Οι ελληνοβρετανικές σχέσεις σε μια κρίσιμη περίοδο θεωρούνται σημαντικές και πρέπει να μπουν ξανά σε τροχιά, μετά το περυσινό διπλωματικό «φάλτσο» του προκατόχου του κ. Στάρμερ, του Συντηρητικού, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος εκ των πραγμάτων ακύρωσε την προγραμματισμένη του συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, για να μην ακούσει τη συζήτηση για το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα.
Ο κ. Μητσοτάκης και σήμερα αναμένεται να θέσει το ζήτημα, αν και δεν θέλει η επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων να μονοπωλείται από αυτό το θέμα. Όπως το θέτει ανώτερη κυβερνητική πηγή «το συγκεκριμένο θέμα δουλεύεται στο παρασκήνιο, ώστε να έχουμε εξελίξεις το επόμενο διάστημα και δεν χρειάζεται να τίθεται στο προσκήνιο». Άλλωστε, ο κ. Στάρμερ δεν θεωρείται ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα προβλέπει σε πρώτη φάση τον πολυετή δανεισμό των γλυπτών, χωρίς παράλληλα η Ελλάδα να απεμπολήσει την κυριότητά τους.
Η ατζέντα
Κυβερνητικά στελέχη που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό κάνουν λόγο για μία συνάντηση που αποτελεί ευκαιρία αναβάθμισης των διμερών σχέσεων της Αθήνας με το Λονδίνο. Πρόκειται για ένα «τεστ» που θα πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα σκηνικό κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων, με το βλέμμα να είναι εστιασμένο κατά κύριο λόγο στο Ουκρανικό. Κυριάκος Μητσοτάκης και Κιρ Στάρμερ αναμένεται ότι θα θέσουν επί τάπητος, πέραν του ουκρανικού, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τις βρετανικές σχέσεις, το προσφυγικό μεταναστευτικό, καθώς και τον συντονισμό των δύο χωρών ενόψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη διετία 2025 2026. Έμφαση αναμένεται να δοθεί στη συνεργασία στους τομείς της Ναυτιλίας, της έρευνας, της καινοτομίας και του Τουρισμού.
«Πολύ προχωρημένες» οι συζητήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα – Βουίζει ο αγγλικός Τύπος για πιθανή συμφωνία
Οι συζητήσεις σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα μεταξύ της Αθήνας και του Βρετανικού Μουσείου βρίσκονται σε «προχωρημένο στάδιο», σύμφωνα με τον Guardian. Μάλιστα, πηγές ανέφεραν ότι οι συνομιλίες μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και του Τζορτζ Όσμπορν, του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, έχουν προχωρήσει προς «μια συμφωνία επί της αρχής» για την επανένωση των αρχαιοτήτων στην Αθήνα.
«Το κλίμα έχει αλλάξει εντελώς», δήλωσε μια πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις. Προβλέπεται ότι η όποια συμφωνία θα υποστηρίζεται από μια πολιτιστική σύμπραξη μεταξύ των δύο χωρών, με τα γλυπτά να επιστρέφονται στην Αθήνα και να επανενώνονται με άλλα έργα που εκτίθενται σήμερα στις αίθουσες του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης – με αντάλλαγμα έργα τέχνης που θα βρεθούν στο επίκεντρο κυλιόμενων εκθέσεων στο Λονδίνο.
Δεν υπάρχει ιδιωτική συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους του Βρετανικού Μουσείου, απάντησε νωρίτερα ο Παύλος Μαρινάκης στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για συναντήσεις ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γιώργο Γεραπετρίτη και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Βρετανικού Μουσείου με θέμα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Από την πλευρά του, το Βρετανικό Μουσείο αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία περί ανεπίσημων συναντήσεων, με εκπρόσωπό του να αρκείται στο ότι οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για μια συνεργασία συνεχίζονται.
Πηγή κοντά στον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε στους «Financial Times»: «Είμαστε ανοιχτοί σε ό,τι συμφωνηθεί. Μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη άποψη για το τι πρέπει να συμβεί».
Η εφημερίδα «Independent», επικαλούμενη επίσης πηγή της βρετανικής κυβέρνησης, σημειώνει πως δεν υπάρχουν σχέδια για «αλλαγή της πολιτικής για την επιστροφή των Γλυπτών», ωστόσο η «Telegraph» ανέφερε ότι «η κυβέρνηση των Εργατικών ψάχνει πιθανά νομικά κενά που θα διευκολύνουν τον επαναπατρισμό».
Τον Σεπτέμβριο, μόλις δύο μήνες μετά την εκλογική νίκη των Εργατικών, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι πίστευε ότι μια συμφωνία ήταν «σχετικά κοντά». Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και του Βρετανικού Μουσείου ξεκίνησαν το 2021.
Περιγράφοντας τις συζητήσεις ως «ειλικρινείς και ανοιχτές» ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε: «Υπάρχει μια κοινή αντίληψη ως προς το πώς μπορούμε να δομήσουμε τη συνεργασία μας και νομίζω ότι με τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία να ολοκληρώσουμε πραγματικά τη συμφωνία, διότι δεν θα αντιταχθεί σε μια συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου. Υπάρχει μια κρίσιμη μάζα πολιτικής βούλησης».
Τι έγραψε το SKYNEWS
«Η επιστροφή των Γλυπτών έχει συζητηθεί «δύο ή τρεις φορές» φέτος κατά τη διάρκεια κατ’ ιδίαν συναντήσεων μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου και του Τζορτζ Όσμπορν», σύμφωνα με πηγή του Sky News. Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει συζητηθεί σε αυτό που χαρακτηρίστηκε στο Sky News ως «ιδιωτικές συναντήσεις». Σύμφωνα με το δημοσίευμα ανώτερη κυβερνητική πηγή είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχαν έως και τρεις «ιδιαίτερες συναντήσεις» με τους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου και τον πρόεδρο Τζορτζ Όσμπορν για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα εφέτος.
Το πρωί της Τρίτης ο Κ. Μητσοτάκης θα διαβεί το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ 10 για να συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, μια συνάντηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων. Η συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού (το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Ελλάδα) είναι από τα βασικά θέματα της συνάντησης. Ωθηση αναμένεται να δοθεί και στη συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα με τη μορφή του «δανεισμού». Η κυβέρνηση κρατάει μικρό καλάθι, αλλά και δεν κρύβει την αισιοδοξία της.
Η αυριανή είναι η πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο μετά την εκλογή του Εργατικού Κιρ Στάρμερ τον Ιούλιο στις βουλευτικές εκλογές της Γηραιάς Αλβιώνας. Πέρυσι τον Νοέμβριο ο τέως πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, ακύρωσε συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό μετά από αναφορά του στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ο Στάρμερ, ωστόσο, θεωρείται από μερίδα του Τύπου και αναλυτές ότι «είναι πιο ανοιχτός σε μια επιστροφή των Γλυπτών από ό,τι ο προκάτοχός του».
Δημοσκόπηση YouGov: Ένας στους δύο Βρετανούς υπέρ της επιστροφής των «Γλυπτών του Παρθενώνα»
Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα τάσσεται το 53% των ερωτηθέντων σε σημερινή δημοσκόπηση του YouGov σε δείγμα 4.280 Βρετανών. Το 53% των πολιτών που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση του YouGov πιστεύει πως τα Μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα μας. Την ίδια ώρα το 24% τάσσεται υπέρ της παραμονή τους στο Λονδίνο. ενώ το 23% απάντησε δεν ξέρω.
Αξιοσημείωτο όμως είναι πως το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο που φιλοξενεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αναφέρει το σχετικό ερώτημα της δημοσκόπησης προσθέτοντας ότι τα αρχαία είναι γνωστά και ως «Ελγίνεια».
Τονίζει πως είναι ένα σύνολο κλασικών ελληνικών γλυπτών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα, Ελλάδα, πριν από 200 χρόνια από τον Λόρδο Έλγιν.
«Κάποιοι πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν εδώ. Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα ή να τα διατηρήσει στη Βρετανία;», ρωτά.
Μενδώνη για τα Γλυπτά Παρθενώνα: Ευνοϊκό το διεθνές κλίμα για επιστροφή
Για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα πρόσφατα είχε μιλήσει στον ΕΤ και το Eleftherostypos.gr η υπουργός |Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Δείτε τις απαντήσεις τις
Το βρετανικό περιοδικό «The Economist» αναφέρει ότι το 2025 θα είναι έτος εξελίξεων για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Είστε αισιόδοξη για την ημέρα της επανένωσης των Γλυπτών στην Αθήνα;
Αν δεν ήμουν αισιόδοξη, δεν θα εργαζόμουν με όλες μου τις δυνάμεις και βάσει της εθνικής στρατηγικής που έχει χαράξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για αυτό το εθνικό μας και παράλληλα οικουμενικό αίτημα. Το «The Economist», έκδοση με υψηλό κύρος και επιρροή, προβαίνει σε μια εκτίμηση. Προσωπικά, πάντοτε απείχα από προβλέψεις, γιατί δεν υπηρετούν την πολιτική μας. Τυχόν πρόωροι πανηγυρισμοί και η εικοτολογία μπορούν και να βλάψουν. Χωρίς να μειώνεται στο ελάχιστο η αισιοδοξία μου, επιμένω να λέω ότι δουλεύουμε μεθοδικά και συστηματικά, σε όλα τα επίπεδα. Το διεθνές κλίμα, όπως και η θέση της βρετανικής κοινής γνώμης, ευνοεί την Ελλάδα.
Εν όψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού στο Λονδίνο τις επόμενες ημέρες και στον βαθμό που μπορείτε να μας αποκαλύψετε, εάν τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Αθήνα, ποιους μεγάλους θησαυρούς θα μπορούσε να στείλει η Ελλάδα για να «καλύψει το κενό» στο Βρετανικό Μουσείο;
Αυτή η συζήτηση είναι και πρόωρη και αλυσιτελής. Οι διοργανώσεις περιοδικών εκθέσεων σε μουσεία του εξωτερικού αποτελούν πάγια και επιτυχημένη πρακτική του υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας των ιδεών και των αξιών του ελληνικού πολιτισμού, τηρώντας, προφανώς, απαρέγκλιτα το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Σε αυτήν την πεπατημένη θα βαδίσουμε και στην περίπτωση του Βρετανικού Μουσείου. Η βρετανική πλευρά έχει γίνει επανειλημμένα δέκτης της πρόθεσής μας να αναλάβουμε με αυτόν τον τρόπο την «κάλυψη του κενού».
Ειδήσεις σήμερα
Βορίδης: «Η Ελλάδα είναι φάρος κυβερνητικής σταθερότητας»
Τριαντόπουλος: Πριν τις γιορτές η πρώτη αρωγή στους πληγέντες – Θα φτάσει μέχρι 10.000 ευρώ