Οι νομοθετικές και επιχειρησιακές παρεμβάσεις που σχεδιάζει το υπουργείο περιλαμβάνουν μια αυτοματοποιημένη διαδικασία όπου οι υποψήφιοι θα αποθηκεύουν σε ένα πληροφοριακό σύστημα τα προσόντα και τους τίτλους σπουδών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια λίστα επιτυχόντων από την οποία το ΑΣΕΠ να μπορεί να αντλήσει εύκολα και άμεσα προσωπικό, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες στο δημόσιο τομέα σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Ηδη μετά τη διεξαγωγή του 1ου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού που έγινε τον Μάρτιο του 2023, έχουν δημιουργηθεί δύο σχετικές λίστες επιτυχόντων (ΠΕ και ΤΕ) από τις οποίες οι δημόσιες υπηρεσίες θα είναι σε θέση το επόμενο διάστημα να απορροφήσουν προσωπικό από 57 ειδικότητες αιχμής. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου» η πρώτη προκήρυξη για 1.800 απόφοιτους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης θα «τρέξει» μέσα στον Ιούλιο, ενώ η δεύτερη για 4.000 πτυχιούχους ΑΕΙ θα εκδοθεί από το ΑΣΕΠ το φθινόπωρο.
Στόχος του υπουργείου είναι η διαδικασία αυτή να επεκταθεί και σε άλλες ειδικότητες του Δημοσίου για τις οποίες υπάρχει μεγάλη ζήτηση όπως νοσηλευτές και εκπαιδευτικοί.
Το υπουργείο επίσης δρομολογεί νέο, εκσυγχρονισμένο και απλοποιημένο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, όπως επίσης νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων δημοσίου, με συμβόλαια απόδοσης στη βάση ετήσιας αξιολόγησης επίτευξης στόχων και δυνατότητα εφαρμογής bonus παραγωγικότητας. Επιπροσθέτως, οι διοικήσεις φορέων Δημοσίου θα μπορούν να παύονται σε περίπτωση μη ικανοποιητικής απόδοσης. «Τοποθετώντας τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση επιτυγχάνουμε μέγιστη αξιοποίηση του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού μας και βέλτιστη ποιότητα παροχής υπηρεσιών στον πολίτη που συναλλάσσεται με το Δημόσιο», ανέφερε η υπουργός.
Παράλληλα, η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε έναν νέο θεσμό, τον μηχανισμό αποτύπωσης των δεικτών ικανοποίησης των πολιτών. Οσον αφορά στο Δημόσιο η υπουργός αναφέρθηκε στη βελτίωση των όρων εργασίας, επισημαίνοντας πως οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν να δουν αύξηση εδώ και 14 χρόνια. Εμφαση θα δοθεί και στα επιδόματα, κυρίως για παιδιά αλλά και σε όσους κατέχουν θέση ευθύνης. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη της κοινωνίας για την άρση των γραφειοκρατικών βαρών, ώστε να απελευθερωθούν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας με στόχο τον βέλτιστο συντονισμό των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης.
Η υπουργός, στο τέλος της ομιλίας της, υπογράμμισε: «Οι αλλαγές στο κράτος αποτελούν μέσο για να υπηρετήσουμε τους πολίτες με σεβασμό και προτεραιότητα στις ανάγκες τους. Οικοδομώντας σε όσα σημαντικά βήματα ήδη έγιναν τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, τώρα οφείλουμε να δρομολογήσουμε το μεγάλο άλμα. Να περάσουμε από το κράτος που διαρκώς βελτιώνεται για να καλύψει τις προτεραιότητες του πολίτη, στο κράτος που σχεδιάζει εξ αρχής βάσει των προτεραιοτήτων του πολίτη. Σε αυτή την προσπάθεια, θα πορευθούμε με τη συνεργασία του πιο πολύτιμου στοιχείου του δημοσίου τομέα, του ανθρώπινου δυναμικού».