Με τη διαφορά υπέρ της Ν.Δ. και κατά του ΣΥΡΙΖΑ να κυμαίνεται και πάλι από 8,5%-10,4% (8,5% Pulse, 8,9% GPO, 9,9% Marc, 10,4% Metron Analysis) και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα να κινούνται εκεί που κινούνταν πριν από τον πόλεμο της κρίσης στην Ουκρανία, στην Κουμουνδούρου ψάχνονται, πριν καταλήξουν και πάλι στον εύκολο δρόμο της καταγγελίας δήθεν στημένων δημοσκοπήσεων.
Μέσα στην εβδομάδα, το επιτελείο του κ. Τσίπρα αναμένει την πολιτική ανάλυση και πρόβλεψη της διευθύντριας του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, Δανάης Κολτσίδα, όπως συνήθως συμβαίνει στην Κουμουνδούρου μετά από κάθε κύμα δημοσκοπήσεων. Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Τσίπρας έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στη γνώμη της κ. Κολτσίδα, την οποία μάλιστα έχει αποφασίσει να κάνει μέλος και του Εκτελεστικού Γραφείου και της Πολιτικής Γραμματείας (το νέο Πολιτικό Συμβούλιο).
ΣΥΡΙΖΑ: «Μιλούν» τα στοιχεία
Το ζήτημα, ωστόσο, για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει -παρά το αισιόδοξο μήνυμα που έστειλε και στα 152.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που τον ψήφισαν- πως ο λογαριασμός που είχε ζητήσει να σταλεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη εστάλη.
Η εικόνα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο κ. Τσίπρας, βελτιώνουν οριακά τα δημοσκοπικά τους ποσοστά, όταν η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης -μετά τα τελευταία μέτρα για την ακρίβεια στο ρεύμα και την επίσκεψη στις ΗΠΑ- δείχνουν να ανακάμπτουν σε σύγκριση με το τελευταίο δύσκολο δίμηνο και να ξανακτίζουν δημοσκοπικές διαφορές.
Και αν είναι όντως -διότι και αυτό συζητείται στους κόλπους του κόμματος– αντίδραση στο κλίμα των δημοσκοπήσεων, η επένδυση του ΣΥΡΙΖΑ στα γεγονότα του ΑΠΘ με την ελπίδα αυτά να επεκταθούν και να επικρατήσει χάος, με τη γνωστή τακτική της έμμεσης στήριξης στους κουκουλοφόρους – μπαχαλάκηδες, τότε μένει να φανεί αν θα είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε κατά του διπόλου «τάξη και ασφάλεια» και βγήκε κερδισμένος δημοσκοπικά και πολιτικά. Η Ελενα Ακρίτα, με τη δική της ματιά στα πράγματα, μετά το δίλημμα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο «βαριοπούλες ή βιβλιοθήκη», έγραψε στο twitter: «Το τραγικό δεν είναι ότι κτύπησαν άνθρωπο στο ΑΠΘ. Το τραγικό είναι ότι θα ανεβάσουν τα ποσοστά τους».
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Και παραμένει ερωτηματικό μέχρι χθες αν ο Αλέξης Τσίπρας θα μπει τελικά σήμερα, που μιλά στην Κεντρική Επιτροπή, στο κάδρο της πολιτικής αντιπαράθεσης για τα επεισόδια στο ΑΠΘ ή θα μείνει έξω από αυτά, όπως έχει φροντίσει να κάνει εδώ και τρεις ημέρες, φιλοτεχνώντας το προφίλ του Κεντροαριστερού.
Ερωτήματα
Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ, λέγεται ότι με άνωθεν εντολή απορρίφθηκαν όλες οι ενστάσεις που είχαν κατατεθεί από την ΚΕΦΕ (ήταν δεκάδες και οι αποφάσεις δεν ελήφθησαν ομόφωνα αλλά οριακά, επιμένουν οι πληροφορίες) και η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει κανονικά αύριο με τη νέα της σύνθεση. Και ενώ είναι ακόμα άγνωστη η αντίδραση της «Ομπρέλας» για αυτή την εξέλιξη, το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στην ψηφοφορία για γραμματέα και Πολιτική Γραμματεία (νέα ονομασία του Πολιτικού Συμβουλίου).
Θα κρατήσει τον Δημήτρη Τζανακόπουλο στη θέση του γραμματέα του κόμματος ή θα τον αντικαταστήσει με πρόσωπο που θα συμβολίζει τη διεύρυνση και την ανανέωση όπως εισηγούνται οι σύμβουλοί του και ειδικά αυτοί που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ;
Ποια θα είναι η γραμμή που θα δώσει ο κ. Τσίπρας για τη σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου τα μέλη εκλέγονται από την Κεντρική Επιτροπή, αλλά και για το Εκτελεστικό Γραφείο, όπου τα μέλη τα ορίζει ο ίδιος με βάση το καταστατικό και θα είναι το όργανο που αναμένεται να αναλάβει ρόλο ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου;
Θα κρατήσει στη θέση του εκπροσώπου τον Νάσο Ηλιόπουλο, που έλαβε και πολύ υψηλή θέση στην ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή, ή θα τον αντικαταστήσει;
Τι θα κάνει με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και τους τομεάρχες;