Από την Κουμουνδούρου προβάλλονται λόγοι όπως ότι ο χρόνος που απομένει είναι πολύ περιορισμένος για να πραγματοποιηθούν τα περισσότερα περιφερειακά συνέδρια και να γίνει προσυνεδριακός διάλογος ουσίας.
Γι’ αυτό και δειλά δειλά -ώστε να μετρήσουν αντιδράσεις, καθώς αναμένονται σφοδρές- αφήνουν να διαρρεύσει ότι το πιθανότερο είναι τον Φεβρουάριο να μη γίνει κανονικό Συνέδριο, με εκλογή νέων συνέδρων και ψηφοφορίες επί των θέσεων κ.λπ., αλλά να γίνει Διαρκές Συνέδριο, που θα έχει περισσότερο πανηγυρικό χαρακτήρα εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.
Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα δεν είναι ο περιορισμένος χρόνος αλλά το γεγονός ότι κόμμα ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει! Δεν υπάρχουν στελέχη, δεν υπάρχουν μέλη, δεν υπάρχουν άνθρωποι που θα τρέξουν τις προσυνεδριακές και συνεδριακές διαδικασίες για ένα Συνέδριο ουσίας. Και αυτή είναι η εικόνα που προσπαθούν να κρύψουν ο Στέφανος Κασσελάκης και το επιτελείο του μέσα από την «one man show» τακτική στα social media και τις αόριστες διαρροές για τα χιλιάδες βιογραφικά που δήθεν έχουν φτάσει στην Κουμουνδούρου για την κάλυψη των θέσεων των think tanks κ.λπ.
Το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου ήταν δίμηνο αλλεπάλληλων αποχωρήσεων στελεχών και μελών του κόμματος, που το άφησε «αδειανό πουκάμισο». Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η εικόνα των κλειστών γραφείων, η οποία κυριάρχησε αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου, πριν ακόμα παραιτηθεί ο Αλέξης Τσίπρας. Το πρόβλημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έμεινε» από μεσαία στελέχη, από τους «εργάτες της βάσης», χάνοντας την επαφή του με τις τοπικές κοινωνίες, την κοινωνική οργάνωση, το συνδικαλισμό, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα εργοστάσια, την εστίαση κ.λπ.
Και μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό είναι ότι όλοι έφυγαν και συνεχίζουν να φεύγουν λόγω Κασσελάκη, με ό,τι και αν αυτό σημαίνει και για τις πραγματικές δυνατότητες του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί και σε κόσμο εκτός ΣΥΡΙΖΑ, όταν δεν κατάφερε να συνεννοηθεί με τη βάση του κόμματός του.
«Αιμορραγία»
Χρονικά, η τελευταία μαζική αποχώρηση μελών σημειώθηκε στην Πιερία, όπου 23 μέλη ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν λόγω της απόλυτης διαφωνίας τους με τον νέο ΣΥΡΙΖΑ και ό,τι αυτός πρεσβεύει.
Τεράστια αίσθηση αλλά και ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ είχε προκαλέσει η αποχώρηση στελεχών και μελών της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, ανάμεσά τους ο συντονιστής της Β’ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Μαϊκίδης, και η Μακρίνα Κώστη, που είχε αποτελέσει και μέλος της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στις περασμένες εκλογές.
Εκατό μέλη της Νομαρχιακής Οργάνωσης Αιτωλοακαρνανίας, ανάμεσά τους εννέα μέλη της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, πέντε συντονιστές μεγάλων οργανώσεων, πολλά μέλη συντονιστικών επιτροπών, αλλά και μέλη με ουσιαστική συμμετοχή στη λειτουργία του κόμματος αποχώρησαν επίσης μέσα στον Δεκέμβριο, υποστηρίζοντας σε επιστολή τους ότι «έχει δημιουργηθεί στο κόμμα ένα ακραία τοξικό περιβάλλον, που δεν αφήνει χώρο για οποιαδήποτε διαφορετική άποψη, δημιουργώντας “εσωτερικούς εχθρούς” και “υπονομευτές” ανάμεσα σε μέλη και στελέχη».
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Αλλα εκατό μέλη από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Αθήνα -και πιο συγκεκριμένα από την οργάνωση Αχαρνών- ανακοίνωσαν πριν λίγες ημέρες την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ με βολές κατά του Στέφανου Κασσελάκη, οι οποίοι προστέθηκαν στα 49 μέλη που έφυγαν από το Χαϊδάρι, στα 24 μέλη που ανακοίνωσαν ότι φεύγουν από την Πάτρα, στα 30 στελέχη που έφυγαν από τις Σέρρες και στα 18 μέλη που έφυγαν από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου Κρήτης, από την Οργάνωση Μελών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων, η οποία αποψιλώθηκε, στα 57 μέλη που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, στα 18 μέλη που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας – ανάμεσά τους ο υποψήφιος βουλευτής και τέως γραμματέας της Ν.Ε., Ματθαίος Δραμητινός, οι πρώην γραμματείς, Κώστας Βογιατζής και Μιχάλης Καστρινάκης, και ο π. υποψήφιος βουλευτής Γ. Αντωνιάδης, στα 21 μέλη από την οργάνωση του Πειραιά κ.ο.κ.
Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την τελευταία επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε στην αποχώρηση της «Ομπρέλας» και λίγο μετά των «6+6», είχε βγει στη δημοσιότητα ένα κείμενο αποχώρησης 46 μελών της Κ.Ε. και 1.300 στελεχών από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας, τις Συντονιστικές Επιτροπές Ο.Μ. Βόρειας Αθήνας κ.λπ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η πραγματική εικόνα συμπληρώνεται από εκατοντάδες κομματικά μέλη που δεν έχουν αποχωρήσει, αλλά μένουν στον ΣΥΡΙΖΑ ανενεργά, περιμένοντας ένα σινιάλο του Αλέξη Τσίπρα ή ακόμα και του Διονύση Τεμπονέρα για να αποχωρήσουν.
Η κομματική διάλυση δεν αποτυπώνεται μόνο γεωγραφικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε ακόμα 51 συνδικαλιστές, που εγκατέλειψαν το κόμμα με βολές κατά της νέας ηγεσίας, ενώ τεράστιο πλήγμα αποτέλεσε η αποχώρηση των 37 μελών του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας του κόμματος σε σύνολο 51 μελών. Συνολικά, αποχώρησαν το 63% του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας και το 70% των οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα! Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν τα 18 στελέχη του Τμήματος Πολιτισμού και τα 50 μέλη της Οργάνωσης Μελών Πανεπιστημιακών Θεσσαλονίκης.
Ο ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ
Απέναντι σε αυτήν την εικόνα διάλυσης, η Κουμουνδούρου του Στέφανου Κασσελάκη αντιτάσσει αόριστες εξαγγελίες και δεσμεύσεις για bussines plan που έχει στόχο την αναδιοργάνωση του κόμματος, που θέλει το χρόνο του για να ωριμάσει και να αποφέρει καρπούς κ.λπ.
Λένε ότι με αυτό το business plan το κόμμα θα είναι έτοιμο για τις ευρωεκλογές και ότι περίπου 10.000 μέλη έχουν γραφτεί ηλεκτρονικά μετά την εκλογή Κασσελάκη.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο κ. Κασσελάκης, παρά τις διαφωνίες που ήδη υπάρχουν και έχουν εκδηλωθεί, επιμένει σε εσωκομματικό δημοψήφισμα για την ανάδειξη των υποψήφιων ευρωβουλευτών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανακοινωθεί η σειρά κατάταξης των 42 πρώτων, προκειμένου να μη δοθεί η εικόνα πως οι πρώτοι σε αυτή τη διαδικασία έχουν το κομματικό χρίσμα.
Φέρεται μάλιστα να θέλει να κρατήσει και κάποιες θέσεις κενές, για να ορίσει ο ίδιος πρόσωπα της επιλογής του. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι θέση στο ευρωψηφοδέλτιο θα έχουν οι νυν ευρωβουλευτές Ελενα Κουντουρά και Κώστας Αρβανίτης, ενώ όλοι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές θα πρέπει να είναι απαραιτήτως μέλη του κόμματος.