Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η δημιουργία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αποδεικνύει ότι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης είναι προτεραιότητα, γι’ αυτό και έτυχε τέτοιας θετικής αποδοχής όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς.
Με οδηγό το τρίπτυχο Πρόληψη-Προετοιμασία/Ετοιμότητα-Ανθεκτικότητα, προωθούμε μια πραγματικά ολιστική διαχείριση κρίσεων φυσικών καταστροφών προσαρμοσμένη στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Το «δόγμα» αυτού του τριγώνου επιχειρήσαμε να το εφαρμόσουμε – υπό πρωτόγνωρες συνθήκες- κατά τη φετινή, δύσκολη, αντιπυρική περίοδο. Είχε τα αποτελέσματα που γνωρίζετε.
Αυτό το δόγμα καθοδηγεί κάθε δράση και πρωτοβουλία μας σε όλους τους τύπους των φυσικών καταστροφών. Μαζί με την άμεση παρέμβαση στα συμβάντα, δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνου. Ενδυναμώνουμε πρωτίστως το πολύτιμο και αποτελεσματικό έργο του Πυροσβεστικού Σώματος, τον επιχειρησιακό βραχίονα του υπουργείου μας.
Ξεκινήσαμε ήδη την οικοδόμηση ενός νέου, σύγχρονου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών. Το 2023 -παρακάμπτοντας μεγάλα γραφειοκρατικά εμπόδια- προσδοκούμε να λειτουργήσει η Εθνική Πλατφόρμα/Βάση Δεδομένων για τη Μείωση της Επικινδυνότητας των Καταστροφών. Η Εθνική Βάση αυτή θα είναι το εργαλείο πάνω στο οποίο θα βασιστεί το «κτίσιμο» της επιστημονικής τεκμηρίωσης και μοντελοποίησης στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, σε συνδυασμό με άλλα πρωτοποριακά τεχνολογικά εργαλεία. Μέσω της Εθνικής Βάσης Δεδομένων, θα πετύχουμε οι επιχειρησιακές αποφάσεις να βασίζονται στην επιστημονική ανάλυση και τεκμηρίωση.
Ανάληψη πρωτοβουλιών
Τσίπρας: «Δεν είμαι αναχωρητής» - Παρέμβαση με καρφιά κατά Κασσελάκη και καμία αυτοκριτική
Είναι ευρέως γνωστό ότι στη διαχείριση της κλιματικής κρίσης, καμία χώρα, όσο ισχυρή και να είναι, δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Γι’ αυτό και πρωτοστατούμε στην ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο. Προωθούμε την ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο για θέματα Πολιτικής Προστασίας με στόχο την μείωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, κάτω από την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU. Ενα μείζον γεωπολιτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας, πέραν της κλασικής σημασίας της Πολιτικής Προστασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα έγινε κόμβος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU στην ευρύτερη Νοτιο-ανατολική Μεσόγειο.
Η επόμενη μέρα μας βρίσκει σε συνεχή εγρήγορση. Αλλωστε στις φυσικές καταστροφές δεν χωρά ούτε αυταρέσκεια ούτε επανάπαυση. Συνεχίζουμε με στόχο-προσήλωση στη βάση του νέου δόγματος που υιοθετήσαμε, με βραχίονα το επικαιροποιημένο πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ». Λειτουργώντας σταθερά και με συνέπεια ως πυλώνας έμπρακτης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Ειδήσεις σήμερα
Εύα Καϊλή: Τα Χριστούγεννα στη φυλακή και οι άλλοι 3 ευρωβουλευτές που είναι στο στόχαστρο
Εκλογές: Κάλπες την Κυριακή των Βαΐων;
Νέες μειώσεις σε αντικειμενικές αξίες και ΕΝΦΙΑ – Που θα γίνουν διορθώσεις το 2023