Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επιβεβαιώθηκαν για ακόμη μία φορά οι ισχυροί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών ,ενώ το θέμα που συζητήθηκε εκτενώς ήταν οι παράνομες μεταναστευτικές ροές, με την εργαλειοποίηση δυστυχισμένων ανθρώπων από την πλευρά της Τουρκίας.
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν της συνεργασίας τους για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακινητών υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας και της Σερβίας, αλλά αφορά όλη την Ευρώπη. Ο κ. Vulin ζήτησε από τον κ. Θεοδωρικάκο να μεταφέρει στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη της ευχαριστίες του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βουτσιτς για τη στάση που κράτησε κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Συνόδου στην Πράγα, αλλά και για τη σταθερή θέση της Ελλάδας στο θέμα του Κοσσόβου.
Οι δύο Υπουργοί παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μιχαήλ Καραμαλάκη και Ελλήνων και Σέρβων υψηλόβαθμων αστυνομικών υπέγραψαν συμφωνία για μεικτές περιπολίες σε τουριστικούς προορισμού των δύο χωρών. Τελευταίος σταθμός ήταν ο φράκτης στις Φέρες. Εκεί ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε τον Σέβο ομόλογό του για την επέκταση του φράκτη σε όλο το μήκος του Έβρο και για το σχέδιο «Ακρίτας».
Αναλυτικά η δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου
«Υποδέχτηκα στην πατρίδα μας τον Υπουργό Εσωτερικών της φίλης Σερβίας, τον κ. Βούλιν, τον αγαπητό μου φίλο, Αλεξάντερ, με τον οποίο είχαμε εξαιρετικά, ουσιαστικές και δημιουργικές συνομιλίες.
Από εδώ, την Αλεξανδρούπολη, στέλνουμε ένα κοινό και πολύ ισχυρό μήνυμα: Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, το πρόβλημα της εργαλειοποίησης δυστυχισμένων ανθρώπων, των μεταναστών, από την πλευρά της Τουρκίας, είναι μια πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα, είναι μια πρόκληση για όλους τους πολιτισμένους ανθρώπους, για ολόκληρη την Ευρώπη, για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Και ιδιαίτερα, ασφαλώς, για την γειτονιά μας των Βαλκανίων, αλλά και όλης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Ελλάδα και Σερβία είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε αυτή την εργαλειοποίηση. Γι αυτό και σήμερα ενώνουμε δυνάμεις και εντείνουμε τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Με ενίσχυση της αστυνομική μας συνεργασίας, προκειμένου από κοινού να αντιμετωπίσουμε τους εγκληματίες διακινητές παράνομων μεταναστών. Θέλω να σας πω ότι μόνο το 2022, έχουμε συλλάβει πάνω από 1.100 διακινητές, οι οποίοι είναι, πλέον, στα χέρια της Ελληνικής Δικαιοσύνης και θα αντιμετωπίσουν τις ποινές που προβλέπονται.
Τασούλας για χρηματοδοτήσεις Βουλής: «Υπογράφηκαν πριν παραδώσω και ήταν σε ομοφωνία»
Όλη η Ευρώπη, αυτή την εβδομάδα, είδε στην Πράγα ποιος είναι με τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου, ποιος τηρεί τη Διεθνή Νομιμότητα, ποιος κινείται με βάση το μέτρο και τη λογική και ποιος έχει ξεφύγει και με ακραία ρητορική παραβιάζει τη νομιμότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Σας διαβεβαιώνω πως κάνουμε ό,τι χρειάζεται, για να βάλουμε τέλος στην παράνομη μετανάστευση. Κάνουμε ό,τι χρειάζεται για ναUedvrik;akow φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορα της πατρίδας μας, που είναι και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τα σύνορα του Δυτικού κόσμου. Είναι ο κόσμος του πολιτισμού, της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας απέναντι στην Τουρκία.
Είμαστε απολύτως θετικοί με την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Γιατί βασική θέση της Ελλάδας, ως χώρας που υπερασπίζεται τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, είναι η ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας, με την οποία οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές.
Μας ενδιαφέρει όπως είπε και ο συνάδελφος, Υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, το αίσθημα ασφαλείας των Ελλήνων πολιτών, όταν βρίσκονται στη Σερβία και των Σέρβων πολιτών, όταν επισκέπτονται την δική μας πατρίδα.
Οι κοινές περιπολίες θα αναπτυχθούν σε τουριστικούς προορισμούς και της Ελλάδας και της Σερβίας, προκειμένου να εμπεδωθεί και να ενισχυθεί ακριβώς αυτό το αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες των δύο χωρών, όταν επισκέπτονται οι μεν, την πατρίδα των δε.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, νομίζω ότι το μήνυμα είναι κοινό και πανίσχυρο. Είμαστε ενάντια στην παράνομη μετανάστευση, είμαστε ενάντια στην εργαλειοποίηση αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων από γειτονικά κράτη. Όπως, δηλαδή, στη δική μας περίπτωση, από την Τουρκία με τους γνωστούς τρόπους που έχουν αναπτυχθεί όλους τους τελευταίους μήνες, όλα τα τελευταία χρόνια, θα έλεγα».