Τουλάχιστον αυτό μας τόνιζαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να ξεκινήσει και πάλι περιοδείες εκτός Αττικής τις επόμενες μέρες και δεν θέλει να ανακυκλώσει την εσωστρέφεια.
Μπαίνοντας στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση να μπει τέλος στην ευνοϊκή ποινική μεταχείριση όσων επιστρέφουν κλοπιμαία και πλέον για όσους τα επιστρέφουν αυτό θα έχει τη μορφή ελαφρυντικού σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης.
Αναφερόμενος στους νέους και την έξαρση που παρατηρείται στην παραβατικότητα από ανήλικους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «πιστεύω ότι συνολικά στις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα έχουμε δείξει καλά αντανακλαστικά και έγιναν στοχευμένες αλλαγές προς την αυστηρότερη ποινική μεταχείριση οπλοκατοχής των νέων και την προφυλάκιση όσων υποπίπτουν στην ίδια αξιόποινη πράξη».
«Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικογένεια, ως τον βασικό πυρήνα ανατροφής των παιδιών, όμως έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πιο αυστηρές τις ποινές για παραμέληση ανηλίκων. Θα μας απασχολήσουν πολύ στο μέλλον τα ζητήματα με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και πώς το bullying αποκτά ψηφιακή διάσταση. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια παγκόσμια κρίση και θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρξει ανάγκη κανονιστικής παρέμβασης ώστε το πρόβλημα αυτό να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του. Μέχρι να γίνει αυτό έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα παιδιά μας», είπε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μεγάλη νέα πρωτοβουλία, όπως είπε, που είναι «η ιδέα μιας νέας εφαρμογής Safe Youth, ώστε ένα παιδί να μπορεί να ενημερώνει την Αστυνομία, εκτός σχολείου, αν νιώθει ότι κινδυνεύει. Θα είμαστε σε λίγο διάστημα έτοιμοι να παρουσιάσουμε τη νέα πρωτοβουλία».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα θέματα της Οικονομίας, λέγοντας ότι: «Στο Μεσοπρόθεσμο καταγράφεται μια πολύ ενθαρρυντική πορεία για τα δημόσια οικονομικά, που αποτύπωσα και εγώ στις επαφές με επενδυτές στη Νέα Υόρκη. Περιλαμβάνει μείωση χρέους, που δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για δαπάνες υπέρ του πολίτη. Η Ελλάδα δεν ανήκει σε εκείνες τις χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος και αυτή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για τη χώρα και τους πολίτες για να αφήσουμε πίσω μας τις εποχές των δημοσιονομικών εκτροπών».
Αναφερόμενος στην απόφαση για μείωση της τιμής των διοδίων, ο πρωθυπουργός είπε ότι: «Τα διόδια στην Αττική Οδό μειώνονται στα 2,5 ευρώ. Θα απαλλάσσονται και οχήματα που ανήκουν σε άτομα με αναπηρία. Ο νέος παραχωρησιούχος αναλαμβάνει την πλήρη λειτουργία και συντήρηση ακόμα και σε έκτακτες συνθήκες. Επαναλαμβάνω, επίσης, ότι ως αποτέλεσμα της αναδιαπραγμάτευσης για τη χρηματοδότηση στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου μειώνεται κατά 3 ευρώ το κόστος των διοδίων στο τμήμα Μαλιακός-Κλειδί στην Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Μια μείωση που θα ισχύσει έως το τέλος του 2025».
Τι είπε ο Παύλος Μαρινάκης για κακοκαιρία, Μετρό Θεσσαλονίκης και φορολογικό νομοσχέδιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο σχέδιο προσλήψεων για το 2025, λέγοντας ότι «έχουμε, επίσης, να εγκρίνουμε τις νέες προσλήψεις για το 2025, στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού των προσλήψεων. Σχεδόν 20.000 προσλήψεις, με σημαντική ενίσχυση του ΕΣΥ, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων. Είμαστε σε μια ανοιχτή συζήτηση με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για το πώς μπορούμε να κάνουμε την καριέρα στις Ενοπλες Δυνάμεις πιο ελκυστική για τα νέα παιδιά».
Για τη ρύθμιση για τα «κατακόκκινα» αγροτικά δάνεια είπε ότι «αφορά πάνω από 20.000 παραγωγούς και 750 συνεταιρισμούς και πιστεύουμε ότι θα δώσει μια ανάσα σε ένα πρόβλημα που δυστυχώς μας έρχεται από τις εποχές της κρίσης».
«Ολοι στη Ρηγίλλης για τα 50 χρόνια Ν.Δ.»
Ο κ. Μητσοτάκης, στο κλείσιμο της εισήγησής του, αναφέρθηκε και στα γενέθλια της Ν.Δ., λέγοντας ότι: «Και βέβαια να θυμίσω, φορώντας και το κομματικό μας καπέλο, ότι την Παρασκευή “Θα πάμε όλοι Ρηγίλλης”, όπως λέει και το σύνθημά μας. Θα πάμε για να τιμήσουμε τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας τη δύναμη του χθες αποτέλεσμα στο σήμερα, ελπίδα για το αύριο, σε μια ωραία επετειακή εκδήλωση. Να θυμίσω ότι ήδη έχουμε κάνει ένα Συνέδριο για τα 50 μας χρόνια, στο οποίο μιλήσαμε αναλυτικά και απαντήσαμε στο ερώτημα γιατί η Νέα Δημοκρατία, τελικά, είναι η μόνη παράταξη η οποία άντεξε τόσο πολύ στους κλυδωνισμούς της Mεταπολίτευσης και είναι σήμερα τόσο ισχυρή. Θα είναι μια ωραία, νομίζω, ευκαιρία να συναντηθούμε με φίλους και παλιούς αγωνιστές για να γιορτάσουμε αυτή την, νομίζω, πολύ σημαδιακή και ιστορική επέτειο».
«Αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή»
Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, πριν μπει στην ημερήσια διάταξη του Υπουργικού, στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή τονίζοντας ότι οι εξελίξεις δημιουργούν ανησυχία και προσθέτοντας ότι: «Η πρώτη μας επιδίωξη δεν μπορεί να είναι άλλη από την αποκλιμάκωση πριν αυτή η σύρραξη γενικευθεί. Η Ελλάδα έχει μια εξωτερική πολιτική η οποία βασίζεται σε αρχές, είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής, συνομιλεί με όλες τις πλευρές και παραμένει ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στις επαφές τις οποίες είχα στo πλαίσιo της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, αλλά είναι και μία πολιτική η οποία διατρέχει την καθημερινή πρακτική του υπουργείου Εξωτερικών. Πάντα θα αγωνιζόμαστε για την ειρήνη στην περιοχή, η οποία είναι προϋπόθεση σταθερότητας, γι’ αυτό και καλούμε πάλι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε μία ταχεία αποκλιμάκωση, έτσι ώστε να αποφύγουμε το χειρότερο σενάριο, που θα ήταν ένας γενικευμένος πόλεμος στον Νότιο Λίβανο».
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στους Ελληνες που ζουν στην περιοχή, είπε ότι ήδη έχει εκπονηθεί σχέδιο εκκένωσης και τα συναρμόδια υπουργεία είναι σε απόλυτη ετοιμότητα ενώ βρισκόμαστε σε συνεννόηση με όλους τους εταίρους για την πιθανή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο Λίβανο.