Χωρίς να αλλάζει η κεντρική γραμμή της κυβέρνησης «όλη η αλήθεια στο φως – η μόνη αρμόδια να κρίνει είναι η Δικαιοσύνη – καμία αιχμή προς τους συγγενείς των θυμάτων», συνυπολογίζεται πλέον σοβαρά η πολιτικοποίηση της τραγωδίας.
Η πρόκληση κοινωνικής αναταραχής είναι μέσα στα ενδεχόμενα που συνεξετάζονται. Οπως και η «πολιτική κερδοσκοπία» που επιχειρείται από ένα επίσης ετερόκλητο -αλλά και με «πολέμους» στο εσωτερικό του- άθροισμα κομμάτων της αντιπολίτευσης. Παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες συγκεντρώσεις της 26ης Ιανουαρίου προκάλεσαν πολιτικές εξελίξεις, η πιο ψύχραιμη ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι ουδείς δικαιούται να εμφανίζεται σαν «εκπρόσωπος του λαού» και να συμπεριφέρεται σαν «αποκλειστικός αντιπρόσωπος» της ευαισθησίας για την τραγωδία των Τεμπών. Κάτι που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Οι οποίες δείχνουν κάμψη και όχι ελεύθερη πτώση της Ν.Δ. και εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ σε πτώση και ως νεροκουβαλητές στους μύλους του Κ. Βελόπουλου, της Ζ. Κωνσταντοπούλου και της Α. Λατινοπούλου.
Αντίδραση
Αναμένεται έτσι η εντονότερη πολιτική αντίδραση της κυβέρνησης, ειδικά σε fake news και μύθους, που διασκορπίζονται σωρηδόν, με μοναδικό στόχο να επιτείνουν την οργή των πολιτών, οι οποίοι έχουν κάθε δικαίωμα να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν οι δικαστικά τεκμηριωμένες ευθύνες, σε όποιον κι αν είναι.
Ηδη, όπως τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, έχουν καταρρεύσει σχεδόν όλα τα fake news που αποτέλεσαν και τον πυλώνα του αφηγήματος του «εγκλήματος» και της «συγκάλυψης». Η «μονταζιέρα του Μαξίμου» (αφορμή της πρώτης εξεταστικής επιτροπής που έγινε) εξαϋλώθηκε με το πόρισμα του ΕΜΠ, το οποίο διαβεβαιώνει ότι δεν υπήρχε μοντάζ με στόχο να ενοχοποιηθεί μόνο ο σταθμάρχης, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, έχει ομολογήσει την ενοχή του. Οι «κρυμμένες σοροί» αποδείχθηκαν μύθευμα. Το «βαγόνι-φάντασμα», επίσης. Ο Α. Γεωργιάδης δεν ήταν υπ. Υγείας, όταν, όπως κατήγγειλε ο Λ. Λαζόπουλος, καταστράφηκαν «με εντολή του» τα «φιαλίδια αίματος» θυμάτων της τραγωδίας.
Τελικά, την «κρυμμένη δικογραφία» του Κ. Τασούλα την ήξεραν όλοι, εκτός του ΠΑΣΟΚ. Και προχθές ο συνήγορος της εταιρίας που είναι υπεύθυνη για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων του ΟΣΕ, Β. Καπερνάρος, παρέδωσε στον εφέτη ανακριτή κ. Μπαϊκάμη τρία νέα βίντεο -πριν από τη σύγκρουση των τρένων- τα οποία δείχνουν με ακριβή ώρα τη διέλευση της εμπορικής αμαξοστοιχίας από τη σήραγγα του Πλαταμώνα, το κέντρο ελέγχου της Ραψάνης και την έξοδο διαφυγής από τη σήραγγα των Τεμπών. Οπως είπε ο κ. Καπερνάρος, τα βίντεο «είναι διαυγέστατα και καθαρότατα και για τον απλό μέσο άνθρωπο» και δείχνουν ότι «δεν υπήρχαν δεξαμενές». Εφόσον επιβεβαιωθεί κι αυτό το στοιχείο, δημιουργείται πιο πυκνό νέφος για τα εύφλεκτα υλικά που κουβαλούσε το εμπορικό τρένο.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση, όπως τονίζουν πηγές της, αφού είπε «ναι» στην προανακριτική και έκανε αποδεκτή την παραίτηση του κ. Τριαντόπουλου, αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική διευκόλυνσης του έργου της Δικαιοσύνης και της προανακριτικής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ψήφιση και συγκρότηση της προανακριτικής αναμένεται να γίνει το συντομότερο δυνατόν.
Προανακριτική
Κρίσιμο σημείο είναι η επόμενη Τετάρτη, όταν και ο Κ. Τασούλας αναμένεται να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τέταρτη ψηφοφορία που απαιτεί σχετική πλειοψηφία. Λογικά, είτε μέχρι το τέλος της εβδομάδος είτε στην αρχή της επόμενης θα έχει συγκροτηθεί η προανακριτική για τον Χ. Τριαντόπουλο.
Η διάρκεια της προανακριτικής δεν φαίνεται να είναι μεγάλη. Καθώς η δημοσιοποίηση και των δυο πορισμάτων (ΕΜΠ και ΕΟΔΑΣΑΜ) έως τις 27 Φεβρουαρίου ενδέχεται να διαφοροποιήσει τα δεδομένα. Επίσης, ακόμα και το ΠΑΣΟΚ (που βιάστηκε) και ο ΣΥΡΙΖΑ (που δεν ήθελε) δεν θέλουν μια μακρά διαδικασία, κυρίως λόγω του «ασθενούς» κατηγορητηρίου. Φαίνεται πως προτιμούν μια σύντομη διαδικασία και την παραπομπή του κ. Τριαντόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο. Στο μεταξύ μπορεί να προκύψουν στοιχεία τα οποία να αναγκάσουν όλα τα κόμματα σε αναπροσαρμογή της στάσης τους.
Σημαντική ημερομηνία είναι η 28η Φεβρουαρίου, επέτειος για τα 2 χρόνια από την τραγωδία και ημέρα διεξαγωγής των νέων -πιθανώς μεγαλύτερων- συγκεντρώσεων για τα Τέμπη.
ΣΕΝΑΡΙΑ
Ο γρίφος του ανασχηματισμού
Στις νέες συνθήκες φαίνεται πως προσαρμόζεται ο χρόνος του ανασχηματισμού. Δείχνουν να «καίγονται» τα υπερπρόωρα σενάρια για άμεσο ανασχηματισμό μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να κερδίζει έδαφος ο ανασχηματισμός του Μαρτίου. Ενώ στο τραπέζι βρίσκεται κι ένα τρίτο σενάριο για ανασχηματισμό αμέσως μετά το τέλος των εργασιών της προανακριτικής, δηλαδή τέλος άνοιξης, αρχές καλοκαιριού.
Το σενάριο αυτό έχει μειονεκτήματα («αργή αντίδραση»), αλλά λύνει και προβλήματα. Π.χ. υπάρχει απροθυμία κυβερνητικών βουλευτών να συμμετάσχουν στην προανακριτική -εκτός των άλλων- γιατί αν ο ανασχηματισμός γίνει νωρίτερα, ενόσω δηλαδή διαρκεί το έργο της προανακριτικής, η συμμετοχή σε αυτή σημαίνει αποδοχή της μη υπουργοποίησης.
Η ΑΛΛΗ ΑΤΖΕΝΤΑ
Αντεπίθεση με μέτρα για την καθημερινότητα
Μπορεί τα Τέμπη να έχουν κερδίσει τη μερίδα του λέοντος της δημοσιότητας και η κυβέρνηση να δίνει αναγκαστικά από τον χρόνο της, μπορεί η σεισμικότητα στη Σαντορίνη να κάνει τους πολίτες να κρατούν την αναπνοή τους και η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού να είναι μεγάλη, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει τη μάχη της καθημερινότητας.
Οι τροπολογίες του Κ. Χατζηδάκη βγάζουν τη θηλιά από τον λαιμό εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και περισσότερων νοικοκυριών. Η ένταξη στον νέο εξωδικαστικό συμβιβασμό εξασφαλίζει πολύ περισσότερο χρόνο και από τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων και επιτρέπει την πιο ανθρώπινη αντιμετώπιση των πάμπολλων δανειοληπτών ή -κυρίως- οφειλετών του Δημοσίου. Πρόκειται για δέσμη μέτρων που ανακουφίζει τους οφειλέτες και δημιουργεί τις προϋποθέσεις να «ζεσταθεί» κι άλλο η αγορά.
Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες του Τ. Θεοδωρικάκου για τον έλεγχο της αγοράς και την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας αποτυπώνονται όλο και περισσότερο στις τιμές και στον πληθωρισμό, που συγκρατείται χαμηλά σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε.
Η ένταση των επιστροφών παράνομων μεταναστών από τον Ν. Παναγιωτόπουλο έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να είναι η 4η στην Ε.Ε. στις επιστροφές μεταναστών, των οποίων έχει απορριφθεί δύο φορές η αίτηση ασύλου. Και ταυτοχρόνως να υπάρχει αποσυμφόρηση στις κλειστές δομές κράτησης.
Η κυβέρνηση, μαζί με τη μάχη της Σαντορίνης και την πολιτική μάχη των Τεμπών, δείχνει να γνωρίζει ότι η οικονομία, η καθημερινότητα και η ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών παραμένουν κρίσιμη παράμετρος για τη σταθερότητα, αλλά και για τη διαμόρφωση της εκλογικής στάσης των πολιτών.