Στις 10 το πρωί σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με θέμα συζήτησης την ενδοοικογενειακή βία και την ένα νέο πρωτόκολλο, το οποίο θα έχει πιο αυστηρές οδηγίες για τους αστυνομικούς που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά. Η σύσκεψη θα γίνει παρουσία αξιωματικών, αλλά και μέσω τηλεδιάσκεψης με άλλα στελέχη της ΕΛΑΣ.
Σκοπός είναι να δοθούν αυστηρές οδηγίες και μάλιστα στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετέχουν και οι διοικητές όλων των αστυνομικών τμημάτων και των διευθύνσεων της αστυνομίας. Ουσιαστικά δηλαδή θα γίνει μια τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων στο Σώμα.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης θέλει να διασφαλιστεί μέσω αυτού του πρωτοκόλλου ότι δεν θα υπάρξουν ξανά φαινόμενα διεκπαιρεωτικής (ή και αδιάφορης) συμπεριφοράς αστυνομικών όταν ένας πολίτης ζητά βοήθεια γιατί αισθάνεται πως κινδυνεύει η ζωή του.
Με βάση τα όσα έγιναν με την 28χρονη Κυριακή, η οποία δολοφονήθηκε αφού βγήκε πρώτα από το τμήμα για να ζητήσει τηλεφωνικά να έρθει περιπολικό να την πάρει, αναμένονται ριζικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων, ώστε να διασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα του προσώπου που θα κάνει την καταγγελία.
Χρυσοχοΐδης: «Από τις δυσκολότερες στιγμές στην μακρά διαδρομή μου»
Νωρίς το πρωί από την Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δήλωνε για την δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους πως «τέσσερις μέρες μετά το τραγικό περιστατικό της 1ης Απριλίου, όπου χάθηκε μια νέα κοπέλα, η Κυριακή Γρίβα, συνεχίζουμε όλοι μας να θρηνούμε και να πενθούμε. Είμαι συντετριμμένος και προσωπικά γιατί είναι από τις πλέον δυσάρεστες και δύσκολες στιγμές που έχω βιώσει στη μακρά διαδρομή μου και στην προσωπική μου ζωή. Απευθύνω συλλυπητήρια στην οικογένεια αυτής της νέας γυναίκας που έφυγε».
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη: «Η έρευνα διεξάγεται με μεγάλη ταχύτητα. Είμαι βέβαιος πως θα τελειώσει πολύ γρήγορα και θα αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια. Η Ελληνική Αστυνομία απέστειλε σε όλες τις αρχές -αλλά και η ίδια διεξάγει έρευνες, όλο το υλικό χωρίς να αποκρυφτεί τίποτε. Θα υπάρξει πλήρης η αλήθεια, ολόκληρη, και θα αποδοθεί στους πολίτες της χώρας μας και ταυτόχρονα θα υπάρξει όλος εκείνος ο απολογισμός που πρέπει να γίνει για να μην ξανασυμβούν τέτοια γεγονότα».
-18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, στόχος να γίνουν 45
-Panic Button: ειδική εφαρμογή άμεσης ειδοποίησης ΕΛ.ΑΣ, 1.367 γυναίκες την εγκατέστησαν
-44 συμβουλευτικά κέντρα (προσφέρουν δωρεάν συμβουλευτική, καθώς διαθέτουν ψυχοκοινωνική και νομική υπηρεσία)
Debate Μητσοτάκη-Μπρυκνέρ: Δουλειά μου είναι να προστατεύσω τα σύνορα - Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν
-20 Ξενώνες φιλοξενίας
Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για την ΕΛ.ΑΣ.
Βασικό ζητούμενο είναι το επόμενο χρονικό διάστημα να παρουσιαστεί ένα σύνολο οδηγιών για το τι θα πρέπει να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Επιπλέον φαίνεται να έχει αποφασιστεί ότι ένας καταγγέλλων για οικογενειακή βία θα κρατείται σε ασφαλή χώρο μέχρι να εντοπιστεί το πρόσωπο που απειλεί το θύμα.
Συγκεκριμένα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει όταν μια γυναίκα καταγγέλλει ότι κινδυνεύει, θα κρατείται σε ασφαλή χώρο στο Αστυνομικό Τμήμα ή σε άλλον χώρο, όπως ξενώνας ασφαλείας.
Η γυναίκα θα μένει στον συγκεκριμένο χώρο μέχρι να εντοπιστεί αυτός που την απειλεί. Στόχος είναι να εντοπιστεί ο θύτης και να προστατευθεί το άτομο που είναι προς απειλή.
Μαρινάκης για ενδοοικογενειακή βία: Θα ήμασταν πολιτικοί απατεώνες αν λέγαμε ότι θα εξαφανίσουμε τέτοια φαινόμενα
«Όταν σκοτώνεται μία νέα κοπέλα, ένας άνθρωπος έξω, κοντά – ακριβείς συνθήκες θα αποτυπώσει η έρευνα – από ένα Αστυνομικό Τμήμα δεν μπορεί να πει κανείς ότι κάτι πήγε καλά», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
«Δεν μπορούμε a priori να πυροβολούμε κάποιον, δεν είμαστε εμείς αυτοί που κάνουμε την έρευνα» πρόσθεσε μιλώντας στην ΕΡΤ. «Δεν είμαι βέβαιος ότι ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο. Έπρεπε να γίνουν πολλά παραπάνω ώστε να μην δολοφονηθεί αυτή η κοπέλα» τόνισε σε άλλο σημείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Στους Αγίους Αναργύρους έγινε μία τραγωδία, μια γυναικοκτονία» συνέχισε ο κ. Μαρινάκης. «Θα ήμασταν πολιτικοί απατεώνες αν λέγαμε ότι θα εξαφανίσουμε φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας αλλά έχουν ληφθεί πολλά μέτρα για την αντιμετώπισή της» συμπλήρωσε δε.
Σχετικά με την υπόθεση των Τεμπών ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε: «δεν πρέπει να υπάρχει καμία σκιά γύρω από την υπόθεση αυτή». Διευκρίνισε ότι «δεν έχουμε αρνηθεί κανένα αίτημα για προανακριτική επιτροπή».
Σχολιάζοντας δε τις εξελίξεις στο κόμμα των Σπαρτιατών τόνισε: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ενταχθούν στη Νέα Δημοκρατία οι ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές των Σπαρτιατών».
Αναφορικά με το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Είναι ένα συνέδριο με τρεις βασικούς στόχους: Είναι ένα ιστορικό συνέδριο, άρα συνέδριο μνήμης των 50 ετών, ένα συνέδριο συσπείρωσης, ενότητας και τρίτον σηματοδοτεί την έναρξη μιας προεκλογικής περιόδου».
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει: «Τραγικά όσα έγιναν, τους διαλόγους θα τους μάθουμε από την έρευνα είναι κάποια πράγματα που είναι προφανή, αυτό που ακούσαμε από το τηλέφωνο να λέγεται είναι θλιβερό, αλλά δεν χαρακτηρίζει την ΕΛ.ΑΣ ολόκληρη, ο φρουρός δεν πήρε είδηση, δικαιολογίες δεν υπάρχουν, όποιος ψάχνει να βρει δικαιολογίες εθελοτυφλεί. Δίνουμε την πιο δύσκολη μάχη να ξεριζωθούν κατεστημένες νοοτροπίες και παθογένειες. Και με επιμονή και προσήλωση θα προσπαθούμε να το καταφέρουμε».
O κ. Μαρινάκης ανέφερε ακόμη πως: «Η κυβέρνηση επανέφερε τα ισόβια για ανθρωποκτονία- η αυστηρότερη ποινή που προβλέπει το δικαστικό μας σύστημα είναι τα ισόβια, αυτοί που ζητούν τον όρο γυναικοκτονία – που κοινωνικά το δεχόμαστε και ο πρωθυπουργός – πρακτικά αυτό που λένε είναι να επανέλθει η θανατική ποινή. Το να λες θα κάνω διαφορα πράγματα και θα εξαφανίσω το φαινόμενο των γυναικοκτονιών τότε είσαι πολιτικός απατεώνας. Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να λέμε ότι η λύση είναι να πάρουμε το κεφάλι πολιτικά, χρειάζεται να δούμε τι έχει κάνει ο υπουργός, έχει μετρήσιμα αποτελέσματα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι είναι άδικο να ακυρώνεται η συνολική προσπάθεια της ΕΛ.ΑΣ, απαρίθμησε τα βήματα που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, προτρέποντας τα θύματα να «σπάσουν» τον κύκλο του φόβου και να προχωρούν σε καταγγελίες.