Ωστόσο, όλες οι κινήσεις του κ. Τσίπρα -και κυρίως οι χειρισμοί του στην ψηφοφορία και την ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- προδίδουν τούτο. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κινείται με στρατηγικό και ρεαλιστικό στόχο να εξαφανίσει τις συνθήκες αμφισβήτησής του μετά από ενδεχόμενη δεύτερη ήττα του σε εθνικές εκλογές.
Η μόνη αλήθεια που έχει βγει από την Κουμουνδούρου μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και την απευθείας εκλογή Τσίπρα από το 99,5% των 150.000 μελών που ψήφισαν, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ένα άλλο κόμμα. Με ίδιο πρόεδρο, με ίδια στελέχη πρώτης γραμμής, αλλά με πολλές αλλαγές στα κομματικά όργανα που θα προκύψουν, ώστε να είναι απολύτως ελεγχόμενα από τον αρχηγό.
Στο νέο κόμμα βρίσκονται, πλέον και με την ψήφο των μελών, μπροστά οι «τσιπροφύλακες» και οι «πασόκοι» και περνούν πίσω οι «διαφωνούντες».
Το κόμμα πλέον θα διοικούν, με την ψήφο των μελών και όχι με απόφαση Τσίπρα, ο Π. Πολάκης, ο Μ. Καλογήρου, ο Γ. Τσίπρας με τους «πασόκους» Γ. Ραγκούση, Χρ. Σπίρτζη, Ν. Φωτόπουλο, Θ. Τζάκρη, Θ. Μωραΐτη και Ν. Μαδεμλή, ενώ οι «ομπρελίτες» Βούτσης, Φίλης, Σκουρλέτης και Τσακαλώτος, μαζί με τον Βίτσα, τον Δρίτσα, τη Σβίγγου κ.ά., απλά θα βρίσκονται χωρίς να νοιάζεται κανείς για το αν θα συμφωνούν ή θα διαφωνούν.
Κατά μία εκδοχή, την κυρίαρχη, τα στελέχη της «Ομπρέλας» πίστεψαν τον Χρ. Σπίρτζη που τους διαβεβαίωνε ότι κανείς δεν θα τους πειράξει και θα βρίσκονται στην κεντρική γραμμή της Κουμουνδούρου για τη νέα Κεντρική Επιτροπή και θα βγουν ψηλά, αρκεί να μην κατεβάσουν υποψήφιο αντίπαλο στον Αλέξη Τσίπρα και μετά είδαν στην πρώτη δεκάδα τη «δική τους» Εφη Αχτσιόγλου, τέσσερις «πρώην πασόκους» και πέντε στενούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα.
Τα στελέχη της απόλυτης εμπιστοσύνης του προέδρου και τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με απόφαση Τσίπρα, θα αναλάβουν τα ηνία του κόμματος και τη στρατηγική των εκλογών. Θα αναλάβουν επίσης τον πρωινό καφέ και την επικοινωνία/ενημέρωση με τον πρόεδρο. Οι διαφωνούντες, εφόσον το επιθυμούν, θα βρεθούν σε θέσεις αναπληρωτών τομεαρχών, ενώ θα έχουν τη μειοψηφία στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο.
Σε ό,τι αφορά τον γραμματέα Δημήτρη Τζανακόπουλο, μπορεί να γράφουν κάποια φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ ότι «αν θέλει να μείνει γραμματέας, θα μείνει», αλλά τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καμία εκτίμηση στις πολιτικές και οργανωτικές ικανότητες του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ενώ θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει το προφίλ του νέου κόμματος. Ο κ. Τζανακόπουλος, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, θα αντικατασταθεί από πρόσωπο που θα σηματοδοτεί τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας αναζητά τους αντικαταστάτες του ανάμεσα στη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον Χρήστο Σπίρτζη ή τον Γιάννη Ραγκούση. Αυτοί θα υπηρετήσουν τον αρχηγό και το νέο εγχείρημα από άλλες θέσεις. Ο κ. Τσίπρας αναζητά ένα νέο πρόσωπο, ένα πρόσωπο-έκπληξη για νέο γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, που ακόμα δεν έχει διαρρεύσει το όνομά του.
Το σχέδιο Τσίπρα είναι το κόμμα να «τσιπροκρατείται» από την κορυφή έως τη βάση. Από το Πολιτικό Συμβούλιο, τους Τομείς και την Κεντρική Επιτροπή μέχρι και τις κεφαλές των τοπικών επιτροπών. Και έτσι, στην πορεία προς τις επόμενες εκλογές, ακόμα και αν ο κ. Τσίπρας χάσει για δεύτερη ή και τρίτη φορά, να μην μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες αμφισβήτησής του.
Το παρασκήνιο της μάχης Εφης – Ρένας
Την επομένη της επίσημης ανακοίνωσης των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε ένα εσωκομματικό «ξεκατίνιασμα» στα social media που πήρε διαστάσεις και στα ΜΜΕ, με καταγγελίες που κατέστησαν τη διαδικασία της ψηφοφορίας και ανάδειξης των μελών τουλάχιστον αδιαφανή, αν και κάποιοι επιμένουν ότι έγιναν κανονικά εκλογομαγειρέματα.
Στην αρχή οι «σύντροφοι» του Γ. Ραγκούση θυμήθηκαν ότι όταν ήταν στο ΠΑΣΟΚ, έγραφε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έχει τελειώσει πολιτικά», ενώ για τον Θάνο Μωραΐτη επανέφεραν αυτά που έλεγε ως στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είναι η μεγαλύτερη πολιτική απάτη της Μεταπολίτευσης».
Μετά το παιχνίδι χόντρυνε! Με αφορμή ένα πικρόχολο σχόλιo εναντίον της Εφης Αχτσιόγλου του φιλικού προς τον ΣΥΡΙΖΑ THE FAQ.gr, ότι εξελέγη πρώτη ως σύζυγος του γραμματέα του κόμματος, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Τα στελέχη της «Ομπρέλας» (που θεωρούν την Εφη Αχτσιόγλου δική τους και την πρωτιά της «επίτευγμα που έσπασε τις γραμμές του Τσίπρα») άρχισαν να γράφουν στα ΜΜΕ ότι η Αχτσιόγλου δεν είναι χθεσινή, ότι «είναι κόρη παλαιού στελέχους από τη Βόρεια Ελλάδα», ότι μπορεί να μην έχει κομματική εμπειρία αλλά έχει υπηρετήσει τον ΣΥΡΙΖΑ από καίριες κυβερνητικές θέσεις. Πολλές γυναίκες, όπως η ηθοποιός Μαρία Κανελλοπούλου, που εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή, θεώρησε το σχόλιο υποτιμητικό και σεξιστικό, ενώ ένα από τα βασικά στελέχη της «Ομπρέλας», ο Πάνος Λάμπρου, ανάρτησε επίσης σχόλιο στήριξής της. Οι πληροφορίες λένε ότι το φιλικό site που τα «έχωσε» στην Αχτσιόγλου είναι επιρροής Ρένας Δούρου (που ήρθε δεύτερη τελικά) και Νίκου Παππά, οπότε «έδεσε το γλυκό».
Το ζουμί…
Πάμε τώρα στην ουσία. Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν ότι πίσω από τη μάχη της Εφης Αχτσιόγλου με τη Ρένα Δούρου για την πρωτιά στην Κεντρική Επιτροπή κρύβεται ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και η στρατηγική επιδίωξή του να ελέγξει τα πράγματα μετά την ενδεχόμενη ήττα του στις επόμενες εκλογές. Το σενάριο που αυτοί διακινούν στηρίζεται στο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πιο επικίνδυνη την Εφη Αχτσιόγλου από τη Ρένα Δούρου, στο ενδεχόμενο που στο μέλλον, η μία από τις δύο τεθεί επικεφαλής κίνησης αμφισβήτησής του μετά από δεύτερη συνεχόμενη εκλογική ήττα.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η συμφωνία Αλέξη-Ρένας έχει ανταλλάγματα, τα οποία θα φανούν σύντομα, στο νέο κομματικό οργανόγραμμα. Γι’ αυτό η Κουμουνδούρου «σκύλιασε» να μη βγει πρώτη η Εφη Αχτσιόγλου, γι’ αυτό καθυστέρησε να ανακοινώσει αποτελέσματα που ήταν έτοιμα από τη Δευτέρα το απόγευμα, αλλά ανακοινώθηκαν Τετάρτη βράδυ. Για να μη βγει η Εφη Αχτσιόγλου πρώτη στην Κεντρική Επιτροπή. Αλλά επειδή απειλήθηκε σύρραξη με βροχή καταγγελιών από την «Ομπρέλα», τελικά ανακοινώθηκε η πρωτιά της Εφης και η δεύτερη θέση της Ρένας. Τώρα, κάποιοι λένε στον Τσίπρα να προτείνει στην Εφη τη θέση του γραμματέα, να αντικαταστήσει δηλαδή τον σύζυγό της Δημήτρη Τζανακόπουλο, για να τη δεσμεύσει και να τη συνδέσει με το εγχείρημα στο οποίο ηγείται ο ίδιος. Θα το τολμήσει; Και αν το τολμήσει, εκείνη θα το δεχθεί; Οι απαντήσεις θα δοθούν σύντομα.
ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Το ρίσκο του… εκσυγχρονισμού
Με τον Κώστα Σημίτη, τον Γ. Παπανδρέου και τον Ευ. Βενιζέλο να κάθονται στην πρώτη σειρά και να δέχονται το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη να μιλήσουν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τον Πέτρο Ευθυμίου πρόεδρο του συνεδρίου και την Αννα Διαμαντοπούλου επίσης στην πρώτη σειρά, δεν είναι μυστικό ότι ο βασικός στόχος του νέου προέδρου του κόμματος είναι η συσπείρωση του χώρου και το σαφές άνοιγμα στο λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ».
Φίλοι και εχθροί
Πρόκειται αναμφίβολα για ένα ρίσκο του προέδρου, το οποίο δείχνει μάλλον αναπόφευκτο. Το «εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ» έχει φανατικούς υποστηρικτές και φανατικούς εχθρούς στην ελληνική κοινωνία, με τους εχθρούς να είναι πολύ περισσότεροι από τους υποστηρικτές. Εχει επίσης πολλούς εχθρούς τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Ν.Δ., δύο κόμματα από τα οποία ο Νίκος Ανδρουλάκης στοχεύει να πάρει ψηφοφόρους για να ανεβάσει τα ποσοστά του κόμματός του. Και σίγουρα δεν έχει πολλούς υποστηρικτές ανάμεσα στους νέους ψηφοφόρους 18-25, όπου επίσης το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στοχεύει εκλογικά.
Το «εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ» όμως έχει ήδη σηματοδοτηθεί με την έλευση του Νίκου Χριστοδουλάκη και του Ηλία Κικίλια σε καίριες θέσεις, είναι ο χώρος από τον οποίο προέρχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ θεωρείται ότι ακόμα έχει γερή επιρροή ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς και στους πολίτες που αυτοτοποθετούνται στο Κέντρο.
Με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει βασικό σκοπό να βγει κυρίως ενωτικός αλλά να μην ανοίγει τα χαρτιά του για συνεργασίες κ.λπ. και το όνομα και τα σύμβολα να έχουν αλλάξει στην εσωκομματική ψηφοφορία των περίπου 180.000 μελών, το ενδιαφέρον στρέφεται στις κινήσεις που θα διαμορφώσουν τη νέα ηγετική ομάδα.
Αρχικά να εξηγηθεί ότι στο συνέδριο θα εκλεγεί η νέα Κεντρική Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της, σε νέα συνεδρίαση, θα εκλέξει νέο γραμματέα και Πολιτικό Συμβούλιο.
Νέα πρόσωπα
Οπως όλα δείχνουν, ο πιο στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, θα είναι ο νέος γραμματέας του κόμματος.
Σε ό,τι αφορά τους άλλους στενούς του συνεργάτες, σημαντικό ρόλο αναμένεται να έχει και στη μετά το συνέδριο εποχή ο Στέφανος Ξεκαλάκης, που έχει κλείσει ότι θα είναι και υποψήφιος βουλευτής στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών.
Ο Μιχάλης Κατρίνης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Κώστας Σκανδαλίδης από την παλαιά φρουρά, είναι τα στελέχη που εμπιστεύεται ο κ. Ανδρουλάκης τόσο στη Βουλή όσο και στον πολιτικό/στρατηγικό σχεδιασμό.
Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση θέσεων και αποφάσεων έχει, επίσης, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Λία Λιακούλη, όπως και ο διευθυντής της Θανάσης Γκλαβίνας.
Την ευθύνη της επικοινωνίας, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη θέση, έχει αναλάβει η γνωστή δημοσιογράφος Στεφανία Μουρελάτου, η οποία είναι από τα πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του νέου προέδρου.
Από εκεί και πέρα, ο έμπιστος της Φώφης Γεννηματά για τα οικονομικά του κόμματος Νίκος Σαλαγιάννης έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ ακόμα αναμένεται η ανακοίνωση του τρόπου με τον οποίο -όπως έχει δεσμευθεί η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη- το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα ρυθμίσει και θα εξυπηρετήσει το χρέος του.
Στους «ανθρώπους του προέδρου» πρέπει να συμπεριληφθούν ο πρώην βουλευτής Βαγγέλης Αργύρης που είναι επικεφαλής της ομάδας κατάρτισης ψηφοδελτίων, η διευθύντρια του γραφείου του Ελενα Αναστασίου, ο Νίκος Παπάζογλου που είναι ο διευθυντής του γραφείου του Νίκου Ανδρουλάκη στις Βρυξέλλες και ο διεθνολόγος Σωτήρης Σέρμπος που ανέλαβε ρόλο συμβούλου του κ. Ανδρουλάκη για την εξωτερική πολιτική.
Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στον Νίκο Χριστοδουλάκη, που έχει αναλάβει μαζί με τον Ηλία Κικίλια τη διαμόρφωση του προγράμματος. Ο κ. Χριστοδουλάκης φαίνεται μάλιστα ότι έχει αναλάβει και έναν ευρύτερο ρόλο, καθώς συμμετέχει σε πολλές δημόσιες συζητήσεις εκπροσωπώντας το κόμμα, στα ΜΜΕ ή και έξω από αυτά. Μετά τη λήξη του συνεδρίου μιλά σε μία σημαντική εκδήλωση για την Ουκρανία, μαζί με τον Γιώργο Σταθάκη και την πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά.