Εδώ, θα έλεγε κανείς, αν αισθάνεται άνετα και αν αισθάνεται εμπιστοσύνη με κάποιον ο οποίος έχει αυτή την, περίπου, εμφάνιση διάττοντος αστέρα. Ξαφνικά κάτι εμφανίστηκε και έχει προξενήσει στον κόσμο της Αριστεράς προφανώς ένα ενθουσιασμό, αλλά αυτό είναι από τα πράγματα που μένει να τα δει κανείς». Με την παραπάνω δήλωση, απάντησε ο Υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ερωτηθείς πώς βλέπει τον υποψήφιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου.
Ως προς το γεγονός της επικράτησης του κ. Κασσελάκη στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βορίδης, εξέφρασε την εξής άποψη. «Επειδή η Αριστερά βρίσκεται τώρα σε μία βαθιά περιδίνηση, η οποία έχει στρατηγικό χαρακτήρα και βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση, υπάρχει μια πολύ βαθιά απογοήτευση σε έναν κόσμο ο οποίος ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ, από το προσωπικό που διαχειρίστηκε όλα αυτά τα ζητήματα αυτά τα χρόνια». «Δηλαδή, έχει να κάνει με μια επίκριση, μία επιτίμηση του εκλογικού σώματος του ΣΥΡΙΖΑ στους ανθρώπους που χειρίστηκαν τα του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα και στην αναζήτηση κάτι διαφορετικού. Ο κ. Τσακαλώτος το χαρακτήρισε αυτό Μεταπολιτική. Έχει τέτοια χαρακτηριστικά μεταπολιτικά. Αν αυτό μπορεί να οδηγήσει κάπου καλά, είναι κάτι το οποίο θα δείξει και υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα κερδίσει γιατί έχει και δεύτερο γύρο» προσέθεσε ο κ. Βορίδης. Επιπλέον, επισήμανε ότι η προσέλευση στην εκλογική διαδικασία ήταν χαμηλότερη από την αντίστοιχη διαδικασία όταν ο Αλέξης Τσίπρας ήταν μόνος υποψήφιος και ως εκ τούτου εξέφρασε την απορία «γιατί πανηγυρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ για την προσέλευση».
Ως προς τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στην ΔΕΘ και απαντώντας στην κριτική ότι έφερε μικρό «καλάθι» μαζί του, ο κ. Βορίδης επεσήμανε πως έχει προηγηθεί το μεγάλο «καλάθι» που είχε ψηφίσει η Βουλή, μόλις τον Ιούλιο και το οποίο περιελάμβανε σειρά από μέτρα ύψους 4,5 δις.
«Άρα, θέλω να πω, δε σημαίνει ότι επειδή θα πάμε στη ΔΕΘ, παρότι έχουμε ψηφίσει 4,5 δις μέτρα παροχών, φορολογικών διευκολύνσεων, μεταβιβάσεων, οικονομικών, θα πάμε να δώσουμε 4,5 δις στη ΔΕΘ γιατί αυτό είναι, τινάζω την μπάνκα στον αέρα, άμα κάθε δύο μήνες δίνω 4,5 δις. Άρα στην πραγματικότητα εκείνο το οποίο είπε ο πρωθυπουργός, είναι ότι εμείς έχουμε υλοποιήσει το 50% του προεκλογικού προγράμματος και το καινούργιο, θα έλεγα, που είναι κάτι σημαντικό, είναι το θέμα των τριετιών» τόνισε ο κ. Βορίδης.
«Στην πραγματικότητα, φέρνουμε πιο κοντά το ξεπάγωμα των τριετιών γιατί έχουμε καταφέρει και πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε τον στόχο της αποκλιμάκωσης της ανεργίας κάτω από το 10% γρηγορότερα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτηθείς αν αυτό μπορεί να εφαρμοστεί και πριν το 27, ο κ. Βορίδης διευκρίνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την επίτευξη του στόχου.
Τασούλας για χρηματοδοτήσεις Βουλής: «Υπογράφηκαν πριν παραδώσω και ήταν σε ομοφωνία»
Σε σχέση με την ασφάλιση των ακινήτων και την κριτική που έχει ασκηθεί στην κυβέρνηση, ότι ουσιαστικά αποσύρεται από τις αποζημιώσεις, ο κ. Βορίδης δήλωσε χαρακτηριστικά «δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».
«Θα ήθελα λίγο να βάλουμε τη βάση. Η βάση είναι ότι έχουμε ξεκινήσει η δική μας κυβέρνηση, πριν από τέσσερα χρόνια και πληρώνουμε αποζημιώσεις για τις φυσικές καταστροφές. Αυτό δε γινότανε πριν, δεν υπήρχε δηλαδή αποζημιωτικό πλαίσιο της φυσικής καταστροφής. Γινόταν η καταστροφή, έχανε το σπίτι του ο άλλος, έπρεπε να το φτιάξει μόνος του. Ο προϋπολογισμός δεν επιβαρυνόταν με κάτι» ανέφερε αρχικά ο κ. Βορίδης, επισημαίνοντας ότι έχει αρχίσει και δημιουργείται ένα πολύ σημαντικό βάρος στον προϋπολογισμό, λόγω των μεγάλων καταστροφών. «Εδώ λοιπόν, τι είπε ο πρωθυπουργός, πάνω σε αυτή τη βάση ότι λίγο αυτό το πράγμα πρέπει κάπως να δούμε πώς μπορεί να το συμμαζέψουμε και από πλευράς προϋπολογισμού» σημείωσε ο κ. Βορίδης.
«Αυτό που είπε τώρα ο πρωθυπουργός είναι ότι θέλει να καταστήσει υποχρεωτική την ασφάλιση για φυσικές καταστροφές στις επιχειρήσεις. Αυτό είπε τώρα. Αυτό μας φαίνεται παράλογο, δηλαδή το να αξιώσω να ασφαλίζεται ένας κίνδυνος από μία επιχείρηση;» είπε χαρακτηριστικά, ενώ για το κομμάτι της υποχρεωτικότητας του μέτρου, ανέφερε τα εξής.
«Γιατί τώρα ένα κομμάτι των εταιρειών δεν πάει; Διότι έχει αυξημένο κόστος. Αν όμως βάλω όλες τις εταιρείες να πάνε επειδή διαμορφώνεται μία πολύ σημαντική αγορά, αντίστοιχα πιέζεται και το κόστος των ασφαλίστρων και αντιστοίχως ελπίζουμε, θα δούμε πώς θα πάει αυτό ότι θα διαμορφωθεί αντίστοιχο ενδιαφέρον στην ασφαλιστική αγορά. Άρα λοιπόν η υποχρεωτικότητα κάνει ένα είδος διαμοιρασμού. Μοιράζει η υποχρεωτικότητα το ασφαλιστικό κόστος στο σύνολο των επιχειρήσεων, ώστε να καταστήσει και πιο προσβάσιμη οικονομικά την ασφάλιση, αλλά και οικονομικά ανεκτή και συμφέρουσα για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Αυτό είναι δηλαδή λίγο το σχήμα που έχουμε τώρα» συμπλήρωσε, ενώ όσο αφορά τα ακίνητα, διευκρίνισε ότι το μόνο που είπε ο πρωθυπουργός επί του παρόντος είναι να ξεκινήσει ένας διάλογος πάνω σε αυτό, καθώς είναι πολύ πιο μεγάλη αγορά. «Πρέπει κανείς να δει πώς δουλεύει όλο αυτό. Έχει ευρεία και εκτενή συζήτηση με την ασφαλιστική αγορά. Έχει ευρεία και εκτενή συζήτηση με τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Και να πω το πιο σημαντικό, ότι η ΠΟΜΙΔΑ που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι υπέρ της επιβολής της εισφοράς αυτής».
Ειδήσεις σήμερα
Λιβύη: «Όλη η χώρα πενθεί» – Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Τριετίες: Δεν θα υπάρχει θέμα αναδρομικότητας – Τα 5 αναλυτικά παραδείγματα [βίντεο]