Η παραίτηση του Οθωνα Ηλιόπουλου από βουλευτής Επικρατείας και η «έδρα» Κασσελάκη… επιταχύνουν τον εμφύλιο πολύ πιο νωρίς από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και το Συνέδριο του Οκτωβρίου.
Ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να είναι έτοιμος για την τελική μάχη με την εσωκομματική αντιπολίτευση, που επί μήνες μεθοδικά και καθημερινά έχει αρχίσει να τον ροκανίζει. Στο δρόμο όμως για να μπορέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να εισέλθει στη Βουλή τελικά υπάρχουν πολλοί σκόπελοι και ερωτηματικά, κυρίως εσωκομματικά, που θα πρέπει να ξεπεραστούν. Για το λόγο αυτόν άλλωστε και η παραίτηση του Οθωνα Ηλιόπουλου, εάν και είχε καλλιεργηθεί εδώ και πολλούς μήνες από την ηγεσία της Κουμουνδούρου, τελικά είχε αναβληθεί, καθώς δεν έβγαινε..
Το στρατηγικό σχέδιο επανήλθε από την Παρασκευή και πυροδοτήθηκε όταν η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, έκανε ερωτήματα στις υπηρεσίες της Βουλής για τη διαδικασία που προβλέπεται σε περίπτωση παραίτησης βουλευτή. Αδιαμφησβήτητα, πάντως, ένα «μπλόκο» στην επιθυμία του Στέφανου Κασσελάκη και της προεδρικής ομάδας του στο να βρεθεί στα έδρανα της Βουλής σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα εν όψει του Καταστατικού Συνεδρίου. Δεν είναι λίγοι άλλωστε στην Κουμουνδούρου οι οποίοι το Σαββατοκύριακο σχολίαζαν ότι η παραίτηση Ηλιόπουλου τη χρονική στιγμή που έγινε από «δώρο» μπορεί να εξελιχθεί σε βόμβα ναπάλ για τον Στέφανο Κασσελάκη.
Ο Οθων Ηλιόπουλος μπορεί να δήλωσε πως παραιτείται «υπέρ του έτερου απόδημου Ελληνα του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, του εκλεγμένου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη», αλλά αυτό δεν αρκεί και δεν είναι ούτε συνταγματικό ούτε σύμφωνα με το νόμο. Καθώς ο κ. Ηλιόπουλος δεν εκλέχθηκε από κάποια ξεχωριστή λίστα ομογενών, αλλά με τη λίστα Επικρατείας, που είναι ενιαία και με αύξουσα ιεράρχηση για τους υποψηφίους της, και αυτοί που έχουν δικαίωμα να πάρουν την έδρα είναι οι επιλαχόντες, σύμφωνα με τη σειρά που είχαν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου 2023.
Στέφανος Κασσελάκης: Αυτά είναι τα 15 πιθανά ονόματα του κόμματός του
Συνεπώς, για να εισέλθει στη Βουλή ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει οι πέντε προπορευόμενοί του επιλαχόντες, όταν κληθούν, να μην αποδεχθούν το αξίωμα του βουλευτή Επικρατείας. Και εδώ ξεκινούν οι πέντε σκόπελοι για τον κ. Κασσελάκη. Πρώτη επιλαχούσα -και η οποία θα πάρει την κλήτευση για τη διαδοχή Ηλιόπουλου- είναι η Πόπη Τσαπανίδου. Η οποία ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και στενή συνεργάτιδα του Αλέξη Τσίπρα και μέχρι το απόγευμα της Κυριακής είχε αποφύγει να τοποθετηθεί για το εάν θα αποδεχθεί τη θέση ή όχι. Στη «φρουρά Τσίπρα» ανήκει και ο επόμενος επιλαχών, ο Μιχάλης Καλογήρου, στενός συνεργάτης του τόσο στο Μαξίμου όσο και από θέση εξωκοινοβουλευτικού υπουργού στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Τρίτη επιλαχούσα είναι η πολιτική µηχανικός δρ Τζένη Λειβαδάρου. Τέταρτος επιλαχών είναι ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, ο οποίος κατήλθε στις ευρωεκλογές ως υποψήφιος του Πέτρου Κόκκαλη με το συνδυασμό «ΚΟΣΜΟΣ». Μέχρι εδώ, οι τέσσερις αυτοί «σκόπελοι», εάν και είναι δύσκολοι, κάποιοι θεωρούν πως θα είναι αρκετά βατοί και εύκολα θα τους ξεπεράσει ο Στέφανος Κασσελάκης. Αντίθετα, η πέμπτη επιλαχούσα, προ του Στέφανου Κασσελάκη, η νομικός Ζωρζέτα Λάλη, ήταν και είναι ο πιο δύσκολος και σχεδόν ανυπέρβλητος σκόπελος που έχει μπροστά του. Καθώς η Ζωρζέτα Λάλη, από το χειμώνα, όταν είχε τεθεί το θέμα ενός βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ για να εισέλθει με άλμα επί κοντώ… ο Στέφανος Κασσελάκης στα βουλευτικά έδρανα, φέρεται ότι είχε διαμηνύσει τηλεφωνικά στον ίδιο προσωπικά ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Σε μια απόφαση που πληροφορίες λένε ότι η κυρία Λάλη επιμένει.
Φόβος για διπλό Βατερλώ
Αν το σχέδιο δεν υλοποιηθεί, ο Στέφανος Κασσελάκης θα υποστεί μια διπλή ήττα, η πρώτη γιατί το σχέδιο θα ναυαγήσει για τον ίδιο, αλλά και γιατί θεωρείται βέβαιο πως η κυρία Λάλη θα αποδεχθεί και θα ορκιστεί ως βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, όμως ευθύς αμέσως θα δηλώσει την προσχώρησή της στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς. Αυτό θα σημαίνει ότι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ από 35 βουλευτές που αριθμεί σήμερα θα μειωθεί σε 34. Κάτι που θα αποτελέσει ένα ακόμα βέλος στη φαρέτρα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης κατά των «προεδρικών». Ο φόβος και το ανοιχτό αυτό ενδεχόμενο είναι άλλωστε που στοιχειώνουν τους «προεδρικούς», γι’ αυτό και επέλεγαν να διαρρέουν ότι μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία συνεννόηση με τους «πέντε», ούτε τους έχει ζητηθεί να παραιτηθούν.
Υπερθεματίζουν οι «Κασσελίστας»
Την ίδια ώρα, έχει διατυπωθεί μια έμμεση αλλά σαφής παρότρυνση μέσω των στοχευμένων δημόσιων ανακοινώσεων που εξέδωσαν τόσο η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, μιλώντας για την ανάγκη «να ενδυναμωθεί η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα διά της συμμετοχής του εκλεγμένου της προέδρου στο Κοινοβούλιο», όσο και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, η οποία στη δική της ανάρτηση επέλεξε να το τερματίσει γράφοντας: «Πρόεδρε, σε περιμένουμε στο έδρανό σου στη Βουλή για τις μεγάλες μας μάχες!». Σε αντιδιαστολή, δεν θεωρείται καθόλου τυχαία η «ουδέτερη» για το επίδικο δήλωση ευχαριστίας μέσω Χ του Στέφανου Κασσελάκη προς τον Οθωνα Ηλιόπουλο. Κάτι που του παρέχει την ευελιξία στην περίπτωση που δει ότι τα πράγματα δεν «βγαίνουν» να δηλώσει ότι επιθυμεί να παραμείνει εξωκοινοβουλευτικός αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εργαζόμενος περισσότερο στη βάση και την κοινωνία.
Η «φρουρά Τσίπρα» κρατάει τα κλειδιά
Οι επόμενες ημέρες αναμένεται πάντως να είναι καθοριστικές και εξίσου σημαντικές και για την εσωκομματική αντιπολίτευση, που και αυτή έχει επιλέξει προς ώρας να κρατήσει σιγήν ιχθύος. Καλά πληροφορημένες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι κρίσιμος θα είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσει ο Αλέξης Τσίπρας και το τι επιθυμεί ο ίδιος να γίνει. Καθώς «κρατά» τα δύο πρώτα από τα πέντε κλειδιά… Μάλιστα, όπως σχολίαζαν οι ίδιοι κύκλοι, η επιλογή Τσίπρα θα είναι ένα σαφές μήνυμα όχι μόνο προς τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και προς την εσωτερική αντιπολίτευση, εάν επιθυμεί να έχει «φρουρά» μέσα στο κόμμα ή εάν σε μια ακόμα κρίσιμη στιγμή έχει αποφασίσει να την αφήσει ορφανή….
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ζυμώσεις, οι διαβουλεύσεις και οι συνεννοήσεις έχουν ορίζοντα το άνοιγμα της Ολομέλειας. Καθώς στην έναρξη της πρώτης συνεδρίασης θα διαβαστεί η επιστολή παραίτησης του κ. Ηλιόπουλου, όπου σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον ΚτΒ, όπως διευκρίνισε το γραφείο του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη διαδικασία, «η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα είναι, βάσει του Συντάγματος, δικαίωμα του βουλευτή. Απαξ και υποβληθεί, δεν ανακαλείται» και, δεύτερον, «την παραίτηση ακολουθεί η ανακοίνωσή της στην Ολομέλεια της Βουλής. Μετά την ανακοίνωση ακολουθεί η πλήρωση της έδρας σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία. Εν προκειμένω θα κληθεί να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα η πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Π. Τσαπανίδου».