Μεταξύ αυτών είναι και το σχέδιο νόμου για την επιστολική ψήφο στην οποία αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα προς τους απανταχού απόδημους Ελληνες, το οποίο έστειλε μέσω της ομογενειακής εφημερίδας της Νέας Υόρκης «Εθνικός Κήρυκας».
Ο πρωθυπουργός, αφού τόνισε ότι οι σχέσεις της ελληνικής Πολιτείας με τους απόδημους «είναι και θα είναι προτεραιότητά της», αναφέρθηκε τόσο στην άρση των περιορισμών στη συμμετοχή των ομογενών στις εκλογές που γίνεται με την επιστολική ψήφο όσο και στην εν εξελίξει Εθνική Στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του: «Οι σχέσεις με τους απόδημους ήταν, είναι και θα είναι προτεραιότητα της Πολιτείας. Με πιο πρόσφατη πρωτοβουλία την άρση όλων των εμποδίων στη συμμετοχή των εκτός Ελλάδας ψηφοφόρων στις εκλογές. Και, κυρίως, την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου ήδη από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ωστε όλοι να έχουν φωνή για όσα συμβαίνουν στον τόπο χωρίς έξοδα και ταλαιπωρία. Παράλληλα, εξελίσσεται η Εθνική Στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό με αιχμές την ελληνική γλώσσα, την πολιτιστική μας κληρονομιά και την εκπαίδευση. Ενώ με τη διαρκή ψηφιοποίηση των προξενικών διαδικασιών απλοποιείται και επιταχύνεται όλο και περισσότερο η δική σας εξυπηρέτηση. Αλλωστε, στη διαδικτυακή πύλη gov.gr λειτουργεί πλέον ειδική υπηρεσία για αιτήματα αποκλειστικά των αποδήμων.
Πρόκειται για μερικές μόνο από τις επιλογές της κυβέρνησης τις οποίες γνωρίζει καλά ότι οφείλει στη διασπορά μας. Γι’ αυτό και θα παραμείνουμε σταθεροί αρωγοί της, τιμώντας την ανεκτίμητη συμβολή της στην εθνική διαδρομή προς την πρόοδο».
Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» (Γιώργος Παπαδάκης, Μαρία Αναστασοπούλου), αναφερόμενος στον κυβερνητικό σχεδιασμό, επεσήμανε: «Εχουμε μία σειρά από νομοσχέδια που αναμένουν: μη κρατικά πανεπιστήμια, η επιστολική ψήφος, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, η παρέμβαση του υφυπουργού Αθλητισμού για το άνοιγμα των γηπέδων».
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Τέλος, σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο συναντά τις αντιδράσεις του νομικού συλλόγου, υποστήριξε: «Το νομοσχέδιο του Δικαιοσύνης αντιμετωπίζει παθογένειες πολλών ετών και χρειάζεται στήριξη. Αντιμετώπιση της καθυστέρησης απόδοσης Δικαιοσύνης. Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με τις ποινές. Κι όχι μόνο με την αυστηροποίηση, αλλά και με τις αναστολές».
ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ
«Δεν υπάρχει μπρος πίσω για τα ομόφυλα ζευγάρια»
Για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τόνισε ότι θα ψηφιστεί και διευκρίνισε πως «δεν υπάρχει μπρος πίσω. Ο πρωθυπουργός δεν νομοθετεί με βάση τις ευρωεκλογές ή το πολιτικό κόστος», είπε και συμπλήρωσε: «Δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένη ημερομηνία, δεν υπήρξε ανακοίνωση χρόνου, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μία σειρά μεταρρυθμίσεων που θα ψηφιστούν σε βάθος τετραετίας. Δεν έχει υπάρξει χρονοδιάγραμμα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι μέσα στην τετραετία θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, και ερωτώμενος για πιθανές αντιδράσεις της Εκκλησίας, είπε: «Δεν νομοθετεί η Εκκλησία, η Ελληνική Δημοκρατία έχει την εκτελεστική εξουσία, έχει τη νομοθετική και έχει, προφανώς, και τη δικαστική εξουσία. Ακούμε τις απόψεις με σεβασμό».
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. τόσο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών όσο και για το μεταναστευτικό είπε: «Δεν θυμάμαι πιο συμπαγή Κοινοβουλευτική Ομάδα από αυτή της Νέας Δημοκρατίας». Και πρόσθεσε: «Δεν θα μπορούσα να είμαι σε μία κυβέρνηση και να μη στηρίζω τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της».