Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα: το Διαρκές Συνέδριο θα γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου (αντί 25 Αυγούστου), ενώ ο πρώτος γύρος της εκλογής προέδρου μετατίθεται στις 10 Σεπτεμβρίου και ο δεύτερος (ανάμεσα στους δύο πρώτους υποψηφίους) στις 16 Σεπτεμβρίου.
Συνυπολογίσθηκε, δηλαδή, το επιχείρημα πολλών στελεχών, όπως το διατύπωσε ο Νίκος Παππάς ζητώντας συμβιβαστική λύση, ότι οι τελευταίες ημέρες του Αυγούστου δεν προσφέρονται για εσωκομματικές διαδικασίες, λόγω θερινών αδειών και υποχρεώσεων πολλών μελών. Η πρόταση της πλειοψηφίας πέρασε με 160 ψήφους υπέρ , 88 κατά, ενώ καταγράφηκαν και δυο παρών , όπως και δύο λευκά.
Η έτερη πρόταση (από Χ. Σπίρτζη, Π. Πολάκη, Δ. Τεμπονέρα) είναι να προκηρυχτεί έκτακτο συνέδριο τον Νοέμβριο για το ξεκαθάρισμα της φυσιογνωμίας του κόμματος και μετά να γίνει η εκλογή προέδρου.
Να σημειωθεί ότι λίγο μετά τις 15:30 το μεσημέρι, σημειώθηκε ένταση κατά την ψηφοφορία. Μετά την πρώτη ψηφοφορία για το χρονοδιάγραμμα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής αντέδρασε έντονα, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα που έδειχνε να κερδίζει η πρώτη πρόταση, λέγοντας πως στην ψηφοφορία συμμετείχαν και μη μέλη της ΚΕ. Για να πέσουν οι τόνοι το προεδρείο αποφάσισε να βγουν έξω όσοι δεν είναι μέλη.
Στο μεταξύ, πράξη έκανε τα όσα είχε προαναγγείλει στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο Χρήστος Σπίρτζης. Αυτή η εξέλιξη είναι πιθανό να επηρεάσει την υπόθεση της επιλογής προσώπων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που είχε αναλάβει ο Χρήστος Σπίρτζης.
Ο πρώην υπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από την από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι αντίθετος με τη διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού, την οποία θεωρεί fast track.
Στην παρέμβασή του στην ΚΕ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου τονίζοντας ότι «προσδίδει την αναγκαία ευρεία συναίνεση και εναρμονίζεται με την ανάγκη κοινωνικής στήριξης στη σύγχρονη Αριστερά, την Αριστερά της διακυβέρνησης και των κοινωνικών αγώνων». Μάλιστα αιτιολόγησε τους λόγους για τους οποίους δεν στηρίζει την υποψηφιότητα Τσακαλώτου λέγοντας: «Δεν αρκεί η κατάθεση της προσωπικής μας αλήθειας και η απλή στήριξη στην πάγια ιδεολογική και πολιτική προτίμηση του καθένα μας, μια ψυχολογία που και εμένα με αγγίζει και με συνέχει και την οποία σέβομαι απεριόριστα, όταν μάλιστα προσωποποιείται σε στελέχη του επιπέδου του Ευκλείδη Τσακαλώτου».
Να σημειωθεί ότι κείμενο συμβολή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής κατέθεσαν τα στελέχη της «Ομπρέλας». Στο κείμενο γίνεται αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τονίζεται ότι το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών συνιστά νίκη του αστισμού. Γίνεται αναφορά στην έλλειψη κοινωνικής γείωσης και στην ποιότητα της αντιπολίτευσης που ασκήθηκε: «Επιλέξαμε να κάνουμε “μετεγγραφές” κορυφαίων στελεχών του κραταιού ΠΑΣΟΚ, όταν πρώην ψηφοφόροι ή μέλη του είχαν έρθει πρώτοι και χωρίς διαμεσολάβησή τους. Αντιμετωπίσαμε στην πράξη τα μέλη ως ψηφοφόρους και τις οργανώσεις ως άθροισμα βουλευτικών δικτύων» επισημαίνεται. Τονίζεται επίσης ότι ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε η στρατηγική επιλογή της απλής αναλογικής.
Ειδήσεις σήμερα
Ελληνοτουρκικά: Το «παράθυρο» και ο δρόμος προς τη Χάγη
ΣΥΡΙΖΑ: Το «υπόγειο σχέδιο» του Αλέξη Τσίπρα
ΠΑΣΟΚ: 2+1 «αγκάθια» για τον Ανδρουλάκη