Στόχος είναι η δημιουργία νέου κόμματος ή νέου συνασπισμού κομμάτων, μέσα στην άνοιξη του 2025, που θα καταφέρει να δει στα μάτια τη Ν.Δ. και ο αρχηγός του να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό.
Το νέο ισχυρό δίδυμο του ΣΥΡΙΖΑ, Φάμελλος και Πολάκης, από τη μία θα επιδιώξουν να δείχνουν ότι είναι σε ανοικτή γραμμή με τον Αλέξη Τσίπρα και από την άλλη θα κλείσουν τον δρόμο στην επιστροφή του σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Παράλληλα, θα προσπαθήσουν για τον επαναπατρισμό στελεχών της Νέας Αριστεράς ή ανεξαρτήτων βουλευτών.
Σκοπός τους είναι να δώσουν την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ξανά ενωτικά και έλκει, την ίδια ώρα που οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι ανεξαρτητοποιήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ακόμα λήξει.
Επαφές
Από την Κουμουνδούρου πάντως προκύπτει ότι το επόμενο διάστημα ο Σωκράτης Φάμελλος θα επιδιώξει προσωπικά να συμβάλει στο να γυρίσουν πίσω στον ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές που έχουν φύγει και να συνεννοηθεί με τα στελέχη της Νέας Αριστεράς που καλοβλέπουν την επιστροφή τους.
Σε απόλυτη συνεννόηση με τον Παύλο Πολάκη, ο Σωκράτης Φάμελλος θα επιδιώξει επίσης τη συνεννόηση και συνεργασία -όπου γίνεται- με το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας στη Βουλή, αλλά και έξω από αυτήν.
Σύντομα θα βλέπουμε σε εκδηλώσεις με πολιτικό χαρακτήρα ή ενδιαφέρον στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς μαζί να εκπέμπουν την καλή τους «χημεία» και να μιλούν για τα περιθώρια συμπόρευσης που υπάρχουν μεταξύ των κομμάτων.
Ολα αυτά θα επιχειρηθεί να συμβούν σε ένα κλίμα δύσκολο και ηλεκτρισμένο.
Οι σχέσεις ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καλές και είναι βέβαιο ότι στην πορεία προς μία ενδεχόμενη συμπόρευση, στο ΠΑΣΟΚ θα δημιουργηθούν ρήγματα και προβλήματα που σε αυτή τη φάση ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θέλει.
Κώστας Σημίτης: Η ένταξη στο ευρώ, η Κύπρος στην ΕΕ, τα Ίμια και το Χρηματιστήριο
Οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς είναι επίσης κακές. Το πρόβλημα για τον Αλέξη Χαρίτση είναι ότι, ενώ εκείνος παλεύει για τη συντήρηση των δυνάμεων του κόμματός του ώστε όταν έρθει η στιγμή να συνδράμουν στην επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην πολιτική σκηνή, στελέχη του κόμματος τον πιέζουν για άμεσο διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ «τώρα που λείπει ο Τσίπρας, έφυγε ο Κασσελάκης και πρόεδρος είναι ο Σωκράτης».
Οπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά και δεν είναι αληθές ότι δεν υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, όσο και προσπαθούν όλοι να περιχαρακώσουν τον χώρο τους, ώστε στη φάση των διαπραγματεύσεων για τη διαμόρφωση ενός νέου κόμματος ή ενός νέου συνασπισμού κομμάτων την άνοιξη να έχουν ρόλο.
Εκτός κάδρου
Σύμφωνα με τη σημερινή εικόνα, από όλο αυτό το πολιτικό αλισβερίσι είναι εκτός ο Στέφανος Κασσελάκης και το Κίνημα Δημοκρατίας. Και επειδή δεν τον θέλουν, αλλά και επειδή δεν θέλει και ο ίδιος. Οπως ο ίδιος έκανε γνωστό, ξεκινά δικαστικό αγώνα με τον Παύλο Πολάκη για τη διαρροή του «πόθεν έσχες» του, ενώ διεκδικεί την ένταξη του Ευάγγελου Αποστολάκη και του Πέτρου Παππά στο Κίνημα Δημοκρατίας, οι οποίοι όμως κοιτάνε και προς το ΠΑΣΟΚ.
Δρόμος γεμάτος αγκάθια για Ανδρουλάκη, Φάμελλο
Το ΠΑΣΟΚ εκπέμπει σήμα ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία συζήτηση και στόχος του είναι η αυτόνομη πορεία, με αμφίπλευρη διεύρυνση προς τη νίκη του στις εκλογές. Στην πραγματικότητα, δεν θα συμμετάσχει σε κανέναν διάλογο που δεν θα έχει ηγεμονικό ρόλο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι στο καλύτερο σενάριο μπορεί να μετατραπεί σε ένα μικρομεσαίο κόμμα με ποσοστό κάτω από το 10%. Στο χειρότερο μπορεί να μην μπει στη Βουλή.
Η Νέα Αριστερά δεν έχει καταφέρει να πείσει ότι μπορεί να έχει αυτόνομο ρόλο στο πολιτικό σκηνικό και το τελευταίο διάστημα η Πλεύση Ελευθερίας εμπλέκεται σε σενάρια διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ και όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Αριστερά.
Ανοιχτά μέτωπα
Στο εσωτερικό των κομμάτων δε, οι δρόμοι είναι ακόμα πιο δύσβατοι. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ανοίγει τέτοια θέματα διότι φοβάται ότι από τη μία στιγμή στην άλλη η εικόνα της επίπλαστης ενότητας θα θρυμματιστεί και η καλή εικόνα στις δημοσκοπήσεις θα χαθεί.
Ο Σωκράτης Φάμελλος τώρα ξεκινά, αλλά έχει να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες. Την τύχη της εύθραυστης συμμαχίας με τον Πολάκη, την εξέλιξη της σχέσης του με τον Τσίπρα, την προσπάθειά του να ξαναγυρίσει το κόμμα του από την εσωστρέφεια στην άσκηση αντιπολίτευσης κ.λπ. Οι πιθανότητες, ρεαλιστικά και αντικειμενικά, δεν είναι υπέρ του.
Για παράδειγμα, έχει να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της «Αυγής» και του «Κόκκινου», με τους εργαζομένους να παραμένουν απλήρωτοι για τρεις μήνες.
Εχει να αποτρέψει την προσπάθεια Κασσελάκη να φτιάξει Κ.Ο. του Κινήματος Δημοκρατίας πριν το τέλος του έτους. Ο Κασσελάκης έχει ήδη τους Αυλωνίτη, Τζάκρη, Μάλαμα, Χρηστίδου, Πούλου και πολύ κοντά του είναι ο Σαρακιώτης.
Εχει να πείσει τον Παύλο Πολάκη να ορίσουν τον Νίκο Παππά κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. Εχει να φτιάξει νέα ηγετική ομάδα, με τον Παύλο Πολάκη και όσους βουλευτές τον στήριξαν (Καραμέρος, Καλαματιανός) κ.ά. Εχει να «βολέψει» τα κορυφαία στελέχη των «87», να δει τι θα κάνει με τη γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, η οποία δεν έχει ούτε δημοφιλία ούτε στηρίγματα.