Η Διακήρυξη των Αθηνών, πάντως, περιγράφει το πλαίσιο των διμερών σχέσεων για το επόμενο διάστημα. Και μπορεί να μην έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα, είναι όμως στην πραγματικότητα μια «συμφωνία κυρίων» και η «θεσμοποίηση» των «ήρεμων νερών», για τα οποία έχει γίνει πολλές φορές λόγος στα Ελληνοτουρκικά τα τελευταία χρόνια. Το θετικό κλίμα της συνάντησης καταγράφεται και σε όλα τα διεθνή Μέσα. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Αγκυρα την άνοιξη του 2024, με πιθανότερο μήνα τον Απρίλιο, κατόπιν πρόσκλησης του Ταγίπ Ερντογάν.
Από τη μεριά τους, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη επαφών για το επόμενο διάστημα. Ο κ. Φιντάν θα πρέπει να αναμένεται εκ νέου στην Αθήνα τον Ιανουάριο, ενώ στις 2 Φεβρουαρίου ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη για τη σύγκληση της 6ης Συνόδου Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου. Στη Σύνοδο θα εξεταστούν θέματα εμπορίου, ενέργειας, μεταφορών, τουρισμού, ενώ ο προγραμματισμός είναι να βρεθούν στη γείτονα 100 Ελληνες επιχειρηματίες. Εκεί θα είναι παρών ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Μπουράκ Ακτσαπάρ, με τον οποίον γίνονται και οι συζητήσεις για τη θετική ατζέντα. Εντός του Φεβρουαρίου θα βρεθεί στην Τουρκία για συζητήσεις με τον κ. Ακτσαπάρ και η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία χειρίζεται τον πολιτικό διάλογο και τις διερευνητικές επαφές ως μέρος αυτού. Και σε αυτές τις συζητήσεις της κ. Παπαδοπούλου θα φανεί πόσο ασφαλές και γρήγορο είναι να αγγίξουμε ζητήματα που «καίνε», και κατά πόσο μπορούμε να πάμε το επόμενο διάστημα προς τον πυρήνα της ελληνοτουρκικής διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες. Τους πρώτους μήνες του 2024, επίσης, θα συνεχιστούν και οι επαφές στην Αθήνα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), για τα οποία συζήτησαν ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας, με τον ομόλογά του, Γιασάρ Γκιουλέρ, στη Λέσχη Αξιωματικών στη Ρηγίλλης.
Στη συνάντηση Καιρίδη-Οικονόμου-Στυλιανίδη με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, συμφωνήθηκε η εγκατάσταση Τούρκου αξιωματικού της Ακτοφυλακής στη Λέσβο και αντίστοιχη εγκατάσταση Ελληνα αξιωματικού του Λιμενικού στη Σμύρνη. Λιμενικό και Ακτοφυλακή θα έχουν ανοιχτή γραμμή 24 ώρες το 24ωρο, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Γερλίκαγια κόμισε στην Αθήνα μήνυμα «σφράγισης» των συνόρων, λέγοντας ότι οι ροές θα περιοριστούν στο ελάχιστο.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, από τη μεριά του, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, ζητώντας τη σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της για τα αποτελέσματα του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.
Ένταση στο Αιγαίο: Πήραν φόρα οι Τούρκοι - Επτά παραβάσεις στο FIR Αθηνών από τα μαχητικά τους
Από πλευράς Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε θετική και επιτυχημένη την επίσκεψή του στην Αθήνα μετά από έξι χρόνια και τις επαφές που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε συνομιλία με Τούρκους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής προς την Αγκυρα. Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για τις προοπτικές συνεργασίας με την Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα, αναφέρθηκε στην αμυντική βιομηχανία, τόνισε εκ νέου πως επιθυμεί ηρεμία «χωρίς dogfights» στο Αιγαίο, ενώ επεσήμανε πως, σε συζήτηση που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό, του είπε πως «θα ήθελα να σε δω να βρίσκεσαι στο πλευρό της Παλαιστίνης», στον εν εξελίξει πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Στη συνέχεια, μίλησε για το Σύμφωνο Φιλίας που υπεγράφη και την επαφή με τους εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, τους οποίους αποκάλεσε «συμπατριώτες μας».
Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε στη συνέχεια για τις προοπτικές πιθανής συνεργασίας με την Ελλάδα στο ενεργειακό κομμάτι, κάνοντας λόγο ακόμα και για «πυρηνική συνεργασία».
Τέλος, για τις «dogfights» στο Αιγαίο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Ας κλείσουμε αυτή τη σελίδα και ας το τελειώσουμε. Αυτά τα λέγαμε πάντα στον κ. Μητσοτάκη και στους πρωθυπουργούς που υπηρέτησαν πριν από αυτόν. Θέλουμε να επικεντρωθούμε στη φιλία».