Εξι χρόνια μετά και ακόμη οι συγγενείς των θυμάτων ψάχνουν την δικαίωση. Όλα αυτά τα χρόνια ακούστηκαν πολλά αλλά σοκάρει η παραδοχή ότι υπήρχε ενημέρωση για την ύπαρξη νεκρών στο Μάτι, την ώρα που δόθηκε η συνέντευξη Τύπου εκείνο το βράδυ, παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλ.Τσίπρα, προχώρησε ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης, στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά με απολογισμό 104 νεκρούς το 2018.
Κάτι που δικαιώνει τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» και του EleftherosTypos.gr ήδη από τις πρώτες μέρες της τραγωδίας με την αποκάλυψη του σήματος του Λιμενικού, αλλά και με συνεχείς δημοσιογραφικές αποκαλύψεις από τις καταθέσεις των μοιραίων προσώπων στα χρόνια που ακολούθησαν.
Ο Σ. Τερζούδης στην προηγούμενη δίκη ήταν ο πρώτος από τους κατηγορουμένους που κάθισε στο εδώλιο για να απολογηθεί και είχε αναφέρει πως «ξέραμε για κάποιους νεκρούς», απαντώντας σε σχετική ερώτηση του εισαγγελέα. Ερωτηθείς για το πότε το έμαθε, ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής ανέφερε πως «19.54.19 ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός», ενώ…
Ο εισαγγελέας έθεσε ερωτήματα και για το ρόλο του τότε αναπλ. υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, για τον οποίο ο Σ. Τερζούδης είχε αναφέρει πως έδινε επιχειρησιακές εντολές στον τότε διοικητή των εναέριων μέσων Γ. Φωστιέρη.
Εισαγγελέας: Εχετε πει ότι ο Τόσκας έδινε χωρίς την έγκρισή μου επιχειρησιακές εντολές στον Φωστιέρη.
Κατηγορούμενος: Υπόθεση είναι αυτό…
Εισαγγελέας: Σας διαβάζω ολόκληρη την περικοπή της απάντησής σας. Υπόθεση είναι αυτό;
Κατηγορούμενος: Με απασχόλησαν αυτές οι εντολές, ήταν σωστές…
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Εισαγγελέας: Προβλέπεται ο υπουργός να δίνει εντολές;
Κατηγορούμενος: Υπό της έννοια του να δίνει επιχειρησιακές εντολές, όχι. Αλλά μπορούσε να ρωτά συνεχώς… Ηταν ανώτατος απόστρατος…
«Το συμβάν αυτό ήταν σαρωτικό. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν είχε γνωρίσει άλλο τέτοιο συμβάν με τόσο τραγικές συνέπειες» ανέφερε ο κατηγορούμενος, στον οποίο αποδίδεται σειρά πλημμελημάτων, μεταξύ αυτών ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή.
Ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι έχουμε να κάνουμε με μια εθνική τραγωδία, αλλά αρνήθηκε ότι εκείνος με τυχόν πράξεις ή παραλείψεις του συνετέλεσε με οποιονδήποτε τρόπο στο τραγικό αποτέλεσμα.
Υποστήριξε πως «δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν τα εναέρια» διότι «οι συνθήκες ήταν μεταβαλλόμενες και οριακές», ενώ έκανε λόγο για ένα γερασμένο στόλο. Σε ό,τι αφορά τα επίγεια μέσα, υποστήριξε ότι διατέθηκαν όσα υπήρχαν διαθέσιμα, αναφέροντας «δεν μπορώ να κατανοήσω τον πραγματογνώμονα και τον τεχνικό σύμβουλο που λένε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν.
«Αυτή η πυρκαγιά με αυτές τις συνθήκες που υπήρχαν δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Μόνο αν υπήρχαν τα δεδομένα για να μπορέσει να φύγει ο κόσμος. Και εμένα με βασανίζει και με ξαναβασανίζει όλο αυτό. Με έχει σημαδέψει. Η ζωή μου έχει αλλάξει» ανέφερε ο κατηγορούμενος.
Στη δικαστική αίθουσα ήταν παρόντες και συγγενείς των θυμάτων αλλά και εγκαυματίες από την αποφράδα ημέρα του Ιουλίου 2018. Ερωτηθείς εάν έχει κάτι να πει σε αυτούς, ο κατηγορούμενος απάντησε πως «ό,τι κι αν πει δεν θα απαλύνει τον πόνο τους» και «θα προτιμήσει τη σιωπή».
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ
-Εισαγγελέας: Για νεκρούς ποτέ μάθατε;
-Κατηγορούμενος: 19.54.19 ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός.
-Εισαγγελέας: Στη συνέντευξη Τύπου που δώσατε εκείνο το βράδυ ξέρατε για νεκρούς;
-Κατηγορούμενος: Ναι, ξέραμε για κάποιους νεκρούς.
Ηξεραν για τους νεκρούς ΑΛΛΑ ΤΟ… ΑΠΕΚΡΥΨΑΝ
Ηξεραν για τους νεκρούς πριν από τη σύσκεψη για την ενημέρωση του πρωθυπουργού. Στα συνεχόμενα ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» και του Eleftherostypos.gr αποτυπώθηκαν τα ντοκουμέντα και τα αποκλειστικά αδιάψευστα στοιχεία των διαβιβάσεων. Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νίκος Τόσκας, Παύλος Πολάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος επέμεναν και επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε. Ηταν οι ίδιοι που έλεγαν ότι ο κόσμος απομακρύνεται και στέλνουν πρόσθετες δυνάμεις κατασβέσεως, ενώ ήδη τους είχαν διαβιβάσει πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς και η φωτιά είχε σβηστεί. Το ψέμα και η υποκρισία συνεχίζονται μέχρι και σήμερα…
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
Ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Ιωάννης Ράμφος στις 20.00 της «Μαύρης Δευτέρας» ενημερώνει: «…προχωράει προς εμένα ένας άνθρωπος καμένος, ο οποίος κατέρρευσε μπροστά στο βενζινάδικο». Στις 23.00 ο ίδιος αξιωματικός αναφέρει: «Στα στενά είδα περίπου 7-8 νεκρούς. Ολα τα άτομα που είδα ήταν έξω από τα αυτοκίνητα, πλησίον οχημάτων, μεταξύ τους και παιδιά». Στις 23.15, ένα τέταρτο δηλαδή πριν ο Αλέξης Τσίπρας εμφανιστεί μαζί με υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, ο κ. Ράμφος διαβιβάζει: «…αναφέρω ότι έχει τελειώσει το φαινόμενο και απλά μαζεύουμε νεκρούς»…
Από τη δικογραφία που αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» υπάρχουν οι συγκεκριμένες διαβιβάσεις:
19.51.04 (η πρώτη διαβίβαση για νεκρό)
Ανδρας 1: Μη μιλάτε λίγο…
Ανδρας 2: Λεωφόρος Δημοκρατίας 107.
Ανδρας 1: Στο Κόκκινο Λιμανάκι δίπλα, υπάρχει νεκρό άτομο μέσης ηλικίας στην άκρη του δρόμου.
Ανδρας 2: Τι υπάρχει;
Ανδρας 1: Νεκρό άτομο μέσης ηλικίας στην άκρη του δρόμου.
Ανδρας 2: Ο … σ’ το είπε;
Ανδρας 1: Ναι, ναι με τον ίδιο μίλησα. Ζητάει επειγόντως ασθενοφόρο και οχήματα.
ΛΙΜΕΝΙΚΟ
Από τις 19.08, ο υπουργός Ναυτιλίας και Ναυτιλιακής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε «ασφαλή πληροφορία» για την ανάσυρση σορών θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς από τα πληρώματα… 11 σκαφών του Λιμενικού Σώματος που είχαν προσεγγίσει το λιμάνι της Ραφήνας. Σύμφωνα με το σήμα-ντοκουμέντο, που δημοσιοποίησε ο «Ελεύθερος Τύπος», σχεδόν 8 μέρες μετά τη φονική φωτιά, τη συγκεκριμένη ώρα «πραγματοποιήθηκαν συνεχείς ροές διασωθέντων στον λιμένα Ραφήνας καθώς και σορών ατόμων από την περιοχή έξωθεν λιμένα Ραφήνας έως και Ν.Ο. Μάτι Αττικής καθώς και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής από τα κάτωθι σκάφη…». Από το ίδιο «ημερολόγιο» αποκαλύπτεται ότι στις 22.30 είδαν ή άκουσαν για τις σορούς ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Χρήστος Λαμπρίδης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Σταμάτης Ράπτης και ο Β’ υπαρχηγός Αθανάσιος Ντούνης. Στο σήμα-ημερολόγιο του Λιμεναρχείου Ραφήνας αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Περί 22.30, προσέλευση πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας».
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
«Περί 21.15-21.30, κινούμενος μαζί με τον συνάδελφό μου και μία ακόμη ομάδα ΔΙ.ΑΣ. επί της οδού Δημοκρατίας 107 στο Κόκκινο Λιμανάκι, είδαμε την πρώτη σορό ανθρώπου. Με κινητό τηλέφωνο καλέσαμε το ΕΚΑΒ και στη συνέχεια την υπηρεσία μας». Αυτή είναι η πρώτη επίσημη αναφορά και όχι… διαβίβαση στελέχους της Ελληνικής Αστυνομίας για τον εντοπισμό νεκρού στο Μάτι. Το ψηφιακό και αναλογικό σύστημα επικοινωνίας είχε… πέσει και όλες οι επικοινωνίες των αστυνομικών γίνονταν με κινητά τηλέφωνα. Πριν από αυτή την επίσημη αναφορά, οι κλήσεις των αστυνομικών προς την υπηρεσία τους, για να αναφέρουν τον εντοπισμό σορών, ξεκινούσαν από τις 20.40… Οι αποκαλυπτικές διαβιβάσεις αφορούσαν και υπουργικές παρεμβάσεις:
19.50.44
Ανδρας: Δεν είναι εντολή υπουργού να ενισχύσουμε.
Γυναίκα: Τον καβαλάρη μού λέει, στείλε μου λέει εναέριο, δεν μπορώ, θα μου φύγει.
Ανδρας: Σου λέω είναι, Μαρία μου, θα τον πάρω να του το πω, ε; Οχι MOTOR OIL, για τον Καβελάρη, ο Κλ… θα του φύγει, δεν μπορεί να την κρατήσει.
Γυναίκα: Σε επαφή στο τηλέφωνο να του το δώσετε.
Ανδρας: Με ακούς;
Γυναίκα: Ναι
Ανδρας: Μαρία, είναι εντολή του υπουργού να…
Γυναίκα: Αμα ξαναπάρει τηλέφωνο, θα του το πω.
ΟΤΑΝ ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ… ΜΑΣΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, Ο «Ε.Τ.» ΚΑΙ ΤΟ ELEFTHEROSTYPOS.GR ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΝΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
> Η επιτυχημένη άσκηση προσομοίωσης που κάηκε στο Μάτι
Ασκηση που πέτυχε, πραγματικότητα που έκαψε ανθρώπους και περιουσίες. Στην ιδανική… προσομοίωση ο Νέος Βουτζάς και το Μάτι σώθηκαν, στην αμείλικτη πραγματικότητα χάθηκαν από τον χάρτη. Τραγική ειρωνεία, στις 8 Μαΐου 2018, ο Νίκος Τόσκας, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήριος Τερζούδης είδαν μία «ιδανική» αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς στη θέση Πύριζα της Πεντέλης. Σκοπός της άσκησης «Διά πυρός 2018» ήταν να διαπιστωθεί σε ρεαλιστικές συνθήκες η επιχειρησιακή ετοιμότητα του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης. Ολα τα παραπάνω απέτυχαν θανατηφόρα κάτω από πραγματικές συνθήκες, τα σχέδια της άσκησης τα πήρε ο άνεμος…
> Ασύρματοι που δεν λειτουργούσαν
Επικίνδυνη «βουβαμάρα» και «κώφωση» των αστυνομικών στο Μάτι τις κρίσιμες ώρες. Στο Αστυνομικό Τμήμα Ραφήνας, ο σταθμός βάσης εκπομπής του νέου ψηφιακού συστήματος ραδιοεπικοινωνίας SEPURA (υπάρχουν άλλοι δύο, σε Νέα Μάκρη και Πεντέλη), για τις επικοινωνίες των αστυνομικών, σταμάτησε να εκπέμπει για… 6,5 ώρες (19.20-02.00), εξαιτίας διακοπής ρεύματος τη «Μαύρη Δευτέρα». Κανείς από την Διεύθυνση Τεχνικής Υποστήριξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας δεν είχε βάλει ένα… UPS για αδιάλειπτη παροχή ενέργειας. Οι υπηρεσίες της Τροχαίας δεν έχουν ασυρμάτους συμβατούς με το νέο ψηφιακό σύστημα ραδιοεπικοινωνίας, κάτι που θα τους διευκόλυνε να συντονίσουν καλύτερα τη διαδικασία διακοπής της κυκλοφορίας στη Λ. Μαραθώνος, αφού και με τους αναλογικούς ασυρμάτους είχαν διακεκομμένες, κακές λήψεις και διαβιβάσεις.
> Οι παραλείψεις του Λιμενικού και οι 13 που… πνίγηκαν
Από τους 100 και πλέον νεκρούς, όπως αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» και το Eleftherostypos.gr , οι 13 πνίγηκαν! «Το Λιμενικό Σώμα ειδοποιήθηκε να συνδράμει όταν ήδη είχαν εισχωρήσει άνθρωποι στη θάλασσα, περί ώρα 18.50», αναφέρει το πόρισμα, ενώ ήδη η φωτιά είχε κατακάψει τα πάντα και περίπου 1.000 άτομα είχαν εγκλωβιστεί έξω και μέσα στους κόλπους της περιοχής. Με 33 λεπτά της ώρας διαφορά ενημερώθηκαν οι δύο νευραλγικές υπηρεσίες του Λιμενικού! Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας δέχτηκε κλήση από ιδιώτη στις 18.50 αλλά ο θάλαμος επιχειρήσεων στο Αρχηγείο του Σώματος δήλωσε πως ενημερώθηκε στις 19.23 (!), όχι από τους συναδέλφους τους στη Ραφήνα ή κάποιο άλλο φορέα, αλλά πάλι από ιδιώτη. Ο εισαγγελέας περιγράφει την τραγική αμέλεια του Λιμεναρχείου να αφήσει δύο πλοία με εκατοντάδες επιβάτες και οχήματα να επιβαρύνουν τον κόμβο «σωτηρίας» των κατοίκων που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από το μποτιλιαρισμένο Μάτι, αλλά και να οδηγήσουν πολλούς προς το Μάτι.
> Παραποίησαν στοιχεία
«Το 1230 πυροσβεστικό όχημα, που είχε ορισθεί σε υπηρεσία επιτήρησης έναρξης πυρκαγιάς στο Ντράφι-Νταού Πεντέλης, ήταν στην Κινέττα από τις 14.00 της 23ης Ιουλίου 2018. Το δεύτερο όχημα, που είχε αρμοδιότητα την ίδια περιοχή, βρισκόταν και αυτό στην Κινέττα από τις 14.38». Κι όμως, στα στοιχεία που παρέδωσε το Πυροσβεστικό Σώμα, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίο, το «1230 πυροσβεστικό όχημα» πήγε στο Νταού Πεντέλης στις… 16.57! Από καταθέσεις πυροσβεστών προκύπτει ότι του είχε δοθεί εντολή στις 16.45 να κινηθεί στο Νταού Πεντέλης και το πλήρωμα του οχήματος διαβίβασε ότι βρίσκεται στην Κινέττα, κάτι που είχαν «ξεχάσει» οι επικεφαλής αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, ότι είχαν… διατάξει να μεταβεί προς ενίσχυση.
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ-ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΖΗΣΑΝΤΕΣ
Πίσω από τα αναρίθμητα λάθη και παραλείψεις, η περιγραφή όσων έζησαν τα γεγονότα σοκάρει. Οπως η συγκλονιστική περιγραφή της κόρης του ιερέα Σπυρίδωνα Παπαποστόλου που έχασε τη ζωή του στη θάλασσα, ανάμεσα σε καύτρες που πετούσαν και αγριεμένα κύματα. Διαβάστε τι έλεγε εκείνες τις ώρες.
«Σταμάτησε να μιλάει και άρχισε ρόγχο»
«Τα κύματα ερχόντουσαν απ’ όλες τις κατευθύνσεις και η πορεία του καπνού άλλαζε και δεν μπορούσαμε να προσανατολιστούμε. Ο πατέρας μου έκανε έναν λευκό εμετό και έφτυσε νερό και στη συνέχεια έκανε και κίτρινο εμετό. Υστερα από λίγο σήκωσε τα χέρια του στον ουρανό και φώναξε “Θεέ μου, συγχώρεσέ με” και ύστερα γύρισε προς τη μητέρα μου και είπε “Σας ευχαριστώ για ό,τι κάνατε για μένα και σε όλους…” και σταμάτησε να μιλάει και άρχισε ρόγχο. Προσπαθούσα να τον σηκώσω όσο γίνεται πιο ψηλά στην επιφάνεια. Υστερα από λίγο μου είπε η μητέρα μου πως χάσαμε τον πατέρα και γύρισα, τον είδα και του έκλεισα τα μάτια».
«Εβρεχα το κεφαλάκι της γιαγιάς»
«Η γιαγιά που -ξέρεις- δεν βουτάει το κεφάλι της μέσα στη θάλασσα, της το έβρεχα εγώ το κεφαλάκι για να μην καεί. (…) Οι καπνοί μάς έπνιγαν. Καιγόταν το πεύκο έξω κι έπεσε μέσα στην παραλία. (…) Οταν μας πήρε η θάλασσα, ήμασταν μαζί με τη γιαγιά πριν να σουρουπώσει. Κάποια στιγμή δεν έβλεπα το κεφαλάκι της γιαγιάς. Εμεινα μόνη μου. Δεν έβλεπα τίποτα. Ακολουθούσα τη μυρωδιά του καπνού. (…) Με βρήκαν και με μάζεψαν σε μια μικρή βάρκα, μετά σε μια μεγάλη. Δεν ξέρω πού είναι η γιαγιά, κάποια στιγμή δεν την έβλεπα πια», θυμάται η 13χρονη Ειρήνη Τσούτσουρα, εγγονή της Βασιλικής Παλιούρα που χάθηκε στη θάλασσα.
«…να πεις στα παιδιά μου ότι τα αγαπώ»
Η Αθηνά Μουτάφη έχασε τον γιο της και μια φίλη της, ενώ για περίπου 5 ώρες κολυμπούσαν για να σωθούν. «Μετά από δύο ώρες (σ.σ.: στη θάλασσα), η φίλη μου μου είπε: “…να πεις στα παιδιά μου ότι τα αγαπώ” και αφού με απομάκρυνε, κατέληξε. Οι συνθήκες στη θάλασσα καθ’ όλη τη διάρκεια ήταν δυσμενείς, με έντονο κυματισμό και ρεύματα. Μετά από περίπου μία ώρα από τον θάνατο της φίλης μου, ο γιος μου άρχισε να παραπονιέται για έντονη δυσφορία, κράμπες και ότι δεν έβλεπε, ενώ κάποιες στιγμές μού έλεγε: “Δεν θα αντέξω μαμά”, ενώ λίγο αργότερα κατέληξε στα χέρια μου», περιέγραψε.
«Εμείς μαζεύουμε και εγκαταλείπουμε
Η μάρτυρας τέλος, υποστηρίξει ότι «περίπου στις 18.15 που φύγαμε από το σπίτι, η φίλη μου επικοινώνησε με τον Δήμο Ραφήνας όπου κάποιος που σήκωσε το τηλέφωνο, πιθανόν υπάλληλος, της είπε: “Δεν γνωρίζουμε κάτι, εμείς μαζεύουμε και εγκαταλείπουμε”».
Τραγωδία στο Μάτι: 6 χρόνια μετά η δικαίωση «θάφτηκε» στις στάχτες – Σοκάρει η καταγγελία επιζήσασας [βίντεο]
Η κυρία Κατερίνα Μαλλά, επιζήσασα, μίλησε στο OPEN και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος για τα όσα έγιναν, όσα ακολούθησαν ενώ κάνει μια σοβαρή καταγγελία για προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Σώματος που είχε κάνει λάθος χειρισμό με σορό και παρέμεινε στη θέση του.
Σύμφωνα με την ίδια, το πρόσωπο αυτό απομακρύνθηκε όταν έκανε λάθος και στην διερεύνηση της υπόθεσης με την φωτιά στην Ύδρα.
Τραγωδία στο Μάτι: «Πολεμάμε 6 χρόνια για την αλήθεια»
Αρχικά, η κυρία Μαλλά αναφέρεται στον δικαστικό αγώνα και τα όσα έγιναν μετά την τραγωδία. Όπως λέει «στήθηκε ένας πόλεμος προπαγάνδας για τις αιτίες και το πλαίσιο που θέλανε να κινηθούν φάνηκε και από τους εκβιασμούς στον πραγματογνώμονα. Ο πολιτικός στόχος ήταν οι αιτίες να είναι ο άνεμος, οι αναρχική δόμηση. Και πολεμάμε 6 χρόνια για την αλήθεια και ακόμα υπάρχει η επικράτηση της άποψης πως ‘’ενδεχομένως ίσως και εσείς (φταίγατε)’’».
«Είμαστε πρωταγωνιστές, χωρίς να θέλουμε σε ένα παιχνίδι. Τουλάχιστον να είναι δικαίωση στο να παίρνουμε μάθημα. Γιατί, για πολύ μεγάλο διάστημα η πολιτεία δεν ήθελε να αναγνωρίσει τα λάθη της, δεν ήθελε καν να το μελετήσει. Δεν θεωρώ πως το Μάτι έγινε case study, εξ ανάγκης γίνανε κάποιες αλλαγές. Ούτε θεωρώ πως αναγνώρισε αυτό που λέμε εμείς, να αναστηθεί η ατομική ευθύνη των στελεχών του επιτελικού κράτους» επισημαίνει.
Μάτι: Σοκάρει η καταγγελία για προϊστάμενο της Πυροσβεστικής
Μάλιστα, η κυρία Μαλλά αναφέρει πως οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι τις τελευταίες μέρες με μια είδηση και ζητούν να γίνει δημοσιογραφική έρευνα για ένας στέλεχος του Πυροσβεστικού Σώματος που φέρεται να έδωσε λάθος σορό σε συγγενή και προσπάθησε να το καλύψει και παρέμεινε στη θέση του, πριν απομακρυνθεί για τους χειρισμούς στην Ύδρα.
Όπως λέει: «Ποιος είναι ο προϊστάμενος του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής που μπήκε στο ‘’ψυγείο’’ λόγω των χειρισμών της Ύδρας και αν είναι ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος στη δικιά μας την περίπτωση ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση των σορών. Είχε δώσει λάθος σορό σε συγγενή και πήρε τηλέφωνο και ζήτησε από τους συγγενείς, για να μην το μάθει ο εισαγγελέας, να πάρει κανά δυο πυροσβέστες μαζί και να πάει να ξεθάψει βράδυ τον άνθρωπο και να θάψουν τον σωστό. Και αυτός ο άνθρωπος μετά από δύο φορές σε εισαγγελείς, μια το 2018 από τους ίδιους τους συγγενείς και μια μέσα στο δικαστήριο, αυτός ο άνθρωπος, είναι όντως ο προϊστάμενος του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής; Και ήταν και στα Τέμπη; Αυτό το ξέραμε και πριν αλλά στο δικαστήριο μάθαμε όλη την ιστορία. Κατανομάστηκε στο δικαστήριο».
«Είναι δύσκολο το κομμάτι της κάθαρσης»
«Το παιχνίδι δεν τελειώνει, είναι δύσκολο το κομμάτι της κάθαρσης. Όταν λέμε πως μεταφέρουμε κάποιον σε θέση ‘’ψυγείου’’ και τον πας στην ακαδημία να εκπαιδεύσει φοιτητές της Πυροσβεστικής, είναι ψυγείο; Αυτό είναι το μήνυμα που περνάμε; Εμάς όλη αυτή η ιστορία μας έχει αφήσει κατάπληκτους» υποστήριξε η κα Μαλλά.
«Δεν άκουσα ούτε μια σειρήνα – Ο κόσμος αφέθηκε μόνος του»
Για το πώς βίωσε την τραγωδία, η επιζήσασα αναφέρει: «Εγώ 5:20 ήμουν σε μια ταράτσα και είδα τον καπνό από την Πεντέλη. Γνωρίζοντας πως από την προηγούμενη μέρα πως θα έχει άνεμο δυτικό, ήμουν σίγουρη πως η φωτιά θα κατέβει στη θάλασσα. Δεν έφυγα, γύρισα στο Μάτι, έβαλα τα παιδιά και έκαναν κάποιες δουλειές στο σπίτι και με αυτόν τον τρόπο το σώσαμε. Το θέμα είναι πως επειδή είχα κλειδώσει πως θα γίνει καταστροφή, είχα ανοιχτά τα αφτιά και τα μάτια μου και μπορώ να σας βεβαιώσω πως δεν ακούστηκε ποτέ μια σειρήνα. Ο κόσμος αφέθηκε μόνος του. Αφέθηκε να ζήσει ή να πεθάνει, να ρίξει την ζαριά του χωρίς να υπάρχει η συμβολή κανενός. Και όποια συμβολή έγινε, ήταν εγκληματική».
«Εκείνες τις μέρες όλοι είχαμε χάσει. Το Μάτι στηρίχτηκε από τα παιδιά. Πάρα πολύ γρήγορα φτιάχτηκε το hot spot, μοιράζανε τρόφιμα, κάνανε τα συσσίτια. Αυτό μας έδωσε δύναμη και σταθήκαμε όρθιοι», τόνισε.
Εκδηλώσεις μνήμης για την 6η επέτειο
Εκδηλώσεις μνήμης για την 6η επέτειο από την τραγωδία στο Μάτι πραγματοποιούνται σήμερα 23 Ιουλίου 2024. Tον πρωθυπουργό Κυριακό Μητσοτάκη θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.
Στις 09:00 τελέστηκε επιμνημόσυνη Δέηση, στον Ι.Ν του Αγ. Ιωάννη, στο Νέο Βουτζά και στις 09:30 Αρχιερατικό Μνημόσυνο, στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο Κόκκινο Λιμανάκι, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μεσογαίας κ. Νικολάου.
Στις 18:30, στο Μνημείο των Θυμάτων, στο Νέο Βουτζά, θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει το Προσκλητήριο των 104 νεκρών.
Στη συνέχεια, θα γίνει πορεία προς το Μάτι από τις οδούς Αλεξάνδρου, Διαγόρα, Εκάβης, Ισμήνης, (διέλευση Λεωφόρου Μαραθώνος), Κυανής Ακτής και Ποσειδώνος.
Στις 20:00 θα διεξαχθεί η κύρια εκδήλωση και το τρισάγιο στον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο στο Μάτι (Ν.Α.Ο.ΜΑ.)
Στις 21:00, περπατώντας μέσω Ποσειδώνος από το Ν.Α.Ο.ΜΑ θα γίνει προσέγγιση της Αργυράς Ακτής.
Στην Αργυρά Ακτή, στην ένωση των δύο δήμων, Μαραθώνος και Ραφήνας-Πικερμίου, θα λάβει, επίσης, χώρα και το δρώμενο που ξεκίνησε από την κόρη ενός θύματος: 104 πλωτά φαναράκια αφήνονται στη θάλασσα: « να τα ταξιδέψει στη μνήμη των ανθρώπων που πνίγηκαν, στη μνήμη των ανθρώπων που περίμεναν στο νερό με καμένες τις σάρκες τους για μια βοήθεια που ήρθε πολύ αργά, των ανθρώπων που ξεψύχησαν δίπλα στο νερό, των ανθρώπων που δεν έφτασαν ποτέ στο νερό, των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν και δεν είχαν νερό».
Ειδήσεις σήμερα
Κινέζα influencer πέθανε από το πολύ φαγητό σε ζωντανή μετάδοση
Μυρτώ της Πάρου: «Ραγίζει» καρδιές η ανάρτηση της μητέρας της – 12 χρόνια από τη άγρια επίθεση
Συντάξεις: Τι αυξήσεις θα δουν οι συνταξιούχοι με τις νέες κλίμακες της ΕΑΣ [πίνακες]