Το ενδιαφέρον, πάντως, θα επικεντρωθεί στα πρόσωπα που θα παραστούν στις δύο εκδηλώσεις, οι οποίες γίνονται σχεδόν ταυτόχρονα. Ο κ. Μητσοτάκης είχε ουσιαστικά να επιλέξει µεταξύ των οµιλιών δύο πρώην πρωθυπουργών: του Κώστα Σηµίτη, που θα µιλήσει στην εκδήλωση του «∆ικτύου» (της Αννας ∆ιαµαντοπούλου), η οποία γίνεται προς τιµήν του στο Κέντρο Πολιτισµού «Ελληνικός Κόσµος», και του Κώστα Καραµανλή, που θα µιλήσει στην εκδήλωση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη µνήµη της Μαριέττας Γιαννάκου, με την οποία ο πρωθυπουργός είχε πολύ καλή προσωπική σχέση. Και οι δύο την ίδια ηµέρα, µε ίδια ώρα έναρξης, στις 7 το απόγευµα.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει γίνει, το απόγευµα της ∆ευτέρας ο Κ. Μητσοτάκης θα ξεκινήσει από το Μέγαρο Μουσικής και στη συνέχεια θα µεταβεί στον «Ελληνικό Κόσµο». Ετσι, θα δώσει το «παρών» και στις δύο εκδηλώσεις, επιχειρώντας επί της ουσίας να απαντήσει σε διάφορους καλοθελητές και από τα «δύο στρατόπεδα». Εξάλλου, επιστρέφοντας από την Κίνα, κράτησε ως συμβουλή μία κινέζικη παροιμία που, όπως ο ίδιος είπε, άκουσε στο πρόσφατο ταξίδι του στο Πεκίνο: «Οποιος θέλει να απομακρύνει ένα βουνό πρέπει να ξεκινήσει από τις πέτρες», κάτι που ταιριάζει τόσο στη σημερινή ημέρα όσο και στα όσα τόνισε στην καθιερωμένη ανασκόπηση που πραγματοποιεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο πρωθυπουργός, συνοψίζοντας την ανασκόπηση, επεσήμανε ότι περιλαμβάνει: την προσπάθειά μας να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή, την αύξηση της αποζημίωσης για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», τα πρόστιμα για αθέμιτη κερδοφορία πολυεθνικών εταιριών, την έναρξη κατεδαφίσεων ακινήτων που βρίσκονται σε αιγιαλούς, παραλίες και δασικές εκτάσεις, την ενίσχυση της ακριτικής Θράκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου με την αναβάθμιση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, το Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, το Σχέδιο Δράσης για την Ανοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, την ψηφιοποίηση έξι υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., την πρόοδο στην αρωγή για τους πλημμυροπαθείς, την ενίσχυση του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων και την αναβάθμιση του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Ερευνας και Διάσωσης.
Στην κοινωνία τα χρήματα από τη φοροδιαφυγή
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνησή του είναι ανυποχώρητη απέναντι στη φορολογική αδικία και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, και κάνει λόγο για απολύτως μετρημένη και ισορροπημένη παρέμβαση, η οποία «δεν αποτελεί πρόσθετη φορολόγηση», τονίζοντας: «Οπως είχα δεσμευτεί προεκλογικά, το τέλος επιτηδεύματος σταδιακά καταργείται με ταυτόχρονη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης των ελεύθερων επαγγελματιών. Φέρνουμε, μάλιστα, νωρίτερα την κατάργησή του έως και κατά 50% ήδη από το 2024 και πλήρως από το 2025. Ταυτόχρονα, εφαρμόζουμε ένα σύστημα αντίστοιχο με αυτό που εφαρμόζουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών».
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει: «Τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής θα επιστρέψουν στην κοινωνία για καλύτερη Υγεία, περισσότερες δαπάνες για την Παιδεία, αποτελεσματικότερη δημόσια ασφάλεια και άμυνα, μεγαλύτερη στήριξη στις νέες οικογένειες».
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός παρουσιάζει τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., βάσει των οποίων η ανεργία υποχώρησε στο 10% τον περασμένο Σεπτέμβριο. Και αναφέρει: «Τον Σεπτέμβριο η ανεργία έπεσε στο 10%. Για να μπορείτε να συγκρίνετε, τον Σεπτέμβριο του 2022 η ανεργία ήταν 12,1%, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2019 16,8%.
Επιτρέψτε μου, όμως, δύο ακόμη σύντομα στατιστικά μεγέθη. Το πρώτο: η ανεργία στις ηλικίες 15-24 έπεσε στο 19,4% από 34,2% πέρυσι (και 39,6% το 2019). Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας που έχει καταγραφεί στους νέους έως 24 ετών από το 1998, από τότε δηλαδή που υπάρχουν στατιστικά στοιχεία. Και το δεύτερο: η ανεργία στις γυναίκες έπεσε στο 12,4% από 15,5% πέρυσι (και από 21,6% το 2019).
Πρόκειται για πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς δείχνουν πως η ανεργία των νέων και των γυναικών μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Η Ελλάδα γίνεται σταδιακά μια πιο δίκαιη χώρα με λιγότερες ανισότητες για αυτές τις δύο ομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.