Κατά τη συνομιλία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι πιστεύει πως είμαστε κοντά στο να υπάρξει πρόοδος και επίλυση, κάτι που είχε τονίσει και νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.- Δυτικών Βαλκανίων.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε εκτιμήσει ότι «προσεγγίζουμε πια την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό προκειμένου να παραπέμψουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» και έστειλε ευρύτερο μήνυμα, με αποδέκτη και την Τουρκία, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει αποδείξει πως μπορεί να λύνει τέτοιου είδους εκκρεμότητες με μοναδικό γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και αυτό θα επιδιώξουμε να κάνουμε και με την Αλβανία».
Η Ελλάδα έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης με την Ιταλία και την Αίγυπτο εφαρμόζοντας στην πράξη το Διεθνές Δίκαιο και, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, «οι συμφωνίες στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της συνεννόησης γειτονικών χωρών συμβάλλουν στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην περιοχή».
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πρόοδο που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών και δήλωσε «αρκετά αισιόδοξος», έστω και αν αναγνώρισε ότι πρόκειται για «μια συζήτηση που συνεχίζεται μεταξύ των δύο χωρών με πολλές νομικές πολυπλοκότητες».
«Θεωρώ ότι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση, ότι θέλουμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για την υπογραφή ενός συνυποσχετικού που θα μας επιτρέψει να φέρουμε αυτό το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο», υπογράμμισε, σημειώνοντας πάντως πως και «η αλβανική πλευρά θα κάνει αυτό που της αναλογεί προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο το συντομότερο δυνατόν|».
«Προεργασία»
Οι διεργασίες για το ζήτημα αυτό έχουν ενταθεί, καθώς πριν από τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ράμα, πολιτική συζήτηση γι’ αυτό είχε γίνει και στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και στην Αλβανή ομόλογό του, Ολτα Χάκα.
Ο κ. Δένδιας, ο οποίος παρέστη στις χθεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού στην αλβανική πρωτεύουσα, είχε συναντήσεις και με προέδρους Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Αλβανίας.
Με αφορμή τις επίσημες διμερείς συναντήσεις που είχε στα Τίρανα, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι «είναι η πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στην Αλβανία από το 2009» και αυτό -όπως είπε- «από μόνο του σηματοδοτεί το γεγονός και τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της αλβανικής να βάλουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε μία νέα τροχιά ακόμα μεγαλύτερης προσέγγισης».
«Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΦΙΛΟΣ, ΑΛΛΑ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ»
Συγγνώμη Ράμα για τα περί «εξαπάτησης» της Ε.Ε. από Ελλάδα
Μητσοτάκης: Το Δημόσιο θα αναλάβει την πλήρη αποκατάσταση της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους
Ο Εντι Ράμα ζήτησε συγγνώμη για τα περί «εξαπάτησης» από την Ελλάδα για την ένταξή της στην Ε.Ε., κατά τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα Τίρανα, προχωρώντας σε αναδίπλωση σχετικά με δηλώσεις στον ιστότοπο Euractiv λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού, οι οποίες προκάλεσαν αρνητικές εντυπώσεις.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δήλωσε: «Λυπάμαι για κάτι που άκουσα, ότι είπα κάποια περίεργα πράγματα για την Ελλάδα, για το πώς πέτυχε κάποια πράγματα -θα πάμε πίσω στην εποχή της Τροίας ίσως-, αλλά δεν είναι κάτι που αφορά το παρόν και δεν αφορούσε σε καμιά περίπτωση τη σημερινή Ελλάδα. Ξέρετε ότι είμαι σοσιαλιστής, αλλά δεν κρύβω ότι για μένα είστε ο καλύτερος Ελληνας πρωθυπουργός. Δεν είμαστε στην ίδια πολιτική ομάδα. Ο Αλέξης (Τσίπρας) είναι πολύ καλός φίλος, αλλά τι να πω; Ετσι είναι τα πράγματα. Και δεν είστε σε προεκλογική εκστρατεία, επομένως δεν είναι κάποιου είδους παρέμβαση».
Στη συνέντευξή του στο Euractiv και τη δημοσιογράφο Αλις Τέιλορ, ο Ράμα μίλησε -την παραμονή της Συνόδου Κορυφής για τη μελλοντική διεύρυνση της Ε.Ε. με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων- για την ανάγκη να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις, καθώς και για άλλα θέματα της περιοχής, ενώ ανερυθρίαστα κατονόμασε τη χώρα μας ότι «εξαπάτησε την Ε.Ε. όταν εισήλθε στους κόλπους της»(!).
Ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε ότι «δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως η διαδικασία ένταξης είναι μια διαδικασία εξατομικευμένη με βάση την αξία της κάθε χώρας. Εμείς οφείλουμε να εκπληρώσουμε συγκεκριμένα κριτήρια, και δεν είναι μια εξέταση όπου μπορείς να “κλέψεις” – ακόμη κι αν οι καθηγητές είναι λίαν διατεθειμένοι να σε βοηθήσουν. Είναι προς το συμφέρον σου να περάσεις αυτές τις εξετάσεις». Στο σημείο εκείνο συμπλήρωσε πως είναι σημαντικό για τη χώρα του να διαθέτει θεσμούς που λειτουργούν και «να μην εξαπατήσει όπως κάποιες γειτονικές χώρες έκαναν στο παρελθόν». Οταν κλήθηκε δε να κατονομάσει ποιες χώρες εννοεί, απάντησε ευθέως «την Ελλάδα».
ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ
Ο καιρός ανέβαλε την επίσκεψη στην ελληνική μειονότητα
Σε αναβολή, λόγω κακοκαιρίας, οδηγήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη, όπου επρόκειτο να έχει σήμερα συναντήσεις με μέλη και εκπροσώπους της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, χθες το πρωί, «λόγω των καιρικών συνθηκών δεν είναι δυνατή η πτήση ελικοπτέρου» και η προγραμματισμένη επίσκεψη «μετατίθεται και θα πραγματοποιηθεί σε επόμενο διάστημα».
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε από τα Τίρανα τη λύπη του που λόγω των προβλέψεων για τον καιρό δεν θα μπορέσει να επισκεφθεί τα χωριά της ελληνικής εθνικής μειονότητας, τόνισε ωστόσο ότι ανανεώνει αυτό το ραντεβού πολύ σύντομα.
Αναφορά στο ζήτημα αυτό έγινε και κατά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αλβανό ομόλογό του, Εντι Ράμα, ο οποίος μάλιστα εξέφρασε από την πλευρά του την ελπίδα να βρει ο Ελληνας πρωθυπουργός χρόνο να επισκεφθεί την ελληνική μειονότητα στο μέλλον, σημειώνοντας ότι υπάρχουν παραδοσιακοί δεσμοί.
Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι μέσα από την επίσκεψη αυτή να δηλώσει τη στήριξη και να δείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον της ελληνικής Πολιτείας, να ακούσει τις αγωνίες και τα προβλήματά τους, ώστε να δει πώς μπορεί να συνδράμει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους και στην ευημερία τους.
Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με εκπροσώπους της μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια». Η τελευταία επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού σε περιοχές όπου κατοικεί η ελληνική εθνική μειονότητα ήταν του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τον Ιανουάριο του 1991, στη Δερβιτσάνη.
Πλήρη ενημέρωση από την κυβέρνηση ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υποστήριξε ότι «η ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη σε Χειμάρρα, Λειβαδιά και Δερβιτσάνη για επαφές με την ελληνική εθνική μειονότητα λόγω “καιρικών συνθηκών” δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για την οργάνωση και αυτής της κυβερνητικής επίσκεψης, μετά το φιάσκο της επίσκεψης στη Λιβύη».
Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο
Την πρόθεση να μεταβεί στις περιοχές αυτές εξέφρασε και κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο, Αναστάσιο, σημειώνοντας ότι «αισθάνομαι την ανάγκη να βρεθώ κοντά στους ομοεθνείς μας που ζουν και διαπρέπουν εδώ πέρα και να τους παρέχουμε ως ελληνικό κράτος οποιαδήποτε στήριξη μπορούμε».
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο για το πολύ σπουδαίο έργο του, σημειώνοντας ότι «είστε γέφυρα συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών και αποκούμπι για την ελληνική εθνική μειονότητα».
Ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η θέση των Δυτικών Βαλκανίων και της Αλβανίας βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης και κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο, ο οποίος τόνισε από την πλευρά του πως η Ορθόδοξη αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας «από την πρώτη στιγμή, σε μία εποχή με αμφίβολες διαθέσεις, ήταν εκείνη που φώναζε ότι η θέση της Αλβανίας είναι στην Ευρώπη».
ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΩΝ ΔΥΤ. ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής για τα Δυτικά Βαλκάνια
Τη διαβεβαίωση ότι «η Ελλάδα θα εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης και της Αλβανίας» έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε χθες στα Τίρανα, ενώ επανέλαβε κατά τη συνάντηση με τον Εντι Ράμα ότι «στηρίζουμε σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας».
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε ικανοποίηση που η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Δυτικών Βαλκανίων έγινε για πρώτη φορά σε χώρα υποψήφια για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και για το γεγονός ότι η «ευρωπαϊκή οικογένεια έχει αντιμετωπίσει με τη δέουσα γεωπολιτική σημασία την προσέγγιση των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρώπη».
Ερωτηθείς και για την κατάσταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, ο Ελληνας πρωθυπουργός ενθάρρυνε το διάλογο ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να διεξάγεται με καλή πίστη και από τις δύο πλευρές.
«Αντιλαμβανόμαστε την πολυπλοκότητα του θέματος, αλλά επίσης κατανοούμε απολύτως πως, εάν δεν επιλυθεί, θα είναι δύσκολο να σημειωθεί η απαραίτητη πρόοδος σχετικά με την πλήρη ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως για να επιλυθεί το ζήτημα «και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω».
Ειδήσεις σήμερα
Σέρρες: Βαριές κατηγορίες για εργολάβο, ηλεκτρολόγο – Μπαλάκι οι ευθύνες
Συντάξεις: Τριπλός χριστουγεννιάτικος μποναμάς για συνταξιούχους
Εορταστικό καλάθι νοικοκυριού: Τι θα περιλαμβάνει