«Οι πολίτες θα πρέπει να πάρουνε μια κρίσιμη απόφαση για το μέλλον τους. Κάνοντας απολογισμό μιας δύσκολης τετραετίας, μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια. Ημουν συνεπής στις δεσμεύσεις που είχα δώσει πριν τέσσερα χρόνια», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Οι πολίτες ψηφίζουν με γνώμονα το μέλλον. Μια Ελλάδα που θα μπορέσει να ανεβάσει τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ και τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ, και αυτό δεν μπορεί να γίνει αλλιώς παρά μόνο στο δρόμο που μπορούμε να συνεχίσουμε για να μην αναγκάζονται οι νέοι να φεύγουν στο εξωτερικό και να ξέρουν ότι μπορούν να μείνουν στην πατρίδα μας για ένα καλύτερο μέλλον. Ξέρω ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Εχουμε όμως ένα σαφές σχέδιο για το πώς θα την κάνουμε καλύτερη, πώς θα επενδύσουμε σε υποδομές, σε ανθρώπινο δυναμικό. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια στην πράσινη ανάπτυξη, είναι απαραίτητο. Είμαστε ήδη πρωταθλητές, μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα. Να συνεχίσουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει μέχρι σήμερα. Είναι στο χέρι μας αν θα προχωρήσουμε σταθερά τολμηρά μπροστά στην Ελλάδα που οραματιζόμαστε».
Απαντώντας σε ερώτηση για την ακρίβεια, χαρακτήρισε δοκιμασμένο το μέτρο του Market Pass κι εφόσον το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά περιθώρια και κριθεί ότι υπάρχει πρόβλημα τότε «είμαι διατεθειμένος στο δεύτερο εξάμηνο να το χορηγήσουμε». Και πρόσθεσε: «Η ακρίβεια είναι παγκόσμιο πρόβλημα. H κυβέρνηση έλαβε μέτρα για την αναχαίτισή της, όπως το “καλάθι του νοικοκυριού” και το Market Pass, αλλά και οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που είναι μόνιμες», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ απέρριψε τη μείωση του ΦΠΑ και εκτίμησε πως οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να βαίνουν μειούμενες.
«Η στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για την εξωτερική πολιτική και άμυνα. «Καταφέραμε να κρατήσουμε τη χώρα ασφαλή, θωρακίσαμε τα σύνορά μας. Επρεπε να διαχειριστώ μια εξαιρετικά επιθετική Τουρκία», είπε και πρόσθεσε: «Ενισχύσαμε τις Ενοπλες Δυνάμεις μας και αυτό θα συνεχιστεί», ενώ για τις τουρκικές εκλογές απάντησε: «Θα σεβαστούμε απόλυτα την κρίση του τουρκικού λαού και είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός. Η Γαλάζια Πατρίδα, όμως, είναι βαθιά χαραγμένη στο DNA όλων του τουρκικών κομμάτων. Είμαι έτοιμος πάντα να συζητήσω, αλλά δεν έχω αυταπάτες, η πολιτική της ισχυρής αποτροπής και μιας Ελλάδας με αυτοπεποίθηση πρέπει να συνεχιστεί σε κάθε περίπτωση».
Σχετικά με την υπόθεση παρακολουθήσεων και στην ερώτηση αν σκέφτηκε να παραιτηθεί, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη: «Οχι, δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ μετά τις παρακολουθήσεις και ζήτησα άμεση διαλεύκανση. Ανέλαβα να διορθώσω μια σειρά από αστοχίες που επέτρεψε στην ΕΥΠ να παρακολουθεί ανθρώπους χωρίς τις απαραίτητες διαδικασίες. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν κίνδυνο για τη Δημοκρατία και δεν έπρεπε να παρακολουθείται». Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι «αυτή η υπόθεση είναι μια σκιά για την κυβέρνησή μας, αλλά το κράτος δικαίου της χώρας αξιολογείται συνολικά».
«To νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας που οραματίζομαι είναι προτεραιότητά μου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Η πανδημία ανέδειξε και τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του. Εκπονήσαμε πρόγραμμα συνολικό. Χρειαζόμαστε 10.000 προσλήψεις νοσηλευτών πρωτίστως αλλά και γιατρών, και για να αντιμετωπίσουμε μεγάλες καθυστερήσεις. Τα ράντζα δεν είναι αποδεκτά για μένα». Σε επόμενη ερώτηση για τους Ελληνες που ζουν κοντά ή κάτω από τα όρια της φτώχειας, ανέφερε: «Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι πρώτη μου προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία. Μπορεί να γίνει με μεγαλύτερους μισθούς, μεγαλύτερη ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας».
Σε ερώτηση της ενότητας για το περιβάλλον και την ενέργεια ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι τα πράγματα αλλάζουν, η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. «Αυτό το γνωρίζουν όλοι και ο κύριος Τσίπρας. Αρα η ακριβής κοστολόγηση των προγραμμάτων έχει τεράστια σημασία για την επόμενη μέρα και την επενδυτική βαθμίδα. Μόνο τα δύο εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή μείωση του ΦΠΑ και μείωση του φόρου κατανάλωσης, μόνο αυτά στοιχίζουν κοντά στα 4 δισ. ετησίως. Να μας πει ο κ. Τσίπρας από πού θα βρει τα χρήματα εφόσον σκοπεύει να τα εφαρμόσει».
Για τον σιδηρόδρομο και το δυστύχημα στα Τέμπη, ανέφερε ότι «έγιναν βήματα και στον τομέα αυτόν, αλλά υπήρξαν αστοχίες και καθυστερήσεις που πληρώσαμε πολύ ακριβά».
Πρόταση για κοστολόγηση όλων των προγραμμάτων
Να καταθέσουν τα προγράμματα των κομμάτων τους είτε στο Γενικό Λογιστήριο είτε στην ΤτΕ και να δουν πόσο κοστίζει το κάθε ένα πρότεινε στους πολιτικούς αρχηγούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους νέους, τους κάλεσε να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και να κρίνουν αυστηρά τα κόμματα, γιατί η δική τους γενιά θα αποφασίσει για το μέλλον της. «Οι νέοι έχουν κάθε δίκιο να είναι επιφυλακτικοί με την εξουσία και θα αξιολογήσουν και θα αποφασίσουν. Οπου έκρινα ότι έπρεπε να ζητήσω συγγνώμη, το έκανα. Το λάθος γίνεται σφάλμα όταν επαναλαμβάνεται. Μια διακυβέρνηση κρίνεται συνολικά και για τα καλά που έχει κάνει και για τα λάθη της. Οι νέοι μας, αν μπορούσα να κάνω μια παρότρυνση, είναι να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και να κρίνουν αυστηρά τα κόμματα. Η δική τους γενιά θα αποφασίσει για το μέλλον της», ήταν η απάντησή του μετά από σχετική ερώτηση και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «οι νέοι δεν θα μας κρίνουν για τα 150 ευρώ».