Και αυτό γιατί τα όσα είπε την Πέμπτη στη Βουλή κατά την ανάγνωση των προγραμματικών του θέσεων δεν στόχευαν μόνο στο ελληνικό ακροατήριο, αλλά και τους διεθνείς οίκους που θα κληθούν να αξιολογήσουν την ελληνική οικονομία και να της δώσουν την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Αν και ο στόχος είναι αυτό να συμβεί μέχρι το τέλος του έτους, στο Μαξίμου δεν κρύβουν την ελπίδα ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί και νωρίτερα, δίνοντας σήμα ολικής επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας και της χώρας.
Μιας επαναφοράς που δεν αφορά μόνο τους οικονομικούς στόχους, αλλά κυρίως την αξιοπιστία που ήταν το κυριότερο πρόβλημα της Ελλάδας. Για αυτό και εκτιμούν ότι η εικόνα μιας σοβαρής, σταθερής κυβέρνησης που πατάει γερά στα πόδια της και στην οικονομία βοηθά ακόμη και εν όψει της συνάντησης που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ (11-12 Ιουλίου) με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους.
Πάντως συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τα όσα έγιναν στη συζήτηση στη Βουλή, καθώς επιβεβαιώθηκε ότι ο μόνος που έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς μπορεί να πορευτεί η χώρα είναι ο πρωθυπουργός. Για αυτό εκτός από τα όσα προγραμματικά οικονομικά μέτρα ανακοίνωσε αποδίδουν μεγάλη σημασία στο οραματικό σχέδιο που ανέπτυξε σε μια Βουλή, από την οποία απουσίαζαν ο Αλέξης Τσίπρας και το κλίμα πόλωσης που παρουσίαζε σε κάθε αντιπαράθεσή του με τον πρωθυπουργό τα προηγούμενα χρόνια. Το διακύβευμα που βάζει ο πρωθυπουργός για την επόμενη τετραετία δεν κινείται σε στενά κομματικά όρια, αλλά σε δύο λέξεις: «πρόοδος – οπισθοδρόμηση», ζητώντας από τους πολίτες να «ξεκινήσουμε το ταξίδι προς την αισιόδοξη Ελλάδα του 2030. Με όραμα, με σχέδιο και πολλή δουλειά». Με λίγα λόγια καταθέτοντας το δικό του «μανιφέστο» για τη «νέα εποχή», αναφέρθηκε στον «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό» και χρησιμοποιώντας μια λέξη που στο παρελθόν είχε… ταυτιστεί με την περίοδο Σημίτη.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Παράλληλα, δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην έχει… έκπληξη στην τοποθέτησή του, παρά μόνο τα όσα είχε υποσχεθεί στο πρόγραμμά του και βρίσκονται κοστολογημένα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Με αυτόν τον τρόπο επί της ουσίας έδειξε την αξιοπιστία του, μη υποκύπτοντας σε επικοινωνιακές σειρήνες, αλλά και ακύρωσε τα όσα έλεγαν προεκλογικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν πρόκειται να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι πολιτικές απόψεις δοκιμάζονται πια στις πολιτικές συμπεριφορές, όχι στις εξαγγελίες. Και δικαιώνονται μόνο στην πράξη, που ένα δηλώνει πλέον: η προοδευτική δύναμη είναι αυτή η οποία τελικά είναι χρήσιμη για τον τόπο και τους πολίτες».
Παράλληλα μεγάλη σημασία αποδίδουν στο κυβερνητικό επιτελείο στην πρόσκληση που έκανε ο πρωθυπουργός στα κόμματα για συνεννόηση στην αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως φάνηκε και με την αναφορά στο άρθρο 16 και στο… πέταγμα του γαντιού στον κ. Ανδρουλάκη. Μια συνεννόηση που θα κληθούν να δείξουν και στο θέμα των Ανεξάρτητων Αρχών, καθώς η θητεία πολλών μελών τους έχει ολοκληρωθεί και θα πρέπει να αντικατασταθούν από πρόσωπα που θα συγκεντρώσουν τα 3/5 της διάσκεψης των Προέδρων και στη συνέχεια να εγκριθούν από τη Βουλή.
Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές δεσμεύσεις, όλες οι εκκρεμότητες, πάντως, αναμένεται να έχουν κλείσει τις επόμενες μέρες, καθώς το φορο-νομοσχέδιο είναι έτοιμο για να κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση ως τα μέσα της εβδομάδας.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει ως στόχο να μη χαθεί ούτε μέρα και μέχρι να κλείσει η Βουλή για θερινές διακοπές να έχει προχωρήσει στην ψήφιση των πρώτων νομοσχεδίων.