«Δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το στάδιο» για τα πρόσωπα τα οποία θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.
Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε πάντως ότι έγινε καλή πρώτη συζήτηση που κινήθηκε, όπως έκρινε, προς τη «σωστή κατεύθυνση».
Εξήγησε ότι τα πολιτικά κόμματα έκαναν τις προτάσεις τους και «θα έχουμε την ευκαιρία τις επόμενες ημέρες να εργαστούμε περαιτέρω για να προετοιμάσουμε την τελική απόφαση». Υπενθύμισε ακόμη ότι εξαρχής δεν αναμενόταν να ληφθεί τελική απόφαση στο χθεσινό άτυπο δείπνο των ευρωπαίων ηγετών, αλλά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα συγκληθεί σε δέκα ημέρες, την 27η και την 28η Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Ερωτηθείς αν αισιοδοξεί πως θα υπάρξει συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του μήνα, ο Σαρλ Μισέλ απάντησε πως είναι «καθήκον μας να έχουμε λάβει απόφαση ως το τέλος Ιουνίου».
Ο κ. Μισέλ πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει επίσης αποφάσεις για τις κατευθύνσεις του επόμενου νομοθετικού κύκλου, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπως και για τη στρατηγική ατζέντα της επόμενης πενταετίας.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν χθες την πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και συζήτησαν για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία πόστα στην ΕΕ (πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική).
Βρυξέλλες: Οι ευρωπαίοι ηγέτες «δεν είναι μακριά» από την επίτευξη συμφωνίας για τα κορυφαία αξιώματα
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σε δημοσιογράφους αργά χθες το βράδυ, μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής, ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι «μακριά» από την επίτευξη συμφωνίας για τα κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ (σ.σ. την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η συμφωνία θα έχει επιτευχθεί πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, με άλλα λόγια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 27ης και 28ης Ιουνίου, ο κ. Μακρόν απάντησε «νομίζω πως θα υπάρξει συμφωνία πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, αλλά δεν είναι στόχος αυτό».
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Σημείωσε πως θα μπορούσε να επιτευχθεί ισορροπία αν προσφερόταν θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Γαλλία.
Τι προηγήθηκε
Περίπου στις 21:30 ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις των τριών ισχυρών κομμάτων της ΕΕ, με το ΕΛΚ να εκπροσωπείται από τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ντόναλντ Τουσκ, τους Σοσιαλδημοκράτες από τους Ολαφ Σολτς και Πέδρο Σάντσεθ, ενώ στη συζήτηση συμμετείχαν λίγο μετά και οι Μακρόν και Ρούτε για τους Φιλελεύθερους.
Οι συζητήσεις για τα υψηλότερα αξιώματα στην ΕΕ κράτησαν περισσότερη ώρα απ’ ότι αναμενόταν και έτσι η κουβέντα συνεχίστηκε μαζί με όλους τους ηγέτες στο δείπνο της Ατυπης Συνόδου, το οποίο ξεκίνησε μετά τις 22:15, σχεδόν τρεις ώρες μετά την αρχική προγραμματισμένη ώρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη συζήτηση, δήλωσε: «Στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα ξεκινήσει σε λίγο, θα κάνουμε την πρώτη και ελπίζω και την τελευταία συζήτηση για την κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης για τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προσέρχεται σε αυτή τη διαπραγμάτευση ως ο νικητής των ευρωεκλογών που έλαβαν χώρα μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου στις ευρωπαϊκές χώρες και δικαιωματικά διεκδικεί τη συνέχιση της προεδρίας της Ursula von der Leyen στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Υπενθυμίζεται ότι την κ. Φον ντερ Λάιεν είχαν προτείνει επίσημα από την πλευρά του ΕΛΚ, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, οι οποίοι ηγήθηκαν και σήμερα των συζητήσεων στη σύνοδο για την επίτευξη συναίνεσης των Ευρωπαίων ηγετών για την ανανέωση της θητείας της.
Για το δεύτερο σημαντικότερο πόστο προορίζεται ένας δοκιμασμένος πολιτικός, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα, που προέρχεται από την ευρύτερη φιλοευρωπαϊκή Αριστερά. Ο κ. Κόστα διετέλεσε πρωθυπουργός στη χώρα του από το 2015 μέχρι το 2024, την έβγαλε επιτυχώς από τα μνημόνια και σήμερα η Πορτογαλία μαζί με την Ελλάδα εμφανίζουν από τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις στην Ε.Ε. Η υποψηφιότητα αυτή υποστηρίχθηκε από τους Σοσιαλιστές, τη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη μετά το ΕΛΚ.
Υπάρχει ακόμη μια άτυπη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών, στο πρόσωπο της σημερινής προέδρου της Ευρωβουλής Ρομπέρτα Μέτσολα, της οποίας η θητεία θα ανανεωθεί για τα επόμενα 2,5 χρόνια. Δεν θα ανακοινωθεί ως μέρος του πακέτου, την επιλογή θα πρέπει να την κάνουν οι ίδιοι οι ευρωβουλευτές, ωστόσο στην ουσία οι ηγέτες είναι αυτοί που θα δώσουν και τη «γραμμή» στους ευρωβουλευτές.
Είναι η πρώτη φορά που ανανεώνεται η θητεία προέδρου της Ευρωβουλής για άλλα 2,5 έτη, και πρέπει να έχει σχέση με την πολύ καλή θητεία της και η εμπειρία της θα είναι εγγύηση για την ομαλή λειτουργία του σώματος μετά την αύξηση του αριθμού των ακραίων και των λαϊκιστών που προέκυψε από τις ευρωεκλογές. Η κ. Μέτσολα προέρχεται από τη Μάλτα και ανήκει επίσης στο ΕΛΚ.
Ειδήσεις σήμερα
Ίαν ΜακΚέλεν: Σοβαρό ατύχημα για τον 85χρονο ηθοποιό – Έπεσε από τη σκηνή