«Ο δικαστικός χάρτης έχει ως βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία του, αυτό που επιδιώκουμε επί 113 χρόνια. Την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας. Και αυτό σημαίνει ότι οι περίπου 1.000 ειρηνοδίκες εισέρχονται στο βαθμό του πρωτοδίκη σε μία παράλληλη επετηρίδα και δικάζουν τις υποθέσεις που καθορίζει το σημερινό σχέδιο νόμου. Μπαίνουν κυριολεκτικά στη μάχη της γρήγορης απονομής δικαιοσύνης 1000 δικαστές», υποστήριξε ο κ. Φλωρίδης.
Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, καταλογίζοντάς της «σκόπιμη παραπλανητική» κριτική, γιατί δεν θέλει να μπει στην ουσία ενός πραγματικού μεταρρυθμιστικού νομοσχεδίου.
«Θα μείνετε στην Ιστορία κ. Φλωρίδη ως ο καταστροφέας του θεσμού των ειρηνοδικείων και ως ο άνθρωπος που δημιούργησε ένα τεράστιο αλαλούμ στον χώρο της δικαιοσύνης»
Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης έστρεψε τα «πυρά» του κυρίως προς το κόμμα στο οποίο ανήκε επί χρόνια, το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το ότι αρνείται να συνδεθεί με τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια των Ελευθερίου Βενιζέλου, Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου.
«Αν έχω ένα ερώτημα προς τις πολιτικές δυνάμεις, κυρίως είναι προς το ΠΑΣΟΚ: Αν το ΠΑΣΟΚ σήμερα αρνείται να συνδεθεί με το 2012, με την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, που ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου κατήργησε και συγχώνευσε 146 ειρηνοδικεία. Αν το ΠΑΣΟΚ αρνείται να συνδεθεί με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου για το θέμα αυτό, του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου, ή επιλέγει, στα πλαίσια της αντιπολιτευτικής τακτικής του, να γίνει η πολιτική ουρά του ΣΥΡΙΖΑ που στο κάτω-κάτω δεν περίμενα να ακούσω κάτι θετικό από εκεί, καθώς έχει μια συνολική άρνηση που τους κατατάσσει, όχι στον προηγούμενο αιώνα, τον 20ό, αλλά πιο πριν και από τον 19ο αιώνα», ανέφερε ο Γιώργος Φλωρίδης.
ΣΥΡΙΖΑ: Θα μείνετε στην ιστορία για το τεράστιο αλαλούμ στο χώρο της δικαιοσύνης
Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, άσκησε δριμύτατη κριτική κατά του νομοσχεδίου, το οποίο, όπως είπε, «ξεσηκώνει θύελλες αντιδράσεων, πολιτών, δικηγόρων και δικαστικών και δημιουργεί κοινωνικούς κραδασμούς», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε ουσιαστική διαβούλευση και διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και το δικαστικό και δικηγορικό σώμα.
«Η δικαστική εξουσία δεν είναι για πολιτικαντισμούς. Δεν είναι παίξε – γέλασε. Είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για ένα κράτος Δίκαιου. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι για εσάς, τα πάντα βασίζονται στα οικονομικά στοιχεία. Ο ισχυρισμός σας για σημαντική μείωση του κόστους απονομής της δικαιοσύνης είναι έωλος, βασισμένος σε μπακαλίστικα στοιχεία που δεν αντέχουν στη λογική», τόνισε ο κ. Αυλωνίτης.
Ταυτόχρονα, επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Φλωρίδη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα μείνετε στην Ιστορία ως ο καταστροφέας του θεσμού των ειρηνοδικείων και ως ο άνθρωπος που δημιούργησε ένα τεράστιο αλαλούμ στον χώρο της δικαιοσύνης».
«Είμαστε απόλυτα αντίθετοι με το νομοσχέδιο, το οποίο είναι η επιτομή της προχειρότητας και της έλλειψης διαβούλευσης», όπως είπε και πρόσθεσε ότι «η κατάργηση των ειρηνοδικείων και η συγκεντροποίηση των δικαστικών δομών αποτελεί εγκληματική παρέμβαση στο επί 50ετία και πλέον θεσμικό πλαίσιο».
«Αυτό το νομοθέτημα, σας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο επόμενο βήμα, στην κατάργηση όλων των δικαστικών δομών – και αυτό οι τοπικές κοινωνίες το έχουν καταλάβει απόλυτα», κατέληξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΑΣΟΚ: Μνημείο υποκρισίας και προχειρότητας
Σκληρή κριτική άσκησε και η γενική εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιλένα Αποστολάκη, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου και διαβούλευσης με παράγοντες της δικαιοσύνης και των τοπικών κοινωνιών», ενώ χαρακτήρισε «πλαστό και ψευδές το αφήγημά της για μείζονα τομή στην απονομή της δικαιοσύνης», υποστηρίζοντας ότι «στη πραγματικότητα, υλοποιεί το προαπαιτούμενο για να εισπραχθούν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης».
«Ο πολυδιαφημισμένος, πολυδύναμος εκσυγχρονισμός του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη, εδώ και πέντε χρόνια, δεν σχεδίασε και δεν υλοποίησε τίποτα. Έχουμε ένα νόμο-μακέτα που έχει την σφραγίδα του επιτελικού κράτους, δεν εμφορείται από εκσυγχρονιστική αντίληψη αντίθετα, δείχνει καθεστωτισμό», είπε χαρακτηριστικά η Μιλένα Αποστολάκη.
Τόνισε πως «είναι κοινό μυστικό ότι απλά υιοθετήσατε άκριτα κάποιες συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, παντελώς άσχετες με την πραγματικότητα της χώρας μας και με τα δικαστήριά μας», σημειώνοντας πως «όλα γίνονται για να πάρουμε τη δόση, τροφοδοτώντας διχαστικούς, αχρείαστους και επικίνδυνους τοπικισμούς, τους οποίους χρησιμοποιείτε, αντιδιαστέλλοντας σε αυτούς το δήθεν μεταρρυθμιστικό σας προφίλ και αφήγημα».
«Πρόκειται για ένα μνημείο υποκρισίας και προχειρότητας, ενώ δεν έχουμε καταλάβει ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία αποφασίστηκε ποια πρωτοδικεία παραμένουν και ποια θα καταργηθούν», σημείωσε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, καταλήγοντας πως «το νομοσχέδιο αυτό, πιθανότατα, θα αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς στο μέλλον, όχι όμως για τους λόγους που προβάλλετε, αλλά ως ένα παράδειγμα προχειρότητας, επιφανειακής και λανθασμένης αντιμετώπισης σοβαρότατων ζητημάτων και ως μνημείο του δόγματος, ‘παίρνουμε τα λεφτά και μετά βλέπουμε’».
ΚΚΕ: Μεγαλύτερη ταλαιπωρία, ακριβότερη απονομή δικαιοσύνης
Για «απαράδεκτο, αντιδραστικό, αντιλαϊκό νομοσχέδιο, που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών και αυταπατών για μείωση του κόστους της απονομής δικαιοσύνης, ενώ ενθαρρύνει τη συγκρότηση μεγάλων επιχειρηματιών και επενδυτών στα δικαστήρια», μίλησε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ζητώντας την απόσυρσή του.
«Το κλείσιμο και η συρρίκνωση των ειρηνοδικείων οδηγεί σε μεγαλύτερη ταλαιπωρία, ακριβότερη απονομή δικαιοσύνης για τα λαϊκά νοικοκυριά, πιο ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Οι διατάξεις που φέρνετε έχουν ταξικό πρόσημο», επισήμανε.
Προσέθεσε πως το ΚΚΕ εναντιώνεται συνολικά στις «απαράδεκτες» συγχωνεύσεις και καταργήσεις δικαστηρίων, «που θα ορθώσουν ακόμα ένα εμπόδιο για τα λαϊκά στρώματα στην πρόσβασή τους στην ήδη πανάκριβη δικαιοσύνη» και ζητά να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, το οποίο, μεταξύ άλλων, «δημιούργησε άγονες αντιπαραθέσεις και ανταγωνισμούς μεταξύ των διαφόρων γειτονικών περιοχών, που ερίζουν για την έδρα των πρωτοδικείων».
Νέα Αριστερά: Νομοσχέδιο ισοπέδωσης του μαχόμενου δικηγόρου
Ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι και με αυτό το νομοσχέδιο, που φέρνει «χωρίς διαβούλευση», υπηρετεί και υλοποιεί την στρατηγική της, που έχει βασικό κριτήριο, όχι την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, αλλά τη «διευκόλυνση επιχειρηματικών πρότζεκτ».
«Εμείς, ως Νέα Αριστερά, είμαστε κάθετα αντίθετοι στην νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση την οποία υλοποιεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό, και θα δώσουμε μάχη, πέρα από τις τοπικού χαρακτήρα συγκρούσεις που έχει τροφοδοτήσει, για να μην περάσει», τόνισε.
Προσέθεσε πως «είναι προφανές και καθαρό, ότι έχει ελάχιστη σχέση με τον τρόπο που λειτουργούν τα δικαστήρια. Έχουμε νομοσχέδιο ισοπέδωσης του ανεξάρτητου δικηγορικού γραφείου και του μαχόμενου δικηγόρου. Αυτή είναι η παράλληλη υπόγεια στρατηγική της κυβέρνησης. Είναι ένα άγριο νεοφιλελεύθερο νομοσχέδιο, με μόνο κριτήριο τη μείωση των δαπανών και την εξυπηρέτηση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων».
«Αποτελεί το πρώτο βήμα για το περαιτέρω κλείσιμο δικαστικών δομών, απορρυθμίζει πλήρως τους όρους εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων και ισοπεδώνει το μικρό δικηγορικό γραφείο, δημιουργεί πρωτοδίκες δύο ταχυτήτων και θα οδηγήσει σε χάος και ταλαιπωρία χιλιάδες δικαστικούς και πολίτες», σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Ειδήσεις σήμερα
Ευρωλίγκα: Η Μακάμπι σόκαρε τον Παναθηναϊκό κάνοντας το break
Φρίκη στον Έβρο: 47 ζώα βρέθηκαν νεκρά από δηλητηριασμένα δολώματα
Μητσοτάκης στο Tik Tok για επιστολική ψήφο: Εγγραφείτε στην πλατφόρμα ως τη Μ. Δευτέρα
Εισοδήματα: Είμαστε φτωχότεροι κατά 2.200 ευρώ [πίνακες]
Μητροπολίτης Φθιώτιδος: «Ανάστα Αθανάσιε Διάκε! Σε χρειαζόμαστε!»
Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Στεφανάκης – Θρήνος στον καλλιτεχνικό κόσμο