Για χυδαιότητα και διάθεση «πουμαρό» καταλογίζουν κατηγορούν τον Στέφανο Κασσελάκη οι 9 βουλευτές της ομάδας Χαρίτση – Αχτσιόγλου που αποχώρησαν χθες.
Απαντώντας στην ανάρτησή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστήριξε ότι θα απέσυρε την υποψηφιότητά του εάν η Έφη Αχτσιόγλου του έλεγε ότι θέλει την καρέκλα, το περιβάλλον των βουλευτών που αποχώρησαν επισημαίνουν ότι η χυδαιότητα της σημερινής ανάρτησης του κ. Κασσελάκη επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής μας να αποχωρήσουμε από το κόμμα Κασσελάκη.
«Δεν έχουμε καμία διάθεση να ακολουθήσουμε τον δρόμο που ο ίδιος έχει επιλέξει για τον εαυτό του. Για άλλη μια φορά απαντά στην πολιτική κριτική με προσωπικές επιθέσεις», διαρρέουν.
Αν θέλει να κατανοήσει και τους υπόλοιπους πολιτικούς λόγους των μαζικών αποχωρήσεων χιλιάδων αγωνιστών από το κόμμα του, τον παραπέμπουμε στη χθεσινή δήλωση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και στα δεκάδες άλλα κείμενα αποχωρήσεων που έχουν κατατεθεί τις τελευταίες ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη μας το σοβαρό ενδεχόμενο να νομίζει οτι είναι «πουμαρό».
Η δική μας υποχρέωση είναι η επιλογή της ευθύνης και της ελπίδας: η μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην επικίνδυνη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, κάτι που είναι φανερό ότι ο κ. Κασσελάκης αδυνατεί να υπηρετήσει.
Υ.Γ: Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται πολύ θράσος ένας άνθρωπος που δεν έχει υπάρξει στην Αριστερά παρά μόνο ως διεκδικητής ή κάτοχος καρέκλας να κάνει μαθήματα ανιδιοτέλειας σε ανθρώπους που έχουν δώσει πολιτικές και κοινωνικές μάχες επί πολλά χρόνια στα κινήματα και στο κόμμα χωρίς καμία απολύτως καρέκλα.
ΣΥΡΙΖΑ – Ειρωνείες Κασσελάκη: Αν μου έλεγε η Αχτσιόγλου ότι όνειρό της ήταν η καρέκλα θα είχα αποσυρθεί
Μια μακροσκελή ανάρτηση, την πρώτη μετά την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία και χαρακτηρίζει την «πρώτη μεταπολιτική διάσπαση στην ιστορία της χώρας», έκανε ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης.
Ο Στέφανος Κασσελάκης επαναλαμβάνει ότι οι έδρες δεν ανήκουν σε όσους βουλευτές ανεξαρτητοποιήθηκαν και έει ότι έχει ήσυχη της συνείδησή του γιατί προσπάθησε για την ενότητα και κατηγορεί όσους αποχώρησαν ότι έφυγαν όχι για ιδεολογικούς λόγους αλλά γιατί έχασαν τις εσωκομματικές εκλογές. «Με το χέρι στην καρδιά, αν είχε έρθει προεκλογικά η Έφη Αχτσιόγλου και μου είχε πει «αυτή η καρέκλα είναι το όνειρό της ομάδας μου, ή βγαίνω πρόεδρος ή φεύγω», θα είχα κάνει πίσω. Θα είχα αποσύρει την υποψηφιότητά μου για χάρη της ενότητας», γράφει χαρακτηριστικά.
Όλη η ανάρτηση
«Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις για τα χθεσινά δυσάρεστα γεγονότα. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είστε εσείς. Οι βουλευτές που έφυγαν χθες δεν είναι εκλεγμένοι με κάποιο προσωπικό τους ψηφοδέλτιο. Είναι βουλευτές που εκλέχτηκαν επειδή, σε πολύ δύσκολες στιγμές, ψηφίσατε ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσίπρα. Προσωπικά, έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι έκανα τα πάντα. Είπα από την πρώτη νύχτα της εκλογής μου ότι ο δεύτερος είναι πρώτος. Πρότεινα σημαντικές θέσεις και αξιώματα, επανειλημμένα. Ήταν αφόρτιστοι για την ενότητα. Ήταν φορτισμένοι για τη διάσπαση.
Χθες είχαμε την πρώτη μεταπολιτική διάσπαση στην ιστορία της χώρας. Άνθρωποι που γίνονται διασπαστές όχι για ιδεολογικούς λόγους, αλλά επειδή δεν κέρδισαν τις εσωκομματικές εκλογές. Με το χέρι στην καρδιά, αν είχε έρθει προεκλογικά η Έφη Αχτσιόγλου και μου είχε πει «αυτή η καρέκλα είναι το όνειρό της ομάδας μου, ή βγαίνω πρόεδρος ή φεύγω», θα είχα κάνει πίσω. Θα είχα αποσύρει την υποψηφιότητά μου για χάρη της ενότητας. Εξάλλου ήμουν εκείνος που είχε δεσμευτεί ότι θα έμενε στον ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένας και θα μείνει ένας.
Η παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα και εμείς, οι συνεχιστές του. Για μια Σύγχρονη Αριστερά που σέβεται το παρελθόν της, είναι περήφανη για την κυβερνητική θητεία της, αλλά δεν διστάζει και να αναγνωρίσει λάθη. Για μια Σύγχρονη Αριστερά με ανθρώπους που είναι εδώ όχι γιατί ξέμειναν εδώ, αλλά γιατί θέλουν να ανήκουν εδώ και να αγωνίζονται εδώ. Για μια Σύγχρονη Αριστερά της ανανέωσης, των νέων στελεχών που θα ξεπηδήσουν μέσα από την ίδια την κοινωνία, χωρίς να περνούν το face control κάποιων δήθεν ιδιοκτητών. Για μια Σύγχρονη Αριστερά ενωμένη – μια γροθιά. Με όλα τα δάχτυλα ίσα. Σύγχρονη Αριστερά πραγματική. Η ενότητα αρχίζει τώρα. Γιατί η ενότητα είστε εσείς».
Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις για τα χθεσινά δυσάρεστα γεγονότα.
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είστε εσείς.Οι βουλευτές που έφυγαν χθες δεν είναι εκλεγμένοι με κάποιο προσωπικό τους ψηφοδέλτιο. Είναι βουλευτές που εκλέχτηκαν επειδή, σε πολύ δύσκολες στιγμές, ψηφίσατε ΣΥΡΙΖΑ…
— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) November 24, 2023
ΣΥΡΙΖΑ: Το φευγιό συνεχίζεται – Τέλος και ο Γιώργος Κυρίτσης
Την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κυρίτσης, με ανάρτησή του στο facebook.
«Καλημέρα, μετά από 43 συναπτά έτη στην οργανωμένη πάλη, από σήμερα είμαι ανένταχτος. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, παρ’ ότι αναγκαστική όπως τα καταλαβαίνω τα πράγματα. Ψυχή βαθιά» ανέφερε.
Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του και ο πρώην διευθυντής της Αυγής, Άγγελος Τσέκερης, επίσης με ανάρτησή του facebook. «Ψυχή βαθιά. Πριν λίγο, έστειλα στην Γραμματέα του κομματος Ράνια Σβιγγου αυτό το μέιλ. Αγαπητή Ράνια. Με αυτό το μειλ σε ενημερώνω ότι αποχωρώ από την Κεντρική Επιροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και το κόμμα. Σε ευχαριστώ. Άγγελος Τσέκερης»
Μπάχαλο στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παππάς κατηγορεί τον Τσακαλώτο για τους φόρους που ο ίδιος ψήφιζε – Και ο Βαρεμένος έτοιμος να φύγει
Καλή δύναμη στους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ ευχήθηκε ο Νίκος Παππάς ο οποίος τους κάλεσε «να σταματήσουν να ασχολούνται με τον ΣΥΡΙΖΑ και να ασχοληθούν με το δικό τους κόμμα».
«Θα πουν καλώς τα έκανε ο Τσακαλώτος και έβαλε τις φορολογίες που έβαλε; Θα πουν ότι καλώς παρουσίασε τα παράλληλα νομίσματα; Θα πουν ότι καλώς ο Κατρούγκαλος πάρα πολύ καλά έκανε και έλεγε “και λίγα σας βάλαμε;”», αναρωτήθηκε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια από τη στιγμή που διαφωνούσε με την οικονομική πολιτική του κ. Τσακαλώτου θα έπρεπε να το είχε πει τότε, αλλά αντίθετα όχι μόνο ψήφιζε τα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα υπεράσπιζε με κάθε τρόπο όταν ήταν στην κυβέρνηση.
Με αφορμή την αποχώρηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ένα σχήμα ανταγωνιστικό που δημιουργείται «με ισχυρή ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ» ενώ υπενθύμισε ότι «όταν αποχώρησαν 25 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ για το μνημόνιο δεν έκαναν Κοινοβουλευτική Ομάδα απέναντι στο κόμμα με το οποίο εξελέγησαν».
Ερωτηθείς αν θα χρησιμοποιούσε τον όρο αποστασία, ο κ. Παππάς είπε ότι «η λέξη αποστασία είναι πολύ φορτισμένη ιστορικά αλλά στην ουσία σημαίνει απόσταση από κάτι. Έχουν πάρει απόσταση και από τη λαϊκή εντολή η οποία τους εξέλεξε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και από τη δημοκρατική επιλογή του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε μαζικά στην κάλπη και περίμενε να του δώσουμε κάτι διαφορετικό από 2 μήνες ταλαιπωρία».
Σύμφωνα με τον κ. Παππά όσοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ «την ίδια νύχτα της δημοκρατικής εκλογής είχαν σχεδιάσει την αποχώρησή τους. Άκουσα τον Τσακαλώτο που τώρα χτίζει το δικό του κόμμα, να μιλά για ήττα της αριστεράς. Η αριστερά είχε πάρει μια μεγάλη ανάσα, είχε ουρές στις κάλπες την ίδια μέρα και βγήκαν και μίλησαν για ήττα της Αριστεράς. Τώρα κατάλαβα γιατί το έκαναν. Το έκαναν γιατί υπήρχε άλλος σχεδιασμός. Αυτό είναι έλλειμμα δημοκρατικής κουλτουρας. Κατά τη γνώμη μου Φίλης, Σκουρλετης, Αχτσιογλου, Χαρίτσης, Τσακαλώτος έκαναν μία επιλογή η οποία δεν σέβεται δημοκρατική έκφραση των πολιτών. Το έντιμο θα ήταν να πουν από πριν ότι “αν βγει ο Κασσελάκης, εγώ θα φύγω”». «Δεν αναγνώρισαν τον νεοκλεγέντα πρόεδρο, δεν τον άφησαν καν να καθίσει στο γραφείο του και άρχισαν να τον αποδομούν».
Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχει μια τεχνητή επαναλαμβανόμενων παραίτησεων των ίδιων ατόμων. Μίλησα με συντρόφισσα στην Λέσβο και από τα 1.400 μέλη είχαν παραιτηθεί 35 μέλη».
Στην ερώτηση, τέλος, αν υιοθετεί την τελευταία δήλωση Κασσελάκη για Τσακαλώτο-Κατρουγκαλο, ο Νίκος Παππάς είπε ότι «τη φράση αυτή εάν την πολιτικοποιήσουμε την αποδέχομαι με την έννοια ότι δεν πρέπει να επαναλάβουμε πολιτικές που μας αναγκάσαν να εφαρμόσουμε».
Βαρεμένος: Παράθυρο εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο Γιώργος Βαρεμένος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησής του από τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σήμερα το πρωί (24/11) σε τηλεοπτικό σταθμό. Ειδικότερα, ο κ. Βαρεμένος, εμφανίστηκε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, αρνούμενος τον τίτλο του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε από τους παρουσιαστές να τον αποκαλούν «πρώην βουλευτή σκέτο».
Σε ερώτηση για το εάν σκέφτεται να αποχωρήσει απάντησε: «Δεν έχω ανακοινώσει τίποτα ακόμα. Κοιτάξτε να δείτε, η κατάσταση είναι ρευστή. Τα πάντα κινούνται στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα, γιατί υπάρχει ένα στρατηγικό αδιέξοδο στην αντιπολίτευση μπροστά σε μια σαρωτική σημερινή εξουσία που κάνει ότι θέλει στη χώρα».
Στην συνέχεια ο κ. Βαρεμένος επισήμανε στο ίδιο μέσο: «Υπάρχει ένα κενό στον χώρο της αντιπολίτευσης γενικότερα και αυτό το κενό δεν μπορεί να μείνει έτσι. Κάποια στιγμή θα καλυφθεί. Για να υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση πρέπει να υπάρξει πειστική εναλλακτική. Ας πάρουμε τους αριθμούς. Αυτή τη στιγμή στην αντιπολίτευση, αν βγάλουμε το ΚΚΕ απ’ έξω, απομένει ένα 30%. Αυτή ήταν η προοδευτική παράταξη μέχρι τώρα ιστορικά στην Ελλάδα που ήταν πάντα πλειοψηφία; Από που και ως που έγινε η Δεξιά απόλυτα κυρίαρχη δύναμη στην Ελλάδα; Πάντως αριθμητικά δεν είναι η εναλλακτική λύση που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η χώρα».
Ερείπιο ο ΣΥΡΙΖΑ – Νέο κόμμα από τους 11- Ελεύθερη πτώση στις δημοσκοπήσεις
H πόρτα της φυγής από τον ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε διάπλατα και το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη μοιάζει πλέον με ερείπιο. Μετά το «αντίο» των 11 βουλευτών της ομάδας της Εφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η Κουμουνδούρου μετρά πλέον 36 βουλευτές και παραμένει άγνωστο πόσοι και ποιοι σκέφτονται επίσης να κουνήσουν το μαντίλι.
Στους διαφωνούντες που δεν άντεξαν το νέο τοπίο, όπως διαμορφώθηκε μετά την εκλογή Κασσελάκη και την αμέριστη στήριξη Πολάκη, προστέθηκε χθες ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, καθώς και 90 μέλη του Τομέα Δικαιωμάτων, ανάμεσά τους οι Πάνος Λάμπρου, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Βασιλική Κατριβάνου, Αννέτα Καββαδία. Ετοιμος για το… μεγάλο βήμα φέρεται να είναι και ο Γιάννης Δραγασάκης, ενώ βαθύ είναι το ρήγμα τόσο στη Νεολαία του κόμματος όσο και σε επίπεδο Νομαρχιακών Επιτροπών, που πλέον σε πολλές περιοχές μένουν ακέφαλες.
Οι κυοφορούμενες εξελίξεις εδώ και αρκετές εβδομάδες χθες έλαβαν μορφή διάλυσης, καθώς οι βασικοί υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα και πρωτοκλασάτα στελέχη ομαδικά γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας πολλούς να σχολιάσουν πως «η κυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστεράς πλέον δεν κατοικεί στην Κουμουνδούρου».
Η ομαδική αποχώρηση των «9» βουλευτών από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έγινε το πρωί με την επίσκεψη στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, όπου οι Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος παρέδωσαν τις σχετικές επιστολές ανεξαρτητοποίησής τους, αλλά και της Εφης Αχτσιόγλου, του Δημήτρη Τζανακόπουλου, της Σίας Αναγνωστοπούλου, της Μερόπης Τζούφης, της Θεανώ Φωτίου, του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και του Φερχάτ Οζγκιούρ, που ακολούθησαν το δρόμο του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα. Από τις φημολογούμενες «6+6» που αναμένονταν, η μόνη που τελικά δεν έγινε χθες ήταν αυτή του βουλευτή Κορινθίας Γιώργου Ψυχογιού.
Η εγκατάλειψη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι απουσίες με νόημα… των μελών της Πολιτικής Γραμματείας από αριστερή πτέρυγα/«Ομπρέλα» (Αννέτα Καββαδία, Εφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης) της ομάδας «6+6»/Αχτσιόγλου (Εφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Σία Αναγνωστοπούλου, Θεανώ Φωτίου, Νίκος Μπίστης), αλλά και οι βαλίτσες που φέρεται να ετοιμάζει ο γραμματέας της Νεολαίας Κωνσταντίνος Βλαχάκης μαζί την πλειονότητα της Νεολαίας δείχνουν ότι ο ασκός μόλις άνοιξε.
Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η δήλωση του Διονύση Τεμπονέρα, που χθες διαμήνυσε στην Πολιτική Γραμματεία ότι «δεν προτίθεμαι να συμμετάσχω σε μη θεσμοθετημένα καταστατικά όργανα», ενώ πήρε και αποστάσεις από την πολιτική γραμμή, λέγοντας πως «δεν είμαστε με τους “νοικοκυραίους”», σημειώνοντας ότι εδώ και τόσους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παρουσιάσει ούτε μία πρόταση νόμου.
Το νέο τοπίο στη Βουλή
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ | 158 | |
ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. | 36 | |
ΠΑΣΟΚ | 32 | |
ΚΚΕ | 21 | |
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ | 12 | |
«6+6» | 11 | |
ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ | 11 | |
ΝΙΚΗ | 10 | |
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ | 6 | |
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ | 3 |
ΣΥΡΙΖΑ: Η Κουμουνδούρου βλέπει… ανανέωση!
Με αστείο πάντως έμοιαζε η αποστροφή της ανακοίνωσης που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας και ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, προχωράμε μπροστά, ακόμα πιο ισχυροί και ανανεωμένοι, κρατώντας ζωντανή την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα. Με συσπείρωση, ενότητα, δυναμική επανεκκίνηση, μαζί με την κοινωνία και τη νέα γενιά(!)». Καταλόγισε, δε, σε όσους αποχώρησαν ή θα ακολουθήσουν ότι βρίσκονται σε «διαφωνία με τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς και ότι «παραβιάζουν τη διπλή εντολή των αριστερών, προοδευτικών πολιτών, όπως εκφράστηκε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές».
Η αμηχανία και η πολιτική απειρία, δε, του Στέφανου Κασσελάκη ήταν εμφανείς, καθώς στην πρώτη του αντίδραση δήλωσε υπεροπτικά πως «η Ιστορία κρίνει» τους αποχωρήσαντες, ενώ έχοντας κάνει προφανώς ασκήσεις θάρρους και δεύτερες σκέψεις στην Πολιτική Γραμματεία ανέφερε πως «σήμερα δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα για μένα. Αλλά σήμερα κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας. Μια εσωστρέφεια που προήλθε από την άρνηση αποδοχής της επιλογής της βάσης να εκλέξει εμένα για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ» και πλέον «θα επικεντρωθούμε ενωμένοι στην παραγωγή πολιτικού έργου και στη δημιουργία αναχώματος στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια» και δίνοντας νέο ραντεβού στο Συνέδριο!
Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη έδειξε να έχει κολλήσει στο να ζητάει από βουλευτές και ευρωβουλευτές να παραδώσουν τις έδρες τους. Ο Νίκος Παππάς σχολίασε απαξιωτικά πως «αυτοί ηττήθηκαν για αυτό και αποχώρησαν», ενώ ο Παύλος Πολάκης τους κατηγόρησε λέγοντας πως «βάζουν κι αυτοί το λιθαράκι τους στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο ως κόμμα μίας χρήσης, που θα περάσει κι αυτό όπως και τα προηγούμενα στη λήθη της Ιστορίας».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη της αντίδραση στην αποχώρηση των 9+2 επιχείρησε να χτίσει μια γραμμή άμυνας με επικλήσεις στον Αλέξη Τσίπρα. Η απάντηση όμως ήρθε από τον πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό και πριν τις ομαδικές βουλευτικές αποχωρήσεις καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι «έχει την ευθύνη που μεθόδευσε όλη αυτή την άσχημη κατάσταση, η οποία δεν επιτρέπει σε κανέναν να επιχαίρει. Είναι μεγάλη πληγή, είναι ξεπεσμός».
«Συνεχίζουμε το συναρπαστικό ταξίδι στην Αριστερά»
Η Πέτη Πέρκα απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «δεν φεύγουμε επειδή ηττηθήκαμε, φεύγουμε επειδή ηττάται η Αριστερά μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς συνεχίζουμε το συναρπαστικό ταξίδι στην Αριστερά. Πολύ περήφανοι για τον κόσμο της βάσης που φεύγει για να μη χάσουν την αξιοπρέπειά τους σε ένα κόμμα που μετακινείται από Αριστερά».
Ο Αλέξης Χαρίτσης, που αναμένεται να ηγηθεί της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα συμπτύξουν οι 11, ανέφερε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 πως «εμείς αποχωρήσαμε από ένα κόμμα στο οποίο δεν είμαστε περαστικοί, ούτε χθεσινοί. Το χτίσαμε με πολύ μεγάλο κόπο εδώ και πολλά χρόνια».
Ο Νάσος Ηλιόπουλος από την πλευρά του υποστήριξε πως «εμείς τις διαφωνίες μας προσπαθήσαμε να τις παλέψουμε μέσα στις συλλογικές μας διαδικασίες. Δεν είναι εύκολο να βλέπεις ότι για κάτι που έχεις αγωνιστεί οδηγείται σε αδιέξοδο, αλλά δυστυχώς υπάρχουν και οι δύσκολες αποφάσεις», προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως «δεν θα κάνουμε έναν εμφύλιο ούτε με τον κ. Πολάκη ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με τον κ. Κασσελάκη γιατί το πρόβλημά μας δεν είναι αυτό. Το πρόβλημά μας είναι ότι η χώρα δεν έχει αντιπολίτευση».
Η Σία Αναγνωστοπούλου μίλησε για «μια ημέρα πένθους, αλλά και μια ημέρα ελπίδας για να φύγουμε από το κλίμα εμφυλίου και τοξικότητας», σημειώνοντας πως «το κομβικό σημείο για μένα ήταν η Κεντρική Επιτροπή. Ηταν η απαξίωση αυτού που θεωρούμε Αριστερά. Ολη η Αριστερά κατέρρευσε στα μάτια μου εκείνη την ημέρα. Δεν μπορώ να υπηρετήσω κάτι που δεν υπάρχει, πλέον, στο κόμμα μου».
ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ
Μετά τις αποχωρήσεις των 11 από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πλέον μένουν «ορφανές» από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ οι περιφέρειες της Α’ Αθηνών, Ιωαννίνων, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Ροδόπης και Φλώρινας. Σε «μονοεδρικές» από δύο βουλευτές που είχαν μετατρέπονται οι περιφέρειες: του Β1 Τομέα Αθηνών (μένει μόνο η Αθηνά Λινού), του Β2 Τομέα Αθήνας (παραμένει η Ρένα Δούρου) και της Αχαΐας (παραμένει μόνο ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος). Απώλεια και στον Β3 Νότιο Τομέα Αθηνών από τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον παραμένουν μόνο οι Νίκος Παππάς και η Ραλλία Χριστίδου.
Σε ελεύθερη πτώση ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει και τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει μεγαλώνουν: Η Ν.Δ. παραμένει κυρίαρχη, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση, ενώ οι «μετασεισμοί» από την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου δεν έχουν καταγραφεί ακόμη δημοσκοπικά.
Σύμφωνα με την έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται να χάνει 2,5 μονάδες μέσα σε 15 ημέρες, το ΠΑΣΟΚ κερδίζει μία, ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση, ενώ η Ν.Δ. κρατά τη δύναμή της και εμφανίζεται με ποσοστό 38% στην εκτίμηση ψήφου και με διαφορά 23 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη καταγράφει ποσοστό 15%, ΣΥΡΙΖΑ 14,5% και το ΚΚΕ στο 10,5%, με κέρδος μισής μονάδας στην πρόθεση ψήφου μέσα σε 15 ημέρες. Κέρδος μισής μονάδας καταγράφεται και για το ΜεΡΑ25, που εμφανίζεται έτσι με 3,5% στην εκτίμηση ψήφου, μαζί με τους «Σπαρτιάτες» και πάνω από τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας.
Τα καμπανάκια πυκνώνουν για την Κουμουνδούρου, καθώς η σύγκριση των απαντήσεων που δίνουν οι ψηφοφόροι του κόμματος στις εκλογές του Ιουνίου με όσους δηλώνουν ότι το ψηφίζουν σήμερα είναι αποκαρδιωτική: Οι σημερινοί ψηφοφόροι του δηλώνουν σε ποσοστό 57% ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα μετά τις αποχωρήσεις των στελεχών της «Ομπρέλας», ενώ οι ψηφοφόροι του περασμένου Ιουνίου δηλώνουν το ίδιο σε ποσοστό μόλις 38%.
Στον διαχρονικό χάρτη και με το σενάριο κατανομής αναποφάσιστων που δείχνει η Pulse η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκκωφαντική, ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. Είναι ενδεικτικό ότι στις εκλογές του 2019 τα δύο κόμματα είχαν διαφορά 23,4%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει ποσοστό 31,5% και το ΚΙΝ.ΑΛ. (τότε) 8,1%, ενώ στην έρευνα του Νοεμβρίου το ΠΑΣΟΚ πέρασε μπροστά κατά μισή ποσοστιαία μονάδα συγκεντρώνοντας 15%, έναντι 14,5% του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχασε 17 ολόκληρες μονάδες μέσα σε 4 χρόνια.
Στην αξιολόγηση των πρωτοβουλιών του Στέφανου Κασσελάκη εσωκομματικά, το 62% λέει ότι τις βλέπει μάλλον ή σίγουρα αρνητικά και μόνο το 25% βλέπει θετικά τις ενέργειές του.
Σχετικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, δύο στους τρεις δηλώνουν ότι συμφωνούν με τον νέο τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, ωστόσο η μεγάλη πλειονότητα επισημαίνει ότι τα μέτρα είναι σε θετική κατεύθυνση αλλά απαιτούνται διορθώσεις. Επίσης, πάνω από δύο στους τρεις δηλώνουν ότι συμφωνούν με την ψηφιοποίηση της διαδικασίας μεταβίβασης των ακινήτων.