Τα περί «ικανοποίησης για τη συμμετοχή» δεν αφορούν την πραγματικότητα και οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα είναι ανήσυχοι και προβληματισμένοι από το γεγονός ότι από τα περίπου 60.000 μέλη του κόμματος -μετά από καμπάνιες στην τηλεόραση και στα ΜΜΕ, μετά από καλέσματα στις τοπικές και τόσες άλλες προσπάθειες- τελικά προσήλθαν στις κάλπες περίπου 40.000 μέλη.
Για δύο λόγους.
Πρώτον, δεν μπορείς να μιλάς για τη «χειρότερη κυβέρνηση που πρέπει να φύγει», να ζητάς επιτακτικά πρόωρες εκλογές, να περιγράφεις καταστροφή και να προβλέπεις χάος και να μην μπορείς να κινητοποιήσεις ούτε τα ίδια σου τα στελέχη και τους οπαδούς σου. Με τέτοια νούμερα, η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να πείσει ότι μπορεί να είναι ο ηγέτης του αντικυβερνητικού μπλοκ πέφτει στο κενό.
Σύγκριση
Δεύτερον, ακόμα και… θαύματα να γίνουν μέχρι τις 8 Μαΐου, που ο κ. Τσίπρας σκοπεύει να αναδειχθεί αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση, όπως γίνεται στη Ν.Δ. και στο ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ, η σύγκριση των αριθμών θα είναι απογοητευτική για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κόσμο του. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον ψήφισαν για πρόεδρο της Ν.Δ. περίπου 412.000, τον Νίκο Ανδρουλάκη για πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ 207.000 (270.000 ήταν η συμμετοχή στον α’ γύρο) και τον Αλέξη Τσίπρα, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν θα τον ψηφίσουν ούτε 70.000, ή άντε 100.000; (σ.σ.: με τις καλύτερες των προβλέψεων;).
Στην Κουμουνδούρου, βεβαίως, προσπαθούν να περάσουν τα πράγματα διαφορετικά. Δίνουν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2016 τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν 26.000 και είχαν ψηφίσει περίπου 13.500 στις εσωκομματικές εκλογές, ενώ σήμερα τα εγγεγραμμένα μέλη υπολογίζονται σε 61.000 και εκτιμάται πως ψήφισαν περίπου 40.000.
Και προσπαθούν να εστιάσουν στην εσωκομματική κυριαρχία Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι οι πληροφορίες που έρχονται από τις 69 Νομαρχιακές και Κλαδικές Επιτροπές, καθώς και στις συνολικά 700 οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα θα δώσουν ποσοστά άνω του 70% στις προτάσεις Τσίπρα για αλλαγή της ταυτότητας του κόμματος και εκλογή πρόεδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη. Οι «προεδρικοί» λένε ακόμα πως στις περισσότερες περιοχές, ιδιαιτέρως της επαρχίας, διεύρυναν το προβάδισμά τους, μείωσαν τη διαφορά σε «κάστρα» της «Ομπρέλας», αλλά η «Ομπρέλα» δίνει άλλη εικόνα.
Υπολογίζουν πως πήραν περίπου 30% στην επαρχία και περίπου 40% στην Αττική, προϊδεάζοντας για σκληρή μάχη στο Συνέδριο. Κυρίως, όμως, λένε ότι η συμμετοχή των μελών δεν είναι ενθαρρυντικό στοιχείο για την αποδοχή των θέσεων του κόμματος ούτε ανάμεσα στα μέλη.
Debate Μητσοτάκη-Μπρυκνέρ: Δουλειά μου είναι να προστατεύσω τα σύνορα - Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν
Δύο απόψεις
Κάποιοι ήδη μιλούν για αποτυχία, που θα γίνει φιάσκο αν την ημέρα εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση δεν συμμετάσχουν τουλάχιστον 120.000 μέλη, ήτοι αύξηση 100% σε σύγκριση με όσους ψήφισαν για συνέδρους.
Αλλοι, όμως, δεν στέκονται στους αριθμούς και πάνε ένα βήμα παρακάτω. Λένε ότι η αντιπολίτευση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο υψηλών τόνων κι να είναι και όσο κι αν μοιάζει με την αντιπολίτευση της περιόδου 2012-2014, δεν κάνει «γκελ» στην κοινωνία, δεν κινητοποιεί ούτε εκείνους που υποστηρίζουν και στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αιχμές και απάντηση
Χθες, κατά την περιοδεία του στο Ηράκλειο, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε, μετά από αρκετό καιρό, κατά του ΚΙΝ.ΑΛ. και κατά του κ. Ανδρουλάκη, χωρίς να τους κατονομάσει. Αρχικά, ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές προς όσες δυνάμεις «αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικές» και στη συνέχεια δήλωσε: «Αν δεν ζητάς εκλογές, θέλεις να παραμείνει στην εξουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Οι δηλώσεις αυτές, όπως και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για την οριστική αποπληρωμή και απομάκρυνση του ΔΝΤ από την Ελλάδα μετά από 12 χρόνια, κινητοποίησαν τη Χαριλάου Τρικούπη, η οποία επέλεξε να μην απαντήσει ξεχωριστά στους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, αλλά να απαντήσει στο «δικομματισμό».
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσαν και σήμερα το ρόλο τους ως μονομάχοι ενός αδιέξοδου για την κοινωνία δικομματισμού.
Ξεχνά ο κ. Μητσοτάκης ποιος ευθύνεται για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2004-2009 που οδήγησε τη χώρα σε συνθήκες χρεοκοπίας, αλλά και ποιοι πήραν τις δύσκολες αποφάσεις όταν ο ίδιος και η Ν.Δ. “πετροβολούσαν” από τα “Ζάππεια”. Η περιπέτεια της χώρας θα είχε τελειώσει πολύ νωρίτερα -όπως στην Πορτογαλία- αν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. δεν επένδυαν στο διχασμό.
Προσβάλλει, δε, τους Eλληνες πολίτες που σήμερα δοκιμάζονται πολλαπλώς από τις δικές του μεροληπτικές και ατελέσφορες πολιτικές και αντί πανηγυρισμών για τις δήθεν επιτυχίες της κυβέρνησης, αναμένουν μέτρα προστασίας και μόνιμους μηχανισμούς υποστήριξης του βιοτικού τους επιπέδου.
Ο κ. Τσίπρας, που επίσης ξεχνά τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή, είναι με τον κ. Μητσοτάκη πρωταθλητές στο να ζητούν εκλογές από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Μόνο που ο ελληνικός λαός πλήρωσε ακριβά τη διακυβέρνηση και των δύο. Η χώρα χρειάζεται αλλαγές που δεν μπορούν να προσφέρουν», ανέφερε η ανακοίνωση του ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ.