Οι κινήσεις του προδίδουν πανικό και παίρνοντας συμβουλές από τον Παύλο Πολάκη και τον Νίκο Παππά, ο Στέφανος Κασσελάκης προλαβαίνει μεν τις κινήσεις των εσωκομματικών του αντιπάλων αλλά γίνεται ο ίδιος ο φορέας διάλυσης του κόμματος, πολύ πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της 11ης Νοεμβρίου.
Τα τρία στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είναι από εκείνα που σηκώνουν το βάρος της κριτικής εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ βρίσκονται σε συνεχή διένεξη με τον νέο ισχυρό άνδρα του ΣΥΡΙΖΑ, τον Παύλο Πολάκη, που από πολλούς εμφανίζεται ως μέντορας του νέου προέδρου.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Στέφανoς Κασσελάκης «χρεώνει» στα τρία ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική που ασκούσαν στον Αλέξη Τσίπρα τα προηγούμενα χρόνια, δείχνοντας ότι περισσότερο με ξεκαθάρισμα λογαριασμών για λογαριασμό του Τσίπρα μοιάζει η κίνησή του, παρά ως επιλογή πυγμής και προειδοποίηση, όπως θέλουν να την εμφανίσει η Κουμουνδούρου
«Επί πέντε τουλάχιστον χρόνια συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται στα κανάλια κάνοντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από μερικές ημέρες δήλωσα ρητά ότι αυτή η πρακτική δεν γίνεται πλέον ανεκτή» αναφέρει η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη στο Facebook, στην οποία επαναλαμβάνει τη φράση που είπε και στη διαγραφή Τζουμάκα, ωε άλλο ένα κακέκτυπο του Ανδρέα Παπανδρέου: «Οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης, που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα, επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.».
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο μόλις 35 ετών νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί όλες τις καταγγελίες των πάλαι ποτέ «προεδρικών» ότι δήθεν έφταιγαν τα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχασε όλες τις εκλογές από το 2019 και μετά.
«Λυπάμαι ιδιαίτερα για τον κ. Βίτσα, με τον οποίο είχα καλλιεργήσει καλή προσωπική σχέση και τον οποίο εκτιμώ. Αλλά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Εχω λάβει σαφή εντολή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Οι εσωκομματικοί τηλεοπτικοί χορηγοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνέβαλαν στο να στερηθούμε μία εκλογική νίκη. Αλλοι λένε δύο. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα μας στερήσουν την επόμενη» έγραψε στην ανάρτησή του, κατηγορώντας τους ότι «μας πνίγουν με την άρνησή τους να αποδεχτούν την εκλογή προέδρου από τη βάση – αλλά εμφανίζονται ως Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ κάθε μέρα στα κανάλια, παίζοντας το παιχνίδι τους».
Ο κ. Κασσελάκης που τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών πετούσε για τις ΗΠΑ με σκοπό να παντρευτεί, έγραψε ακόμα ότι «ο κόσμος διψά να αναδείξουμε θέματα, να κάνουμε αντιπολίτευση. Και εγώ το ίδιο, περισσότερο από όλους» βάζοντας μπροστά αυτό που γράφει συνεχώς και ο Παύλος Πολάκης στις αναρτήσεις του. Το γεγονός ότι τον ψήφισε η βάση του κόμματος.
«Σε όσους με εμπιστεύθηκαν, αλλά και σε όσους εμπιστεύθηκαν τη διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση: Είστε ισότιμα μέλη με μένα και κάθε άλλο στέλεχος. Λίγη υπομονή ακόμα. Ο ελιτισμός φεύγει και θα πάρετε τη δύναμη στα χέρια σας» κατέληξε στην ανάρτησή του.
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ούτε οι κ.κ. Φίλης, Βίτσας και Σκουρλέτης, ούτε όμως και η «Ομπρέλα» είχε αντιδράσει. Το σίγουρο είναι πάντως ότι η απόφαση του κ. Κασσελάκη να διαγράψει τρία στελέχη με μεγάλη ιστορία και επιρροή στον ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως επιταχυντής εξελίξεων.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
Φίλης: Ο Κασσελάκης είναι σε αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ από εξωπολιτικούς παράγοντες
Ολομέτωπη επίθεση στο Στέφανο Κασσελάκη εξαπέλυσε μέσω του OPEN ο Νίκος Φίλης, μετά την ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της οποίας τον παρέπεμπε στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής.
Ο κ. Φίλης, σημείωσε πως «αυτά που υποστηρίζει ο κ. Κασσελάκης δεν είναι Αριστερά, αλλά Μητσοτάκης», ενώ σημείωσε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε εντολή διάλυσης του κόμματος. Κατήγγειλε θε πως «ο κ. Κασσελάκης είναι σε αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ από εξωπολιτικούς παράγοντες».
Αρχικά, απαντώντας σε ερώτηση εάν είναι πλέον μέλος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη χθεσινή ανάρτηση του κ. Κασσελάκη, ο κ. Φίλης απάντησε καταφατικά, λέγοντας πως για την διαγραφή του θα πρέπει να αποφασίσουν τα αρμόδια όργανα:
«Την ιδιότητά μου αυτή δεν μπορεί να την αφαιρέσει ο κ. Κασσελάκης, αλλοίμονο. Υπάρχουν διαδικασίες, καταστατικό. (…) Αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα προκαλούν έναν περαιτέρω εκφυλισμό και μια γελοιοποίηση του κόμματος. Ακούω από πολύ κόσμο “ντρέπομαι να πω τι γίνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ”. Ένα κόμμα που προσέφερε και μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία οδηγείται σε διάλυση. Είναι λυπηρό ότι αυτό το ρόλο ανέλαβε ο κ. Κασσελάκης, ένα πρόσωπο άγνωστο στο κοινό και μόλις ένα μήνα μέλος στο κόμμα. Θα έπρεπε να σέβεται το καταστατικό γιατί δεν βγήκε εν λευκώ πρόεδρος, βγήκε με ένα συνέδριο που είχε αποφάσεις και με αυτές πορευόμαστε. Και με ένα καταστατικό που διαμορφώνει όρους λειτουργίας».
Κλιμακώνοντας τα πυρά του, ο κ. Φίλης σημείωσε: «Το να απολύει σε εισαγωγικά λες και είμαστε πολυεθνική, λες και αυτός είναι CEO, μέσω Twitter, δεν είναι λειτουργία κόμματος αυτή. (…) Θα πρέπει να κουβεντιάσει η Πολιτική Γραμματεία εάν πρέπει να παραπεμφθούμε στην Επιτροπή Δεοντολογίας, θα αποφασίσει η Επιτροπή με 2/3 πλειοψηφία και έπειτα θα ξαναέρθει το θέμα στην ΠΓ και στην Κεντρική Επιτροπή. Ο Ανδρέας είχε φτιάξει προσωπικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης όχι. Θα υπάρξει σοβαρή αντίδραση και γι αυτό ζητάμε να γίνει Πολιτική Γραμματεία. Τα θέματα πρέπει να κουβεντιαστούν στα όργανα».
Ο κ. Φίλης τόνισε πως ο κ. Κασσελάκης έκανε «επιλογή μετάλλαξης, μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλους πολιτικούς χώρους», και συνέχισε: «Ο κόσμος αποφάσισε να βγει ένα νέο πρόσωπο στην ηγεσία του κόμματος. Εδώ έχουμε έναν πολιτικό φορέα της Αριστεράς που ο κ. Κασσελάκης δεν πήρε εντολή να τον διαλύσει, όμως εκεί οδηγούμαστε. Το κάνει διότι αυτές είναι οι απόψεις του. Διότι εξαπάτησε αυτούς που τον ψήφισαν. Γιατί εάν διάβαζε κάποιος αυτά που έλεγε ο κ. Κασσελάκης πριν χρόνια, ότι ζητούσε μείωση μισθών, περισσότερες απολύσεις από το Δημόσιο, ιδιωτικά πανεπιστήμια. (…) Είναι δυνατό να λέει ότι το κεφάλαιο αντιμετωπίζει τις ανισότητες; (…) Αυτά δεν αφορά κανενός είδους αριστερά, αυτά είναι Μητσοτάκης!».
«Προχωρά μόνος του σε μια μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και αποχώρηση από την Αριστερά. Συμφωνούν οι κ.κ. Κασσελάκης και Μητσοτάκης. Έκανε εκστρατεία υπέρ του, δεν θέλω να μιλήσω για δούρειους ίππους, μιλάω για έναν άνθρωπο με άλλες απόψεις, βρήκε την πόρτα ανοιχτή και κατέλαβε τον ΣΥΡΙΖΑ. Το καταστατικό ήταν προβληματικό, έδωσε τη δυνατότητα σε έναν άνθρωπο που είναι 1 μήνα μέλος να είναι υποψήφιος. Ήταν επιλογή που είχε γίνει από τον Τσίπρα. Ήταν λάθος του Τσίπρα αυτό», είπε επίσης.
Βίτσας μετά τη διαγραφή του: Δεν έχω καμία διάθεση να φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ
Το μήνυμα ότι «δεν έχω καμία διάθεση να φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ» έστειλε το πρωί της Τρίτης ο Δημήτρης Βίτσας το ένα από τα τρία στελέχη του κόμματος που διέγραψε το βράδυ της Δευτέρας ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του στα social media.
«Δεν είναι δεδομένη η διαγραφή μου. Θα πρέπει να πάει στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Είναι 15 μέλη. Τα δύο τρίτα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της διαγραφής. Θα πάμε στην Κεντρική Επιτροπή και θα πρέπει να επικυρωθεί» πρόσθεσε ο κ. Βίτσας μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Όπως είπε, ο Κασσελάκης μου είχε πει ότι είναι πιο αριστερός από μένα και του είχα πει μακάρι.
Στην ερώτηση αν είχε γίνει αντιληπτές στον ΣΥΡΙΖΑ οι θέσεις Κασσελάκη που αποκαλύφθηκαν από το δημοσίευμα της ΕΦ.ΣΥΝ, ο κ. Βίτσας απάντησε ότι «αρκετοί σε δηλώσεις μας το εντοπίζαμε το θέμα, δεν φαίνεται, όμως, ότι για 70.000 συντρόφους αυτό είχε σημασία».
«Είναι η πρώτη φορά που βγαίνει πρόεδρος κάποιος που στην ουσία έχει μόλις γίνει μέλος του κόμματος» σχολίασε δηκτικά ο κ. Βίτσας παραθέτοντας ότι «για να γίνει κάποιο μέλος της επιτροπής δεοντολογίας πρέπει να είναι 5 χρόνια μέλος του κόμματος αλλά χρειάζεται μηδέν χρόνο για να γίνει πρόεδρο και 2 ευρώ για να γίνει μέλος και να ψηφίσει».
Όσον αφορά τα υπονοούμενα που άφησε ο Στέφανος Κασσελάκης για τον ίδιο στην ανάρτηση διαγραφής, ο κ. Βίτσας σχολίασε με νόημα «αυτά είναι βαριές κουβέντες που λέγονται…»
Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι «έχουμε έχουμε μπροστά μας καταστατικές διαδικασίες» και ότι «εγώ με τον Τσίπρα και κάποιους άλλους στήσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ και κερδίσαμε τις εκλογές».
«Μικρός είναι ο Κασσελάκης, θα μάθει»
Το βράδυ της Δευτέρας μετά τη διαγραφή του από τον Στέφανο Κασσελάκηο Δημήτρης Βίτσας είχε σχολιάσει με νόημα «εγώ είμαι από 17 ετών στην Αριστερά, η νέα ηγεσία δεν είναι».
Μιλώντας στο KONTRA μετά τις διαγραφές, ο κ. Βίτσας είπε ότι θέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία της Αριστεράς, ζητώντας «να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για όλα αυτά που παλεύει η Αριστερά».
«Αν με καλέσουν σε κάποιο όργανο εγώ θα πάω», είπε ακόμη, λέγοντας ότι ο νέος πρόεδρος «μικρός είναι, θα μάθει».
Μπαλτάς: Θα βοηθούσε παρέμβαση Τσίπρα- Αστείο φαινόμενο οι διαγραφές – Θέμα καταλληλότητας Κασσελάκη
Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την άποψη ότι «έχουμε εξευτελιστεί ως κόμμα» και ότι περιμένει τη διαγραφή του. Μιλώντας στο ACTION με τους Γιώργο Κακούση και Αννα Λιβαθυνού, έκανε λόγο για καταστροφική πορεία στον ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτήρισε τις διαγραφές Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα αστείο φαινόμενο. Υπάρχουν διαταγές διαγραφών που απευθύνονται στην Επιτροπή Δεοντολογίας να επιληφθεί του θέματος, πρόσθεσε.
Υπογράμμισε πως τίθεται θέμα με την καταλληλόλητα του κ. Κασσελάκη να προΐσταται σε ένα τέτοιο κόμμα. Εκτίμησε πως θα βοηθούσε μια παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα. Κάποια στιγμή πρέπει κι αυτός να πει τη γνώμη του.
Χάος στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης διώχνει κόσμο επιμένοντας στο lifestyle – Κείμενο-καταπέλτης από την «Ομπρέλα» – Φεύγει και ο Τσακαλώτος, ποιοι θέτουν θέμα ηγεσίας και το κόμμα που ετοιμάζεται
Θέμα χρόνου θεωρείται πλέον η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς είτε άθελά του είτε ηθελημένα ο Στέφανος Κασσελάκης κατάφερε σε χρόνο μηδέν να προκαλέσει μια χαοτική κατάσταση.
Η απόφασή του να παραπέμψει με το ερώτημα της διαγραφής τον Στέφανο Τζουμάκα στην Επιτροπή Δεοντολογίας αναμένεται να έχει αντίθετα αποτελέσματα για αυτόν καθώς ο κ. Τζουμάκας έχει ήδη ζητήσει να συζητηθεί το θέμα του στην κεντρική επιτροπή του Νοεμβρίου και εκεί οι ψηφοφορίες θα αποδείξουν ποιος έχει πραγματική δυναμική. Μάλιστα οι συσχετισμοί είναι τέτοιοι που δεν ευνοούν τον κ. Κασσελάκη και αν δεν περάσει η πρόταση διαγραφής δεν θα είναι απλά μία ήττα αλλά μία φανερή αμφισβήτηση του αρχηγού με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ο Βίτσας μίλησε για νέο κόμμα
«Είμαστε στη χειρότερη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που δημιουργήθηκε το κόμμα», δήλωσε ο Δημήτρης Βίτσας, σχολιάζοντας όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την πρόταση Κασσελάκη για διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα.
«Είναι ώρα αποφάσεων και συλλογικών και ατομικών», είπε σε συνέντευξή του στον Σκάι, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώντας ότι «υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: το ένα είναι να φεύγει καθένας κατά μόνας και το δεύτερο να υπάρξει μια ομαδική συνεννόηση» μολονότι παρατήρησε ότι «διασπάσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίου ή συνεδρίασης κομματικού οργάνου δεν έχουν συμβεί».
Σχετικά με το συνέδριο δήλωσε: «Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα της κοινωνίας με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε. Ο κ. Σπίρτζης και ο κ. Τεμπονέρας είχαν δίκιο, ότι έπρεπε να γίνει πρώτα το συνέδριο, μετά η εκλογή προέδρου κλπ, για να έχουμε τελειώσει μέχρι τέλος του χρόνου και μετά να ασχοληθούμε με τα σοβαρά θέματα της κοινωνίας. Εμείς θα το »τραβήξουμε» μέχρι τέλος του Φεβρουαρίου».
Σχετικά με την πρόταση Κασσελάκη για διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα, ο κ. Βίτσας σημείωσε: «Δεν μπορώ να είμαι ούτε με ίσες αποστάσεις, ούτε να διαλέγω στρατόπεδα, πρέπει να ακολουθηθεί το καταστατικό, επομένως δεν ξέρουμε αν θα διαγραφεί ακόμη ο κ. Τζουμάκας».
«Ειδικά για τον Τζουμάκα αυτή την απόφαση στην πρώτη συνεδρίαση τη Κεντρικής Επιτροπής πρέπει να την ψηφίσει πάνω από το 70%, δηλαδή 210 άνθρωποι. Βλέπω ότι δύσκολα θα περάσει η πρόταση Κασσελάκη για διαγραφή Τζουμάκα» σημείωσε.
«Κανείς από τους 5 υποψηφίους δεν μπορούσε να κρατήσει ενωμένο το κόμμα»
Ερωτηθείς αν ο κ. Κασσελάκης μπορεί να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο ο κ. Βίτσας δήλωσε: «Κανείς από τους πέντε υποψήφιους δεν μπορούσε να κρατήσει το κόμμα ενωμένο».
Για την προσωπική του θέση και τις επόμενες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «έχουν ωριμάσει μια σειρά πράγματα στο μυαλό μου, θα διατυπωθούν στις επόμενες συνεδριάσεις προς τον πρόεδρο κάποια ερωτήματα. Δεν θεωρώ ότι θα πάρω απαντήσεις. Θα γίνουν οι ευρωεκλογές, η ανανεωτική και οικολογική ριζοσπαστική αριστερά – έβγαλα και τίτλο πως θα λέγεται το νέο κόμμα-μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αν καταφέρει να εκλέξει έναν ή μια ευρωβουλευτή μπαίνουμε σε ένα άλλο στάδιο».
Τέλος σχετικά με την αποχώρηση του Στέλιου Κούλογλου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βίτσας σχολίασε: «Ο καθένας παίρνει τις δικές του αποφάσεις».
Εν τω μεταξύ, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μαρτυρούν -ακόμη και δημοσίως πια- ότι έχουν στα σκαριά ένα νέο κόμμα.
Υποστηρίζουν, δε, ότι οι επιθέσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο τυχαίες δεν είναι. Επισημαίνουν ότι υπάρχει σχέδιο από τα εν λόγω στελέχη που ετοιμάσουν νέο κόμμα και ότι γι’ αυτό επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ και στον νέο πρόεδρό του.
ΣΥΡΙΖΑ: Αυτό είναι το κείμενο πλατφόρμα της «Ομπρέλας» για το νέο κόμμα – Σφοδρά πυρά σε Κασσελάκη και Τσίπρα
Κείμενο με πρωτοβουλία των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Ευκλείδη Τσακαλώτου, καταθέτει η «Ομπρέλα» ενόψει της συνεδρίασης Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Όλες οι ενδείξεις και οι τελευταίες εξελίξεις των τελευταίων ωρών συγκλίνουν προς τη δημιουργία νέου κόμματος με το όνομα «Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά».
Στο κείμενο που θα καταθέσει η «Ομπρέλα» στην προσεχή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για ένα κόμμα που είναι σε αποδρομή και αποτυπώνεται η «βαθιά ανησυχία», αλλά και η «συλλογική αίσθηση ότι μετέχουμε σε ένα κόμμα που τείνει να μην έχει, με οποιοδήποτε πολιτικό σκεπτικό, σχέση με την Αριστερά».
Στο επίκεντρο του κειμένου της «Ομπρέλας» βρίσκονται τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ήταν εκείνος που έφερε προς ψήφιση τις αλλαγές στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, σύμφωνα με τους συντάκτες της πλατφόρμας, άνοιξαν τον δρόμο «σε δράμα ολοκληρωτικής μετάλλαξης του κόμματος σε απροσχημάτιστα αρχηγικό, με ελέω θεού πρόεδρο, πηγή όλων των εξουσιών, που ασκεί «αδιαμεσολάβητα» την ηγεσία, χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη σύγκλησης των εκλεγμένων συλλογικών κομματικών οργάνων».
Η απόφαση για αποχώρηση της Ομπρέλας φέρεται να είναι ειλημμένη, ωστόσο παραμένει ζητούμενο ο χρόνος που θα εκδηλωθεί η κίνηση της διάσπασης.
Ενδιαφέρον έχει επίσης η στάση που θα κρατήσει ο επικεφαλής της Ομπρέλας, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Εάν δηλαδή θα επιλέξει να αποχωρήσει – και άρα να ανεξαρτητοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ καθότι εκλεγμένος βουλευτής του – πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 11 και 12 Νοεμβρίου ή αμέσως μετά. Στην πρώτη περίπτωση η αποχώρησή του θα στέλνει ένα σήμα ενόψει των εσωκομματικών διαδικασιών, στη δεύτερη περίπτωση φαίνεται ότι η κίνηση θα έχει πιο συντεταγμένα χαρακτηριστικά, μένοντας να φανεί ποιοι και εάν θα τον ακολουθήσουν.
Αναλυτικά το κείμενο:
Εμείς, που υπογράφουμε αυτό το κείμενο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέλη με μικρότερη ή μεγαλύτερη διαδρομή στη ριζοσπαστική και ανανεωτική Αριστερά, αλλά και μέλη που προσήλθαμε πρόσφατα, και μάλιστα σε εποχές εκλογικής ήττας και πολιτικής υποχώρησης, είμαστε βαθιά ανήσυχοι/-ες για το παρόν και κυρίως το μέλλον του κόμματός μας. Όλοι και όλες διαπιστώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σε αποδρομή. Μέχρι πρόσφατα πολλοί/-ές τρέφαμε την ελπίδα ή την αυταπάτη ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διεξαγόταν μια θεμιτή και θεσμικά εξασφαλισμένη αντιπαράθεση, που θα μπορούσε να επιλυθεί με συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες. Κοινός παρονομαστής των ανησυχιών μας σήμερα είναι η συλλογική αίσθηση ότι μετέχουμε σε ένα κόμμα που τείνει να μην έχει, με οποιοδήποτε πολιτικό σκεπτικό, σχέση με την Αριστερά. Όλα όσα γνωρίζαμε για τη φυσιογνωμία και τις κοινωνικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζουν, αλλάζουν βίαια και μονομερώς.
@ Παρ’ όλα αυτά, ή ακριβώς για όλα αυτά που ζούμε, η διέξοδος είναι Αριστερά.
# Για την πικρία και την απογοήτευση από τη διπλή εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο – Ιούνιο 2023. Που όφειλε να τη διαδεχθεί η συλλογική αναζήτηση των αιτιών, για να χαραχτεί η στρατηγική της ανάταξης, αλλά τη διαδέχτηκε η ανησυχία και ο θυμός για τη διάψευση της προσδοκίας. Συναισθήματα διάχυτα στα μέλη και τους/τις φίλους/-ες του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα μετά την προβληματική εξέλιξη της εκλογής προέδρου, ανεξάρτητα από το πώς τα διαχειρίζονται.
# Για τις τάσεις παραίτησης και τις αποχωρήσεις, που εντείνονται καθημερινά, τώρα που κλείνει ένας κύκλος εκλογικών αναμετρήσεων με τα αποθαρρυντικά για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Και δε γίνεται πια να τις παρακολουθούμε παθητικά.
@ Η πεποίθησή μας ότι εκεί βρίσκεται η διέξοδος, δεν είναι εμμονή, είναι στάση ζωής, ο δικός μας δοκιμασμένος τρόπος να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε την κυριαρχία της Δεξιάς, την απειλή της ακροδεξιάς, τις ανισότητες που θεριεύουν, τις διακρίσεις που παγιώνονται.
Δεν είναι γιατί έτσι συνηθίζαμε από παλιά, αλλά γιατί αυτό απαιτούν σήμερα οι ανάγκες, τα σημερινά επίδικα, τα καθημερινά προβλήματα και οι σύγχρονες παγκόσμιες απειλές, οι επίκαιρες αντιθέσεις.
Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε και να οραματιζόμαστε, να σχεδιάζουμε από σήμερα την αλλαγή που έχει ανάγκη η κοινωνία και η ζωή μας, τον σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία.
@ Οι εξελίξεις διαψεύδουν καθημερινά και τις πιο καλοπροαίρετες διαθέσεις:
# Λόγω των απαράδεκτων αλλαγών στο καταστατικό, τις οποίες κι εμείς δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε, παρότι δώσαμε μάχη και πολλοί και πολλές τις καταψηφίσαμε, είχε μια οπερετική απόληξη, που εξελίσσεται σε δράμα ολοκληρωτικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε απροσχημάτιστα αρχηγικό κόμμα, με ελέω θεού πρόεδρο, πηγή όλων των εξουσιών, που ασκεί «αδιαμεσολάβητα» την ηγεσία, χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη σύγκλησης των εκλεγμένων συλλογικών κομματικών οργάνων.
# Το αυτονόητο αίτημα απολογισμού και εκτίμησης των τριών αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, που κατέληξαν σε στρατηγικές ήττες, απορρίπτεται παραπεμπόμενο στο αόρατο μέλλον με ένα σωρό προσχήματα.
@ Αντί γι’ αυτό, με πραξικοπηματικού χαρακτήρα αρχηγικές δηλώσεις, επιβεβαιώνεται η πρόθεση επανάληψης των ίδιων επιλογών, που μας έχουν ήδη οδηγήσει σε οδυνηρά αποτελέσματα:
# Η πιο διαχειρίσιμη εκλογική ήττα του 2019 αντιμετωπίστηκε με μια φυγή τάχα προς τα εμπρός, που κατέληξε σε μια ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μετατραπεί στη «μεγάλη δημοκρατική παράταξη». Με τα γνωστά αποτελέσματα της κατάρρευσης του εκλογικού ποσοστού τέσσερα χρόνια μετά.
# Το 2023, χωρίς ίχνος πολιτικής φαντασίας, αποφασίζεται να εφαρμοστεί η ίδια «σωτήρια» στρατηγική. Χωρίς την παραμικρή συζήτηση οπουδήποτε. Μετά την απογοητευτική, πλην φωτεινών εξαιρέσεων, εμφάνιση στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αυτή η «μεγάλη ιδέα», τείνει να καταλήξει σε μια άνευ όρων συμπόρευση, ορισμένοι οραματίζονται ακόμα και συγχώνευση, ενός αποδυναμωμένου πια κόμματος με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Σε μια πολιτική παρωδία, που καταλαμβάνει το κενό της στρατηγικής συμμαχιών.
# Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στενή ομάδα στελεχών που περιβάλλει τον Στ. Κασσελάκη, με τη συναίνεσή του οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στη μετάλλαξη σε ένα απολίτικο σχηματισμό, άσχετο με οποιαδήποτε εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ ή και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αναμασώντας προϊστορικές θεωρίες περί συνεργασίας κεφαλαίου και εργασίας και αποδίδοντας στο κεφάλαιο την ιδιότητα του εργαλείου για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, καταντάει να υποδείχνει νέες μεθόδους αποτελεσματικότερης απόσπασης της υπεραξίας από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. Προτείνοντας έτσι ένα μόρφωμα συμπαραστάτη της «επιχειρηματικότητας» αντί για κόμμα στην υπηρεσία των εργαζομένων.
# Και το επιχειρεί παραπέμποντας συνειδητά στις ελληνικές καλένδες κάθε συλλογική απόπειρα αποτίμησης της μέχρι τώρα πορείας. Καθημερινά σχεδόν μας θυμίζουν ότι το ομόφωνα αποφασισμένο για τον Νοέμβριο συνέδριο δεν θα πραγματοποιηθεί στο ορατό μέλλον.
# Η νέα ηγεσία δεν ενεργεί σαν προεδρία, μονοπρόσωπο όργανο με καταστατικές δεσμεύσεις απέναντι στη συλλογικότητα, αλλά σαν κυριευτής μιας θέσης εξουσίας, που την προφυλάσσει σαν κόρη οφθαλμού από το συλλογικό έλεγχο.
@ Πεπεισμένοι/-ες για την ιστορική σημασία της ιδρυτικής σύμβασης του ΣΥΡΙΖΑ ως συνασπισμού πολιτικών δυνάμεων της ευρύτατης Αριστεράς, από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία ως τη ριζοσπαστική αριστερά, δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στο ίδιο κόμμα και να εκπροσωπούμαστε από μια ηγεσία που υποβάλλει αίτηση διαζυγίου από κάθε πολιτικό σκεπτικό που σχετίζεται με την Αριστερά, τις αξίες, τις ιδέες, το ήθος και το ύφος της.
@ Δε μας ταιριάζει να βαυκαλιζόμαστε μαζί της, ότι υπάρχει μαγικό κλειδί για την κυβερνητική εξουσία, που το κρατάει ο χαρισματικός ηγέτης. Προϋπόθεση για να υπάρξει ξανά προοπτική διεκδίκησής της από την Αριστερά, είναι να ανοικοδομηθεί από τα χαμηλά ποσοστά που έχουμε οδηγηθεί ένας αξιόπιστος πολιτικός φορέας της:
# με σοβαρά επεξεργασμένο πρόγραμμα ριζοσπαστικών αλλαγών
# με αξιόπιστη και σταθερή πολιτική συμμαχιών, που δεν θα διακηρύσσεται απλά, αλλά θα οικοδομείται με συνέπεια στην κεντρική πολιτική σκηνή, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και στο πεδίο των κοινωνικών κινημάτων. Και θα οδηγεί σε προωθητικές προγραμματικές συγκλίσεις με όμορες πολιτικές δυνάμεις μέσα από την ενίσχυση της αριστεράς και όχι με την παράδοσή της άνευ όρων σε σχέδια ξένα προς το δικό της πρόγραμμα.
@ Ο μύθος του ηγέτη που θα νικήσει τον Μητσοτάκη σε μια μονομαχία είναι ή αυταπάτη ή καθαρή απάτη. Και στη μια και στην άλλη εκδοχή μάς εμποδίζει να ανακτήσουμε την αναγκαία αξιοπιστίαθεμελιωμένη σε μια στέρεη αριστερή ταυτότητα, διακριτή από τη μεριά των πολλών, των κοινωνικών δυνάμεων στις οποίες αναφερόμαστε:
* με σαφή ταξική τοποθέτηση υπέρ των εργαζομένων και των λαϊκών τάξεων
* με σαφή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική ενάντια στις ανισότητες
* με εναλλακτικό παράδειγμα παραγωγής και κατανάλωσης
* με στρατηγικό στόχο τις δομικές μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν την υπάρχουσα οργάνωση της κοινωνίας
* με τολμηρή ριζοσπαστική πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με επίκεντρο πολιτικές δίκαιης μετάβασης στην πράσινη οικονομία
* με ανάκτηση της στενής σχέσης με τα κινήματα προάσπισης των δικαιωμάτων (πρώτιστα των προσφύγων/-ισσών και το αντιρατσιστικό, της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, των αναπήρων, με το νεανικό αντιαυταρχικό κίνημα)
* με ισχυρούς δεσμούς με το φεμινιστικό κίνημα
* με οργανικούς δεσμούς με τα κινήματα της νέας γενιάς, τις προσδοκίες και τους αγώνες της για ένα αξιοβίωτο σήμερα και ένα καλύτερο αύριο σχεδιασμένο με τη δικιά της συμμετοχή με σαφείς θέσεις για τη διάκριση κράτους και εκκλησίας.
Τέλος, με ένα σαφές στρατηγικό όραμα για την Ευρώπη των λαών, με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό σε οργανική σχέση και συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Αριστερά
Υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μέσα από μια εξωτερική πολιτική καλής γειτονίας, με οδηγό την ύφεση, την επιδίωξη της ειρήνης και του αφοπλισμού, απαλλαγμένη από τις επιρροές του εθνικισμού, ακόμα κι όταν ντύνεται με «πατριωτικό» μανδύα.
@ Η αντίθεσή μας με τη σημερινή ηγετική ομάδα και τη στρατηγική της μετάλλαξης δεν είναι μια συνηθισμένη εσωκομματική αντιπαράθεση, είναι ταυτοτικού χαρακτήρα. Η επίκληση της ενότητας δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της Αριστεράς. Στο έδαφος της Αριστεράς είναι που επιδιώκεται.
ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα του πνεύματος ιδιοκτήτη, που αποφαίνεται «όποιος διαφωνεί, να φεύγει». Είμαστε όλοι/-ες εμείς που τον ιδρύσαμε, τον πιστέψαμε, τον αναδείξαμε διεκδικητή της κυβέρνησης, καταφυγή των πολλών, των «από κάτω», αντίπαλο του ακροδεξιού λαϊκισμού που καιροφυλακτεί.
@ Πρόθεσή μας και στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε έναν πολιτικό χώροικανό να υπερασπιστεί και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς, ανοιχτό στις δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και άνδρες της Αριστεράς, της οικολογίας, του φεμινιστικού κινήματος, των κινημάτων της νεολαίας, των κοινωνικών κινημάτων, που νιώθουν την ανάγκη να συζητήσουν και να δράσουν από κοινούγια το παρόν και το μέλλον της, για το δικό τους παρόν και μέλλον, είτε μετέχοντας σε αυτόν, είτε παρακολουθώντας την πορεία του, χωρίς να εγκαταλείπουν για την ώρα τις σημερινές επιλογές τους. Έναν κοινό τόπο ικανό να εμπνεύσει αισιοδοξία και να κινητοποιήσει όσους/-ες οδηγούνται στην παραίτηση, αλλά και το «πλήθος της αποχής», που το τροφοδοτεί η λαθεμένη πεποίθηση ότι από την πολιτική δεν έχει τίποτα να περιμένει κανείς. Ενώ από τη συμμετοχή μας στις διεργασίες της και στα κοινωνικά κινήματα εξαρτώνται σχεδόν τα πάντα.
ΣΥΡΙΖΑ: Η αποχώρηση Κούλογλου και η απάντηση της Κουμουνδούρου
Με επιστολή του ο Στέλιος Κούλογλου ενημέρωσε ότι αποχωρεί από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ανεξαρτητοποιείται.Αυτό συνέβη λίγες ημέρες μετά τη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα. Όπως ήταν φυσικό, η ένταση ανάμεσα στα ηγετικά στελέχη της παράταξης επανήλθε στο προσκήνιο με τον Νίκο Φίλη, μάλιστα, να θέτει πρόωρα θέμα ηγεσίας.
«Να παραδώσει την έδρα στο κόμμα, με το οποίο εκλέχτηκε» καλούν από την Κουμουνδούρου τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, ο οποίος με επιστολή του ενημέρωσε ότι αποχωρεί από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ανεξαρτητοποιείται.
Στην επιστολή του ο Στέλιος Κούλογλου ασκεί δριμεία κριτική στον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι ανυπόφορη για όσους ήθελαν να κρατήσουν μια ανεξάρτητη στάση: «Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα στερείται σοβαρότητας, την ίδια στιγμή που επιχειρείται μια βίαιη ανατροπή τής μέχρι τώρα πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά. Σε αυτές τις συνθήκες για όσους ήθελαν να κρατήσουν μια ανεξάρτητη στάση, η κατάσταση είναι ανυπόφορη».
ΣΥΡΙΖΑ: Όλη η επιστολή του Στέλιου Κούλογλου
«Προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ
Αξιότιμε κ. Κασσελάκη
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα στερείται σοβαρότητας, την ίδια στιγμή που επιχειρείται μια βίαιη ανατροπή τής μέχρι τώρα πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά. Σε αυτές τις συνθήκες για όσους ήθελαν να κρατήσουν μια ανεξάρτητη στάση, η κατάσταση είναι ανυπόφορη.
Η έλλειψη σοβαρής αντιπολίτευσης είναι μία από τις βασικές αιτίες για τη στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράστηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ήδη πριν την εκλογή σας, η δημόσια συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την προσωπική σας ζωή κι όχι γύρω από τις πολιτικές σας προτάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να τροφοδοτεί με κουτσομπολιά τα πρωϊνάδικα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει αφεθεί μόνος και ανενόχλητος να κάνει πολιτική στα δελτία ειδήσεων.
Αυτό δεν έχει συμβεί στην ιστορία των αξιωματικών αντιπολιτεύσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Για αυτό έχετε εσείς τη βασική ευθύνη και παρά τις σχετικές επισημάνσεις, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Μόλις χθες, προσπαθώντας να δικαιολογήσετε παλαιότερα αντισύριζα, συντηρητικά γραπτά σας, επικαλεστήκατε μεταξύ των άλλων «μια σχέση με μια κοπέλα που δεν ήμουν χαρούμενος».
Όποτε δίνεται ευκαιρία να διατυπωθούν οι προγραμματικές σας θέσεις βρίσκονται στους αντίποδες αυτών που υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα. Στην πρόσφατη ομιλία σας στον ΣΕΒ, εκτός από το κλείσιμο του ματιού στους παρευρισκόμενους για το 8ωρο («Δεν είναι δυνατό να επιβάλλουμε, κυρίες και κύριοι, δεκάωρη εργασία χωρίς αύξηση αποδοχών») ή την έλλειψη κάθε αναφοράς για αύξηση μισθών και ανάγκη σύναψης νέα εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, διατυπώσατε την πρόταση περί stock option στις επιχειρήσεις.
Πέρα από το ότι τα stock options βασικά αφορούν στελέχη επιχειρήσεων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, η πρόταση δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα των μικρομεσαίων, συχνά οικογενειακών παραγωγικών μονάδων.
Στην Ελλάδα ναυτιλιακές εταιρείες απαιτούν παράνομα από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν μέρος των αμοιβών από τις υπερωρίες ή από τα κρατικά επιδόματα που δίδονται στους νεοπροσλαμβανόμενους. Ετσι οι εργαζόμενοι ναυτικοί πληρώνουν φόρο για εισοδήματα που έχουν μόνο στα χαρτιά. Δεν το λες και ένα βήμα πριν τα stock options.
Ας σημειώσω τέλος, αν διατηρεί κάποια αξία, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο επικαλείστε συχνά, είχε ταχθεί κατηγορηματικά εναντίον της πρότασης περί stock option που είχε διατυπώσει ο κ. Μητσοτάκης, πάλι μιλώντας στον ΣΕΒ.
Αφήνετε συχνά να διαφανεί ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να κινείται στα πρότυπα του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος. Όμως το δικομματικό σύστημα στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζουν μεγαλύτερες ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών, από οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη χώρα.
Η εισοδηματική ανισότητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου 20% από το 1980 έως το 2016 και συνδέεται με την παγκοσμιοποίηση, αλλά επίσης την παρακμή των συνδικάτων, την έλλειψη συλλογικών συμβάσεων και την υποβάθμιση του κατώτατου μισθού. To προσδόκιμο ζωής πέφτει, ειδικά στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Τις τελευταίες μέρες, ο Economist παρουσίαζε ένα τραναταχτό, μακάβριο παράδειγμα:
«Το 2021, οι σημερινοί Αμερικανοί 25άρηδες που δεν έχουν πτυχίο πανεπιστημίου τετραετούς φοίτησης (περίπου τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού) αναμένεται να ζήσουν κατά μέσο όρο περίπου δέκα χρόνια λιγότερο από εκείνους που έχουν πτυχίο. Το 1992 (όταν εκλέχθηκε ο Δημοκρατικός Μπιλ Κλίντον-ΣΣ) αυτό το χάσμα ήταν το ένα τρίτο του σημερινού».
Aυτές οι συνεχώς αυξανόμενες ανισότητες συγκροτούν άλλωστε το υπόβαθρο της βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης του αμερικανικού πολιτικού συστήματος. Ακόμη λοιπόν και αν ένα αντίστοιχο μοντέλο μπορούσε να καθιερωθεί στην Ελλάδα, πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο, δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να υιοθετήσει ένα κόμμα που επιζητεί περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και μείωση των ανισοτήτων.
Για αυτό, η προσπάθεια να παρουσιαστούν οι επικριτές σας, ως δογματικοί με «αριστερόμετρο», προκαλεί περισσότερες αντιδράσεις. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που ανήκουν σε αυτόν τον χώρο θέλουν ένα κόμμα σύγχρονο, δημοκρατικό, πράσινο αλλά και αριστερό. Οταν είχατε εκλεγεί, είχα δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε από ροκ συγκρότημα σε ελαφρύ ποπ. Αλλά εδώ, στο όνομα της πλειοψηφίας, πάει να το γυρίσει στο.. καλαματιανό».
ΣΥΡΙΖΑ: Οι σκέψεις του Πέτρου Κόκκαλη και τα καρφιά από Παπαδημούλη, Αρβανίτη
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σκέψεις του ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη είναι η ίδρυση νέου κόμματος υπό τον τίτλο «Πράσινη Αριστερά». Είναι ένα ακόμη πλήγμα από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του νέου προέδρου.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος σχολιάζοντας τις παλαιότερες αναρτήσεις του κ. Κασσελάκη έκανε μια ανάρτηση – κάρφο για τον πρόεδρο του κόμματος. «Ήμουν τότε 24 χρόνων. Και η αγαπημένη μου Νάντια, 22. Αν και έχουν περάσει δεκαετίες από τότε, θυμάμαι και σήμερα πολύ καλά και τι έκανα και τι έγραφα και για τι αγωνιζόμουν. Πάλευα για δημοκρατία, δικαιοσύνη, ανθρώπινα δικαιώματα και ισχυρά δημόσια πανεπιστήμια, μέσα από το φοιτητικό κίνημα», γράφει μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
Η ανάρτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη
Θέση πήρε και ο έτερος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης ο οποίος τόνισε ότι «η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έχει πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Είναι σε μια κρίση».
«Βολές» κατά Αχτσιόγλου
Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα εντός του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει ότι το μεγάλο πρόβλημα του κόμματος δεν είναι καν ιδεολογικό ή πολιτικό αλλά είναι πολιτισμικό και ηθικό, ήταν η ανάρτηση του υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου του Στέφανου Κασσελάκη, Μάρκου Χατζησάββα, ο οποίος με αφορμή την καταγγελία του Γιάννη Ραγκούση ότι ψεύτικο προφίλ στο Facebook ανέφερε σε ανάρτηση πως διοργανώνεται δήθεν συγκέντρωση στο Σύνταγμα υπέρ του Στέφανου Τζουμάκα και πως το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε από μέλη χρήματα μέσω SMS, έγραψε: «Γιάννη Ραγκούση βλέπω η μπαταρία σου είναι στο 100%. Δεν δίνεις λίγο και σ’ εκείνη τη αφίσα (σ.σ. συντρόφισσα) που δεν έχει ενέργεια; Ξέρεις, την κουρασμένη!» εννοώντας την Εφη Αχτσιόγλου…
Ειδήσεις σήμερα
Σύνταξη: Ερχονται αναδρομικά έως 7.968 ευρώ για 50.000 επανυπολογισμούς συντάξεων [πίνακες]