Η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών εξετάζει όλα τα σενάρια, ενώ εντείνονται οι πιέσεις από τις ΗΠΑ προς το Ιράν για αποτροπή ενεργειών που θα μπορούσαν να μετατρέψουν την ευρύτερη περιοχή σε «μπαρουταποθήκη».
Σημειώνουμε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι το Ιράν μπορεί να επανεξετάζει την επίθεση μεγάλης κλίμακας στο Ισραήλ, μετά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν σε συνεργασία με συμμάχους στη Μέση Ανατολή να πιεστεί η Τεχεράνη και να επανεξετάσει τα σχέδιά της.
Δεν αποκλείεται τίποτα και για το λόγο αυτό στην κυβέρνηση υπολογίζουν πιθανές δευτερογενείς συνέπειες για τη χώρα, όπως μια ενδεχόμενη αναζωπύρωση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις ιδίως στο μέτωπο της ενέργειας.
Πάντως μέχρι τώρα οι τιμές του πετρελαίου κινούνται καθοδικά, καθώς στις αγορές υπερτερούν οι ανησυχίες των επενδυτών για πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να μη δημιουργούνται αυξητικές τάσεις.
Θεοδωρικάκος: Τα μέτρα κατά της ακρίβειας θα συνεχιστούν και το 2025
Σε ό,τι αφορά στους Έλληνες του Λιβάνου, το υπουργείο Εξωτερικών έχει ενεργοποιήσει τηλεφωνική γραμμή εκτάκτου ανάγκης (210 36810170) για την παροχή προξενικής αρωγής. Υπολογίζεται ότι η ελληνική παροικία στη Βηρυτό ξεπερνά τα 3.500 άτομα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδηλωθεί μαζικές αιτήσεις για αναχώρηση από τη χώρα. Πάντως, παραμένει σε ισχύ από το ΥΠΕΞ η ανακοίνωση περί αποφυγής επισκέψεων και αναχώρησης επισκεπτών από τον Λίβανο.
Επιπλέον, ανοιχτά της Κύπρου βρίσκεται η φρεγάτα «Κουντουριώτης», που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ασφαλή μεταφορά των Ελλήνων, στην περίπτωση που υπάρξει γενίκευση των πολεμικών επιχειρήσεων.
Στο διπλωματικό πεδίο, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, με δηλώσεις του έχει τονίσει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κρατήσει μια στάση αρχής στα θέματα της Μέσης Ανατολής.
Αναγνωρίζει ότι κάθε κλιμάκωση θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην ειρήνη όχι μόνο στην περιοχή αλλά στη διεθνή κοινότητα, ενώ θα δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα σε ό,τι αφορά στην ανθρωπιστική κατάσταση.
Η Ελλάδα εξαρχής έχει στηρίξει κάθε πρωτοβουλία ειρήνευσης που βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και για το λόγο αυτό, ακόμη και σήμερα έχει εξασφαλίσει να είναι συνομιλητής με όλους τους ενεργούς δρώντες στην περιοχή.
Στόχος του ΥΠΕΞ είναι η Ελλάδα να βγει κατά το δυνατόν αλώβητη από την περιφερειακή κρίση, αλλά και η επόμενη μέρα να μην έχει δραματικές συνέπειες για την οικουμένη.
Ωστόσο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μοιάζει με μια άλυτη εξίσωση, η οποία έχει διαμορφωθεί από ιστορικά δεδομένα τα οποία έχουν βαρύνει εξαιρετικά.
«Θα πρέπει να δούμε κατά πόσο οι ενέργειες οι οποίες έχουν συντελεστεί θα δημιουργήσουν συνθήκες ντόμινο στην ευρύτερη περιοχή. Να δούμε κατά πόσο οι τρεις συνιστώσες Χεζμπολάχ, Χούθι και Χαμάς θα συντονιστούν σε χτυπήματα τα οποία θα είναι είτε εντός είτε εκτός Ισραήλ και ποια θα είναι η αντίδραση του Ισραήλ» έχει τονίσει χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.
Ειδήσεις σήμερα
Εκλογές ΗΠΑ: Ορίστηκε το debate της Χάρις – Τραμπ για τις 10 Σεπτεμβρίου
Ρέθυμνο: Δυο γονείς ανέθεσαν στον ανήλικο γιο τους να ποτίσει την χασισοφυτεία τους
Κανόνες για τα πατίνια στη Θεσσαλονίκη – Τι είχε αποκαλύψει ο «Ε.Τ.» και το Eleftherostypos.gr