Και ενώ είχε καταλύσει κάθε έννοια λειτουργίας της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύεται τη σιωπή του ΚΙΝ.ΑΛ., η οποία αποτελεί και έκπληξη, καθώς το ΚΙΝ.ΑΛ. της Φώφης Γεννηματά είχε ξεκάθαρη θέση κατά του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ στη σκευωρία Novartis.
Διότι ναι, σκάνδαλο Novartis υπήρξε στην Ελλάδα, όπως υπήρξε και σε άλλες χώρες, όπως έχει παραδεχθεί η ίδια η εταιρία, αλλά το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε έτσι ώστε να «θάψει» το πραγματικό σκάνδαλο και ο ελληνικός λαός να μη μάθει ποτέ τους πραγματικούς ενόχους και να στήσει μια σκευωρία κατά των πολιτικών αντιπάλων του κ. Τσίπρα, που κατέπεσε από την έρευνα της Δικαιοσύνης.
Αιχμές
Σε αυτό το σκηνικό, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να πιέζει τον Νίκο Ανδρουλάκη στο ζήτημα της μεταξύ τους συνεργασίας. «Οχι το βράδυ των εκλογών με απλή αναλογική. Πριν από τις εκλογές πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Να ξέρει ο ελληνικός λαός γιατί να ψηφίσει ποιον. Και σε ποια κατεύθυνση να είναι η μετεκλογική συνεργασία. Οχι να βγάζουμε κρυμμένους άσους από τα μανίκια την επομένη των εκλογών», είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στο Delphi Forum, αναφερόμενος στο ΚΙΝ.ΑΛ. και στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Και δεν τα λέει αυτά τυχαία ο κ. Τσίπρας. Γνωρίζει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχεται μεγάλη πίεση από τους ανθρώπους του Γιώργου Παπανδρέου για να ανοίξει διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο τη μετεκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων.
Βολιδοσκόπηση…
«Eχουμε τη βιωμένη εμπειρία της συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ., που επέφερε τον παραλίγο εκλογικό αφανισμό μας και με την οποία έχουμε μεγάλο ιδεολογικό χάσμα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ η ιδεολογική απόσταση δεν είναι τόσο μεγάλη και θα μπορούσαμε να έχουμε μια προγραμματική σύγκλιση, αλλά εκεί υπάρχει σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης. Τι εμπιστοσύνη να έχεις σε ένα κόμμα όταν υπάρχουν υψηλόβαθμα στελέχη του που ισχυρίζονται ότι μπορούν να συνεργαστούν με ένα τμήμα της Ν.Δ.;», είπε πριν λίγες ημέρες ο Χάρης Καστανίδης, διευκρινίζοντας -για το… ξεκάρφωμα- ότι αυτές είναι προσωπικές του απόψεις και όχι η θέση του ΚΙΝ.ΑΛ., η οποία θα προκύψει από το Συνέδριο.
Και αν ο Γιάννης Δραγασάκης δεν είχε ακούσει τον κ. Καστανίδη, θα διάβασε τις απόψεις του στη συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στην «Αυγή» με το ίδιο περιεχόμενο, για να πει και αυτός με τη σειρά του στο Delphi Forum: «ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. έχουν ένα παρελθόν. Αν μείνουν σ’ αυτό, το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης, τείνοντας χείρα συνεργασίας και προβλέποντας συγκλίσεις μεταξύ των δύο κομμάτων.
Και κινούμενος στη γραμμή Τσίπρα, ο κ. Δραγασάκης είπε με… συμπόνια πως «στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. δεν υπάρχουν ενιαίες απόψεις σ’ αυτά τα θέματα, κάτι που δημιουργεί στον Νίκο Ανδρουλάκη ένα πρόβλημα. Αναγκάζεται το πρωί να κατηγορεί τον Μητσοτάκη και το απόγευμα τον Τσίπρα. Δεν οδηγεί κάπου αυτό, χρειάζεται μια καθαρή γραμμή».
Οι… θέσεις
Στον άτυπο διάλογο που έχει ξεκινήσει μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛ. από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τη συζήτηση περί συνεργασιών, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ο Τσίπρας πιέζει τον Ανδρουλάκη να πει άμεσα τη θέση του και ο Ανδρουλάκης παίζει «κατενάτσιο», εκτιμώντας ότι το να κερδίσει χρόνο σε αυτή τη φάση σημαίνει ότι θα κερδίζει και ψήφους τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Ν.Δ. Και από τη στιγμή που το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 δεν παίζουν στο πολιτικό παιχνίδι των συνεργασιών και την Ελληνική Λύση δεν την παίζει κανείς – το παιχνίδι παίζεται μεταξύ των τριών: Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ.
Στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να μη βλέπει η κοινή γνώμη τις διαφορές που υπάρχουν με το ΚΙΝ.ΑΛ. Να μη βλέπει τις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις στην υπόθεση Novartis, τις αποστάσεις Ανδρουλάκη από το λαϊκισμό του Τσίπρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, της ακρίβειας κ.λπ. Και προσπαθούν είτε να σύρουν τον Νίκο Ανδρουλάκη σε διάλογο μαζί τους είτε να τον εκθέσουν αν αποφασίσει να τους κλείσει την πόρτα.
Στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πως, όπως εκείνοι έχουν θέμα στο εσωτερικό με το ζήτημα, έχει και ο κ. Τσίπρας. Και είναι πολλοί εκείνοι στην αξιωματική αντιπολίτευση που δεν επιθυμούν προσέγγιση με το ΚΙΝ.ΑΛ. ή την επιθυμούν μόνο υπό όρους. Η συζήτηση διεξάγεται χωρίς πολιτικές θέσεις και αρχές και με πολύ μεγάλη καχυποψία. Και θα ενταθεί όσο πλησιάζουμε στις εκλογές της επόμενης άνοιξης.