοινωνίας. Το TikTok μού το «σύστησε» ο γιος μου και στην πράξη κατάλαβα ότι έχει σημαντική επιρροή στη νέα γενιά. Κάνω, λοιπόν, ό,τι μπορώ για να ενημερώσω και να ευαισθητοποιήσω όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό.
Υπάρχουν αντιδράσεις για το γάμο των ομοφύλων. Τις κατανοείτε;
Στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο σεβασμός είναι αδιαπραγμάτευτος. Καλό είναι να υπάρχει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση, αλλά δεν είναι αναγκαίος όρος προκειμένου να γίνει ένα βήμα προόδου και εκσυγχρονισμού, όπως είναι ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια. Είμαι βέβαιη ότι στην πορεία του χρόνου και όταν περάσουμε από τη διακήρυξη στην πράξη, οι ανησυχίες θα αμβλυνθούν. Ευτυχώς ο πρωθυπουργός είναι απόλυτα σίγουρος ότι αυτό είναι το σωστό και δεν κάνει πίσω.