O πρωθυπουργός θα περπατήσει σε κεντρικούς δρόμους της περιοχής και θα συνομιλήσει με καταστηματάρχες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει ότι η κυβέρνηση στρέφεται στη διαρκή μάχη για την καθημερινότητα και θα αναφερθεί στις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας καθώς και στα μέτρα στήριξης του εισοδήματος με έμφαση στους πιο οικονομικά αδύναμους πολίτες.
Αναφορά αναμένεται να κάνει επίσης και στις επικείμενες ευρωεκλογές λέγοντας ότι σ’ αυτές κρίνεται η ελληνική εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή όπου απαιτούνται πολλές και σημαντικές μάχες και σε πολλά επίπεδα.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιτεθεί στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι επενδύει στην τοξικότητα και την ένταση χωρίς να καταθέτει προτάσεις για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.
Αλλαγές προσώπων και στροφή στην καθημερινότητα – Όλο το παρασκήνιο για τις αποφάσεις Μητσοτάκη
Με την ανακοίνωση της τέταρτης αύξησης του βασικού μισθού και με την επιστροφή του στην κοινωνία με περιοδείες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνει επανεκκίνηση των βηματισμών κυβέρνησης και κόμματος μετά την τριήμερη «μάχη» στη Βουλή επί της προτάσεως δυσπιστίας που είχε καταθέσει ένα τμήμα της αντιπολίτευσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που αύριο θα επιστρέψει στην πορεία προς το… λαό κάνοντας πιθανότατα περιοδεία στο Μοσχάτο, και στη μάχη της καθημερινότητας, χθες έβαλε τα νέα διλήμματα των ευρωεκλογών, κάνοντας παράλληλα επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για την τραγωδία στα Τέμπη με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που τελικά απορρίφθηκε.
«Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την αλήθεια γύρω από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Νομίζω ότι είχαν και τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν την πραγματικότητα από τη διαστρέβλωση της κομματικής δημαγωγίας. Και φυσικά να διαπιστώσουν και την υποκρισία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκείνων που ενώ επικαλούνται τον δίκαιο πόνο των συγγενών, την ίδια ώρα ουσιαστικά μεθόδευαν ένα κοινό χτύπημα κατά της κυβέρνησης», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Προσωπικά μίλησα με ειλικρίνεια, από καρδιάς. Ελπίζω να με άκουσαν και με τον ίδιο τρόπο. Νομίζω ότι σε τέτοιες στιγμές είναι σημαντικό, τελικά, να κυριαρχεί η ουσία και όχι οι εντυπώσεις. Η λογική, αλλά και το συναίσθημα. Γιατί πιστεύω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τελικά ποιος είναι ειλικρινής και από τον τρόπο με τον οποίο εκφέρει το λόγο του και όχι φτηνή προπαγάνδα». Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «η διαδικασία αυτή πιστεύω τελικά ότι ήταν αναγκαία, γιατί νομίζω ότι όλοι πια αντιλαμβάνονται πως ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα διαγκωνίζονται σε τοξικότητα καθώς βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές. Νομίζω ότι είδατε και τον κυνισμό με τον οποίον εργαλειοποίησαν ένα συλλογικό τραύμα και πόσο αδίστακτα μίλησαν ακόμη μέχρι και για νοθεία στις εκλογές, με πόση ευκολία “αγκαλιάστηκαν” με εξωθεσμικά κέντρα. Αλλά και πόσο επικίνδυνους δρόμους ανοίγουν, αμφισβητώντας ουσιαστικά το σημαντικότερο κεκτημένο της Μεταπολίτευσης, 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, που δεν είναι άλλο από τις δίκαιες και ελεύθερες εκλογές». Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, έστειλε εκ νέου το μήνυμα ότι «προσωπικά, είχα την ευκαιρία να πω ένα πράγμα, το οποίο έχω πει πολλές φορές και εδώ στο Υπουργικό Συμβούλιο: δεν συγκυβερνούμε με κανένα συμφέρον. Ο καθένας στο ρόλο του».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επερχόμενος ευρωεκλογές λέγοντας ότι «όλα αυτά αναδεικνύουν και τη διπλή πολιτική βαρύτητα που αποκτά η αναμέτρηση του Ιουνίου. Από τη μια μεριά κρίνεται η ελληνική εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή, εκεί μας περιμένουν σημαντικές μάχες σε πολλά επίπεδα: Μεταναστευτικό, άμυνα, ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, περισσότερα κονδύλια για τους αγρότες μας. Χρειάζονται, συνεπώς, ευρωβουλευτές με ευρωπαϊκή γραμμή, αλλά ταυτόχρονα και με δυνατή εθνική φωνή. Ενώ στην ίδια κάλπη θα ζυγιστεί, προφανώς, και η πολιτική σταθερότητα, αλλά και η συνέχεια μιας πορείας που, παρά τις δυσκολίες, μας οδηγεί μπροστά».
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε για τον νέο κατώτατο μισθό ότι «αυξάνεται και από 1ης Απριλίου όσοι αμείβονται με αυτόν θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα, αύξηση 50 ευρώ, σε ένα ποσό που, όπως θα ακούσουμε και στη συνέχεια, θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τριετίες και πολλά επιδόματα τα οποία συνδέονται με τον κατώτατο μισθό», υπενθυμίζοντας πως «όταν ήρθαμε στα πράγματα, ο κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ, το 2019. Εχει παρουσιάσει ουσιαστικά μια άνοδο της τάξης του 27%».
Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι: «Ο νέος βασικός μισθός συνεπάγεται αύξηση σε 18 ακόμα επιδόματα: από το επίδομα ανεργίας και εποχικής απασχόλησης μέχρι το ισόποσο επίδομα μητρότητας, που να θυμίσουμε ότι ήδη έχει επεκταθεί και στις αγρότισσες και στις ελεύθερες επαγγελματίες. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται επιπλέον 800.000 δικαιούχοι και φυσικά επηρεάζονται θετικά και οι τριετίες, που να θυμίσουμε ότι “ξεπάγωσαν”έναν χρόνο νωρίτερα από αυτό το οποίο προγραμματίζαμε. “Ξεπάγωσαν” ύστερα από 12 χρόνια. Αυτό σημαίνει υψηλότερες αποδοχές έως και 30% για χιλιάδες εργαζομένους με σημαντική προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα».
Παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι, παρά τις δυσκολίες, η κυβέρνηση παραμένει απολύτως προσηλωμένη στη μάχη της καθημερινότητας, που αφορά στις ανατιμήσεις αλλά και στη στήριξη του εισοδήματος κυρίως των αδυνάμων, καθώς «σε αυτό το σημείο, εξάλλου, συναντιέται και η οικονομική μας πολιτική με τις κοινωνικές μας προτεραιότητες. Αυξάνουμε τον δημόσιο πλούτο, ώστε σε αυτόν να έχουν μερίδιο όλοι».
«Κλείνω με την πεποίθηση ότι αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία, από τη μια πλευρά, με την ανακοίνωση του νέου αυξημένου βασικού μισθού, που δηλώνει μια συνέπεια στη βελτίωση της καθημερινότητας, και, από την άλλη, διότι ουσιαστικά σηματοδοτεί και την αφετηρία εν όψει και του Συνεδρίου μας, που θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο. Ενα εορταστικό Συνέδριο, το οποίο συμπίπτει με τα 50 χρόνια ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας. Ουσιαστικά σηματοδοτεί και την αφετηρία της κρίσιμης πρόκλησης για την παράταξή μας εν όψει των ευρωεκλογών. Με σαφείς πλέον τους πολλούς φίλους και αρκετούς εχθρούς, θα έλεγα, που θα έχουμε απέναντί μας σε αυτήν την προσπάθεια», κατέληξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κέρδη και ζημιές από τη μάχη της μομφής
Κέρδη και ζημιές μετρούν στο Μαξίμου μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν στη Βουλή ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την τοποθέτησή του οριοθέτησε τις σχέσεις κυβέρνησης και συμφερόντων, από τη μια, και προσπάθησε με την ομιλία και τα επιχειρήματά του να ξετυλίξει το «κουβάρι» με την τραγωδία των Τεμπών και τους χειρισμούς που έκανε η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή. Στόχος να περιορίσει τις ζημιές που καταγράφονται εξαιτίας της αδράνειας και της υποτίμησης των επιπτώσεων της τραγωδίας που παρατηρήθηκαν μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε ότι υπήρξε εντολή για συγκάλυψη στα Τέμπη και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε επιχειρηματικά συμφέροντα, μιλώντας για «φουσκωμένα πορτοφόλια». «Οσοι νομίζουν», είπε, «ότι είναι όλοι εξαγοράσιμοι, είναι βαθιά νυχτωμένοι». Διεμήνυσε ότι «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο». «Αν κάποιος εκδότης, μεγαλοεπιχειρηματίας, έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί στην πολιτική αρένα. Μόνος του όμως, όχι διά πληρεξουσίων. Ας εμφανιστούν να μετρηθούν και να συγκριθούν». Με αυτόν τον τρόπο το Μαξίμου πιστεύει ότι σε μια περίοδο που ένα αφήγημα χρειαζόταν «αντίπαλο» το βρήκε, και πλέον δεν είναι μόνο οι Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης, που ουδέποτε μέχρι σήμερα απείλησαν την κυριαρχία του, αλλά τα «συμφέροντα», τα οποία θέλουν να τον εμποδίσουν να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες ο ελληνικός λαός τον ψήφισε. Από την άλλη, στις «ζημιές» είναι η παράπλευρη απώλεια από την παραίτηση – απομάκρυνση των δύο υπουργών, αλλά όπως τόνισε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, η πολιτική τα έχει αυτά…
Εσωτερική αναδιάταξη για κάλυψη των δύο κενών
Σε… νεκρό χρόνο, τις επόμενες μέρες και όχι εν θερμώ, θα πάρει τις αποφάσεις του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν με την παραίτηση των δύο στενών συνεργατών του, Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου. Σε πρώτη φάση δεν φαίνεται να προχωρά ένας δομικός ανασχηματισμός είτε στην κυβέρνηση είτε στο Μαξίμου και συνεργάτες του πρωθυπουργού τόνιζαν ότι τα κενά που δημιουργήθηκαν θα καλυφθούν με ανακατανομή των ρόλων μεταξύ των υπαρχόντων προσώπων, μια «εσωτερική αναδιάταξη», με στόχο να μην «καεί» ένας χρήσιμος ανασχηματισμός πριν από τις ευρωεκλογές. Η αλήθεια είναι ότι αρχικά υπήρχαν σκέψεις και εισηγήσεις για τοποθέτηση του γενικού γραμματέα της Βουλής, Γιώργου Μυλωνάκη, στη θέση του Γιάννη Μπρατάκου. Ολα όμως συγκλίνουν στο ότι ο κ. Μυλωνάκης θα παραμείνει στη θέση του στη Βουλή και ο αντικαταστάτης του κ. Μπρατάκου θα είναι πρόσωπο που θα λειτουργεί ως κρίκος σύνδεσης κοινοβουλευτικής ομάδας-Μαξίμου-κόμματος.
Το επικρατέστερο σενάριο για την ώρα είναι ο Σταύρος Παπασταύρου να μην αντικατασταθεί με άλλο πρόσωπο και αρμοδιότητές του να περάσουν στον υπουργό Επικρατείας και ικανό νομικό, Μάκη Βορίδη, αλλά και στον γενικό γραμματέα Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, Στέλιο Κουτνατζή, ο οποίος και χθες ανέλαβε αυτόν το ρόλο στο Υπουργικό Συμβούλιο κάνοντας την εισήγηση των θεμάτων. Βεβαίως, αυτή η εξέλιξη, εφόσον επιβεβαιωθεί, ισχυροποιεί τον έτερο υπουργό Επικρατείας, Ακη Σκέρτσο, ο οποίος θα έχει ακόμα πιο κρίσιμο ρόλο για την προώθηση του κυβερνητικού έργου, αλλά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος, εκτός των άλλων, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τη νέα ανθρωπογεωγραφία του κόμματος.
Ειδήσεις σήμερα
Σχολείο στην Κρήτη έγινε το «Το σχολείο της Μελίνας Μερκούρη» [Εικόνες]
Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τα 5,7 Ρίχτερ στη Μεσσηνία – Φαίνεται ότι ήταν ο κύριος σεισμός [Βίντεο]