Ο γνωστός ποινικολόγος παρέμεινε στο γραφείο της ανακρίτριας περίπου μία ώρα, απαντώντας σε ερωτήσεις γύρω από το περιστατικό, που οδήγησε στον βίαιο ξυλοδαρμό της συζύγου του, τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, της διακομιδής της στο νοσοκομείο, αλλά και τους αρχικούς ισχυρισμούς του πως τα τραύματα προήλθαν από οικιακό ατύχημα και συγκεκριμένα από πέσιμο στη σκάλα.
Μετά την κατάθεση του γιατρού, ωστόσο, σύμφωνα με την οποία ήταν σαφές πως τα τραύματα προήλθαν από ανθρώπινο χέρι, ο κατηγορούμενος δικηγόρος ομολόγησε την πράξη του, κατά τη χθεσινή του απολογία ενώπιον των δικαστικών αρχών.
Παράλληλα, φέρεται να εμφανίστηκε μετανιωμένος, ενώ σύμφωνα με δικαστικές πηγές κομβικό ρόλο στην απόφαση να αφεθεί ελεύθερος έπαιξε το γεγονός ότι στην κατάθεσή της η σύζυγος του δικηγόρου ανέφερε πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή βία.
Ετσι, ανακρίτρια και εισαγγελέας συμφώνησαν πως δεν είναι ύποπτος φυγής ή ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων, αποφασίζοντας να αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους να μην πλησιάζει τη σύζυγό του στα 200 μέτρα, να μετακομίσει υποχρεωτικά από την κοινή συζυγική στέγη και να παρακολουθήσει ένα ειδικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης.
«Ομολόγησα την πράξη μου, πραγματικά ζητάω συγγνώμη για αυτό το οποίο συνέβη και από τη σύζυγό μου -την οποία πραγματικά υπεραγαπώ- και από τις τρεις κόρες μου», ανέφερε ο Απ. Λύτρας σε δήλωσή του έξω από τα δικαστήρια, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς βρέθηκα σε μια κατάσταση που έγινε αυτό το περιστατικό για το οποίο δεν μπορώ να δώσω εξήγηση. Οπως κατέθεσε και η ίδια, δεν έχω υπάρξει ποτέ μου βίαιος. Δεν είναι κάτι που μπορώ να συγχωρέσω τον εαυτό μου.
Στη συνέχεια ανέφερε: «Θα κοιτάξω να δω με ποιον τρόπο, μετά από αυτό το περιστατικό που έγινε, μπορώ να θεραπευτώ, να ζητήσω βοήθεια. Γιατί πραγματικά σας το λέω, έχω χτίσει μια καριέρα και μια οικογένεια, έχει γίνει με πάρα πολύ κόπο και από εμένα και από τη σύζυγό μου και η πράξη που έγινε είναι και για εμένα κάτι αδιανόητο, όπως και για αυτή».
Πειθαρχική έρευνα
Πάντως, η απόφαση της ανακρίτριας και του εισαγγελέα να αφήσουν ελεύθερο τον Απ. Λύτρα με περιοριστικούς όρους προκάλεσε την παρέμβαση του Αρείου Πάγου. Με κοινή τους δήλωση, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα και η εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου Γεωργία Αδειλίνη ανακοίνωσαν πως διέταξαν πειθαρχική προκαταρκτική έρευνα για ενδεχόμενες ευθύνες της ανακρίτριας και του εισαγγελέα στο στάδιο της προδικασίας.
Η πλευρά του Αρείου Πάγου θα ελέγξει εάν υπήρχε ορθή εφαρμογή των προϋποθέσεων του νόμου στη συγκεκριμένη περίπτωση, με δεδομένο πως υπήρχε ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας, έστω λεκτικής, από τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο, σύμφωνα με την καταγγελία της πρώην συζύγου του.
Πηγές του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας καθιστούν σαφές πως πρέπει να αναδειχθεί πως η Δικαιοσύνη λειτουργεί ως ίση προς όλους και δεν λειτουργεί μεροληπτικά υπέρ προσώπων που έχουν αναγνωρισιμότητα.
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΥΖΥΓΟΥ
«Αιμορραγούσα πάρα πολύ»
Οπως έγινε στη συνέχεια γνωστό, η ανακρίτρια είχε λάβει κατάθεση από το θύμα το απόγευμα της Κυριακής, πριν την απολογία του κατηγορουμένου.
Σε αυτήν, σύμφωνα με τον Alpha, η δικηγόρος ανέφερε πως ο ξυλοδαρμός της ξεκίνησε για ασήμαντη αφορμή. «Μόλις έβαλε μπροστά το αυτοκίνητο άρχισε να με βρίζει, μου έριξε την πρώτη μπουνιά στο πρόσωπο, άρχισε να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και σε μικρή απόσταση, σε ένα απόμερο μέρος δεξιά του δρόμου που είχε λίγο χώρο, σταμάτησε το αυτοκίνητο και με χτύπησε στο πρόσωπο με τα χέρια του σε γροθιά.
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
Ολη αυτή την ώρα μου είχε πάρει το κινητό, η πόρτα ήταν κλειδωμένη, ούρλιαζα βοήθεια και τον παρακαλούσα να σταματήσει. Το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο αίματα (…). Κάποια στιγμή ένιωθα ότι χάνω τις αισθήσεις μου.
Προφανώς με είδε σε αυτή την κατάσταση και σταμάτησε. Τον παρακαλούσα να με πάει στο νοσοκομείο και να μου δώσει το κινητό μου, για να ειδοποιήσω την αδελφή μου. Ο ίδιος δεν ανταποκρινόταν σε τίποτα από όλα αυτά, παρότι του έλεγα ότι θα πεθάνω, γιατί αιμορραγούσα πάρα πολύ. Ακόμη και τα ρούχα μου είχαν γεμίσει αίματα. Εγώ τον παρακαλούσα να με πάει σε ένα νοσοκομείο, του είπα ότι αν με πάει δεν θα πω ότι με χτύπησε, αλλά ότι έπεσα μόνη μου».
Στη συνέχεια, η 37χρονη περιέγραψε πως, με τα πολλά, πήγαν στο νοσοκομείο, όπου στους γιατρούς εξήγησε τι είχε συμβεί, ενώ περιέγραψε ότι είπε αρχικά στην Αστυνομία ότι έπεσε από τις σκάλες, για να μην καταλάβει ο σύζυγός της, τον οποίο, όπως είπε, δεν μπορούσε να εμπιστευθεί. Χθες, το θύμα μετέβη στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία, προκειμένου να εξεταστεί.
Προς υπεράσπισή του, ο Απ. Λύτρας κάλεσε να καταθέσουν η πρώην σύζυγός του και η μεγαλύτερή του κόρη, με την πρώτη να αναφέρει κατά πληροφορίες πως δεν υπέστη βία κατά τη διάρκεια της συμβίωσής τους και πως είχε ανακαλέσει τις σχετικές της καταγγελίες. Επίσης κατέθεσε ο κουμπάρος του, επίσης ποινικολόγος, Σπύρος Δημητρίου, ο οποίος κατά πληροφορίες ανέφερε πως ποτέ δεν είχε αντιληφθεί ενδοοικογενειακή βία ανάμεσα στο ζευγάρι.
ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ
«Αποδίδουν οι νόμοι που ψηφίζονται»
Για το θέμα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφέροντας πως «φαίνεται ότι αυτό που μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση, και η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία, να ψηφίζει, δηλαδή, νόμους που αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για τη Δικαιοσύνη, αποδίδει. Εδώ, αναφέρομαι στις διατάξεις που δίνουν την υποχρέωση σε ανθρώπους που εξετάζουν πιθανά θύματα, τέτοιων πράξεων, να μεταφέρουν με βάση την εξέταση αμελλητί με την εμπειρία τους, χωρίς να έχουν την οποιαδήποτε επίπτωση, τον οποιοδήποτε κίνδυνου να διωχθούν», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η διαδικασία κατά του Απόστολου Λύτρα κινήθηκε με βάση μόνο την κατάθεση του γιατρού, όπως ορίζει η τροποποίηση του περασμένου Φεβρουαρίου.
Εναν νόμο που γνώριζε λόγω της ιδιότητάς της η δικηγόρος – θύμα του ξυλοδαρμού, ζητώντας από τον αστυνομικό να αρκεστεί στην κατάθεση του γιατρού, περιμένοντας η ίδια να πει τι είχε συμβεί στην ανακρίτρια.
Τέλος, την πειθαρχική δίωξη του Απ. Λύτρα αποφάσισε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.
Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ
Η επιμονή για το Panic Button «έδειξε» τη βία
Η αποδοχή της εγκατάστασης του Panic Button επιβεβαίωσε… «σιωπηρά» το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, με πρωταγωνιστή τον γνωστό ποινικολόγο Απόστολο Λύτρα και θύμα την 37χρονη σύζυγό του. Αυτό σημειώνουν οι αστυνομικοί, που διαχειρίστηκαν τη δύσκολη υπόθεση τα ξημερώματα της Κυριακής, έχοντας ενημερωθεί από τον γιατρό της κλινικής που εξέτασε την δικηγόρο, μετά την επίθεση. «Επεσα από τις σκάλες», φέρεται να επέμενε, αρνούμενη να προχωρήσει σε καταγγελία και μήνυση. Ωστόσο, με ένα νεύμα της, επιβεβαίωσε στον γιατρό τη φύση των τραυμάτων της, αλλά και τον δράστη του άγριου ξυλοδαρμού. Τεχνηέντως είχε ζητήσει από τους αστυνομικούς την εγκατάσταση του κουμπιού πανικού, προκειμένου να δώσει στους αστυνομικούς να καταλάβουν ενδείξεις φόβου, είτε ότι είχε πέσει θύμα ξανά είτε ότι τρομοκρατήθηκε από τη βάναυση επίθεσή του.
«Σε ερώτησή μου ποιος άνθρωπος τη χτύπησε, αν είναι ο ίδιος που την είχε φέρει στα επείγοντα, εκείνη μου απάντησε καταφατικά. Αμεσα ενημέρωσα την Αμεση Δράση για τις δικές της ενέργειες», ανέφερε ο γιατρός στην κατάθεση του, η οποία δρομολόγησε την αυτεπάγγελτη επέμβαση των Αρχών τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής.
Η καταγραφή των τραυμάτων προκαλεί αποστροφή. «Κλινικά φέρει εκχυμώσεις και οίδημα προσώπου -μέτωπο, ζυγωματικά, αμφώ-, εκχυμώσεις οφθαλμικών κογχών (racoon eyes), θλαστικό τραύμα δεξιού λοβού, ωτός, οίδημα και αιμορραγία ρινός, εκδορές και οιδήματα άνω και κάτω χείλους, θλαστικό τραύμα γλώσσας, εκδορές και οίδημα αντιβραχίου, οίδημα στην εγγύς φαλαγγοφαλαγγικής διάρθρωσης δεξιού μικρού δακτύλου κεφαλαιμάτωμα τριχωτού.
Απεικονιστικά ευρήματα: κάταγμα ρινικού οστού, κάταγμα βάσης – παλαμιαία επιφάνεια – μέσης φάλαγγας μικρού δαχτύλου, δεξιά άκρας χειρός. Εργαστηριακώς φέρει αυξημένες τιμές CPU. Φέρει αίματα στο τριχωτό κεφαλής όπως και τούφες μαλλιών στα ρούχα και στο σώμα της», σημειώνει ο γιατρός, που άμεσα αντιλήφθηκε πως δεν πρόκειται για πτώση, αλλά για χτυπήματα από ανθρώπινο χέρι.
Κομβικό στοιχείο για τη σύλληψη του 52χρονου δικηγόρου ήταν και η επιθυμία της συζύγου του να λάβει την εφαρμογή Panic Button στο κινητό της. Επέμενε και η ίδια ότι τα τραύματά της ήταν από πτώση, ωστόσο η αποδοχή να θέσει σε λειτουργία το Κουμπί Πανικού έδινε στους αστυνομικούς ενδείξεις φόβου. Εκτός από την εφαρμογή άμεσης ειδοποίησης της ΕΛ.ΑΣ. σε περίπτωση κινδύνου, η 37χρονη ενημερώθηκε και για τη δυνατότητα μεταφοράς της σε δομή, όμως αρνήθηκε.
Το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας του Α.Τ. Ομονοίας είχε ενημερωθεί από τον γιατρό και είχε ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες βάσει πρωτοκόλλου. Στις 03:30 τα ξημερώματα της Κυριακής έγινε η προσαγωγή του Απόστολου Λύτρα, ενώ παράλληλα κατασχέθηκαν τα δύο όπλα που είχε νόμιμα στην κατοχή του, όπως προβλέπεται από το νόμο. Σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση του γιατρού, ο δικηγόρος είχε μεταφέρει τη σύζυγό του στην ιδιωτική κλινική στη 01:30, όπου ανέφερε ότι είχε πτώση στις σκάλες στις 00:10.
Καταγγελία πρώην συζύγου
Στις 16 Οκτωβρίου του 2017, ο Απόστολος Λύτρας φέρεται να είχε απασχολήσει και πάλι τις Αρχές για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, μετά από μήνυση που είχε υποβάλει σε βάρος του η πρώην σύζυγός του, στο Αστυνομικό Τμήμα των Βριλησσίων. Είχε καταγγείλει τον 52χρονο ποινικολόγο για εξύβριση και απειλή. Ο δικηγόρος καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό, αλλά στην εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο η καταγγελία αποσύρθηκε από την πρώην σύζυγο και δεν υποστηρίχθηκε η σε βάρος του κατηγορία.