Το Βασιλικό ζεύγος θα συνοδεύεται από την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό και Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιων Επιχειρήσεων, Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κα Petra De Sutter, τον Πρωθυπουργό της Βαλλονίας, κ. Elio Di Rupo, τον Πρωθυπουργό των Βρυξελλών-Περιφέρειας Πρωτευούσης, κ. Rudi Vervoort, τον Φλαμανδό Πρωθυπουργό, κ. Jan Jambon, τον Πρωθυπουργό της Ομοσπονδίας Βαλλονίας-Βρυξελλών, κ. Pierre-Yves Jeholet και τον Πρωθυπουργό της γερμανόφωνης Κοινότητας, κ. Oliver Paasch.
Η ημέρα θα ξεκινήσει με επίσκεψη στο Κέντρο ADAMA, Κέντρο Ένταξης προσφύγων, κατά την οποία το Βασιλικό ζεύγος θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη καθώς και από την Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Σοφία Βούλτεψη. Το κέντρο ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Caritas International – δύο εταίρων που λαμβάνουν σημαντική βοήθεια από το Βέλγιο – και βοηθά πρόσφυγες σε ζητήματα ανεύρεσης στέγασης, εργασίας, κοινωνικής προστασίας και νομικής αρωγής. Οι Βασιλείς και η βελγική αντιπροσωπεία θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την διοίκηση του Κέντρου καθώς και με πρόσφυγες.
Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία θα κατευθυνθεί προς το Σούνιο, όπου θα πραγματοποιήσει μια σύντομη επίσκεψη στον Ναό του Ποσειδώνα. Κατόπιν, θα γνωρίσει εμβυθιστικές τεχνολογίες που βρίσκουν εφαρμογή στον τουρισμό. Θα συζητήσουν, δε, με Βέλγους και Έλληνες ερευνητές σχετικά με τις νέες τεχνολογίες στον τομέα της αρχαιολογίας και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Θορικού, που αποτελεί τη μία εκ των τριών ανασκαφών της Βελγικής Σχολής Αρχαιολογίας στην Ελλάδα – με την οποία θα ολοκληρωθεί η επίσκεψη εκτός της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, τους Βασιλείς θα συνοδεύει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη.
Στο τέλος της ημέρας, οι Βασιλείς θα πραγματοποιήσουν μια ιδιωτική επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου θα θαυμάσουν το πλήθος καλλιτεχνικών θησαυρών που έχουν βρεθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.
Με Θουκυδίδη, Περικλή και Πρωταγόρα ευχαρίστησε την ΠτΔ ο Βασιλιάς των Βέλγων Φίλιππος
Στη συνέχεια, εκ μέρους του Βασιλιά και της Βασίλισσας, θα διοργανωθεί συναυλία από το κουαρτέτο εγχόρδων της Εθνικής Ορχήστρας του Βελγίου προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας, ΑΕ Κατερίνας Σακελλαροπούλου και θα ακολουθήσει δεξίωση. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στον μοναδικό εκθεσιακό χώρο της ζωφόρου του Παρθενώνα. Με πλείστες αναφορές στην αρχαιότητα, ο Βασιλιάς των Βέλγων Φίλιππος ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την πρόσκληση του βασιλικού ζεύγους στη χώρα μας, ενώ μίλησε επίσης για τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου.
Νωρίτερα, το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Συο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις, οι επενδύσεις ειδικά στον τομέα της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών αλλά και οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις μαζί με το μεταναστευτικό ήταν κάποια από τα ζητήματα που κυριάρχησαν στις συζητήσεις τους.
Έπειτα, ο Βασιλιάς των Βέλγων Φίλιππος βραβεύθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών από τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη – ύστερα από απόφαση που έλαβε με ευρεία πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Το Μετάλλιο απονεμήθηκε ως ένδειξη τιμής και φιλίας προς τον ίδιο και τον λαό του Βελγίου.
Την ώρα που ο βασιλιάς Φίλιππος βραβευόταν από τον Κώστα Μπακογιάννη, η Βασίλισσα των Βέλγων Ματθίλδη βρέθηκε από τη μεριά της στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Έπειτα το ζεύγος μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση και δείπνο με την ΠτΔ.
Αναλυτικά η ομιλία του Βασιλιά των Βέλγων, Φιλίππου στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε στο βελγικό βασιλικό ζεύγος η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου:
«Κυρία Πρόεδρε,
Η Βασίλισσα Ματθίλδη και εγώ σας ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση που μας απευθύνατε να επισκεφθούμε την Ελλάδα.
Σήμερα το απόγευμα, τη στιγμή που αποτίσαμε φόρο τιμής στον Άγνωστο στρατιώτη σας, αισθανθήκαμε πόσο γεμάτος ιστορία ήταν αυτός ο τόπος. “Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος” αναφέρει η επιγραφή του μνημείου, από τον επικήδειο που εκφώνησε ο Περικλής, όπως περιγράφει ο Θουκυδίδης στο έργο του “Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου”. Δίπλα σε αυτήν την επιγραφή, ανακαλύπτουμε όλα τα πεδία μάχης όπου η Ελλάδα και το Βέλγιο, ο ένας στο πλευρό του άλλου, υπεραμύνθηκαν των αξιών της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Σε πολέμους όπου οι στρατιώτες μας έδωσαν τη ζωή τους, για να θυμηθούμε τα λόγια του Θουκυδίδη, στην υπηρεσία ολόκληρου του κόσμου. Στις μέρες μας θα λέγαμε στην υπηρεσία των οικουμενικών αξιών.
Σήμερα, δημιουργούμε από κοινού αυτό το όμορφο ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο οποίο πιστεύουμε, επειδή ακριβώς μας ενώνουν οι ίδιες αυτές αξίες.
Η Βασίλισσα και εγώ είμαστε συγκινημένοι που βρισκόμαστε εδώ κοντά στην Ακρόπολη, στον τόπο όπου γεννήθηκαν αυτές οι δημοκρατικές αξίες πριν από 2.500 χρόνια και όπου μορφές όπως ο Περικλής δίδαξαν στους Αθηναίους τη δύναμη και την ελπίδα που μπορούν να αντλήσουν από τη δημοκρατία τους και από μια ζωή που διαπνέεται από αυτές τις αρχές.
Σε έναν κόσμο όπου αυτές οι αξίες πλήττονται, δεν οφείλουμε, άραγε, να επιστρέψουμε στην κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, προκειμένου να τις εφαρμόσουμε ακόμα καλύτερα και κατά τρόπο υποδειγματικό;
Οι αρχαίοι Έλληνες, οι πρόγονοί σας, μας παρέδωσαν τόσα διδάγματα που παραμένουν πιο θεμελιώδη από ποτέ για τον κόσμο μας σήμερα:
Πως η δικαιοσύνη παραμένει η κρατίστη των αρετών τόσο σε προσωπικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Πως ο κόσμος που οικοδομούμε πρέπει να παραμείνει στο μέγεθος των ανθρώπων. Πως “για όλα τα πράγματα μέτρο είναι ο άνθρωπος”, όπως γράφει ο Πρωταγόρας. Πως σε έναν κόσμο όπου το συναίσθημα είναι πανίσχυρο και κάποιες φορές οδηγεί στη βία, διατηρούμε την αδιασάλευτη πίστη μας στη λογική. Όπως έκαναν οι θεμελιωτές της ευρωπαϊκής φιλοσοφίας – ο Σωκράτης, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης – ακριβώς σε περιόδους πολιτικής κρίσης.
Κυρία Πρόεδρε,
Εξοχότητες,
Κυρίες και Κύριοι,
Είναι πολυάριθμοι οι Έλληνες της διασποράς που έχουν ιδρύσει ενεργές κοινότητες και εμπλουτίζουν τις χώρες που τους έχουν υποδεχθεί, ενώ παράλληλα διατηρούν ισχυρούς τους δεσμούς με τη χώρα καταγωγής τους. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του Βελγίου. Χαιρετίζω την αυθόρμητη σχέση αμοιβαίου σεβασμού και αυθεντικής εγκαρδιότητας που συνδέει τους λαούς και τις χώρες μας. Βεβαίως, αυτοί οι δεσμοί είναι ιστορικοί, καθώς και οι δύο χώρες ανεξαρτητοποιήθηκαν την ίδια χρονιά, κάτι που θα μας ενώνει για πάντα ως σύγχρονα έθνη. Η ελληνική κοινότητα άνω των 40.000 ατόμων συνέβαλε τα μάλα στη βιομηχανική ανάπτυξη του Βελγίου και παραμένει ιδιαίτερα δραστήρια σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία έως το εμπόριο και την πολιτική ζωή. Η αλληλεπίδραση μεταξύ των χωρών μας συμπληρώνεται από τη δυναμική συμμετοχή των βελγικών πανεπιστημίων στην αρχαιολογική μελέτη και έρευνα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ενώ, φυσικά, κάθε χρόνο πολλοί βέλγοι πολίτες επισκέπτονται την Ελλάδα για να ανακαλύψουν τους ιστορικούς της θησαυρούς και να εξερευνήσουν την τόσο πολυποίκιλη φυσική της ομορφιά.
Κυρία Πρόεδρε,
Πριν από λιγότερο από μια δεκαετία, η χώρα σας και ο λαός σας βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Ενεργήσατε με θάρρος και αποφασιστικότητα, κινούμενοι με γνώμονα τη συνειδητή επιλογή να παραμείνει η Ελλάδα στον πυρήνα του οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός του ελληνικού έθνους μεταφράζεται και στη συμμετοχή του σε όλους τους μηχανισμούς που μας ενισχύουν ως ήπειρο, συμπεριλαμβανομένου και του κοινού μας νομίσματος. Αναγνωρίζουμε τις θυσίες που έγιναν για τον σκοπό αυτό και είδαμε με πόση αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα υπερνικήσατε τα εμπόδια, κατ’ εικόνα της οδύσσειας του ελληνικού λαού ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας του έχει επιδείξει εκπληκτική ανθεκτικότητα.
Σήμερα είστε, μαζί με εμάς τους Βέλγους, από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της Ευρώπης. Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιζόμαστε σε εσάς και εσείς γνωρίζετε ότι μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς. Το Βέλγιο και η Ελλάδα είναι σταθεροί εταίροι στο κοινό εγχείρημα μιας ισχυρής και ενωμένης Ευρώπης, μιας Ευρώπης που δημιουργεί κοινωνίες ευημερίας και εξωστρέφειας, που βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ειρήνης. Τα πρόσφατα γεγονότα μας υπενθύμισαν ότι δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένα τα θεμέλια και τις αξίες αυτές, ότι η διαφύλαξή τους απαιτεί την αμέριστη προσοχή μας και συνεχείς προσπάθειες από μέρους μας.
Αυτή η επίσημη επίσκεψη επισημαίνει τη βούλησή μας να εμπλουτίσουμε αυτήν την αληθινή ευρωπαϊκή εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας. Μας παρακινεί να επενδύσουμε στα μεγάλα πεδία της ενεργειακής ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής, τόσο άρρηκτα συνυφασμένα μεταξύ τους.
Κυρίες και κύριοι,
Η Ελλάδα είναι και παραμένει η χώρα του Οδυσσέα και αυτό γιατί, πριν από 3.000 χρόνια, ο Όμηρος θέλησε να διαπαιδαγωγήσει τους νέους κατά το πρότυπο αυτού του ήρωα με τα τόσο ανθρώπινα προσόντα και αρετές, όπως η πρακτική νοημοσύνη, η περιέργεια που τον οδηγεί να ανακαλύψει νέους ορίζοντες, η αποφασιστικότητα που φτάνει ως την ανθεκτικότητα, η ικανότητα να παραμένει πιστός στις αξίες του. Αυτές οι ιδιότητες έχουν διαποτίσει τον ελληνικό λαό έως και σήμερα. Αυτές οι σημαντικές αρετές μάς είναι οικείες γιατί κατά κάποιον τρόπο τις μοιραζόμαστε μαζί σας. Είμαι βέβαιος πως το μέλλον μας επιφυλάσσει μια αγαστή συνεργασία για να υλοποιήσουμε από κοινού πολλά και φιλόδοξα έργα.
Και με τα λόγια του έλληνα ποιητή και νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη: “Το ταξίδι μοιάζει να μη χρειάζεται να τελειώσει ποτέ. Και είναι ευτυχές”.
Σ’ αυτό το πνεύμα, σας καλώ να εγείρουμε πρόποση υπέρ της φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και του Βελγίου και υπέρ της υγείας της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας»
Ειδήσεις σήμερα
Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέοι ομαδικοί τάφοι στα περίχωρα του Κιέβου – Στοιχεία για εγκλήματα πολέμου
Αργύρης Ντινόπουλος: Νεκρός ο γιος του πρώην υπουργού στα Εξάρχεια
Ένα βήμα πιο κοντά στην κοινή προμήθεια φυσικού αερίου η Ε.Ε.
Τραγωδία στον Βόλο: Δεν είχε δίπλωμα ο 26χρονος που έπεσε πάνω σε ΙΧ στη ΛΕΑ και σκότωσε 59χρονο