Λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο, η εσωκομματική μάχη πήρε… φωτιά με αφορμή τη δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα στον Γιάννη Δραγασάκη και τον στιχουργό Νίκο Μωραΐτη, ο οποίος είναι στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη, με τη συμμετοχή και 99 μελών της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και στελέχη όπως ο Μιχάλης Καλογήρου και ο Παύλος Πολάκης.
Αφορμή υπήρξε η δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη υπέρ της Εφης Αχτσιόγλου στον τηλεοπτικό σταθμό Attica, και κυρίως το γεγονός ότι το στέλεχος της παλαιάς φρουράς του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε έναν καλό λόγο να πει για τον Νίκο Παππά, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Στέφανο Τζουμάκα, ήταν επικριτικός για τον Στέφανο Κασσελάκη.
«Ακούω με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις του Ευκλείδη για το κόμμα. Και κρατώ την έμφαση του Νίκου στη διεύρυνση. Οπως και την προτροπή του Σ. Τζουμάκα για επιστροφή της πολιτικής. Θεωρώ όμως την πρόταση της Εφης Αχτσιόγλου συνολικότερη για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ και της χώρας. (…) Τον Στέφανο Κασσελάκη τον γνωρίζω πολύ λίγο. Στην Αριστερά είχαμε μια κουλτούρα “γεια σας, πώς μπορώ να προσφέρω;”. Οπότε με ξενίζει το “γεια σας, πώς μπορώ να γίνω πρόεδρος;”. Είναι όμως καλοδεχούμενο ότι ένας νέος άνθρωπος επιλέγει να εκφράσει αυτή τη φιλοδοξία του στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης, βάζοντας «μπουρλότο» στο επιτελείο Κασσελάκη, το οποίο απαντώντας έριξε λάδι στη φωτιά.
«Μ’ ένα μάτι, μ’ ένα δόντι με βαμμένα τα μαλλιά, σκαρφαλώσαν οι γερόντοι στης πατρίδας τα σκαλιά, καθώς παν για τα ογδόντα ίδιοι και παράλληλοι, το πολύ για καμιά τσόντα είναι πια κατάλληλοι. Νίκος Γκάτσος». Με αυτό το απόσπασμα ο Νίκος Μωραΐτης -τον οποίο στα social media γνώρισαν ως φανατικό υποστηρικτή του Αλέξη Τσίπρα και τον παρακολουθούν ως φανατικό υποστηρικτή του Στέφανου Κασσελάκη- επέλεξε να απαντήσει και να επιτεθεί στον Γιάννη Δραγασάκη, προκαλώντας «έκρηξη» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο εκείνων που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα της Εφης Αχτσιόγλου.
Ετσι λοιπόν ένα άρθρο 99 μελών της Νεολαίας και του κόμματος (ανάμεσά τους, ο νυν γραμματέας, Κωνσταντίνος Βλαχάκης, και ο πρώην γραμματέας, Αλέξης Σωτηρίου, και οι Μιχάλης Καλογήρου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης κ.ά.) με τίτλο «Δεν θα αφήσουμε χώρο στην τοξικότητα», που δημοσιεύτηκε στο left.gr και αναδημοσιεύτηκε στην «Αυγή», ήταν το νέο επεισόδιο του «εμφυλίου».
«Δεν αποτελούν όμως ανανέωση με κανέναν τρόπο ο ηλικιακός ρατσισμός και η χυδαιότητα που εκπέμπονται σε βάρος συντρόφων μας, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, ούτε δικαιολογούνται από οποιαδήποτε πολιτική διαφωνία. Η κριτική, στο βαθμό που η πολιτική ανήκει στη δημόσια σφαίρα, είναι πάντοτε ελεύθερη, ακόμα και όταν είναι σκληρή ή άδικη. Η στοχοποίηση όμως στελεχών και μελών του κόμματος με ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις δεν έχει καμία θέση στο κόμμα μας», ήταν το ρεζουμέ κατά των αναρτήσεων του Νίκου Μωραΐτη.
«Την είχαν… στημένη στον Τσίπρα»
«Tεχνητές εντάσεις, παραλυτικές ισορροπίες, σεξισμός, ομοφοβία, ηλικιακός ρατσισμός και φυσική βία δεν έχουν θέση στην παράταξή μας», ανέφερε σε ανάρτησή του και ο Νίκος Παππάς.
Εκεί που θα περίμενε κανείς να υπάρξει παύση, υπήρξε… κορύφωση της αντιπαράθεσης. Ο Νίκος Μωραΐτης κατηγόρησε τον πρώην και τον νυν γραμματέα της Νεολαίας ότι έγραψαν το κείμενο με «εντολή Τζανακόπουλου» και έκανε λόγο για «τρωκτικά που ροκάνιζαν την καρέκλα του Αλέξη Τσίπρα και τον “έφαγαν”». Εγραψε δηλαδή περίπου τα ίδια με αυτά που κατήγγειλε με συνέντευξή του στην εφημερίδα «One Voice» ο Χρήστος Σπίρτζης, όταν υποστήριξε ότι κάποιοι «την είχαν “στημένη” στον Αλέξη» και «ετοιμάζονταν από καιρό να αντικαταστήσουν τον Τσίπρα στην προεδρία». Το επιτελείο Κασσελάκη όμως δεν σταμάτησε εκεί. «Οταν δεν έχεις δουλειά, μαζεύεις υπογραφές… Επιλεκτικά πάντα… Αντε, καλό ξημέρωμα», έγραψε και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος επίσης βρίσκεται στο επιτελείο Κασσελάκη, ενώνοντας τις δυνάμεις του με τον Νίκο Μωραΐτη.
Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης δεν παρενέβη ποτέ δημόσια σε όλη αυτή την αντιπαράθεση. Ούτε για να πάρει αποστάσεις από τους στενούς του συνεργάτες ούτε για να τους στηρίξει. Αντιθέτως, ο Νίκος Μωραΐτης δεν είναι η πρώτη φορά που επιτίθεται ανοικτά στην Εφη Αχτσιόγλου. Από το Twitter την έχει κατηγορήσει μέχρι και για «λευκή απεργία» προεκλογικά, «όταν ο Τσίπρας πολεμούσε μόνος με τα θηρία». Ατύπως, λέγεται ότι ο κ. Κασσελάκης προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις από τα τρία στελέχη που τον στηρίζουν και τον συμβουλεύουν.
Με αυτά και με αυτά, η καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για «θεσμική απρέπεια» του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της διοίκησης της 87ης ΔΕΘ επειδή «για πρώτη φορά στην ιστορία της Μεταπολίτευσης» αφαιρεί το δικαίωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραστεί στη ΔΕΘ κατά το δεύτερο Σαββατοκύριακο της διοργάνωσης, μάλλον ως προσπάθεια αντιπερισπασμού μπορεί να εκληφθεί.