Η μελέτη των δημοσκοπήσεων από το επιτελείο του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε δύο βασικά και απογοητευτικά συμπεράσματα για τον ίδιο.
Πρώτον, υπάρχει φθορά της κυβέρνησης, αλλά δεν προκύπτει γενικευμένο κλίμα διαμαρτυρίας. Οι πολίτες περιμένουν από την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακόμα και αν του καταλογίζουν λάθη ή παραλείψεις.
Δεύτερον, σε κανέναν τομέα διακυβέρνησης η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πείθει την κοινή γνώμη ότι μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα. Δεν προκύπτουν δηλαδή ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ως εναλλακτική λύση για την πλειοψηφία ή έστω μία υπολογίσιμη μειοψηφία της κοινής γνώμης.
Εν μέσω της μεγάλης διεθνούς κρίσης που έχει επιφέρει το κύμα της ακρίβειας με την εκρηκτική άνοδο στις τιμές της ενέργειας και της διαχείρισης μείζονων προβλημάτων με εθνική διάσταση, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ή οι πυρκαγιές, η μεγάλη εικόνα είναι θετική. Η κυβέρνηση δείχνει, με κάποιες εξαιρέσεις, ότι κρατά σταθερά το τιμόνι. Η οικονομία στέλνει μηνύματα σταθερότητας και ανάπτυξης, η απασχόληση ενισχύεται, το κράτος κάνει βήματα εκσυγχρονισμού, η φωνή της Ελλάδας στα διεθνή φόρα είναι πιο ισχυρή από την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ.
Η εικόνα αυτή αφενός οδήγησε τον πρωθυπουργό να λάβει τη μείζονα πολιτική απόφαση της εξάντλησης της τετραετίας και αφετέρου οδηγεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μετέλθει πλάγιους και σε πολλές περιπτώσεις δόλιους τρόπους για να καταφέρει να προκαλέσει σημαντική φθορά και υπολογίσιμη ζημιά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αυτή η μεγάλη εικόνα είναι και το μεγάλο εμπόδιο για την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να βρεθεί σε απόσταση βολής.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατεί σε περιπτώσεις τις οποίες επιδιώκει να εκμεταλλευτεί για να ενισχύσει το αφήγημα περί έλλειψης δημοκρατίας και κράτους δικαίου, αναξιοπιστίας των θεσμών κ.λπ.
Μητσοτάκης: Το Δημόσιο θα αναλάβει την πλήρη αποκατάσταση της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους
Περιπτώσεις όπως η απόρριψη από το δικαστήριο του αιτήματος αποφυλάκισης του καταδικασθέντος για ένοπλη επίθεση κατά αστυνομικών και απεργού πείνας, Γιάννη Μιχαηλίδη. Οπως η αποδοχή, επίσης από το δικαστήριο, του αιτήματος του καταδικασθέντος για δύο βιασμούς Δημήτρη Λιγνάδη να μην κριθεί προφυλακιστέος μέχρι την εκδίκαση της αίτησης που κατέθεσε. Οπως της καταγγελίας που έκανε στον Αρειο Πάγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 έγινε απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του.
Το μεγάλο χαρτί στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει ρήγματα στο οικοδόμημα της δημοκρατίας και κατ΄ επέκταση στην κυβέρνηση είναι η απόφαση για συστηματική επίθεση κατά του θεσμού και του προσώπου της Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που δυνάμεις πολιτικές, οικονομικές, επιχειρηματικές επιτίθενται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ρίξουν μία κυβέρνηση. Εχει συμβεί και στο παρελθόν με επιθέσεις εξωθεσμικών κύκλων που λειτουργούσαν για συγκεκριμένα συμφέροντα κατά του Κάρολου Παπούλια, του Κωστή Στεφανόπουλου και τελευταία του Προκόπη Παυλόπουλου. Τώρα οι επιθέσεις γίνονται κατά της κ. Σακελλαροπούλου, η οποία πρέπει να επισημανθεί ότι εξελέγη με πολύ μεγάλη πλέιοψηφία και η εκλογή της αποτέλεσε ένα δείγμα ενότητας του πολιτικού συστήματος. Δείγμα ενότητας, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει μετανιώσει.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει θέμα εμπιστοσύνης για την κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Οπως ήδη το έκαναν ο Παύλος Πολάκης που δήλωσε με ανάρτησή του στα social media ότι πήγε κρίμα η ψήφος που της έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Φίλης που δήλωσε ότι αντί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας λειτουργεί ως συνταξιούχος δικαστικός. Δεν το έκαναν από μόνοι τους, καθώς -δεδομένου του ότι η επίθεση κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας είναι σοβαρή πράξη- αν έκαναν κάτι εκτός γραμμής, θα είχαν ήδη αποδοκιμαστεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου θα εξαπολύσει νέα, σκληρή επίθεση κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας, βάζοντας στο κάδρο της αντιπαράθεσής του με την κυβέρνηση και την ανάγκη, όπως θα πει, η κ. Σακελλαροπούλου να μην επανεκλεγεί.
Αφορμή για αυτήν τη συστηματική επίθεση κατά της κ. Σακελλαροπούλου στάθηκαν τα όσα η ίδια πρόσφατα είπε στη δεξίωση της Προεδρίας για την 48η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας για την υπόθεση Λιγνάδη. Κυρίως το γεγονός ότι υποστήριξε ότι η δικαιοσύνη σε μία δημοκρατία οφείλει να λειτουργεί σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους και όχι με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και την αντίθεσή της να κυριαρχήσουν ο όχλος και το χάος.
Ιστοσελίδες που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα σημείωσαν το τελευταίο διάστημα ότι είναι και ο ίδιος δυσαρεστημένος μαζί της και είναι ενδεικτικό ότι έχει αποφύγει ακόμα και να επισκεφτεί το Προεδρικό Μέγαρο, το τελευταίο διάστημα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτίθεται κατά της κ. Σακελλαροπούλου επειδή διαφωνεί με τα όσα είπε για την υπόθεση Λιγνάδη. Επιτίθεται στον θεσμό και ατο πρόσωπο της Προέδρου της Δημοκρατίας επειδή:
Πρώτον, αποτελεί προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και ως δικαστικός, κυρίως όταν ήταν στην κορυφή του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν ενέδιδε σε πιέσεις ισχυρών συστημάτων και ανθρώπων με τους οποίους ο κ. Τσίπρας τα πήγαινε και ακόμα τα πηγαίνει καλά.
Δεύτερον, διότι όταν έχεις σκοπό να προκαλέσεις θεσμική κρίση για να τη μετατρέψεις σε πολιτειακή και πολιτική κρίση, οι επιθέσεις κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας -ακόμα και αν κριθούν αποτυχημένες, όπως έχει δείξει και το παρελθόν- είναι ο δρόμος.
Ειδήσεις σήμερα
Fuel pass 2: Oλα τα μυστικά – Δικαιούχοι, ποσά, και διαδικασία – Πότε και ποια ΑΦΜ κάνουν αίτηση