Το κυβερνητικό αφήγημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κυβέρνηση συνεργασίας το «έθαψαν» χθες στο debate οι Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας και Γιάνης Βαρουφάκης. Ειδικότερα η διένεξη του Αλέξη Τσίπρα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα στοίχισε πολύ στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η στάση του Γ.Γ. του ΚΚΕ ήταν από την αρχή ως το τέλος ιδιαίτερα απαξιωτική ενώπιον των αλλεπάλληλων προσπαθειών τού κ. Τσίπρα να τείνει χείρα φιλίας.
Το χειρότερο σημείο, όμως, για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η αδυναμία του, για άλλη μία φορά, να πει στον ελληνικό λαό αν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοστολογημένο και πόσο κοστίζει. Ενώ είχε την ευκαιρία στην ερώτηση του κ. Σρόιτερ, ο κ. Τσίπρας δεν την εκμεταλλεύτηκε. Το αποτέλεσμα ήταν αφενός ο κ. Σρόιτερ να τον παρομοιάσει με τον ταβερνιάρη που στο τέλος δεν σου δείχνει λογαριασμό και να καταλήγει με το σχόλιο-φαρμάκι για τον κ. Τσίπρα: «Να πω πως αναλυτική κοστολόγηση δεν δώσατε. Ενα γενικό νούμερο δώσατε… Διαβάζω το πρόγραμμα του 2015, οκτώ χρόνια μετά τα ίδια λέμε».
Ο κ. Τσίπρας δεν κατάφερε να υπερασπιστεί την κυβέρνηση του 2015 και να απαντήσει στις αγωνίες των πολιτών για το ενδεχόμενο επιστροφής της χώρας σε ταραγμένα νερά.
Επέμεινε ωστόσο όσο μπορούσε στα περί σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων, προαναγγέλλοντας πως αν το επιτρέψουν τα νούμερα της πρώτης Κυριακής δεν θα βάλει καμία προϋπόθεση προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση… ηττημένων. Από χθες το βράδυ, το προσκλητήριο του Τσίπρα προς τους Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη αλλάζει. Δεν είναι προϋπόθεση η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι καν προϋπόθεση να είναι ο κ. Τσίπρας πρωθυπουργός ή να έχει η κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., ΚΚΕ πλειοψηφία στη Βουλή.
«Μπορούμε και πρέπει να δούμε τα προγράμματά μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πεπεισμένος ότι «η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβέρνηση».
«Απευθύνομαι σε όλα τα κόμματα, τα προοδευτικά. Υπάρχει προοδευτική προοπτική», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, θεωρώντας ότι τόσο ο Δημήτρης Κουτσούμπας όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης αντιμετωπίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ φιλικά.
Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι υπάρχουν τα δεδομένα να συνεργαστούν το πρώτο με το τρίτο κόμμα, ενώ ερωτηθείς για την πιθανότητα πρωθυπουργού κοινής αποδοχής, έφτασε στο σημείο να παραδώσει ακόμα και αυτή τη -δήθεν κόκκινη ως προχθές- γραμμή. «Βλέπω ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά θα δούμε αυτές τις συγκλίσεις περισσότερο μετά τις εκλογές», απάντησε, θεωρώντας ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στα κόμματα προεκλογικά.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
«Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα καταργηθεί με μια προοδευτική κυβέρνηση», σχολίασε απευθυνόμενος προς τον Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος λίγο μετά χαρακτήρισε την προοδευτική διακυβέρνηση «μούφα».
Εκανε πως δεν άκουσε ο κ. Τσίπρας: «Ξανασκεφτείτε το λοιπόν αν θα στηρίξετε, κύριε Κουτσούμπα», είπε, ενώ λίγο μετά, όταν ρωτήθηκε για το ξύλο που έφαγαν οι συνταξιούχοι στην Ηρώδου του Αττικού το 2016, απάντησε: «Υπήρξε η μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση και κατανόηση για να βγάλουμε τη χώρα από τα Μνημόνια».
Στο χθεσινό debate, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θα γκρεμίσει το φράχτη του Εβρου και ότι θα τιμήσει τις αμυντικές συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας. Στη Βουλή τα καταψήφισε όλα αυτά, αλλά τώρα έχουμε… εκλογές.
Τώρα δεν θέλει να… γκρεμίσει το φράχτη
Αλλάζοντας γραμμή στα θέματα εξωτερική πολιτικής, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «μετά από πάρα πολλά χρόνια μνημονιακών δυσκολιών, ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση η οποία προχώρησε στην αναβάθμιση των F-16 και ενίσχυσε την άμυνα της χώρας» και ισχυρίστηκε ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε «τα περισσότερα από τα προγράμματα» που έφερε η Ν.Δ., όπως τις φρεγάτες και τα Rafale. «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για τα προγράμματα που δεν έχουν την εισήγηση των ελληνικών επιτελείων Εθνικής Αμυνας», σημείωσε, αναφερόμενος στα επιπλέον Rafale.
«Το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες, θα λυθεί με διαφορετική διεκδίκηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οπου υπάρχουν, ας υπάρχουν, καλώς υπάρχουν, αλλά θα λυθεί με μια διεκδίκηση διαφορετική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου που θα δίνει τη δυνατότητα και η Ευρώπη να παίρνει μέρος του βάρους που αναλογεί στις χώρες πρώτης υποδοχής. Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο, όπως ο Τραμπ στο Μεξικό. Δεν λύνεται έτσι το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα», κατέληξε.
Στην τελευταία τοποθέτησή του, προσπάθησε να κρατήσει «ζωντανό» το σενάριο της «κυβέρνησης ηττημένων», ενώ απευθυνόμενος στη νέα γενιά την κάλεσε στις κάλπες.
Ειδήσεις σήμερα
To μήνυμα Μητσοτάκη στο debate: Η Ελλάδα θα πάει μπροστά