Με κλειστά χαρτιά ο ΣΥΡΙΖΑ για το εάν θα ψηφίσει τις δαπάνες για την Αμυνα και την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς ο Σωκράτης Φάμελλος δεν θέλησε χθες, κατά την παρέμβασή του, να ξεκαθαρίσει το τοπίο! Αντίθετα, θέλοντας να πάρει κεφάλι… από το ΠΑΣΟΚ για το ποιος έχει το καλύτερο σχέδιο για τη φορολόγηση των τραπεζών, προσήλθε και με στόμφο κατέθεσε μια «παράνομη» από την ΕΚΤ πρόταση, ενώ συνελήφθη από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνο Πετραλιά, ότι εσκεμμένα μπέρδεψε τις αποφάσεις που μπορεί να λάβει ο μέτοχος με τις αποφάσεις της διοίκησης μιας τράπεζας!
Η κυβέρνηση, κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του Προϋπολογισμού στην Ολομέλεια, βλέποντας τη σχεδόν μονοθεματική αντιπολιτευτική κριτική που της ασκείται και κινείται γύρω από το διαθέσιμο εισόδημα, τα ενοίκια και τις τραπεζικές χρεώσεις, «σήκωσε το γάντι», ανοίγοντας χθες τον κύκλο των υπουργικών τοποθετήσεων με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, και τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο. Παράλληλα, θέλοντας να σηματοδοτήσει ότι τα θέματα της καθημερινότητας βρίσκονται στην προμετωπίδα της ασκούμενης πολιτικής της κυβέρνησης, προτάχθηκαν να εξαγγείλουν τις προτεραιότητες που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκη Κεραμέως, απέναντι στη μυωπική ισοπεδωτική προσέγγιση της αντιπολίτευσης, που προσπαθεί να υποβαθμίσει τις ετήσιες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και τις διαδοχικές μειώσεις που έχουν σημειωθεί τα χρόνια της κυβέρνησης της Ν.Δ. στις ασφαλιστικές εισφορές, ανέλυσε τους 5+1 πυλώνες που θεμελιώνουν τον πολιτικό σχεδιασμό του υπουργείου για το 2025 και είναι: Περαιτέρω τόνωση της απασχόλησης και διεύρυνση της συμπερίληψης στο ανθρώπινο δυναμικό. Επέκταση της ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού ιστορικού όλων των ασφαλισμένων και δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος. Και. κυρίως. περαιτέρω ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος για όλους, καθώς μέσα στο 2025 προβλέπονται, μεταξύ άλλων, η αύξηση των συντάξεων κατά 2,4%, η οριζόντια αύξηση των μισθών στο Δημόσιο, ώστε ο εισαγωγικός να μην υπολείπεται του επιπέδου του κατώτατου μισθού, η αύξηση του κατώτατου μισθού για όλους.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, από τη δική του πλευρά, απέναντι στις copy paste εύκολες και μονοδιάστατες αντιπολιτευτικές προσεγγίσεις για την ακρίβεια, που επικεντρώνονται στις τιμές των ραφιών του super market, κάλεσε την αντιπολίτευση «να μιλούν με στοιχεία…» και όταν «μιλάτε για πληθωρισμό της κυβέρνησης της Ν.Δ., να θυμάστε ότι το 2019 και το 2020, με τις πολιτικές της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ήταν σχεδόν μηδενικός, 0,30 και 0,80%». Και ακόμα, «όταν την περίοδο που εκτινάχθηκε παγκοσμίως ο πληθωρισμός λόγω της πανδημίας και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τον Σεπτέμβριο του 2021 με τον Οκτώβριο του 2024 στην ευρωζώνη έτρεχε στο 27,3%, στην Ελλάδα ήταν στο 27,5%, όταν στην αγαπημένη σας σοσιαλιστική Ισπανία είχε εκτιναχθεί στο 30,4%, με μηδενικό ΦΠΑ»!
Ο κ. Θεοδωρικάκος, μάλιστα, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιληφθούν ότι «το βασικό πρόβλημα για το μέσο νοικοκυριό δεν είναι οι τιμές στο super market αλλά τα υψηλά ενοίκια για όσους δεν έχουν δική τους κατοικία. Και σας το λέει ένας άνθρωπος που έχει ζήσει επί 20 χρόνια στο ενοίκιο και ξέρει τι σημαίνει κάποιος να έχει μισθό 800, 900 και 1.000 ευρώ και να πρέπει να πληρώνει 400 ή 500 ευρώ νοίκι»!
ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Λαϊκισμός τροπολογιών από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Ενδεικτικό, πάντως, της μεγάλης αμηχανίας στην οποία έχουν υποπέσει κυρίως ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ο τρόμος που έχουν εν αναμονή των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, την Κυριακή, για τις παρεμβάσεις στα επιτόκια και τις χρεώσεις των τραπεζών. Από την προεξόφληση ότι τα μέτρα θα είναι «χάδι» και «μηδενικής αξίας», χθες το βράδυ, σε μια προσπάθεια πλειοδοσίας έναντι της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ εμφανίσθηκε στη Βουλή ο Σωκράτης Φάμελλος (φωτό), που κοντολογίς πρότεινε την κρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας με την αγορά πλειοψηφικού πακέτου από το Δημόσιο και ως μεγαλομέτοχος της τράπεζας να καθορίζει το κράτος τα επιτόκια!
Πρόταση- πυροτέχνημα που μπορεί να ακούγεται ωραία στα αφτιά των αδαών, αλλά είναι ανέφικτη στην πραγματικότητα, καθώς, όπως του εξήγησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, «δεν επιτρέπεται το κράτος να παρέμβει στις αποφάσεις επιτοκίων τράπεζας. Αυτό απαγορεύεται από του κανόνες της ΚτΕ. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, πολύ απλά θα πάρουν την άδεια της τράπεζας». Για δε το colpo grosso που σκέφτηκαν στον νέο ΣΥΡΙΖΑ -και θύμισε πολύ το 2015 με τον Γιάνη με ένα ν-, δηλαδή το κράτος να αγοράσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών μιας συστημικής τράπεζας για να καθορίζει εκείνο τα επιτόκια, του απάντησε πως «σήμερα το κράτος είχε και έχει μετοχές σε τράπεζες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο μέτοχος, είτε είναι Δημόσιο είτε ιδιώτης επενδυτής, αποφασίζει επί των επιτοκίων που χρεώνει. Στην περίπτωση που αντιληφθούν η ΕΚΤ και το εποπτικό της όργανο ότι ο μέτοχος παρεμβαίνει στις αποφάσεις καθορισμού των επιτοκίων, η τράπεζα θα χάσει την άδειά της» και προέτρεψε τον κ. Φάμελλο και τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι λίγο προσεκτικότεροι στις λεπτομέρειες και να κάνουν ρεαλιστικές προτάσεις.
Βουλή: Αναστολή της χρηματοδότησης των Σπαρτιατών αποφάσισε η Ολομέλεια
ΣΥΡΙΖΑ
Προσπαθούν να αποφύγουν και νέες αποχωρήσεις
Τους νέους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν νέες αποχωρήσεις μετά την ανεξαρτητοποίηση της Ράνιας Θρασκιά, ανακοίνωσε η Κουμουνδούρου.
Οι ανακοινώσεις της Κουμουνδούρου ήρθαν ως απάντηση στα σενάρια περί νέων ανεξαρτητοποιήσεων μετά τη Ράνια Θρασκιά, αλλά και τις προβλέψεις της Θεοδώρας Τζάκρη και του Μανώλη Καπνισάκη -αμφότεροι στενοί συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη- ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι βουλευτές που θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, και το Κίνημα Δημοκρατίας, με τον νέο χρόνο, θα είναι σε θέση να συγκροτήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα στη Βουλή.
Το γεγονός ότι καθήκοντα ανέλαβαν και ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Γιώργος Γαβρήλος, για το επιτελείο του Σωκράτη Φάμελλου σημαίνει ότι σταμάτησαν να σκέπτονται την αποχώρησή τους και δεσμεύτηκαν ότι θα μείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Για τη Νίνα Κασιμάτη, η οποία δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στους νέους τομεάρχες, η εξήγηση που δίνεται είναι ότι οι υποχρεώσεις της στο εξωτερικό -είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης- δεν της επιτρέπουν να αναλάβει καθήκοντα τομεάρχη, αλλά και εκείνη δεσμεύτηκε ότι θα μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχης Εξωτερικών αναλαμβάνει η Ρένα Δούρου, τομεάρχης Εθνικής Αμυνας ο Συμεών Κεδίκογλου, τομεάρχης Εσωτερικών ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, τομεάρχης Διαφάνειας ο Παύλος Πολάκης, τομεάρχης Οικονομικών και Ανάπτυξης ο Χάρης Μαμουλάκης, τομεάρχης Υγείας ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, τομεάρχες Παιδείας ο Διονύσης Καλαματιανός και η Πόπη Τσαπανίδου, τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού η Μαρίνα Κοντοτόλη, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη ο Κώστας Μπάρκας, τομεάρχης Μεταφορών, Υποδομών & Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, τομεάρχης Δικαιοσύνης ο Γιώργος Παπαηλιού, τομεάρχης Δικαιωμάτων και Ισότητας η Ελενα Ακρίτα, τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Βασίλης Κόκκαλης, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ο Γιώργος Γαβρήλος, τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής η Πόπη Τσαπανίδου, τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος ο Μίλτος Ζαμπάρας, τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας & Μετανάστευσης και Ασύλου ο Γιώργος Ψυχογιός, τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής η Κατερίνα Νοτοπούλου, τομεάρχης Τουρισμού η Καλλιόπη Βέττα.
Υπενθυμίζεται ότι γραμματέας της Κ.Ο. είναι ο Διονύσης Καλαματιανός, διευθυντής της Κ.Ο. ο Γιώργος Μπάκης, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Γιαννούλης, ενώ αναπληρωτές κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι έχουν οριστεί ο Κώστας Μπάρκας και ο Μίλτος Ζαμπάρας.
Ανεξάρτητα, πάντως, από τις ανακοινώσεις της Κουμουνδούρου, η παραμονή ή όχι βουλευτών στον ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαρτάται από το αν θα είναι ή όχι τομεάρχες. Θα εξαρτηθεί από το αν θα καταφέρει να ξεφύγει από την κρίση και να δείξει ότι μπορεί να ανακάμψει. Και όποια δέσμευση δόθηκε στο υπάρχον κλίμα, μπορεί να μην ισχύει αύριο, αν τα πράγματα επιδεινωθούν. Αλλωστε, τομεάρχες -και μάλιστα με ισχυρό ρόλο στο κόμμα- ήταν όταν αποφάσισαν να φύγουν ο Ευάγγελος Αποστολάκης (Εξωτερικών και Αμυνας), η Αθηνά Λινού (Παιδείας), ο Γιάννης Σαρακιώτης (Δικαιοσύνης), η Γιώτα Πούλου (Εσωτερικών), ενώ η Θεοδώρα Τζάκρη ήταν γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.