Ο Μπουρχάν Μπαράν επιχείρησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του ύστερα από – κατά πληροφορίες -παρέμβαση της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν, αλλά ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να διαγράψει τον μουσουλμάνο βουλευτή από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ. εμφανιζόταν ως ειλημμένη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους συνεργάτες του για να πάρει την απόφασή του. Εκείνη που είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον βουλευτή και φέρεται να ζήτησε την ανασκευή των δηλώσεών του ήταν η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Ευαγγελία Λιακούλη.
Η αναδίπλωση
«Ανασκευάζω πλήρως το περιεχόμενο πρόσφατης ανάρτησής μου, η οποία έχει ήδη αποσυρθεί από όλους τους λογαριασμούς μου στα κοινωνικά δίκτυα. Εκφράζω τη λύπη μου για την αναστάτωση και την αφορμή που, παρά τη θέλησή μου, έδωσα για αρνητικά σχόλια προς εμένα και κυρίως προς την παράταξη που εκπροσωπώ ως βουλευτής Ξάνθης. Δηλώνω ότι σέβομαι απολύτως και ανεπιφύλακτα το Σύνταγμα της Ελλάδας και την ελληνική νομοθεσία, που ρυθμίζει ειδικά το θεσμό της μουφτείας, μετά και την πρόσφατη τροποποίηση, την οποία ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στήριξα και δημόσια μέσα στη Βουλή. Η μουσουλμανική μειονότητα χαίρει αναγνώρισης από την Ελληνική Πολιτεία, χωρίς καμία εξαίρεση ή διάκριση όσον αφορά στα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα. Εφεξής δε, και προκειμένου να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρανόηση των θέσεών μου ή των προθέσεών μου, δηλώνω ότι δεν θα μετέχω σε καμία διαδικασία που ενθαρρύνει τα αντίθετα με τα παραπάνω», ανέφερε στη δήλωση ανασκευής των λεγομένων του ο Μπουρχάν Μπαράν.
Ανακοίνωση Ν.Δ.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Μεγάλη πίεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ. άσκησε η ανακοίνωση που είχε νωρίτερα βγάλει η Νέα Δημοκρατία, με την οποία καλούσε τον κ. Ανδρουλάκη να πάρει σαφή θέση.
Ειδικότερα, η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση για την ανάρτηση του βουλευτή Μπουρχάν Μπαράν, ο οποίος αποκάλεσε τη μειονότητα τουρκική και παρακίνησε τους μουσουλμάνους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκλογές για τον νέο ψευδομουφτή Ξάνθης. Το θέμα ανέδειξε με ανάρτησή του στα social media ο βουλευτής της Ν.Δ. Τάσος Χατζηβασιλείου, στην οποία έγραψε: «Ο Ελληνας μουσουλμάνος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μπουρχάν Μπαράν αποκαλεί τη μειονότητα τουρκική και την καλεί να συμμετάσχει στις εκλογές για τον νέο ψευδομουφτή Ξάνθης, δηλαδή αυτόν που δεν αναγνωρίζει η Πολιτεία. Το ΠΑΣΟΚ καλείται να πάρει θέση: Σέβεται ή όχι την ελληνική νομοθεσία;».
«Υπότροπος»
Ο κ. Μπαράν, ωστόσο, είχε απασχολήσει και πριν μερικούς μήνες την κοινή γνώμη με την παρουσία του σε εκδήλωση του ψευδομουφτή Αχμέτ Μέτε σε χωριό της Ξάνθης, προκαλώντας επίσης αντιδράσεις.
Το θέμα είχε φέρει επίσης στο προσκήνιο ο βουλευτής της Ν.Δ. και γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Τάσος Χατζηβασιλείου, με παλαιότερη ανάρτησή του στο twitter, με την οποία ζητούσε εξηγήσεις από τον συνάδελφό του για την παρουσία του στην εκδήλωση και τις εικόνες που πόζαρε με φόντο την τουρκική σημαία.
«Επρόκειτο για ένα θρησκευτικό γεύμα, το ιφτάρ, που διοργάνωσε ο Δήμος Γιλντιρίμ (Προύσα) της Τουρκίας στη Λευκόπετρα της Ξάνθης. Ηταν καλεσμένοι όλοι, 500 άτομα, και ήμουν στους επισήμους. Οταν με κάλεσαν στο βήμα δεν υπήρχε καμία σημαία, φωτογραφία με τουρκική σημαία και αυτό αποδεικνύεται από τις φωτογραφίες που έχω ανεβάσει στο σάιτ μου. Δεν ξέρω πότε και πώς έβαλαν τη σημαία που είχε από τη μία λογότυπο του δήμου και από την άλλη την τουρκική σημαία. Προφανώς την τοποθέτησαν μετά το φαγητό, στη διάρκεια του «αμήν», όπως το λένε. Μόλις με ενημέρωσαν οι συνεργάτες μου ότι υπάρχει τουρκική σημαία, αποχώρησα αμέσως. Ούτε οργανωτής είμαι ούτε τίποτα, απλός προσκεκλημένος ήμουν. Δεν μπορούν, όμως, να κάνουν προβοκάτσιες. Τόσο ανόητος είμαι, ψυχίατρος άνθρωπος, να φωτογραφηθώ με τουρκική σημαία στην Ελλάδα;», είχε απαντήσει τότε ο Μπουρχάν Μπαράν, ενώ στην επίσημη δήλωσή του είχε υποστηρίξει:
«Στο πλαίσιο της θρησκευτικής μουσουλμανικής εορτής του Ραμαζανιού, παραβρέθηκα χθες, έπειτα από πρόσκληση στο ιφτάρ, στο δείπνο που παραδοσιακά παρατίθεται. Η πρόσκληση ήταν από τον Δήμο Γιλντιρίμ Προύσας και κατά τη διάρκεια του δείπνου, όπως αποτυπώνεται και από τη φωτογραφία, την οποία παραθέτω, δεν υπάρχει καμία σημαία της γείτονος χώρας. Αυτό συνέβη ξαφνικά, όπως με ενημέρωσαν εκ των υστέρων οι συνεργάτες του πολιτικού μου γραφείου στην Ξάνθη που ήταν παρόντες, κατά τη λήξη της προσευχής, χωρίς καμία ενημέρωσή μου για μια τέτοιου είδους ενέργεια. Μετά το συμβάν μάλιστα αποχώρησα. Η πορεία μου ως βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου έως τώρα έχει αποδείξει ότι καταβάλλω τα μέγιστα στο να είμαι αρωγός της αρμονίας και της ειρηνικής συνύπαρξής μας στην Ξάνθη. Δεν θα επιτρέψω προβοκατόρικες ενέργειες που ως στόχο έχουν μόνο να πλήξουν το κύρος και την πολιτική μου σταδιοδρομία υπό το πρίσμα του δόλου και της ρατσιστικής προκατάληψης εναντίον εμού και του κόμματος το οποίο εκπροσωπώ».