Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η Σύνοδος της Βουδαπέστης ήταν μια από τα… ίδια, ότι δηλαδή οι Ευρωπαίοι παρουσιάστηκαν διχασμένοι επειδή δεν έλαβαν αποφάσεις για έναν κοινό δανεισμό, ώστε να χρηματοδοτήσουν τις αλλαγές που θέλουν να κάνουν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων.
Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή δεν είναι σωστή. Δεν αποφασίζεις κοινό δανεισμό για τη χρηματοδότηση του προγράμματος των επόμενων ετών στην οικονομία, αν δεν έχεις διαμορφώσει πρώτα το πρόγραμμα για να γνωρίζεις τις πραγματικές ανάγκες.
Ειδικότερα, η δήλωση αναφέρει ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. στον τομέα της ανταγωνιστικότητας θα απαιτήσουν σημαντικές επενδύσεις, με κινητοποίηση τόσο δημόσιας όσο και ιδιωτικής χρηματοδότησης. «Δεσμευόμαστε», λένε οι ηγέτες, «να διερευνήσουμε και να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα και τα εργαλεία για την επίτευξη των στόχων μας:
1) Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, ως απαραίτητο μέσο για την υλοποίηση των στρατηγικών μας προτεραιοτήτων.
2) Την ένωση κεφαλαιαγορών για την κινητοποίηση ιδιωτικής χρηματοδότησης.
3) Την αυξημένη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Θα διερευνήσουμε την ανάπτυξη νέων μέσων και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη θέσπιση νέων ίδιων πόρων», τονίζει η δήλωση, προσθέτοντας ότι η ανάγκη για ενιαία αντιμετώπιση δεν ήταν ποτέ πιο επιτακτική.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Η παραπάνω δήλωση προφανώς και δεσμεύει τους ηγέτες να βρουν πόρους. Είναι γνωστό ότι η Γερμανία αντιδρούσε από την αρχή στον κοινό δανεισμό. Ωστόσο, στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η γερμανική οικονομία και έχοντας απέναντι τον Τραμπ, ο οποίος την απειλεί με νέους δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα, το Βερολίνο δεν μπορεί να υπολογίζει πλέον πάρα στους εταίρους στην Ε.Ε. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα αλλάξει θέση και θα συναινέσει για κοινό δανεισμό ή άλλο μέτρο που θα αυξάνει τους κοινοτικούς πόρους. Αυτό θα γίνει μετά τις πρόωρες εκλογές και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γερμανία, δηλαδή την άνοιξη του επόμενου έτους.
Οσον αφορά στις αποφάσεις της Συνόδου της Βουδαπέστης, οι ηγέτες ενέκριναν τη στρατηγική για τις αλλαγές στην οικονομία με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη βελτίωση της κατάστασης τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά. Το επόμενο βήμα είναι η υποβολή λεπτομερών προτάσεων από την Κομισιόν με τις επιμέρους δράσεις και τον οδικό χάρτη των αλλαγών, κάτι που θα γίνει μέσα στο επόμενο έτος.
ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Αλλαγές σε ενέργεια, άμυνα, γεωργία
Ενιαία αγορά: 1) την εξάλειψη του κατακερματισμού και των εναπομεινάντων φραγμών, διασφαλίζοντας παράλληλα ίσους όρους ανταγωνισμού, 2) βελτίωση και απλούστευση των ισχυόντων κανόνων και διασφάλιση της ομοιόμορφης εφαρμογής και επιβολής τους, 3) προώθηση ενός ισχυρότερου και αποτελεσματικότερου πλαισίου διακυβέρνησης, με έμφαση στην αντιμετώπιση προκλήσεων που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ιδίως των ΜΜΕ και των νεοσύστατων επιχειρήσεων.
Γεωργία: Δημιουργία ανταγωνιστικού, βιώσιμου και ανθεκτικού γεωργικού τομέα και παροχή σταθερού και προβλέψιμου πλαισίου για τους γεωργούς, με την ενίσχυση της θέσης τους στην αλυσίδα τροφίμων και τη διασφάλιση δίκαιου ανταγωνισμού τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην εσωτερική αγορά.
Ενέργεια: Ενοποίηση της ενεργειακής Ενωσης, η οποία θα περιλαμβάνει μια πλήρως ολοκληρωμένη αγορά ενέργειας κατά προτεραιότητα με στόχο την προμήθεια οικονομικά προσιτής και καθαρής ενέργειας για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Θα ληφθούν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει προκύψει από τις υψηλές και ασταθείς τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, καθώς και των αιτιών της. Η δέσμευση αυτή καλύπτει πλήρως τη χώρα μας, όπως επίσης τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, όπου οι τιμές, λόγω δυσλειτουργίας του κοινοτικού μηχανισμού, εκτοξεύθηκαν το καλοκαίρι σε σχέση με την υπόλοιπη Ε.Ε.
Βιομηχανία: Επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλες τις βιομηχανίες, αξιοποίηση των ευκαιριών της οικονομίας των δεδομένων, καθώς και προώθηση της ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών. Καλείται η Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις έως τον Ιούνιο του 2025, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στην ενίσχυση της τεχνολογικής βάσης της αμυντικής βιομηχανίας, που χαρακτηρίζεται ύψιστης προτεραιότητας, μέσω της αναζήτησης δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης.