Το «σχέδιο Μάρσαλ» για τη Θεσσαλία θα απορροφήσει σχεδόν το σύνολο της ευρωπαϊκής στήριξης ( 2,25 δισ. + τα 400.000.000 που θα προκύψουν από το Ταμείο Αλληλεγγύης, μετά την τελική καταγραφή και αποτίμηση των καταστροφών που έγιναν). Και αναμένεται να υλοποιηθεί σε στάδια: 1. Αμεση καταβολή του βοηθήματος (άρχισε ήδη η καταβολή του) ύψους 250.000.000 για την ανακούφιση νοικοκυριών, πολιτών, αγροτών και επιχειρήσεων. Σε αυτά προστίθενται άμεσα 600.000.000 για τη στήριξη και αναζωογόνηση των μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων (αγροτικών, κτηνοτροφικών και βιομηχανικών), ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν και να παράγουν. Σε δεύτερο, αλλά όχι απώτερο στάδιο, αναμένεται να αρχίσει η διάθεση του ποσού-ρεκόρ των 600.000.000 για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων κι έπονται νέα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία θα έχουν προδιαγραφές «Ιανός Χ 3».
Η δεύτερη και μεγάλη μεταρρύθμιση που φέρνει ο Κ. Μητσοτάκης είναι η ριζική αλλαγή του κράτους και η πιο ευέλικτη λειτουργία της κυβέρνησης. Αλλάζει π.χ. ο τρόπος της συνεργασίας της Πολιτικής Προστασίας με τις Ενοπλες Δυνάμεις και γίνεται πιο «αυτοματοποιημένος». Οπως και με την ΕΜΥ. Μετατίθενται αρμοδιότητες στα επιχειρησιακά υπουργεία και καθίσταται πιο λειτουργική η σχέση του κεντρικού κράτους με τις Περιφέρειες και τους Δήμους.
Οι αλλαγές στο κράτος όμως δεν εξαντλούνται στη θεραπεία των προβλημάτων που αναδείχθηκαν με τις πλημμύρες. Αλλά στοχεύουν χρόνιες αδυναμίες και παθογένειες, οι οποίες είτε είναι ανίκανες να αντιμετωπίζουν νέα προβλήματα είτε στέκονται εμπόδιο για τον φιλόδοξο «πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό». Μεταρρυθμίσεις στην οικονομία με αιχμή την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Αλλαγές στη Δικαιοσύνη, ώστε να τελειώσει το καθεστώς της ατιμωρησίας (π.χ. υποχρεωτική έκτιση μέρους της ποινής για φυλάκιση) και να επιταχυνθεί η απονομή της. Ενίσχυση του ΕΣΥ, με στόχο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και να μειωθεί δραστικά η γραφειοκρατία που το μαστίζει. Στην Παιδεία θα προχωρήσει η αξιολόγηση και θα εκσυγχρονιστούν οι δομές της.
Ταυτοχρόνως θα επικαιροποιηθούν οι κατακτήσεις της πρώτης τετραετίας (ψηφιοποίηση, gov.gr, φορολογική ελάφρυνση κ.λπ.). Ωστόσο το οικονομικό καλάθι δεν είναι μεγάλο λόγω και της καταστροφής της Θεσσαλίας. Εκτός των όσων έχουν ήδη ψηφιστεί με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη (αυξήσεις συντάξεων και μισθών, φορολογικές ελαφρύνσεις κ.λπ.), αναμένεται να υπάρξουν πολύ στοχευμένες ενισχύσεις σε ευάλωτες ομάδες, χωρίς οριζόντιο χαρακτήρα. Ωστόσο, ανάλογα με την εξέλιξη της τιμής των καυσίμων και του πληθωρισμού κι εφόσον η οικονομία εξακολουθήσει την ανοδική πορεία της (παρά το κόστος του Daniel) και με πολύ πιθανή πια την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, λόγω και της αναβάθμισης του DBRS, η κυβέρνηση εμφανίζεται σε ετοιμότητα για ανακουφιστικές παρεμβάσεις.
Η ακρίβεια, οι κάλπες του Οκτωβρίου και οι διορθωτικές κινήσεις
Το μεγάλο στοίχημα-πρόκληση για την κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού που ήδη είναι ψηλά και πιθανώς λόγω της «θεσσαλικής καταστροφής» να επιδεινωθούν κι άλλο. Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας και οι εποπτευόμενοι οργανισμοί του, ετοιμάζονται από τώρα για μια σκληρή μάχη με την αισχροκέρδεια. Οι κερδοσκόποι καραδοκούν, αλλά και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους έχουν πάρει εντολές για αυξημένους και αμείλικτους ελέγχους, αλλά και για την επιβολή προστίμων που θα «πονούν» τους κερδοσκόπους.
Debate Μητσοτάκη-Μπρυκνέρ: Δουλειά μου είναι να προστατεύσω τα σύνορα - Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν
Οπως έδειξε και η μέτρηση της METRON ANALYSIS η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα πολιτικό περιβάλλον, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σαν «Τέμπη+». Η εικόνα της είναι αρνητική και για πρώτη φορά εμφανίζεται ένα όχι μικρό ποσοστό (15%) που κρίνει την κυβέρνηση «ανεπαρκή». Το Μ. Μαξίμου εμφανίζεται αισιόδοξο, πως η ανάπτυξη του σχεδίου του θα μπορέσει -όπως και με τα Τέμπη- να ανατάξει την εικόνα της και να οδηγήσει σε ανάκτηση της κλονισμένης εμπιστοσύνης μέρους της κοινωνίας.
Οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, παρά την ουσιαστική απουσία αντιπολίτευσης, δεν αποκλείεται, εν μέρει τουλάχιστον, να λάβουν χαρακτήρα ψήφου διαμαρτυρίας. Κυρίως σε πληγείσες Περιφέρειες (Εβρος, Θεσσαλία), αλλά και σε μεγάλους δήμους. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει «κλειστά χαρτιά»-κινήσεις προκειμένου, μαζί με τη βελτίωση της πραγματικότητας, να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις. Γιατί, ναι μεν μπήκε φρένο στον ανασχηματισμό, αλλά το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, παραμένει ανοιχτό. Ανάλογα μάλιστα με τις εξελίξεις, μπορεί να πάρει και μεγαλύτερες διαστάσεις.
Ενώ η εν εξελίξει ευρισκόμενη έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ανάλογα με τα ευρήματά της, δεν αποκλείεται να προκαλέσει αλλαγές στο προεκλογικό τοπίο των αυτοδιοικητικών εκλογών…
Ειδήσεις σήμερα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις 12:00 η συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ – Τι είπε στην χθεσινή του ομιλία