Οι «προεδρικοί» μπορούν να υποστηρίζουν ότι επικράτησαν πλήρως των εσωκομματικών τους αντιπάλων, ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν αμφισβητείται και δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί.
Στην ουσία, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί πλέον χωρισμένος σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Την ηγεσία και τα «βαρίδια». Οπου οι μεν θα κάνουν οτιδήποτε προκειμένου να πλήξουν τους δε και η ισχύς του ενός θα προκύπτει από την αδυναμία του άλλου.
Μετά την 15η Μαΐου, οπότε ο κ. Τσίπρας θα εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τα μέλη δίνοντας συνέχεια στην 15ετή θητεία του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατραπεί σε πεδίο μάχης.
Οι μεν και οι… δε
Οι «προεδρικοί» θα απαιτούν, στο όνομα των μελών του κόμματος, από τα στελέχη και τους υποστηρικτές της «Ομπρέλας» είτε να σωπάσουν είτε να αποχωρήσουν από το κόμμα και η «Ομπρέλα» θα κάνει… ανταρτοπόλεμο, πότε διαχωρίζοντας τη θέση της από εκείνη της ηγεσίας και πότε επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί τις λάθος επιλογές της.
Και αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση ούτε ενωτικό ούτε νέο ξεκίνημα, όπως αμήχανα προσπαθεί να υποστηρίξει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ελπίζει ότι αν υπάρξουν πιθανότητες επιστροφής στην εξουσία, τότε ο κοινός στόχος θα καταλαγιάσει το σημερινό μίσος και θα λειτουργήσει ως αντίδοτο στο δηλητήριο που εξαπολύουν οι «προεδρικοί» για την «Ομπρέλα» και τούμπαλιν.
Το γεγονός ότι επικράτησαν η ένταση, οι βρισιές, οι καταγγελίες, οι απειλές για αποχωρήσεις στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όταν το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα μιλούσε για «ιστορικό Συνέδριο» και «εφαλτήριο για την επιστροφή στην εξουσία», δεν είναι τυχαίο.
Το γεγονός ότι η διαρροή της Κουμουνδούρου για τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο όρθιο με το χέρι σηκωμένο και τον Αλέξη Τσίπρα καθιστό στην πρώτη σειρά να λογομαχούν πως «η γλώσσα του σώματος ξεγελά» επίσης δεν είναι τυχαίο.
Και φαίνεται από την ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον των εσωκομματικών αντιπάλων του Αλέξη Τσίπρα ο Παύλος Πολάκης, με αφορμή τα όσα επικράτησαν μετά την ομιλία Τσίπρα την Κυριακή, τη σύγκρουση Σκουρλέτη – Τζανακόπουλου, αλλά και Τσακαλώτου – Τσίπρα και τους έντονους διαλόγους.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
«Δείχνοντας» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Πάνο Σκουρλέτη σε ανάρτησή του στα social media, ο Παύλος Πολάκης κάνει λόγο για «στήσιμο» και απειλεί γράφοντας: «Από μένα ανοχή και ανωτερότητα τέλος. Θα προχωρήσουμε ενωμένοι με αυτούς που θέλουν και μπορούν».
Πόλεμος
Οι «προεδρικοί», όπως γράφει και ο Παύλος Πολάκης στην ανάρτησή του, υποστηρίζουν ότι τα στελέχη της «Ομπρέλας», έχοντας χάσει κατά κράτος σε όλες τις ψηφοφορίες, προσπάθησαν να μετατρέψουν ένα διαδικαστικό θέμα σε θέμα ουσίας, για να προκαλέσουν πρόβλημα και να χαλάσουν την εικόνα ενότητας που κυριάρχησε -όπως υποστηρίζουν- στο Συνέδριο. Και κατηγορούν ειδικότερα Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πάνο Σκουρλέτη ότι, με αφορμή μία ψηφοφορία για το εάν τα νέα μέλη θα μπορούσαν να εγγραφούν εκτός από αυτοπροσώπως και ηλεκτρονικά, επιχείρησαν να προκαλέσουν τον Αλέξη Τσίπρα και να δημιουργήσουν σύγκρουση κορυφής.
Λένε, μάλιστα, ότι «ο Ευκλείδης “ντύθηκε” Ζωή», εννοώντας τις εξάρσεις του παρελθόντος από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ αφήνουν να διαρρεύσει με όσα είπε εκείνη την ώρα που στεκόταν μπροστά στον Αλέξη Τσίπρα στην πρώτη σειρά ότι «θα ντρεπόταν και η… Οξφόρδη», αφήνοντας νέες αιχμές για την παλαιά πλέον συνέντευξη Τσακαλώτου στην «Καθημερινή» (σ.σ.: εκείνη η αναφορά Τσακαλώτου στην παιδεία του από την Οξφόρδη πρέπει να έχει «πονέσει» πολύ τον Αλέξη Τσίπρα και τους υποστηρικτές του).
Η άλλη πλευρά
Τα στελέχη της «Ομπρέλας», ωστόσο, τα λένε αλλιώς. Μιλούν για προκλητικές συμπεριφορές από την πλευρά των υποστηρικτών του προέδρου από την αρχή ως το τέλος του Συνεδρίου. Οπως γράφαμε και χθες, χαρακτηρίζουν «μπουλντόγκ του Τσίπρα» τον γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλο, για τον οποίο λένε ότι δημιουργούσε μικρές τεχνητές κρίσεις για να τις «λύνει» με τον τρόπο που ήταν αρεστός στον πρόεδρο και να εμφανίζεται στον Αλέξη Τσίπρα χρήσιμος. Οπως ακριβώς, λένε τα στελέχη της «Ομπρέλας», έγινε και όταν απαγόρευσε την ψηφοφορία για τις καταστατικές αλλαγές, ενώ δεν είχε δικαίωμα με μόνο επιχείρημα ότι οι σύνεδροι από την επαρχία, που οι περισσότεροι ήταν «προεδρικοί», το απόγευμα της Κυριακής είχαν φύγει για τα χωριά τους και δεν ήταν στο Τάε Κβον Ντο.
Τα ίδια λένε για τον Παύλο Πολάκη, για τον Γιάννη Ραγκούση και άλλους προερχόμενους συνέδρους και στελέχη από το ΠΑΣΟΚ. Οτι είχαν προκλητική συμπεριφορά με σκοπό να εμφανίζουν τα στελέχη της «Ομπρέλας» ως βαρίδια, όπως είπε ευθέως και ο Θοδωρής Δρίτσας, μετά την επίθεση που δέχθηκε από έναν σύνεδρο, που κατόπιν έγινε γνωστό ότι προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και «τα ίδια έκανε και εκεί».
Λένε ακόμα ότι, στο επεισόδιο της πρώτης σειράς, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν ήταν κατευναστικός, όπως υποστηρίζουν οι «προεδρικοί», αλλά έκανε επίδειξη δύναμης τόσο προς τον Πάνο Σκουρλέτη όσο και προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, λέγοντας ότι θα γίνει ό,τι έχει αποφασίσει εκείνος, δηλαδή αυτό που τελικά έγινε. Να μη διεξαχθεί ψηφοφορία εκείνη την ώρα, να μη γίνει Καταστατικό Συνέδριο όπως πρότεινε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να σταματήσει η ένταση, αλλά να υπάρξει ανακοίνωση από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο ότι θα στηθεί κάλπη για τις καταστατικές αλλαγές (πλην της ποσόστωσης του 50%-50% για άνδρες και γυναίκες που πέρασε ομόφωνα) τη ίδια ημέρα που τα μέλη θα ψηφίζουν για πρόεδρο.
Και λένε και κάτι άλλο τα στελέχη της «Ομπρέλας» για τον Αλέξη Τσίπρα. Οτι είναι τόσο αγχωμένος με το ισχυρό ενδεχόμενο να ψηφιστεί για πρόεδρος από λιγότερα από 100.000 μέλη και να μην αποφύγει τις συγκρίσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που τον ψήφισαν πάνω από 400.000 μέλη και τον Νίκο Ανδρουλάκη που τον ψήφισαν περισσότερα από 200.000 μέλη, «που όχι μόνο με ηλεκτρονική ψηφοφορία, αλλά και από το παράθυρο θα βάζει κόσμο για να αυξήσει τον αριθμό των μελών, που μόνο μέλη δεν θα είναι».
ΣΥΡΙΖΑ: Διχασμός, καβγάδες, μπάχαλο
Η επομένη του Συνεδρίου βρίσκει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αγχωμένη και εκνευρισμένη. Αγχωμένη επειδή περιμένει την άμεση αύξηση των ποσοστών του κόμματος μετά το Συνέδριο, όπως έχει συμβεί με όλα τα κόμματα μετά από Συνέδριο την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Και αν αυτό δεν συμβεί, θα αρχίσει η γκρίνια και ο εσωκομματικός πόλεμος, πριν στεγνώσει το μελάνι των… διθυράμβων για το 3ο Συνέδριο. Αγχωμένη επειδή όλος ο μηχανισμός της Κουμουνδούρου -έχοντας να αντιμετωπίσει και τα μικροσαμποτάζ της «Ομπρέλας» σε τοπικό επίπεδο- έχει βάλει στόχο να γράψει τουλάχιστον άλλα 40.000 με 60.000 νέα μέλη ως τις 15 Μαΐου.
Εκνευρισμένη επειδή η κυρίαρχη εικόνα από το Συνέδριο δεν ήταν ένας ενωμένος ΣΥΡΙΖΑ με ενισχυμένο Τσίπρα που πάει για την πρωτιά. Κυρίαρχη εικόνα, ή το παζλ των εικόνων που έμειναν στην κοινή γνώμη, έδειξαν έναν ΣΥΡΙΖΑ διχασμένο και κολλημένο στο 2015, που δεν έχει καταλάβει γιατί έχασε τις εκλογές του 2019 και δεν θέλει ούτε να καταλάβει ούτε να αλλάξει.
Ηταν το παζλ των εικόνων με την αποθέωση του Πολάκη και του διχαστικού του λόγου. Με τους καβγάδες μεταξύ στελεχών και συνέδρων. Με τα video «για τίποτε δεν είμαστε, για 4% είμαστε».
Με τη Χρυσοβελώνη και τον Παπαχριστόπουλο που προέρχονται από τους ΑΝ.ΕΛ. να χειροκροτούνται με μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια από τον Γ. Δραγασάκη. Με τη σύνεδρο που την «έπεσε» στον Γρηγόρη Γεροτζιάφα επειδή τάσσεται υπέρ των εμβολίων και αποθέωσε Πολάκη επειδή άσκησε κριτική στον Γεροτζιάφα για τον ίδιο λόγο.
Με τον Νίκο Μανιό να λέει ότι «ο Μητσοτάκης είναι σαν τον Ιμπραήμ και πρέπει να τον διώξουμε», αποκαλύπτοντας την πραγματική γνώμη στον ΣΥΡΙΖΑ για τη Δημοκρατία και τους εκλεγμένους πρωθυπουργούς.
Με τον πρώην βουλευτή Μαντά να γκρεμίζει με μία φράση το επικοινωνιακό οικοδόμημα του δήθεν καλού γραμματέα που έφτιαξε το σούπερ tech Συνέδριο όπου όλα πήγαν τέλεια, όταν κατήγγειλε από το βήμα ότι στο χώρο του Συνεδρίου δεν υπήρχε ούτε μία πρίζα για λάπτοπ.
Με συνέδρους να φωνάζουν προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να κατέβει από το βήμα και να απειλούν τον Θοδωρή Δρίτσα «αν δεν σκάσει».
Προς απογοήτευση του κ. Τσίπρα και των στελεχών της Κουμουνδούρου, αυτά έμειναν από το τετραήμερο 3ο Συνέδριο. Και μάλιστα χωρίς καμία ιδιαίτερη προσπάθεια από τα «συστημικά μέσα» που δήθεν κυνηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το υλικό -video, φωτογραφίες, πληροφορίες για διαλόγους και καβγάδες και απειλές- το έδιναν τα ίδια τα στελέχη του κόμματος προς τα έξω.
ΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλωσε η απόσταση από ΚΙΝ.ΑΛ.
«Δεκανίκι της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ο κ. Τσίπρας, γιατί ο ελληνικός λαός δίνει άλλοθι στα λάθη της Ν.Δ. επειδή φοβάται την επιστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργικό θώκο».
Με αυτή τη φράση στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη απάντησε στην πρόσκληση Τσίπρα ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, επιβεβαιώνοντας πως ό,τι έγινε στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε στο να μεγαλώσουν οι αποστάσεις ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη.
«Είδα ένα Συνέδριο όπου αποθεώθηκε ο κ. Πολάκης. Είναι προοδευτικό ένα κόμμα που αποθεώνει έναν πολιτικό του οποίου η συμπεριφορά στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι συμπεριφορά κοινοβουλευτικής παρακμής; Δεν ταυτίζω μια τέτοια συμπεριφορά με ένα προοδευτικό μέτωπο», συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ στη συνέχεια επιχείρησε να πάρει αποστάσεις και από τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας: «Αν βλέπετε τη ζημιά που κάνει ο κ. Μητσοτάκης και θυμάστε τη ζημιά που έκαναν Τσίπρας – Καμμένος, εμείς δίνουμε την ευκαιρία διά της ψήφου στην παράταξή μας να μην έχετε πρωθυπουργό ούτε τον έναν ούτε τον άλλον, και μέσα από ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα να γυρίσει σελίδα ο ελληνικός λαός. Για μια εποχή πραγματική κοινωνικής δικαιοσύνης και εθνικής αξιοπρέπειας».
«Το ΚΙΝ.ΑΛ. θα κατέβει αυτόνομα στις επόμενες εκλογές», ξεκαθάρισε λίγες ώρες αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος, μιλώντας στον Alpha 989, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπάρχει κοινός αξιακός και ιδεολογικός τόπος με τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, δεν κάνουμε καν το ίδιο είδος αντιπολίτευσης».