Αντί να κυριαρχήσει η ομιλία του προέδρου, κυριάρχησαν η κριτική εναντίον του και η αυτοκριτική, και είναι χαρακτηριστικό ότι στα πηγαδάκια επικράτησαν και πάλι απόψεις όπως ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το στόμα του και δεν μετράει τι λέει, ούτε τι επιπτώσεις έχει αυτό που λέει…
Οι αστοχίες Κασσελάκη ήταν και πάλι πολλές, αλλά οι αντιδράσεις επικεντρώθηκαν στο χαρακτηρισμό «αυλικοί των τραπεζών», που χρησιμοποίησε για να κατηγορήσει τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, στην αβάσιμη αισιοδοξία του για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και το στόχο που έχει θέσει για τις ευρωεκλογές. «Χρειαζόμαστε φυγή προς τα εμπρός, να μη μιλάμε συνεχώς για τις αποχωρήσεις, όπως και πάλι άκουσα σήμερα. Γιατί, αν και πάλι ανοίγει συζήτηση και κατηγορίες περί “αυλικών των τραπεζών”, ανοίγει πάλι μια εσωστρεφής αντιπαράθεση. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν κάτι: δεν υπήρχαν επί Τσίπρα και δεν υπήρχαν και μετά αυλικοί των τραπεζών μέσα στο κόμμα. Οπως δεν υπήρχε πέμπτη φάλαγγα, δεν υπήρχαν και αυλικοί των τραπεζών», είπε από το βήμα ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
«Οταν το καράβι πλέει πρόσω ολοταχώς προς το “παγόβουνο” των ευρωεκλογών, σημασία δεν έχει σε ποια θέση κάθεσαι ή ποιο ρόλο έχεις. Λυπάμαι πολύ που δεν μπορώ να συμφωνήσω με υπεραισιόδοξες προσεγγίσεις πως η πορεία μας είναι μια χαρά και δεν χρειάζεται αναστοχασμό κι επαναπροσδιορισμό», είπε ο Γιάννης Ραγκουσης.
«Δεν χρειαζόμαστε ένα Συνέδριο-φιέστα του αρχηγού», είπε ο Διονύσης Τεμπονέρας, επισημαίνοντας ότι ο νυν ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαντλήσει τα ιστορικά και πολιτικά του όρια και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι ένα κυβερνητικό κόμμα και όχι ένα κόμμα της διαμαρτυρίας και της περιχαράκωσης.
«Διαβάζω από το News 247 ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στην Κεντρική Επιτροπή: “Επειδή ακούγονται πολλά τώρα τελευταία για μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, έχω να πω ότι η μόνη μετάλλαξη είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν αυλικοί που δουλεύουν για τους servicers και τις τράπεζες και ποτέ δεν πρόκειται επιχειρηματικά συμφέροντα να ελέγξουν τον ΣΥΡΙΖΑ”. Και ρωτάω αν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, και ο πρωθυπουργός, δούλευαν για τις τράπεζες και τους servicers ή μόνο οι πρώην υπουργοί που έφυγαν από το ΣΥΡΙΖΑ. Φαντάζομαι ότι ο μόνος τρόπος για να αποδεικνύουν οι απομείναντες πρώην υπουργοί ότι δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ υπηρέτες των συμφερόντων, τραπεζικών και μη, είναι να παραμείνουν στο ΣΥΡΙΖΑ», «κάρφωσε» τον Στέφανο Κασσελάκη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Δεν απαντάω σε αυτή την ανυπόστατη κριτική. Δυστυχώς, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να κινηθεί με όρους τοξικότητας και χυδαιότητας. Δεν θα ακολουθήσουμε αυτόν το δρόμο. Εμάς αυτήν τη στιγμή μας απασχολούν τα προβλήματα της κοινωνίας, μας απασχολεί να υπάρχει μια σοβαρή, συγκροτημένη, ψύχραιμη και μαχητική φωνή στο αριστερό και προοδευτικό μέρος του πολιτικού φάσματος, τα μηνύματα τοξικότητας επιστρέφονται στους αποστολείς τους. Εμείς αυτό που κάναμε ήταν αυτό που επέβαλαν η συνείδησή μας, η ιστορία και η κληρονομιά την οποία δημιουργήσαμε 20 χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό που μας επέβαλε η ελληνική κοινωνία για το μέλλον. Κάναμε μια πράξη ευθύνης και ελπίδας αλλά ήταν και δύσκολη απόφαση», απάντησε εκ μέρους της Νέας Αριστεράς ο Αλέξης Χαρίτσης στην κατηγορία Κασσελάκη ότι είχαν αποφασίσει τη διάσπαση από την ημέρα της εκλογής του.
Μητσοτάκης: Το Δημόσιο θα αναλάβει την πλήρη αποκατάσταση της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους
Μετέωρη στάση για τις αμυντικές δαπάνες
Στην Κεντρική Επιτροπή ο Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις αμυντικές δαπάνες κατά τη συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμού, ενώ είναι γνωστό ότι από το 2019 και μετά, που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, δεν ψήφιζε τις αμυντικές δαπάνες δεχόμενος σκληρή κριτική.
Ως συνέχεια της παρέμβασης Ραγκούση, ο κ. Κασσελάκης δεν απέκλεισε να υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις αμυντικές δαπάνες και εμφανίστηκε θετικός σε μια τέτοια προοπτική, «αρκεί αυτή να υπαγορεύεται από το περιεχόμενο της σχετικής διάταξης, το οποίο θα μελετήσει στην κάθε του λεπτομέρεια, πριν αποφασιστεί η τελική στάση του κόμματος».
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από τον κ. Γεραπετρίτη να μεταφέρει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ενόχλησή του για το χαρακτηρισμό «εθνική εξαίρεση» που είχε χρησιμοποιήσει για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από αυτή την εκδήλωση προθέσεων μέχρι και την οριστικοποίηση της αλλαγής στάσης, ο δρόμος είναι μακρύς, καθώς υποστηρικτές της μη ψήφισης των αμυντικών δαπανών δεν υπάρχουν μόνο στην «Ομπρέλα» ή τους «6+6» που έφυγαν, αλλά και στους «προεδρικούς», όπως και στους «νεοπροεδρικούς».