Ο χρόνος πραγματοποίησης του Συνεδρίου, η φυσιογνωμία του, δηλαδή αν θα πρόκειται για συνέδριο διαρκές ή έκτακτο, η αντιπολιτευτική τακτική από εδώ και στο εξής, ο τρόπος εκλογής αρχηγού (συνέδριο ή μέλη), αλλά και ο χρόνος (καθώς οι «προεδρικοί» μιλούν ήδη για 17 ή 24 Σεπτεμβρίου αλλά δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία) είναι τα θέματα που βρίσκονται στο προσκήνιο.
Σήμερα, συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης η «Κίνηση Μελών», δηλαδή η μεγαλύτερη τάση των «προεδρικών», ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένη η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της «Ομπρέλας», δηλαδή της μεγάλης τάσης της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, όπου άτυπος επικεφαλής είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Όσον αφορά την μάχη της διαδοχής έχει ήδη ξεκινήσει και κανείς δεν έχει ανοίξει μέχρι στιγμής τα χαρτιά του, φαβορί θεωρείται η Έφη Αχτσιόγλου η οποία έχει αφήσει θετικό αποτύπωμα τόσο ως υπουργός Εργασίας όσο και ως τομεάρχης Οικονομικών.
Πιθανή είναι και η υποψηφιότητα του Αλέξη Χαρίτση ο οποίος έχει αφήσει θετικές εντυπώσεις τόσο ως τομεάρχης Ανάπτυξης, αλλά και για τον τρόπο που χειρίστηκε στο ΕΣΠΑ.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι επίσης ένα πρόσωπο που θεωρείται πιθανό για την διαδοχή αν και ο ίδιος δεν έχει εκφράσει ακόμα τις προθέσεις του.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η απόφαση της Ρένας Δούρου η οποία είχε έρθει δεύτερη σε ψήφους στο περσινό συνέδριο του κόμματος, πίσω από την Έφη Αχτσιόγλου.
Για τον Διονύση Τεμπονέρα, το όνομα του οποίου έχει επίσης ακουστεί για την ηγεσία, οι πιθανότητες λιγοστεύουν παρά το γεγονός ότι ξεχώρισε στην τελευταία προεκλογική περίοδο.Πυκνώνουν οι ψίθυροι και για την υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη για την διεκδίκηση της ηγεσίας.
Τέλος στις φήμες γύρω από πιθανή υποψηφιότητά του για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε χθες ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, για τον οποίο ήδη τόσο οι «προεδρικοί» όσο και η «Ομπρέλα» έλεγαν ότι η έξοδός του από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από οκτώ χρόνια ήταν πρόβλημα που δύσκολα θα μπορούσε να ξεπεραστεί για να είναι υποψήφιος. Μιλώντας στον Real FM ωστόσο, ο κ. Σακελλαρίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποστηρίξει δημοσίως άλλον υποψήφιο, δείχνοντας ότι η προ ημερών επιστροφή του στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί.
Όσον αφορά τους νέους ρόλους στην κοινοβουλευτική ομάδα, το όνομα της Όλγας Γεροβασίλη θεωρείται ως το επικρατέστερο για την θέση της μεταβατικής προέδρου ωστόσο, αρκετοί είναι και εκείνοι που την θεωρούν και ως πιθανή υποψήφια για την προεδρία με αποτέλεσμα να μην την θέλουν για μεταβατική.
Όσον αφορά το γραμματέα, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και τους αντιπροέδρους, πιθανά πρόσωπα είναι η Έφη Αχτσιόγλου, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Ρένα Δούρου, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Νίκος Παππάς και ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Στο μεταξύ, κατά της απόφασης του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί τάσσονται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.Η ερώτηση είχε γίνει σε έρευνα πριν από τις δεύτερες κάλπες, καθώς φημολογούνταν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κάνει προβεί σε αυτή την κίνηση.
Στο σύνολο των πολιτών, υπέρ της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα, τάσσεται το 54,9%, με το 35,8% να δηλώνει «Ναι» και το 19,1% «Μάλλον ναι».«Μάλλον όχι» δηλώνει το 9,4% και «Όχι» το 21,1%. Δεν ξέρω/δεν απαντώ δηλώνει το 14,6%. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πάντως η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα έχει ελάχιστη στήριξη. «Ναι και μάλλον ναι» δηλώνει το 19,8%, ενώ κατά μιας τέτοιας εξέλιξης δήλωνε το 76,3%.
Ειδήσεις σήμερα
Εκλογές 2023: Εγινε της… καραμπόλας – Που χάνουν και που κερδίζουν έδρες τα κόμματα