Η έκκληση πολλών στελεχών προς τον Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει πριν ή κατά την Κεντρική Επιτροπή της 11ης Νοεμβρίου για να αποτρέψει το…μοιραίο φαίνεται πως δεν βρίσκει ανταπόκριση, καθώς ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – που έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο της «Ομπρέλας» όσο και ο Στέφανος Κασελάκης- διατηρεί και αυξάνει τις αποστάσεις του από το δίδυμο Κασελάκη – Πολάκη. «Θα ευχόμουν να γίνει ή να έχει γίνει χωρίς να το μάθουμε ποτέ», είπε ερωτηθείς σχετικά ο Χρήστος Γιαννούλης, ο οποίος ξεκίνησε θερμός υποστηρικτής του Στέφανου Κασελάκη, αλλά πλέον εμφανίζεται προβληματισμένος από τις εξελίξεις.
Η χθεσινή, αιφνίδια παρέμβαση της Εφης Αχτιόγλου, του Αλέξη Χαρίτση και του Νάσου Ηλιόπουλου που ζήτησαν άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και επίσπευση του Συνεδρίου, ενώνοντας τις φωνές τους με την «Ομπρέλα», φέρνει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τον Στέφανο Κασσελάκη.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σοβαρότατη κρίση. Η κατάσταση στο κόμμα μας δεν είναι πια ανησυχητική. Είναι διαλυτική. Και έχουμε υποχρέωση -απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας στηρίζουν- να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο.
Οι πολιτικές διαφωνίες είναι υπαρκτές. Για αυτό άλλωστε έχει ήδη προσδιοριστεί η διεξαγωγή Εκτακτου Συνεδρίου, το οποίο θα πρέπει πια να επισπευσθεί. Η πορεία μας όμως μέχρι αυτό θα πρέπει να διανυθεί με σεβασμό στις προγραμματικές μας θέσεις και στο καταστατικό που ορίζει σαφώς τους κανόνες της λειτουργίας μας. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει μια μακρά παράδοση εσωτερικής δημοκρατίας με κανόνες και σεβασμό των διαδικασιών. Ακόμα και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η αναζήτηση της σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων ήταν δεδομένη. Η ενότητα προϋποθέτει συλλογικότητα, τήρηση των διαδικασιών, αρχές. Υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι αναγκαία η άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Εχουμε όλες και όλοι ευθύνη για την ενότητα. Και πρώτη απ’ όλους η ηγεσία του κόμματος», ανέφερε αναλυτικά η ανακοίνωσή τους.
Αμεση ήταν η απάντηση της Κουμουνδούρου, με κοινή δήλωση Σβίγκου – Βασιλειάδη, για την οποία κάποιοι υποστήριζαν ότι είναι το αποτέλεσμα της παρέμβασης Τσίπρα προς Κασσελάκη, επειδή ο πρώην πρόεδρος φοβήθηκε ότι πάνε να του «φορτώσουν» τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλοι έλεγαν ότι είναι μήνυμα Κασελάκη προς την εσωκομματική αντιπολίτευση, εκείνοι να σταματήσουν να τον αμφισβητούν και εκείνος να πάρει πίσω τις διαγραφές. Το επίμαχο σημείο της δήλωσης της γραμματέως και του αναπληρωτή γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε επί λέξει: «Εχουμε την ιστορική ευθύνη και ιστορικό καθήκον να ξαναγίνουμε κυβερνώσα δύναμη για τον τόπο. Και να γράψουμε μια νέα, ελπιδοφόρα σελίδα για το κόμμα μας και την κοινωνία. Να προχωρήσουμε μπροστά, όχι με εσωστρέφεια, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία. Παραμερίζοντας τα «εγώ» για χάρη του συλλογικού «εμείς». Με αυτοσυγκράτηση, συλλογική συζήτηση, με σεβασμό στην αντίθετη άποψη, με συντροφικότητα και δημοκρατικές διαδικασίες. Γιατί οι διαφωνίες, οι αντιπαραθέσεις, οι διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις θα πρέπει να αποσκοπούν στη σύνθεση κι όχι στη διάλυση. Και, φυσικά, ο χώρος για την κατάθεση απόψεων και το διάλογο είναι τα αρμόδια όργανα του κόμματος.
Στη μάχη για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν περισσεύει κανείς και καμία. Οπως και κανείς και καμιά δεν έχει δικαίωμα να διαψεύσει τις αγωνίες και τις ελπίδες του προοδευτικού κόσμου». Την ίδια ώρα, υπάρχουν πληροφορίες ότι η «Ομπρέλα» μαζεύει υπογραφές στο κείμενο θέσεων που διέρρευσε προχθές, με σκοπό:
- Την αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη, μέσω ψηφοφορίας για παραπομπή του σε Εκτακτο Συνέδριο.
- Την αποχώρηση και τη δημιουργία νέου κόμματος, σε περίπτωση μη επικράτησης.
11-12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Τελική «μάχη» στην Κεντρική Επιτροπή
«Σημείο μηδέν» των εξελίξεων αποτελεί σύμφωνα με όλες τις πλευρές η Κεντρική Επιτροπή στις 11 και 12 Νοεμβρίου, αλλά με βάση την τοποθέτηση του επικεφαλής της Επιτροπής Δεοντολογίας Αντ. Κοτσακά, η πρόταση του προέδρου για διαγραφή στελεχών δεν σημαίνει ότι η διαγραφή είναι δεδομένη, άρα κρίσιμος μεσοσταθμός για τις εξελίξεις είναι και το τι θα γίνει στην Επιτροπή Δεοντολογίας, αν συνεδριάσει πριν την Κεντρική Επιτροπή.
Για την Κεντρική Επιτροπή, πάντως, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι έχει την ίδια δικαιοδοσία με τον πρόεδρο, καθώς τα μέλη της δεν ψηφίστηκαν από το Συνέδριο, αλλά απευθείας από τη βάση του κόμματος, όπως και ο πρόεδρος. Που σημαίνει ότι η Κεντρική Επιτροπή μπορεί με απόφασή της να παραπέμψει ή να μην παραπέμψει τον πρόεδρο στο Εκτακτο Συνέδριο ώστε να καθαιρεθεί ή να επιβεβαιώσει την ισχύ του.
Οχι τυχαία, η Πρωτοβουλία για την Αναγέννηση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. (ΠΡΩΤ.Α. ΣΥΡΙΖΑ) με νέο της κείμενο ζήτησε χθες την παραίτηση του Στέφανου Κασσελάκη. Απευθύνει, μάλιστα, έκκληση στην Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή αν ο κ. Κασσελάκης δεν παραιτηθεί «να ενεργοποιήσουν το άρθρο 20 παρ. 4 του Καταστατικού, το οποίο προβλέπει την άρση της εμπιστοσύνης της Κ.Ε. προς το πρόσωπο του προέδρου, με την απόλυτη πλειοψηφία του σώματος και τη σύγκληση στη συνέχεια του Εκτάκτου Συνεδρίου».
Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ βαίνει ανεξέλεγκτη, καθώς όλοι επιτίθενται σε όλους και από πουθενά δεν υπάρχει κάποιο σήμα ότι κρίση μπορεί να σταματήσει ή να αποσοβηθεί, ενώ η καθημερινή γελοιοποίηση συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς και φέρνει πιο κοντά τις εξελίξεις.
Χθες το μεσημέρι αναπτύχθηκε έντονη φημολογία ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοίμαζε δήλωση αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά προχώρησε σε μία ανάρτηση, στην οποία έλεγε: «Ο χώρος της κριτικής Αριστεράς έχει μια ιστορία, μια παράδοση, μια κουλτούρα όπου ο αποκεφαλισμός δεν περιλαμβάνεται, πόσω μάλλον εξ αποστάσεως. Οπως είπα στην Πολιτική Γραμματεία, είναι κατανοητή μια ειλικρινής αγωνία για ενότητα, αλλά με τέτοιες πρακτικές δεν είμαι σίγουρος ότι είναι εφικτή. Ιδωμεν».
Σε αυτή τη φάση, ουδείς έχει εμπιστοσύνη σε κανέναν, ενώ, όπως συνήθως συμβαίνει όταν τα κόμματα φτάνουν σε αυτό το σημείο, το μίσος ανάμεσα στα στελέχη περισσεύει. Το χάσμα είναι μεγάλο και δεν μπορεί να επουλωθεί, καθώς δεν υπάρχει και η βούληση για κάτι τέτοιο από καμία πλευρά. Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση Πολάκη «Καλά έκανες, προχωράμε» κάτω από τη δήλωση Κασσελάκη, με την οποία ανακοίνωνε ότι διαγράφει τους τρεις, όπως χαρακτηριστική είναι και η καταγγελία Σκουρλέτη -η οποία προκάλεσε και την εύλογη αντίδραση της Ν.Δ.- ότι γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα λειτουργούσαν παράκεντρα.
Το δυσκολότερο πράγμα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να προσπαθήσει κάποιος να πει ποιος είναι με ποιον. Για παράδειγμα, τι σημαίνει για τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Παύλο Πολάκη η αποδοκιμασία ενός ιστορικού στελέχους και στενά συνδεδεμένου με τον Αλέξη Τσίπρα, του καθηγητή Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος είπε προφανώς απογοητευμένος από τις εξελίξεις ότι περιμένει και τη δική του διαγραφή;
Χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί είναι και οι πληροφορίες που υπάρχουν, μετά την αποχώρηση του Στέλιου Κούλογλου, ότι ο επίσης ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης σκέπτεται να ιδρύσει νέο κόμμα μεταπηδώντας από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και την ευρωομάδα της Αριστεράς στην ευρωομάδα των Πρασίνων.
Η Κουμουνδούρου -σε νέα διαρροή- έριξε νέο λάδι στη φωτιά και κατηγόρησε για «ιδιότυπο ελιτισμό και μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κόμμα» τα κεντρικά στελέχη που οδεύουν προς διαγραφή, προσπαθώντας να στείλει ένα μήνυμα στο εσωτερικό για να μη βρουν οι διαφωνούντες μιμητές.
«Αυτό που συμβαίνει δεν είναι απλώς μια υπονόμευση του νέου προέδρου μας, Στέφανου Κασσελάκη, αλλά υπονόμευση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ και του κόσμου που συμμετείχε στις εκλογές μας. Δεν υπάρχει σεβασμός και αναγνώριση του εσωκομματικού εκλογικού αποτελέσματος, ούτε της ετυμηγορίας του κόσμου. Και δεν γίνεται σεβαστή ούτε η καταστατική πρόβλεψη για την ανάδειξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση του. Η δε δημόσια ομολογία ότι είναι ήδη έτοιμη η δημιουργία νέου κόμματος προκαλεί οργή σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας», αναφέρει η Κουμουνδούρου και, μεταξύ άλλων, συνεχίζει: «Οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης επέλεξαν οι ίδιοι να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αποδεικνύοντας ότι δεν ενδιαφέρονται για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας. Ας γίνει αντιληπτό απ’ όλους: Τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται πλέον ανεκτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες».
Ομολογία Σκουρλέτη για παράκεντρα
Αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα άφησε χθες στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο Πάνος Σκουρλέτης, μετά τη διαγραφή του. «Κάποιοι δούλεψαν υπόγεια, με στημένο μηχανισμό για να μας αποδομήσουν. Πρόκειται για παράκεντρα γύρω από τον Τσίπρα», είπε εννοώντας εκείνους που βοήθησαν και για την εκλογή Κασσελάκη. «Επώνυμοι που αρθρογραφούν σε εφημερίδες ήταν υπεύθυνοι για 50 λογαριασμούς των social media του προέδρου. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει υποχρέωση να μιλήσει», προσέθεσε ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος ερωτηθείς για πρόσωπα όπως οι κ.κ. Τζάκρη και Αυγέρη επεσήμανε ότι «είχαν μιλήσει για αριστερίζουσες εκκρεμότητες, άρα είχαν σχέδιο ρήξης».
Βίτσας: Εγώ έχτισα αυτή την πόρτα
«Αδελφέ, εγώ την έχτισα αυτή την πόρτα, ξέρω και πώς ανοίγει και πάντοτε την άνοιγα για να μπει κόσμος μέσα», δήλωσε ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή το κόμμα μου πηγαίνει για Συνέδριο. Τα κόμματα τα αριστερά όταν πηγαίνουν για Συνέδριο έχουν μια πολύ βαθιά και μεγάλη συζήτηση και προσπαθούν να πείσουν περισσότερους ανθρώπους και να διαμορφωθούν οι συσχετισμοί για το ποιος θα κερδίσει στο Συνέδριο. Αν είναι να μιλάει ένας άνθρωπος και να έχει διαφορετική γνώμη από τον πρόεδρο ή από τον κύκλο του και αυτομάτως να παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας, αυτό είναι φτιάξιμο συσχετισμού», είπε χαρακτηριστικά.
Βαριές κουβέντες και απαντήσεις από τους «σωματοφύλακες»
Ολομέτωπη επίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε ο Νίκος Φίλης, μετά την παραπομπή του για διαγραφή. «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ από εξωπολιτικούς παράγοντες», είπε ο πρώην υπουργός μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Το να απολύει λες και είμαστε πολυεθνική, λες και αυτός είναι CEO, μέσω Twitter, δεν είναι λειτουργία κόμματος αυτή», συνέχισε, ενώ παρέπεμψε την απόφαση για τη διαγραφή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας και έπειτα στην Κεντρική Επιτροπή, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Την ιδιότητά μου δεν μπορεί να την αφαιρέσει ο Κασσελάκης», τον οποίο κατηγόρησε ότι εξαπάτησε τον κόσμο, καθώς δεν είπε τις απόψεις του πριν από τις εσωκομματικές εκλογές.
«Αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα προκαλούν έναν περαιτέρω εκφυλισμό και μια γελοιοποίηση του κόμματος. Ακούω από πολύ κόσμο “ντρέπομαι να πω τι γίνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ”. Ενα κόμμα που προσέφερε και μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία οδηγείται σε διάλυση. Είναι λυπηρό ότι αυτόν το ρόλο ανέλαβε ο κ. Κασσελάκης, ένα πρόσωπο άγνωστο στο κοινό και μόλις ένα μήνα μέλος στο κόμμα», είπε σε άλλη εμφάνισή του στο OPEN.
Ο κ. Φίλης υποστήριξε ακόμα πως ο κ. Κασσελάκης έκανε «επιλογή μετάλλαξης, μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλους πολιτικούς χώρους», ενώ άσκησε έντονη κριτική και στον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας: «Εδωσε τη δυνατότητα σε έναν άνθρωπο που είναι 1 μήνα μέλος να είναι υποψήφιος. Ηταν επιλογή που είχε γίνει από τον Τσίπρα. Ηταν λάθος του Τσίπρα αυτό».
Στις δηλώσεις Σκουρλέτη – Φίλη ανέλαβε να απαντήσει ο εξάδελφος του πρώην προέδρου Γ. Τσίπρας: «Το λένε καθαρά ότι πάμε για διάλυση. Δεν είναι θέμα διαφωνίας ή αντιπολίτευσης, υπάρχει μια μη αποδοχή της εκλογής Κασσελάκη από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ», είπε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «προσχηματικά» όσα λέγονται για τον νέο πρόεδρο του κόμματος. «Ακόμα και αν ήθελε ο Κασσελάκης να το μεταλλάξουμε, δεν έχουμε προλάβει να το κάνουμε σε έναν μήνα», συνέχισε ο Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για «πρωτοφανή κατάσταση πολέμου, καθώς θέλουν να φτιάξουν νέο κόμμα και γι’ αυτό θέλουν τη μεγαλύτερη ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Κασσελάκη».
«Επιτέλους τέθηκαν εκτός κόμματος τα στελέχη των φραξιών, που εκτός της υπονόμευσης του συντρόφου Αλέξη Τσίπρα είχαν και έχουν ως μοναδικό σκοπό να αναπαράγονται στην ηγεσία για να αναπολούν την Αριστερά του προηγούμενου αιώνα», ανέφερε σε νέα του ανάρτηση ο Νίκος Καρανίκας για τους τρεις που διαγράφηκαν.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί και το διαδικτυακό επεισόδιο ανάμεσα στους πρώην βουλευτές Ελένη Αυλωνίτου, που στηρίζει φανατικά τον Στέφανο Κασσελάκη, και τον Γιώργο Κυρίτση, σημαίνον στέλεχος της «Ομπρέλας».
«Μιλάνε για διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Οχι κύριοι, για ανακαίνιση πρόκειται. Το κόμμα από τσίρκο Medrano μεταμορφώνεται σ’ ένα κόμμα ανοικτό στη κοινωνία», έγραψε η κ. Αυλωνίτου, με άμεση την απάντηση του Γ. Κυρίτση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα ήταν τσίρκο Μεντράνο μας λέει εδώ η κ. Αυλωνίτου. Στον Τσίπρα δεν θυμάμαι να έλεγε τέτοιες μαγκιές βέβαια».