Πηγές των 87 αμέσως μετά την ψηφοφορία σχολίαζαν: «Πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία στην Κ.Ο. ο Κασσελάκης. Έχει 17 από 35 βουλευτές».
Υπέρ ψήφισαν: Άκριτα, Αποστολάκης, Αυλωνίτης, Βέττα, Γαβρήλος, Δούρου, Θρασκιά, Κασιμάτη, Κόκκαλης, Μάλαμα, Μεϊκόπουλος, Ν. Παππάς, Π. Παππάς, Πούλου, Σαρακιώτης, Τζάκρη, Χρηστίδου
«Οχι» ψήφισαν οι: Φάμελλος, Γεροβασίλη, Γιαννούλης, Καλαματιανός, Κεδίκογλου, Κοντοτόλη, Λινού, Μπάρκας Νοτοπούλου, Ξανθόπουλος Παναγιωτόπουλος, Ψυχογιός.
Παρών: Ζαμπάρας, Καραμέρος, Μαμουλάκης, Παπαηλιού.
Ουσιαστικά το αποτέλεσμα της ψηφοφορία είναι 17-16 και όπως είναι φυσικό μόνο συμπαγής κοινοβουλευτική ομάδα δεν δείχνει κάτι τέτοιο και η διάσπαση-διάλυση είναι πιο κοντά από ποτέ.
Οι αλλαγές στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Νέος πρόεδρος της ΚΟ είναι ο Νίκος Παππάς αλλά με τον Σωκράτη Φάμελλο να στέκεται πλέον απέναντι στον κ. Κασσελάκη. Στις ριζικές αλλαγές που επέρχονται στο προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνονται ως νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι: Γιάννης Σαρακιώτης, Νίνα Κασιμάτη και Γιώργος Γεβρήλος. Οι τρεις τους αντικαθιστούν τους: Νίκο Παππά (που γίνεται πρόεδρος της ΚΟ), Θεόφιλο Ξανθόπουλο και Διονύση Καλαματιανό. Επιπλέον, αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ορίζεται ο Βασίλης Κόκκαλης, η Ι. Πούλου συντονίστρια ΕΠΕΚΕ με αναπληρώτρια την Ραλλία Χρηστίδου.
Ταυτόχρονα, ο κ. Κασσελάκης, προανήγγειλε εν όψει συνεδρίου «μεγάλες αλλαγές», «τέλος στα αριστερόμετρα», ενώ «ζήτησε» εμμέσως από τον Χρίστο Σπίρτζη να παραιτηθεί, αποδίδοντάς του διαρροές από τις συνεδριάσεις στα κομματικά όργανα: «Μπορεί η Επιτροπή Δεοντολογίας να ακολουθεί τη διαδικασία της, αλλά είναι προφανές ότι στελέχη που εκφράζονται έτσι επιλέγουν συνειδητά να θέσουν τον εαυτό τους εκτός κόμματος.
Τι προηγήθηκε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνεδρίαση της ΚΟ στην οποία ο ίδιος συνδέθηκε μέσω zoom, καρατόμησε τον Σωκράτη Φάμελλο από την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τοποθέτησε τον Νίκο Παππά.
Η τοποθέτηση αυτή επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου και του Eleftherostypos.gr που ανάφερε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τα έχει πάρει με τον Φάμελλο γιατί θεωρεί ότι παίζει περισσότερο με την εσωκομματική αντιπολίτευση από ό,τι με εκείνον. Μάλιστα, από… φυτευτό του στην ομάδα των «87» ή κάπου τόσων, έμαθε ότι σε σύσκεψη με Ζoom που είχαν μεταξύ τους τις τελευταίες ημέρες προτάθηκε ο Φάμελλος ως μεταβατικός πρόεδρος σε περίπτωση που οι ισορροπίες ανατραπούν στο Συνέδριο.
Αυτό έκανε τον Κασσελάκη έξαλλο, διότι θεωρεί ότι στον Φάμελλο έχει φερθεί άψογα και με το παραπάνω. Μου λένε, μάλιστα, ότι αυτό που τον προβληματίζει είναι μία ακόμα διάσπαση σε περίπτωση που τον… φάει, καθώς ο μεγάλος κίνδυνος για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι να χάσει το πλεονέκτημα που του δίνει το να είναι αξιωματική αντιπολίτευση.
Η τοποθέτηση του Νίκου Παππά ως επικεφαλής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ έγινε λοιπόν με προφανή στόχο, ο Στέφανος Κασσελάκης, να ελέγξει τους συσχετισμούς στην Κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Παύλος Πολάκης έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής, ώστε να ξεκινήσουν διαδικασίες για την εκλογή προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τι είπε ο Κασσελάκης στην ομιλία του
«Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω σε μια νέα πορεία εξωστρέφειας, με έναν σύγχρονο ΣΥΡΙΖΑ των μελών, της κοινωνίας, των πολιτών. Η σημερινή ημέρα είναι μόνο η αρχή. Και σε αυτήν τη νέα πορεία εισηγούμαι μια νέα σύνθεση για το Προεδρείο της κοινοβουλευτικής μας εκπροσώπησης, η οποία πιστεύω θα ενισχύσει την αποδοτικότητά μας ως Ομάδα αλλά και τη δύναμη πυρός μας. Προτείνω λοιπόν την θέση του Επικεφαλής της Κοινοβουλετικής μας Ομάδας να αναλάβει ο Νίκος Παππάς. Προτείνω τον Νίκο για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, επειδή ο Νίκος είναι έγκριτος οικονομολόγος με διδακτορικό στα οικονομικά από το πανεπιστήμιο Strathclyde στην Σκωτία. Μάλιστα την διατριβή του την έκανε στις μικροοικονομικές επιπτώσεις του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας, κάτι που είναι πολύ επίκαιρο. Επίσης ο Νίκος δίδαξε στο Πανεπιστήμιο για τέσσερα χρόνια.
Την Οικονομία μας δεν την εκχωρούμε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αποτύχει στον ιδιωτικό τομέα, ή στον Κωστή Χατζηδάκη, που δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του. Τα ολέθρια αποτελέσματά τους είναι πλέον ορατά ακόμα και στους υποστηρικτές τους. Έχουμε την εμπειρία και τη γνώση να απευθυνθούμε στο αληθινό πεδίο της οικονομίας: Του μικρομεσαίου επιχειρηματία. Του ελεύθερου επαγγελματία. Του αγρότη. Του μισθωτού που πρέπει να ζει με αξιοπρέπεια. Την οικονομία της έρευνας και της καινοτομίας. Δεύτερον, επειδή ο Νίκος είναι ένας πολιτικός με στέρεες πολιτικές βάσεις, ο οποίος έχει στοχοποιηθεί από το σύστημα από το οποίο έφερε μεγάλα έσοδα στα ταμεία του Κράτους», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, η πρόταση που θα τεθεί σε ψηφοφορία, περιλαμβάνει τις εξής αλλαγές: Γιώργος Γαβρήλος, Γιάννης Σαρακιώτης και Νίνα Κασιμάτη προτείνονται για κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Η Γιώτα Πούλου προτείνεται για συντονίστρια των τομεαρχών και η Ραλλία Χρηστίδου ως αναπληρώτρια συντονίστρια. Αντιθέτως, η Θεοδώρα Τζάκρη είναι η μόνη που διασώζεται και παραμένει στη θέση της γραμματέως της Κ.Ο.
«Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παραμένει η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε αυτόν τον ρόλο έχει δουλέψει με αστείρευτες αντοχές, και την ευχαριστώ για την καθοριστική της συμβολή. Διευθυντής της Κ.Ο παραμένει ο Θάνος Μωραΐτης, ο οποίος κι αυτός από την πλευρά του δουλεύει καθημερινώς σκληρά για την επίλυση των θεμάτων που ανακύπτουν. Για τις θέσεις των τριών Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων προτείνω τον Γιώργο Γαβρήλο, τον Γιάννη Σαρακιώτη και τη Νίνα Κασιμάτη.
Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο προτείνω τον Βασίλη Κόκκαλη και συντονίστρια ΕΠΕΚΕ τη Γιώτα Πούλου. Αναπληρώτρια συντονίστρια ΕΠΕΚΕ παραμένει η Ραλλία Χρηστίδου. Ευχαριστώ ολόψυχα τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο και τον Διονύση Καλαματιανό για το έργο τους από τον περασμένο Οκτώβριο. Βασίζομαι πάνω τους για την μέγιστη κοινοβουλευτική αποδοτικότητα», πρόσθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης.
ΣΥΡΙΖΑ: Η αντίδραση Φάμελλου
Ο Σωκράτης Φάμελλος αντέδρασε έντονα και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν παραιτείται άρα θα αποφασίσουν τα μέλη της ΚΟ. «Η πρόταση αυτή μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Η ΚΟ εδώ και 11 μήνες λειτουργεί με ενότητα και ομοψυχία. Έχει παράξει σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο. Η ΚΟ δεν είναι το πρόβλημα. Η πρόταση αντί να διορθώσει τα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Δεν παραιτούμαι. Να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό λειτουργίας της ΚΟ. Να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία η πρόταση μομφής εναντίον μου».
Ενδεικτικό της χαοτικής κατάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ζητήθηκε να αποχωρήσουν από την αίθουσα όλοι οι συνεργάτες βουλευτών πλην ελαχίστων συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη, όπως ο Μανώλης Καπνισάκης.
Η Κατερίνα Νοτοπούλου στην τοποθέτησή της στράφηκε ξανά κατά του Στέφανου Κασσελάκη κάνοντας λόγο «για απόλυτη υποτίμηση της ΚΟ ο τρόπος σύγκλησής της». «Σήμερα έπρεπε να συζητάμε για τη ΔΕΘ και η εισήγηση είναι για το πως θα διαλυθούμε», σημείωσε σύμφωνα με πληροφορίες η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης.
«Εκτιμώ και αγαπώ τους συντρόφους που προτάθηκαν να μπουν προεδρείο, αλλά τους καλώ να μη δεχτούν για να σώσουμε την συνοχή και την αξιοπρέπεια της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο πρόεδρος να αποσύρει την πρότασή του, αλλιώς να πάμε σε κάλπη», κατέληξε.
Συμεών Κεδίκογλου και Γιώργος Καραμέρος, σύμφωνα με πληροφορίες, έριξαν την πρόταση να αναβληθεί η συνεδρίαση και οι αποφάσεις να ληφθούν σε δεύτερο χρόνο. «Αν πάμε σε ψηφοφορία σήμερα θα διαλυθούμε ή θα διχαστούμε ετι περαιτέρω. Προτείνω διακοπή της συνεδρίασης της Κ.Ο και συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου με την σύνθεση που προβλέπει το καταστατικό, φυσική παρουσία του προέδρου προκειμένου να βρεθεί συναινετική λύση» φέρεται να είπε ο κ. Καραμέρος.
Τελικά μετά από πολύ μεγάλη ένταση ο Σωκράτης Φάμελλος πήρε πίσω τα όσα έλεγε για πρόταση μομφής και ζήτησε να καταψηφιστεί στο σύνολό της η πρόταση του προέδρου. Αυτό δεν έγινε αλλά φυσικά ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα είναι τόσο χαρούμενος στο τετραήμερο γαμήλιο γλέντι που ξεκινά από αύριο γιατί βγήκε σοβαρά «λαβωμένος« από ακόμη μια εσωκομματική διεργασία.
«Πρέπει να προχωρήσουμε στον ανασχηματισμό για να συνεργαστούμε καλύτερα, πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη και σας ζήτω να υπερψηφίσετε την πρόταση» ανέφερε, κατά τη δευτερολογία του ο Στέφανος Κασσελάκης. Ακόμη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξήγησε πως θεωρεί ότι δεν γίνεται να πάμε σε αναβολή της πρότασης, γιατί αυτό θα οδηγήσει σε ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Την έδρα του παραιτηθέντος Όθωνα Ηλιόπουλου θα πάρει -όπως αναμενόταν- η η Πόπη Τσαπανίδου. Ειδικότερα, η κυρία Τσαπανίδου μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Τρίτης στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλη Καπνισάκη, αποδέχθηκε την έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου και θα ορκιστεί την Παρασκευή (30/8).
Όπως η ίδια αναφέρει στο Facebook, «αναλαμβάνω την ύψιστη ευθύνη, να ανταποκριθώ σε όσα προστάζει το Σύνταγμα και η λαϊκή ετυμηγορία».
«Πριν λίγο κλήθηκα επισήμως από το Προεδρείο της Βουλής, με βάση όσα προβλέπει το Σύνταγμα, η εκλογική διαδικασία και ο κανονισμός του Κοινοβουλίου, να αναπληρώσω, ως πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, την έδρα που έμεινε κενή.
Λαμβάνοντας υπόψην το γεγονός ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει επικυρώσει ο Ελληνικός λαός σε δυο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, αναλαμβάνω την ύψιστη ευθύνη, να ανταποκριθώ σε όσα προστάζει το Σύνταγμα και η λαϊκή ετυμηγορία».
Να υπενθυμίσουμε ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσε διακαώς τη βουλευτική έδρα για τον ίδιο τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανο Κασσελάκη, γι’ αυτό και από τις 10 Αυγούστου, όταν και παραιτήθηκε ο Όθων Ηλιόπουλος, ασκήθηκαν έντονες πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό κλήθηκε και η Ποπη Τσαπανίδου στα “κεντρικά” του ΣΥΡΙΖΑ παρά την απουσία του Στέφανου Κασσελάκη για τον γάμο του με τον Τάιλερ Μάκμπεθ στα Χανιά.
Ωστόσο, η κυρία Τσαπανίδου γνωστοποίησε στον κ. Καπνισάκη την πρόθεση της να κρατήσει ως α’ επιλαχούσα την έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου. Αποτέλεσμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης να παραμένει εκτός Βουλής, αν και ούτως η άλλως το ζήτημα “σκοντάφτει” στην τελευταία επιλαχούσα πριν τον Στέφανο Κασσελάκη, Ζωρζέτα Λάλη που ανήκει πλέον στη Νέα Αριστερά και έχει δηλώσει ότι θα κρατήσει την έδρα.