Με δεδομένο ότι το πολιτικό σκηνικό μετά την ανάπαυλα των εορτών θα κινηθεί γύρω από την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη προετοιμάζονται με διαφορετικούς στόχους και επιδιώξεις, δίνοντας, ωστόσο, μεγάλη σημασία στο γεγονός. Διότι ναι μεν η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πλέον αποσυνδεδεμένη από τον βίο της κυβέρνησης, αλλά θα αποτελέσει μια δύσκολη πολιτική άσκηση για κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αλλά, κυρίως, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναδεικνύοντας τα πραγματικά δεδομένα γύρω από τα σενάρια περί συνεργασίας ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς.
Επιδιώξεις
Εχοντας φροντίσει να «κάψει» την υποψηφιότητα Ράμμου που πρότεινε η Νέα Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει στο πρόσωπο που θα προτείνει για υποψήφιο/α Πρόεδρο Δημοκρατίας τη μεγάλη κίνηση του Σωκράτη Φάμελλου, την «πρόβα» για συνεργασία στην Κεντροαριστερά, που παράλληλα θα τονώσει το προφίλ του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και θα του δώσει ώθηση για να ξεπεράσει την αδύναμη εικόνα του στις δημοσκοπήσεις.
Το ΠΑΣΟΚ θέλει να τηρήσει τις αποστάσεις του από τον ΣΥΡΙΖΑ και να ακολουθήσει δική του γραμμή στο θέμα, πιέζοντας αρχικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατηρήσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στη Χαριλάου Τρικούπη υπολογίζουν ότι η στήριξη της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας για συνέχιση της θητείας της δεν είναι εύκολη υπόθεση ούτε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε για τον Σωκράτη Φάμελλο.
Στη Χαριλάου Τρικούπη και την Κουμουνδούρου, «παρακαλούν» να πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια επιλογή κομματική, χωρίς συναινετικά χαρακτηριστικά, διότι θεωρούν ότι σε αυτήν την περίπτωση η απόρριψη θα είναι εύκολη υπόθεση, χωρίς πολιτικό κόστος. Δεν πιστεύουν, όμως, ότι ο πρωθυπουργός θα τους βάλει… εύκολα.
Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός πάει σε μια επιλογή με ευρύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά, μια επιλογή που δεν θα προέρχεται ή δεν θα συμβολίζει την κυβερνητική παράταξη, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν για τον Σωκράτη Φάμελλο και τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Σε αυτήν την περίπτωση -εφόσον έχει εγκαταλείψει οριστικά το plan A της υποψηφιότητας που θα ένωνε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά-, η Κουμουνδούρου προσανατολίζεται σε μια αριστερή, αντισυμβατική υποψηφιότητα που δεν θα πιέζει μεν το ΠΑΣΟΚ, αλλά θα έχει ως στόχο να ενώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να προκαλέσει τη Νέα Αριστερά.
Κλειστά χαρτιά
Παπαστεργίου: Στόχος μας με το Kids Wallet η εξάλειψη του φαινομένου της «ψηφιακής παραμέλησης»
Στο ΠΑΣΟΚ, κρατούν μεν κλειστά τα χαρτιά τους, αλλά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξουν μια συναινετική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, είτε αυτή είναι η συνέχιση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου (σε αυτήν την περίπτωση, θα πιεστεί και ο Σωκράτης Φάμελλος από τον Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει στάση) είτε η στήριξη ενός άλλου προσώπου που δεν θα προέρχεται και δεν θα παραπέμπει στην κυβερνητική παράταξη.
Το βέβαιο είναι ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και για την αντιπολίτευση, καθώς αμέσως μετά τις γιορτές αυτή η συζήτηση αναμένεται να κορυφωθεί. Τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ έχει προγραμματιστεί συζήτηση στα όργανα για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αμέσως μετά τις γιορτές και οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουν τις δικές τους προτάσεις, παράλληλα ή και ταυτόχρονα με αυτήν της πλειονότητας.
ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ
Διαφορετικές στρατηγικές, λεπτές ισορροπίες
Πίσω, όμως, από τις κινήσεις και τα σενάρια για την εκλογή νέου/νέας Προέδρου της Δημοκρατίας κρύβονται οι πραγματικές προθέσεις των κομμάτων της λεγόμενης προοδευτικής αντιπολίτευσης.
Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει με κανέναν τρόπο να καταγράφεται ως δύναμη φιλική προς τον ΣΥΡΙΖΑ και εν δυνάμει εταίρος σε έναν μελλοντικό διάλογο για συνεργασία ή συμπόρευση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο «διέρρευσε» πρόσφατα στην «Καθημερινή» ότι στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Νίκος Ανδρουλάκης ναι μεν δεν συναίνεσε στην αύξηση του ορίου εισόδου των κομμάτων στη Βουλή στο 5%, αλλά ήταν θετικός στο να πηγαίνει το bonus εδρών στο πρώτο κόμμα και όχι σε συνασπισμό κομμάτων. Επειδή, όμως, χρειάζεται τους δυσαρεστημένους και απογοητευμένους του ΣΥΡΙΖΑ για να πιάσει τον στόχο του και να ξεπεράσει το 20% στις δημοσκοπήσεις, δεν υιοθετεί συγκρουσιακή ρητορική κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς.
Την ίδια ώρα ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά βρίσκουν… οξυγόνο και λόγο ύπαρξης στα σενάρια περί ένωσης της Κεντροαριστεράς, γι’ αυτό και προσπαθούν να τα διατηρούν με κάθε τρόπο, χωρίς, όμως, να εμφανίζονται ως «ζήτουλες» μιας συνεργασίας χωρίς πιθανότητες, στέλνοντας ψηφοφόρους στο ΠΑΣΟΚ. Είναι μια λεπτή ισορροπία που μέχρι στιγμής ούτε ο Σωκράτης Φάμελλος ούτε ο Αλέξης Χαρίτσης έχουν καταφέρει να υπηρετήσουν πειστικά.